Zakládám nový příspěvek, aby jste mohli vkládat hlavně své letošní přírůstky jehňátek a podělit se o svou radost z nich. Zatím máme čtyři jehňátka - černou Tínku, bílou Marcelku, bílou s hnědými znaky Adélku a bílého Kubíčka s jedním černým flíčken nad pravým zadním paznehtíkem
Ještě čekáme na bahnění šesti oveček. Řeknu Vám, že jsou to nervy, ale pak to stojí za to.
První dvě narozené holčičky Tínka a Marcelka, ty lumpačí většinou spolu, Adélka s Kubíčkem se drží ještě více u maminek.
Tak dnes mám za sebou probdělou noc. Majda včera celý den polehávala. Byla neklidná a přemísťovala se z jednoho místa na druhé. Myslela jsem že se obahní ještě večer za světla, kdy kolem sebe hrabala a skřípala zubama. Bohužel u toho zůstalo celou noc a až 8.45 hod se narodil beránek.
Máme tedy už tři jehničky a dva beránky. Dnes polehává další ovečka Mája, takže mě čeká další bivakovaní ve výběhu.
Foto dodám, teď oba odpočívají a je také docela horko.
Aby toho nebylo dost tak jsme ještě před půlnocí zase rodili a to Albínku, loňský problémový porod s převrácenou polohou.
Nešlo to tak úplně hladce, ale s mou pomocí to zvládla. Ani nevím jeli to holčička nebo klučina. Je tmavý a pro mě nejdůležitější, že jsou oba mamina i jehňátko vpořádku
Jinak Zuzi gratuluji ke zdravému beránkovi
rybka
napsal(a):
Aby toho nebylo dost tak jsme ještě před půlnocí zase rodili a to Albínku, loňský problémový porod s převrácenou polohou.
Nešlo to tak úplně hladce, ale s mou pomocí to zvládla. Ani nevím jeli to holčička nebo klučina. Je tmavý a pro mě nejdůležitější, že jsou oba mamina i jehňátko vpořádku
Jinak Zuzi gratuluji ke zdravému beránkovi
Díky. Já jsem si říkala - pořád lepší kluk bez komplikací než s holka s komplikacema. Už tam pěkně blbne se Stázkou.
Tak zase tmavé jehňátko od bílých rodičů? To je sranda,ta genetika... gratuluji a těším se na fotky.
Dnes v 11.00 hod se narodilo další jehňátko v pořadí sedmé a to černé ovečce Máje bílohnědá jehnička. Porod standartní, ale pomáhala jsem ji prcka vytáhnout, aby se dlouho netrápila.
( Z loňska mám již praxi. )
Foto také doložím
Stav jehňátek k dnešnímu dni je 5 jehniček a dva beránci. ještě tři ovečky čeká bahnění a pokud to budou kluci bude skore 5 ku 5
rybka
napsal(a):
Dnes v 11.00 hod se narodilo další jehňátko v pořadí sedmé a to černé ovečce Máje bílohnědá jehnička. Porod standartní, ale pomáhala jsem ji prcka vytáhnout, aby se dlouho netrápila.
( Z loňska mám již praxi. )
Foto také doložím
Stav jehňátek k dnešnímu dni je 5 jehniček a dva beránci. ještě tři ovečky čeká bahnění a pokud to budou kluci bude skore 5 ku 5
Gratuluji. Rodí se u vás fakt jak po másle. To my si dali 14 denní rozestup a asi nás bude ještě jeden čekat, jelikož Květuška nevypadá, že by se chystala v brzké době rodit.
Gratuluji všem k přírůstkům. My už máme odrozeno všechno. V únoru se narodilo první jehňátko a to bílá quessantská holčička Bělinka, která u nás zůstane. Skoro přesně o měsíc později se narodila dvojčata Jeníček a Mařenka, černoši, po quessantkém tátovi a scude ovečce. No a pak jsem už hlídala další ovečku scude, která už měla nalitý vemínko a vypadala jak válec. No a po měsíci jsem se dočkala, ale od quessantské ovečky, u které jsem to nečekala, od naší stařešinky Bettynky a je to kluk černý s bílo čupřinou. A o pár dní později konečně porodila i scude ovečka, kterou jsem hlídala a zase kluka jako bubáka černýho, zase kříženýho scude a quessant. No a letošní porody jsem uzavřela já a zase kluka. Ale hlavní je, že je všechno ok. Katka
Ahoj všem,
moc a moc gratuluji všem k přírůstkům. Obrovskou radost mám ale z toho, že se snad letos chovatelům vyhnou pohromy s porody quessanek.
Ať nám ovečky rostou
Hlásím další jehňátko, půlnočního bílého beránka od černé jehničky Babetky. Doufám, že všechna jehňátka ustojí tu příšernou zimu co přišla
Mimochodem u nás během půlhodinové vánice napadalo 5 cm sněhu
A tady slíbené fotečky
Tínku, Marcelku, Kubíčka a Adélku jsem Vám již představila a poslední jehňátko přes nepřízeň počasí nafoceno ještě nemám. Tak tohle je Betynka, spíše to měl být kluk, protože má bílého knírka kolem čumáčku a světlé chlopky v uších
Tohle je Nelinka, jako by z oka vypadla Adélce. Jsou skoro jako dvojčata. Na fotce je těsně po porodu.
Doufám, že si zbylé dvě ovečky teď dají na čas a neobahní se do té zimy. Jsou to zrovna dvě holky, o které mám obavy. Jedna s problémovám porodem z loňska a druhá je vlastní odchov, potomek po Matesovi - Emilka, je hrozně malinkatá, ale má obrovské bříško, tak doufám, že nebudu prožívat loňské tragédie znovu. Musím zaklepat, doposavat žádný problém, tak snad to dotáhnem ve zdaru až do konce
Barany, barany, duc
Evi, krásní uličníčci. To počasí je děs - u nás vydatně prší, chvilku i sněžilo a padaly kousíčky ledu (ne kroupyy, ale jak když nasekáš led na plátky a sypeš ho
). Stázka i Béďa jsou celí promočení, došli s maminama, tátou a tetou k přístřešku, zalehli a odmítají jít pryč z tepla.
Držím palce Emilce, já jsem už od připouštění jak na trní z Květušky. Zatím teda nemá extra velké bříško (až s jehnětem počítám klidně až za měsíc), ale stejně už mám divný pocit...ach jo, už aby to bylo v pořádku za námi.
Včera večer (ještě za pěkného počasí) se obahnila také nejmladší členka stáda, Mamba. Dnes skrz tu zimu a hustý déšť se nedalo ani fotit (a to nemáme v nížině sníh).
Letos bychom rádi vyměnili hnědou jehničku za stejně zbarvenou. Můžete mi písnout na email, pokud někdo máte.
kaskada
napsal(a):
Včera večer (ještě za pěkného počasí) se obahnila také nejmladší členka stáda, Mamba. Dnes skrz tu zimu a hustý déšť se nedalo ani fotit (a to nemáme v nížině sníh).
Letos bychom rádi vyměnili hnědou jehničku za stejně zbarvenou. Můžete mi písnout na email, pokud někdo máte.
Blahopřeji k holčičce. U nás to bohužel s necháním nepříbuzné holčičky doma nevyšlo, takže budu příští rok shánět též karamelku. Aneb něco zlého pro něco dobrého.
beranyduc
napsal(a):
Tak u nás hlásím výsledek 14:8 . Vyhráli kluci. Naštěstí mají šanci se stát papírovými POPáky plemeníky v liniích Jim of Cammal a Maigret.
I tak gratuluju k přírůstkům.
U nás nějak pořád nic, už jsem z Květušky na nervy. To mám z toho, že je to můj odchov a ještě po oblíbenější ovečce. Kecám, i kdyby nebyla z našeho chovu, tak jsme nervózní. Na to je mám moc ráda, aby ne. Bříško už má pěkné jen ne a ne rodit. Už to v pondělí vypadalo, že snad budeme rodit a on planý poplach. Ach jo, zlatý holky, co už měly 2 porody za sebou a člověk už věděl, že to zvládly samy. A do teď (4 porody) zvládají.
Také gratuluji a závidím, že už to máte Vy i ovečky za sebou. Nám to z kraje také rodily ovečka jedna za druhou. Zbývá už jen Emilka a ta si dává pěkně na čas. Vemínko má na prasknutí, je širší než delší a když holky utíkají do výběhu tak nestíhá. Valí se jako soudeček. Teď do toho ta horka a ovečky nejsou ještě ostříhány, protože čekáme až se dobahní. Nechtěli jsme je stresovat těsně před bahněním, aby nebyl nějaký malér. No, už by to potřebovaly jako sůl.
tak hlásím, že jsme se konečně dočkali! Květuška dneska navečer porodila krásné hnědé jehňátko! Zvládla to naprosto bez problémů sama. Jakého je prcek pohlaví zatím nevím - nechtěla jsem ji jako prvničku otravovat.
Isabelle mimčo klidně hnedka chytnu a prozkoumám, ale ta už si za ty 4 roky zvykla. A byla to docela sranda - šla jsem s mamkou zavřít zvířenu a Isabella hrozně řvala a běžela mi s tím řevem naproti a Květuška se ozývala z tisů. tak já ať je ticho, že jí už jdu přidat seno a kouknu k tisům na Květuš a najednou se jí tam nemotá jen Stázka (ta za Květuškou běhá jako ocásek, prej je hodná a neutíká jako máma ), ale ještě něco menšího a trochu světlejšího. Tak to volám na mamku, jdu blíž a prcek "vyskákal" z tisů a koukal na mě jako a to je kdo?
Je sladká/ý. No, prostě úúúúžas.
Zítra dám vědět, co máme. A snad i foto.
Tak Zuzi gratuluji tobě i Květušce, že to zvládla bez problémů Určitě ho vyblejskni. Jsem na hnědé jehňátko moc zvědavá a ještě jestli to bude holčička tak to bude úžasné
Emilka stále nic. Je to herečka a hraje to na mě teda fakt dobře. Ve dne polehává a večer se klidně popásá jako by nic a to se pořád opakuje. Vemínko má nalité k prasknutí, že už jí i některá jehňátka obtěžují a chtějí od ní cucat, ale ona je tvrdě odhání ( šetří si pro to své ). Ale kdy to bude, to teda nevím. U ostatních byly příznaky blížícího se porodu jasné a takřka totožné, ale Emilka je jaksi asi vyjímka. Moc ráda bych také přišla do výběhu a našla ji se zdravým jehňátkem a vpořádku.
Jinak Květuška vypadala na porod v neděli podvečer, to polehávala a i se jí mlelo bříško. Tak jsem ráno v pondělí jela do školy dost napnutá, jelikož jsem měla dorazit domů až k 18.hodině a děsila jsem se, že prošvihnu případnou nutnou pomoc při porodu. Letím domů a ono prý planý poplach. No a včera na mě už v půl sedmý večer koukala.
Držím palce, aby to Emilka zvládla taky bez problémů. A nejlépe též holčičku.
A přidávám fotku našich dvou raubířů - Stázičky (vpravo) a Bédi - snaží se do hry zapojovat i malou Žofinku, ale ta je za chvilku unavená a spinká.
a ještě malá Žofinka s hrdou maminkou. A kdyby jste viděli Drobka, jak včera chodil pyšný jak páv, že má 2. dítko na světě.
Tak to je Zuzi super , že je to holčička. Je moc pěkná. To máš radost co ?
Emilka mi už hraje na nervy. Přes den polehává a funí, takřka nepřežvykuje ( typické příznaky blížícího se porodu ) a k večeru se pěkně zvedne, otřepe a jde se spokojeně pást. Ještě se na mě ohlédne jako by se ptala na co pořád čekám a odpochoduje do výběhu.
J en jí lezou na nervy dotěrná jehňátka, která by chtěla zkusit jak chutná její mlíčko. Zato tatíkovi Jonášovi můžou cucat ,, vemínko " jak je libo. Zůstane pěkně v klidu stát ať můžou jehňátka hledat struk. Jen když mu některé víc do něho ducne, tak trochu poskočí, ale jinak drží a nechá si vše líbit. Večer jak leží, tak mu malí skáčou o zádech i po hlavě a taťka jen mžurká očima ( asi mu to dělá dobře )
Mám z Jonáše radost, že má ty své potomky tak rád ( i když to u prvního jehňátka nevypadalo ).
Jo, radost je veliká.
Drobeček je na prcky taky hodný, i když Stázičku první den odšoupnul rohama od mámy, jelikož ji chtěl oskočit. Ale Amálka mu jasně dala najevo, že nic nebude a je klid. Na Isabellu to zkusil asi 2-3x a taky dobrý. A Květušku vůbec neobtěžuje.
Když byla Stázka sama, tak jí vynahrazoval parťáka na hraní a hopsali tam spolu. Teď ho občas vidím, jak se "přetlačuje" s Béďou.
Ale jinak je taky hodný. Což jsem moc ráda.
U Emilky ještě stále nic, ale kdo si počká, ten se dočká. Dneska jsem myslela, že už.......ale pak se mi jehňátko pod Emilkou zdálo moc velké a také mělo malé růžky a on to Kubíček ochutnával mlíčko od tety Emilky. No, ochutnával.....spíš se přímo napájel a Emilce to vůbec nevadilo. Jen si říkám, aby něco zbylo pro to její jehňátko co nosí ještě v bříšku.
Jinak Kubíček je hrozný nenasyta, běhá i za jinými tetami a zkouší u které mu to projde.
Večer si vždy jehňátka domlouvají lumpárny a řádí po celém výběhu. To je pro mne odměna za ty nervy kolem porodů. Také musím pochválit taťku Jonáše, co ten si nechá vše od svých potomků líbit, to by jeden nevěřil. Pokud se mi podaří něco zdokumentovat, zveřejním.
zaciatocnik
napsal(a):
Prosím o radu : narodil sa mi baranček a ovečka - dve rôzne matky, spoločný otec. Môžu ísť spolu do chovu ?? Nechcem si ich nechať, lebo neplánujem zvyšovať počet v mojom ministáde. Budú na predaj, tak aby som vedel či ich mám predávať spolu alebo nie.
To je sranda, ne? Samozřejmě, že spolu nikoliv. Vždyť jsou to brácha se ségrou, což je jedna z nejužších příbuzenských vazeb! A pokud by snad předával beran nějaký horší gen, tak to pak vnouče "slízne" v nejhorší koncentraci. V takto úzké příbuzenské plemenitbě dochází k potratům, narození nedonošených mláďat, k narození de mláďat s vrozenou vadou, atd.
U čehokoliv - pokud se dá vyhnout příbuzenské plemenitbě, tak jen do ní. Ouessantky nejsou na vymření, aby se museli křížit takto blízcí příbuzní. Ono vůbec nějací příbuzní. Proto se taky chová s PoP, aby byla 100% zajištěna nepříbuznost. U zájmových chovů doporučuji předávat "výpis předků", kde jsou zaznamenány ušní známky rodičů, prarodičů, popř. i chovatel, kde se jehně narodilo, apod. A zdaleka opravdu zdaleka se příbuzenské plemenitbě vyhýbat. Nepřináší nic dobrého.
lavacca
napsal(a):
nějak nám doma čím dál tím víc připomíná muflona.
Tady taky jeden
Tak se nám konečně Emilka obahnila. Šlo to docela ztěžka a i když byla poloha normální a tlačila ze všech sil, jehňátku se ven nechtělo. Porod jsem konzultovala s veterinářem a s jeho pomocí po telefonu se mi podařilo jehňátko dostat ven.
Je to zlatý klučina, dala jsem mu jméno Rudy a to pro jeho zvláštní zbarvení. Je prostě červený. Také velmi živý. Nenechal maminku takřka vůbec odpočinout. Narodil se před polednem a ve 14 hod. už běhal za ostatními k nelibosti maminy. Ani tetám se to moc nelíbilo a do Rudyho šťouchaly. Zato sourozenci ho přijali ihned do party a snažili se ho svést k lumpárnám. Rudynek se snažil udržet s nimi tempo, ale nestačil a tak se zase brzy vrátil za maminou, která ho urputně volala a hledala.
Bude to myslím pěkný čertík, ale to svědčí jen o tom, že je zcela vpořádku a zdráv a já nezkutečně šťastná, že už máme porody za sebou. Teď se budu nějaký čas jenom kochat pohledem na kompletní stádečko a dovádějící jehňátka. Škoda, že jen tak krátkou dobu. Brzy nastane loučení, jehńátka se rozjedou po republice a my budeme utěšovat tesknící maminy. Kdo však utěší mě a moje stýskání, nevím.
Rudynek je k mání. Kdyby měl někdo zájem, může si ho u nás zamluvit. I když nemá standartní zbarvení, byl by pěkným zpestřením do barevného stádečka
Jsem zvědavá jak bude mít zbarvené toulce. Táta s mámou jsou bílí ( i když Emilka se narodila strakatá ), ale táta od Jonáše byl černý a Mates ( otec Emilky ) také.
rybka
napsal(a):
Tak se nám konečně Emilka obahnila. Šlo to docela ztěžka a i když byla poloha normální a tlačila ze všech sil, jehňátku se ven nechtělo. Porod jsem konzultovala s veterinářem a s jeho pomocí po telefonu se mi podařilo jehňátko dostat ven.
Je to zlatý klučina, dala jsem mu jméno Rudy a to pro jeho zvláštní zbarvení. Je prostě červený. Také velmi živý. Nenechal maminku takřka vůbec odpočinout. Narodil se před polednem a ve 14 hod. už běhal za ostatními k nelibosti maminy. Ani tetám se to moc nelíbilo a do Rudyho šťouchaly. Zato sourozenci ho přijali ihned do party a snažili se ho svést k lumpárnám. Rudynek se snažil udržet s nimi tempo, ale nestačil a tak se zase brzy vrátil za maminou, která ho urputně volala a hledala.
Bude to myslím pěkný čertík, ale to svědčí jen o tom, že je zcela vpořádku a zdráv a já nezkutečně šťastná, že už máme porody za sebou. Teď se budu nějaký čas jenom kochat pohledem na kompletní stádečko a dovádějící jehňátka. Škoda, že jen tak krátkou dobu. Brzy nastane loučení, jehńátka se rozjedou po republice a my budeme utěšovat tesknící maminy. Kdo však utěší mě a moje stýskání, nevím.
Evi, moc gratuluji ke krásnému klučinovi. Však neboj, musíš se pak začít těšit zas na ty příští rok.
Ahoj, tak jak Vám rostou jehňátka? U nás je to jak tlupa lumpů. Neustále někam skáčou, honí se, malému Béďovi přijde úplně nejlepší zábava mi oplodňovat ruku.
Třeba sedím na špalkách u oveček, točím vodu (máme tam kohout) a natáhnu k němu ruku, že si čichne a on šup a už se mi na ní vozí. Když to udělal poprvé, tak jsem nevěděla zda se smát či jen šokovaně čučet. S Drobkem se občas honí cvičně kolem tisů a pak na sebe "útočí". Tj. Drobek stojí se skloněnou hlavou a malej se rozbíhá a trochu ho nabere. No, jsou jak malý děti.
Jinak - jakou máte zkušenost se smlouváním ceny jehňátek? Mám (no, spíš už měla) jsem zájemce o jehničku nebo i o párek. Narodila se nám Žofinka (hnědá, po Drobkovi) a tak jsem psala paní Vaňačové, zda má udané kluky, že by jsme mohli dát dohromady nepříbuzný párek. Měla volného loňského hnědého a 2 letošní bílé nepříbuzné k Žofce. Dohodli jsem cenu, kde mi i slevila, já jsem též pánovi trochu slevila, aby měl teda hnědý párek za slušnou cenu.
Pán, že holku bereme určitě a beránka ještě domluví doma (i když jsem mu psala, že je dám jen v páru). Nu, což dohodli jsme teda, že chce i hnědého beránka. A že teda chtěl původně jen ovečku (otec prý má masňáky, tak ovce už zná, teda pochopila jsem od něj, že chtěl jehničku chovat jen samotnou), pak zkoušel, zda bych mu neslevila. Tak mu říkám, že už jsme slevili obě, že ať se nezlobí, ale že níž už nejdu. Tak on , že teda jo a že zálohy pošle cca do týdne. že si pak udělají výlet s rodinou do Prahy (je od Ostravy) Doběhly mi fotky beránka, tak mu to po týdnu posílám a on, zas zda by se nešla dohodnout nějaká slevička, když bere celý pár. No, chápete to?
tak teď jsem viděla něco úžasného - http://www.youtube.com/watch?v=yX1vOQpHU9w&feature=related . Můžu říct že naše s kočkama taky kamarádí (zvlášť jehňátka milují ocásky), ale tohle...to mi vyrazilo dech.
lavacca
napsal(a):
tak teď jsem viděla něco úžasného - http://www.youtube.com/watch?v=yX1vOQpHU9w&feature=related . Můžu říct že naše s kočkama taky kamarádí (zvlášť jehňátka milují ocásky), ale tohle...to mi vyrazilo dech.
nojo, když mu namasíruje zatuhlej krk, tak proč by ji nepovozil http://www.youtube.com/watch?v=it9kco4E_dM&feature=related
lavacca
napsal(a):
To je sranda, ne? Samozřejmě, že spolu nikoliv. Vždyť jsou to brácha se ségrou, což je jedna z nejužších příbuzenských vazeb! A pokud by snad předával beran nějaký horší gen, tak to pak vnouče "slízne" v nejhorší koncentraci. V takto úzké příbuzenské plemenitbě dochází k potratům, narození nedonošených mláďat, k narození de mláďat s vrozenou vadou, atd.
U čehokoliv - pokud se dá vyhnout příbuzenské plemenitbě, tak jen do ní. Ouessantky nejsou na vymření, aby se museli křížit takto blízcí příbuzní. Ono vůbec nějací příbuzní. Proto se taky chová s PoP, aby byla 100% zajištěna nepříbuznost. U zájmových chovů doporučuji předávat "výpis předků", kde jsou zaznamenány ušní známky rodičů, prarodičů, popř. i chovatel, kde se jehně narodilo, apod. A zdaleka opravdu zdaleka se příbuzenské plemenitbě vyhýbat. Nepřináší nic dobrého.
Lavacca súhlas. My dávame u každému predanému zvieratku zaliatu kartičku na fotopapieri. Kupci to dosť oceňujú, už keď na Slovensku nie je plemeno uznané. Zaciatocnik, my máme nepríbuzného baránka po rodičoch s PP z Nemecka. Ešte som ho nedala do predaja, ale kľudne sa mi ozvite, ak by niekto chcel párik.
lavacca
napsal(a):
Ahoj, tak jak Vám rostou jehňátka? U nás je to jak tlupa lumpů. Neustále někam skáčou, honí se, malému Béďovi přijde úplně nejlepší zábava mi oplodňovat ruku.
Třeba sedím na špalkách u oveček, točím vodu (máme tam kohout) a natáhnu k němu ruku, že si čichne a on šup a už se mi na ní vozí. Když to udělal poprvé, tak jsem nevěděla zda se smát či jen šokovaně čučet. S Drobkem se občas honí cvičně kolem tisů a pak na sebe "útočí". Tj. Drobek stojí se skloněnou hlavou a malej se rozbíhá a trochu ho nabere. No, jsou jak malý děti.
Jinak - jakou máte zkušenost se smlouváním ceny jehňátek? Mám (no, spíš už měla) jsem zájemce o jehničku nebo i o párek. Narodila se nám Žofinka (hnědá, po Drobkovi) a tak jsem psala paní Vaňačové, zda má udané kluky, že by jsme mohli dát dohromady nepříbuzný párek. Měla volného loňského hnědého a 2 letošní bílé nepříbuzné k Žofce. Dohodli jsem cenu, kde mi i slevila, já jsem též pánovi trochu slevila, aby měl teda hnědý párek za slušnou cenu.
Pán, že holku bereme určitě a beránka ještě domluví doma (i když jsem mu psala, že je dám jen v páru). Nu, což dohodli jsme teda, že chce i hnědého beránka. A že teda chtěl původně jen ovečku (otec prý má masňáky, tak ovce už zná, teda pochopila jsem od něj, že chtěl jehničku chovat jen samotnou), pak zkoušel, zda bych mu neslevila. Tak mu říkám, že už jsme slevili obě, že ať se nezlobí, ale že níž už nejdu. Tak on , že teda jo a že zálohy pošle cca do týdne. že si pak udělají výlet s rodinou do Prahy (je od Ostravy) Doběhly mi fotky beránka, tak mu to po týdnu posílám a on, zas zda by se nešla dohodnout nějaká slevička, když bere celý pár. No, chápete to?
No my máme takú skúsenosť, že kto vyjednáva, ten nakoniec zviera nezoberie ani keby som spustila na polovicu =) Aspoň doteraz to tak bolo. Ja si myslím, že normálny človek, ktorý vidí cenu v inzeráte a je naozaj vážnym záujemcom, cenu rešpektuje. Poprípade sa spýta raz, či by nešlo spustiť. Druhýkrát je to už trošku "trápne". Ja osobne dám radšej zvieratko na inzerát už po dvoch týždňoch od narodenia a za tie tri mesiace sa určite nájde dobrá rodinka, ktorá si ho zoberie a váži si prácu chovateľa
katjuschka
napsal(a):
No my máme takú skúsenosť, že kto vyjednáva, ten nakoniec zviera nezoberie ani keby som spustila na polovicu =) Aspoň doteraz to tak bolo. Ja si myslím, že normálny človek, ktorý vidí cenu v inzeráte a je naozaj vážnym záujemcom, cenu rešpektuje. Poprípade sa spýta raz, či by nešlo spustiť. Druhýkrát je to už trošku "trápne". Ja osobne dám radšej zvieratko na inzerát už po dvoch týždňoch od narodenia a za tie tri mesiace sa určite nájde dobrá rodinka, ktorá si ho zoberie a váži si prácu chovateľa
No, právě je divné, že se o celý pár hlásil už na začátku porodů a pak mi to ještě jednou psal 4 dny před narozením Žofinky. Napsala jsem mu na tu 2.žádost o slevu, že ať se koukne do inzerce, kde se běžně pohybují ceny a že nehodlám slevovat, jelikož vím, co nabízím. A jakou pro mě mají cenu. A že to teda měl říct rovnou, že je nechce a ne tvrdit, že pošle zálohu, atd. A že pár nabídnu dál.
Jak jsem napsala, tak jsem někdy kolem poledne udělala a navečer mi volal pán, který o ouessantkách přemýšlel a psali jsme si spolu v době, kdy už nic volného u nás nebylo. Že má velký zájem a že je ochoten hnedka poslat zálohu. A pak mi volala paní Vaňačová(od které bude do páru beránek), že ji původní zájemce volal a přesvědčoval ji, jaký měl zájem a kdesi cosi. A jelikož má ještě 2 páry sama volné, že mu řekla, že pokud to myslí vážně, ať napíše mail. A už se neozval.
Já toho nelituju, nový zájemce mi přijde rozhodně lepší - dobrý přístup, žádné smlouvání, je rád, že poradím. Co víc si přát.
nevím, ale ve mně to smlouvání cen vyvolává jakousi nevoli. Jo, kdyby byl pán u nás, viděla bych, že je tam fakt zájem, ale váhají kvůli ceně, tak bych mu jí třeba i sama nabídla, ale takhle si o ni 2x říkat sám?
A aby to tady nebylo jen o psaní, přikládám fotečku - Kuk.
katjuschka
napsal(a):
Lavacca súhlas. My dávame u každému predanému zvieratku zaliatu kartičku na fotopapieri. Kupci to dosť oceňujú, už keď na Slovensku nie je plemeno uznané. Zaciatocnik, my máme nepríbuzného baránka po rodičoch s PP z Nemecka. Ešte som ho nedala do predaja, ale kľudne sa mi ozvite, ak by niekto chcel párik.
Tá kartička vyzerá veĺmi dobre. Ďakujem, budem na to myslieť. Aká je cena ? Kedy sa môžu jahniatka odstaviť od matky /predať/?
Zaciatocnik: Ovecky bez PoP pobudnu u chovatela cca 3 mesiace. Pre cenu kuk na stranke www.minifarma.sk, sekcia Na predaj. Do verejneho fora by sa nemali davat maily, kvoli spamom,ale na stranke mam svoj uvedeny, tak mozeme dalej komunikovat mailom. Nemusime tuto zatazovat citatelov
Lavacca: Co sa tyka cien, je mi uplne jedno kto, co dava na internet a za ake ceny. Stanovim si vlastnu, ktoru si viem odovodnit. Predsi nemozete za to, ze niekto zacal u Vas ponukat krizence za 30euro. Naozaj ked venujete usilie tomu, aby sa vychovalo zdrave krasne jahniatko (a pre rodicov sa trepete traja zamestnani ludia k danskym hraniciam), je naozaj urazlive, ked niekto pride a chce ho pomaly zadarmo, ked vy ste do toho investovali svoje korunky (u nas uz jurášikov). Naozaj, raz sa spytat, to je taka psia povinnost kupujuceho, sak to aj my skusime Ale viacej to uz vie nastvat. No ovecky sa predavaju este lahko... S ponikom by ste si uzili fakt. Prisli kupci, ktori tu svoje dve deti vozili hodinu a pol dokolecka, ked sme my mali brigadu aj cudzich ludi. Ponik posluchal, ziaden problem. Na konci sa spytali, ci by som nespustila. Tak som im dala dole a oni ze zavolaju. Zavolali ze im to financne nevychadza... Pricom poznali cenu ponika vopred!!!
tak kdepak jsou fotky, jak prdelky rostou?
naše holky - Stázka a o měsíc mladší Žofinka. krásně nám už světlá do karamelova.
Ahoj, je to jen můj pocit nebo se letos roztrhl pytel s ouessantkými jehňátky? Zvláště teda s jehničkama... pamatuju si, že vloni byl zázrak, když člověk narazil na 1-2 inzeráty a teď jich je např. tady na fauně asi 12. Čím to? Že by se tak rozšířily nebo se zájemci už více informují a nekoupí všechno, co někteří vydávají za 100% ouessantky a přitom je to mixnuté?
naše jehňátka milují špalky.
Jj, inzerátů je hodně. Ale už podle fotek ne všechna jehňátka jsou čisté quessantky, což je velká škoda. To je alespoň můj dojem. Jsou ale i čestní chovatelé, kteří přímo napíšou, že jeden z rodičů je jiného plemene. A pokud bude chovatelů krásných malých oveček více, tím lépe. Jsou to přeci ty nekrásnější ovečky, že?
kaskada
napsal(a):
Jj, inzerátů je hodně. Ale už podle fotek ne všechna jehňátka jsou čisté quessantky, což je velká škoda. To je alespoň můj dojem. Jsou ale i čestní chovatelé, kteří přímo napíšou, že jeden z rodičů je jiného plemene. A pokud bude chovatelů krásných malých oveček více, tím lépe. Jsou to přeci ty nekrásnější ovečky, že?
Což o to, kdyby se rozrůstaly chovy čistých ouessanek, tak to bude fajn. Jenže bohužel čím dál tím víc jich je mixovaných. protože si spousta lidí koupí beránka a pak zjistí, že není tak lehké koupit k němu ovečku. Tak mu koupí třeba kamerunku a už to jede...
lavacca
napsal(a):
Což o to, kdyby se rozrůstaly chovy čistých ouessanek, tak to bude fajn. Jenže bohužel čím dál tím víc jich je mixovaných. protože si spousta lidí koupí beránka a pak zjistí, že není tak lehké koupit k němu ovečku. Tak mu koupí třeba kamerunku a už to jede...
jj, to je bohužel pravda. Když se jehně povede do quessanky, pak se použije k odchovu s krásnou quessankou, vše vypadá krásně a ejhle, najednou další generace může vypadat zas trošku ... třeba kamerunsky
Díky za stránky, kde se mohou chovatelé sdružovat, byť neoficiálně. Víme o sobě a to je super.
Vůbec není zač. Jsem jedině ráda, když se přidá někdo další - aspoň v tom bude přehled - pochybuju, že by se k nám hlásil někdo s kříženou ouessantkou (aspoň vědomě).
a malá Žofinka s tátou - "Tati, až půjdu z domova, budu celá karamelová!"
Tak to je fajn. Já tu naší pořád schraňuju v krabicích, že jednou zkusíme sami zpracovávat...
mazlení s naší Bobo
Naše jahňatá mačky priam terorizujú. Keď sa nás niekto pýta na psov, či neubližujú mačkám, tak vždy ukážem na tých malých jahňačích nezbedníkov. Ked zapadá slnko hrajú naháňačku, ktorá sa lenivým mačičkám vôbec nepáči =) Taktiež kuriatka nemusím chrániť ani pred psami ani pred mačkami, ale jahniatkami. To sú asi najväčší chuligáni na dvore. Mimochodom - čaká ešte niekoho ovečka-budúca mamička malé? Jednu ovečku máme preukázateľne gravidnú (ostrihaná, výrazne guľatá, nafúknuté vemeno, napuchnutá vulva). Nie je už fakt dosť neskoro na potomkov? Už dva týždne to vyzerá, že sa nám vysype každým dňom. Dosť sa bojím veľkého jahniatka
katjuschka
napsal(a):
Naše jahňatá mačky priam terorizujú. Keď sa nás niekto pýta na psov, či neubližujú mačkám, tak vždy ukážem na tých malých jahňačích nezbedníkov. Ked zapadá slnko hrajú naháňačku, ktorá sa lenivým mačičkám vôbec nepáči =) Taktiež kuriatka nemusím chrániť ani pred psami ani pred mačkami, ale jahniatkami. To sú asi najväčší chuligáni na dvore. Mimochodom - čaká ešte niekoho ovečka-budúca mamička malé? Jednu ovečku máme preukázateľne gravidnú (ostrihaná, výrazne guľatá, nafúknuté vemeno, napuchnutá vulva). Nie je už fakt dosť neskoro na potomkov? Už dva týždne to vyzerá, že sa nám vysype každým dňom. Dosť sa bojím veľkého jahniatka
Vím z loňska i o porodu až v červenci, takže možné to je. přeji ovečce pohodový porod.
Tak jehňátka a kočky - občas mají tendenci číču tahat za ocas, ale ty naše jim dají pohlavek a mazlí se dál. Popř. utečou. Ale kolikrát se ovečky s jehňátky pasou a kousek od nich polehává kočka, tak jim to asi zas tak nevadí. Před 3 lety jsme měli skopečka - ten trápil kotě taháním za chlupy na zádech (přidzvedával ho tak).
Jehňátka nám úspěšně zlobila drůbež 3 roky, teď mají nový plot, tak ven z ohrady nemůžou. Ale max. proháněla slepice (dospělé), ostatní nechávala být.
a naše Žofinka
katjuschka
napsal(a):
Tak Medulienka si počkala na naozaj drsné daždivo-veterné počasie a teraz pre chvíľou nám vysypala karamelového baránka Maťka. Trochu sme si polamentovali, že to nie je ovečka, lebo by sme si ju nechali a teraz sa už tešíme, že všetko dopadlo v poriadku
Gratuluji k přírůstku. U nás to samý - být od Isabellky holka, zůstala by doma, ale je to kluk jako buk. Ale hlavně, že to šlo bez problémů.
Zas si říkám, radši kluk bez problémů než holka s problémy.
lavacca
napsal(a):
Co říkáte inzerátu "přirozeně plachý" beránek? Já nevím, ale všichni beránci mi přijdou od přírody hrozně zvědaví a komunikativní. Zvlášť ti ouessantští. :) Někdy řekla bych až vlezlí.
Moc hezky napsané! Ono to beránkovi moc dlouho nevydrží...
Přirozeně plachý je u nás konkrétně beránek zásadně tak 2-3 měsíce a někdy ani to ne, když je máma zvyklá si nechat drbat apod. i jehně si zvykne a nebojí se taky. Jeden náš letošní klouček byl oprsklý už tak od 2 dne co se narodil a bráchové to mají různě. Stejně, ale všichni skončí tak, že překonají svojí "plachost" a zvědavě přijdou zkoumat a zkoušet co jsme zač!
Jo kdybych u nich nebyla denně, že by se mě pak báli, to by asi byla jiná, třeba je to případ z inzerátu, ale jak je člověk má pod nosem, plachost je opravdu vždycky po čase ta tam...
lucmeek
napsal(a):
Moc hezky napsané! Ono to beránkovi moc dlouho nevydrží...
Přirozeně plachý je u nás konkrétně beránek zásadně tak 2-3 měsíce a někdy ani to ne, když je máma zvyklá si nechat drbat apod. i jehně si zvykne a nebojí se taky. Jeden náš letošní klouček byl oprsklý už tak od 2 dne co se narodil a bráchové to mají různě. Stejně, ale všichni skončí tak, že překonají svojí "plachost" a zvědavě přijdou zkoumat a zkoušet co jsme zač!
Jo kdybych u nich nebyla denně, že by se mě pak báli, to by asi byla jiná, třeba je to případ z inzerátu, ale jak je člověk má pod nosem, plachost je opravdu vždycky po čase ta tam...
U nás začnou být vlezlí cca v tom měsíci, letošní byl vlezlejší snad ještě dřív. Nejvíc ze všeho miluje mi žužlat ruku (jako malí milují všichni žužlání palce) /záda (jemně je bere zoubky, jako by mi vykusoval blechy) nebo mi ožužlává foťák, když se snažím zachytit jeho "sestřičky".
Pravdou je, že jeho máma je vyslovená vtěrka a pronásledovatelka a jak chodíme dávat miniprasátkům přes jejich ohradu (tj. min. 2x denně), tak vždy běží a chce ochutnávat. Někdy se nechá pohladit i na hlavě, ale spíš člověka šacuje než že by se vysloveně mazlila. No a mladý, ten to má odkoukané a pravidelně mi cucá botu či kalhoty. Letošní mi dává i pusinku.
Snažím se nemazlit, ale někdy mi to nedá a podrbu ho na pleci. Což se mu moc líbí. Je to zas taky dost praktické - když přijedou noví majitelé, tak se snadno nechá chytit a jde se. To s holkama je to těžší, ty jsou víc nedůvěřivé.
My veru máme takú vtierku jahničku. Keď sa narodila, tak prvé čo odišla od mamy (za maminho strašného revu) a začala prenasledovať ľudí. Najprv si nás obehla jedného po druhom a potom sa prišli pozrieť susedia s malými deťmi, ktorí boli poblíž. Keď odchádzali, malá akoby nič, vydala sa za nimi. To bola na svete asi 30 minút. Odvtedy sme sa jej nezbavili Baránkovia prestanú byť plachí akonáhle zistia, čo sú granule pre miniovečky - t.j. asi v dvoch mesiacoch. Ale moc ich nemazlíme, naokolí s tým nie sú dobré skúsenosti. Preto radšej by som využila inzerát "prirodzene plachý" ako "rozmazlený". Ono keď povyrastú, tú plachosť a tak stratia a prídu po pohladenie.
katjuschka
napsal(a):
My veru máme takú vtierku jahničku. Keď sa narodila, tak prvé čo odišla od mamy (za maminho strašného revu) a začala prenasledovať ľudí. Najprv si nás obehla jedného po druhom a potom sa prišli pozrieť susedia s malými deťmi, ktorí boli poblíž. Keď odchádzali, malá akoby nič, vydala sa za nimi. To bola na svete asi 30 minút. Odvtedy sme sa jej nezbavili Baránkovia prestanú byť plachí akonáhle zistia, čo sú granule pre miniovečky - t.j. asi v dvoch mesiacoch. Ale moc ich nemazlíme, naokolí s tým nie sú dobré skúsenosti. Preto radšej by som využila inzerát "prirodzene plachý" ako "rozmazlený". Ono keď povyrastú, tú plachosť a tak stratia a prídu po pohladenie.
tak to je dobrý, takový prcek. Samozřejmě, že je lepší plašší než rozmazlený. Je pravdou, že někteří lidé neodhadnou, co je ještě sranda a z čeho by mohl být později dost velký problém. Takže raději doporučuji beránky nemazlit. Popř. už někdo, kdo má zkušenosti a ví,co ano a co ne (např. určitě ne se s ním přetlačovat, sahat na hlavu, atd.)
lavacca
napsal(a):
tak to je dobrý, takový prcek. Samozřejmě, že je lepší plašší než rozmazlený. Je pravdou, že někteří lidé neodhadnou, co je ještě sranda a z čeho by mohl být později dost velký problém. Takže raději doporučuji beránky nemazlit. Popř. už někdo, kdo má zkušenosti a ví,co ano a co ne (např. určitě ne se s ním přetlačovat, sahat na hlavu, atd.)
Ještě bych doporučil nikdy beránka nekrmit z ruky. Je jen otáska času, kdy si to začne svým typicky beraním způsobem vynucovat..
beranyduc
napsal(a):
Ještě bych doporučil nikdy beránka nekrmit z ruky. Je jen otáska času, kdy si to začne svým typicky beraním způsobem vynucovat..
Ano, i to. Měli jsmer romanovského berana - miláček dokud měl člověk něco v ruce nebo drbal na plecku, jak přestal či došlo pečivo duc do něj. Fakt blbá vlastnost.
U nás když už se dává z ruky, tak to dostávají z ruky jen holky a beran jí z misky.
No u nás prebieha výchova pubertiaka docela "drsným" spôsobom. Ale keď si naozaj vezmene, že dospelý baran vychováva mladých oooveľa drsnejšie, tak sa mi hneď lepšie zráža tých, čo pokúšajú šťastie, na zem. Jednoducho putuje hlavou voňať fialky a šupneme mu jedno po zadku. Mne to stačilo urobiť raz, keď bol Rudko malý a je naveky pokoj. Z ruky ho kŕmime, krmivo si nevyžaduje trkaním, to si nedovolí. Čo sme mu dovolili, to je oprenie sa prednými nohami a tak si pýta občas. To robia i ovečky a nijako mi to nevadí.
Horšie je udržať rovnováhu medzi baranmi. Všimli sme si už v Nemecku, že majú také pánske kluby. Ovečky a baranov mimo pripúštaciu sezónu oddelených. Tak sú v takomto chlapskom stáde barani-otcovia i nepredaní barani-synovia. A i keď sú ovečky na dohľad, panuje harmónia.
My to máme taktiež takto a zistili sme, že pokým majú chlapci vyiešeného vodcu, tak si spolunažívajú ako kámoši. V pohode bolo, keď sme mali chlapský krúžok zostavený z dvojročného capa (jasná prevaha) a dvoch baranov. Akonáhle sme capa predali, barani sa začali nenormálne do krvi biť. Potrebovali nového vodcu. Tak nabehol môj chlap.... Nezasvätený človek by nás asi udal za týranie tých "kuááásnych rozkošných nevinných obláčikov"... Ale je zase pokoj
Jo, to na mě to jedenkrát Drobek zkusil, když byly holky v říji (zrovna v době, kdy jsem ho i viděla je nakrývat), dostal ode mně facku a od té doby ťuk ťuk, klídek, pohodička.
Ale znám i fakt zlé berany, takže opravdu nepodceňovat. Proto dávám novým majitelů menší školení (možná si až říkají, co jim to ta holka bláznivá vypráví).
Ono je to určite najlepšie vychovávať preventívne No ja som si myslela najprv, že taký pánsky klub je blbosť, ale vidím, že to funguje. Preto už ani nemáme stresy, že čo keď sa baránok nepredá atď. Inak posielam aj ja fotku nášho najmladšieho - týždňového Maťka
Dnes ráno moja banda nejako podozrivo blačala. Pozerám z okna do záhrady a vidím medzi ovečkami niečo malé čierne.
Zostal som ohromený, veď u nás sa rodilo pred vyše mesiacom a o jednej vlaňajšej, neskôr narodenej ovečke som bol presvedčený, že rodiť nebude. Utekám von aby som uvítal ďaľší, úplne nečakaný prírastok . Tu je :
zaciatocnik
napsal(a):
Dnes ráno moja banda nejako podozrivo blačala. Pozerám z okna do záhrady a vidím medzi ovečkami niečo malé čierne.
Zostal som ohromený, veď u nás sa rodilo pred vyše mesiacom a o jednej vlaňajšej, neskôr narodenej ovečke som bol presvedčený, že rodiť nebude. Utekám von aby som uvítal ďaľší, úplne nečakaný prírastok . Tu je :
Ale pěkňoučký. Zůstane u vás?
lavacca
napsal(a):
Ale pěkňoučký. Zůstane u vás?
Ešte neviem, ale vyzerá to na veľkú lásku ....
Nu což, proč by nemohla i u ovcí existovat adopce ? Letošní rok je vůbec ( alespoň u nás samá adopce ) Pižmová kachna adoptovala kachňata druhé pižmové kachny ( no, spíš jí je ukradla )
a jedna z koček se okotila, měla dvě koťátka ( jedno ještě ten den umřelo, bylo nějaké slaboulinké ) a o zbylé druhé se starají obě naše kočky.
Nevím, zda to je normální, ale obě ho i kojí i když ta druhá žádné kotě ještě neměla. Kotě si leží v pelíšku na seníku a od obou cucá mlíčko
Třeba to kotě v příspěvku výše začne bééééékat
Jo, Evi, taky máme doma takovou kočku - je to taková mamina. Odchová vlastní, ztratí mlíko a slyší mňoukat nové mrňousky od druhé kočky a už zase má mlíko a chce jít kojit. takže to nakonec končí tak, že jedno či dvě dostane k adopci. Vloni se nám dost hodila, když vrhla britka 7 koťat a letos vlastně to samé. S tou teda první skoro 3 týdny i bydlela a kojily spolu (prvnička a hnedka 7 koťat, zlatíčko moje, tak jí bodlo, že pomáhala). Od té vloni jsme ji dětičky půjčili. Teď čekáme cca za 10 dní nová koťátka tak už tuším, že teta bude zas napouštět mlíko a cpát se tam.
Jinak naše ovečky kočky mají moc rády, tahle mamina s nima chodí i spát do přístřešku - zvlášť v zimě hezky na seno. :) A má srandu z jehňat - ty za ní běhají jak pejskové a ona schválně mrská ocáskem, což se jim hrozně líbí. No, prostě sranda. Ještě aby se naučila na ovečkách jezdit a bude.
Na fotce s naším briťákem Damískem. Je do ní až po uši zamilovaný, asi mu udělám tu radost a příští jaro jim spolu necháme malá číčátka.
Tak jsem na popud jednoho pána dneska vytvářela seznam chovatelů podle barev odchovávaných jehňátek viz zde: http://ouessant.webnode.cz/chovatele/dle-barev-odchovu/ .
Pokud by jste někde chyběli, dejte vědět. U některých vím o barvách oveček, ale nevím jaké barvy se jim rodí.
Baf Moje malá radost - už poslední, Stázka s Béďou už dělají radost v nových domovech.
Květušku (mámu) jsme včera s mamkou ostříhali a Žofka ji nemohla vůbec poznat. Pobíhala po ohradě a brečela až se jí ujala babička a chodily spolu až do večera. Pak teprve malé došlo, že ta "příšerka černá okudlaná" je vlastně maminka a šla se napít.
lavacca
napsal(a):
Tak jsem na popud jednoho pána dneska vytvářela seznam chovatelů podle barev odchovávaných jehňátek viz zde: http://ouessant.webnode.cz/chovatele/dle-barev-odchovu/ .
Pokud by jste někde chyběli, dejte vědět. U některých vím o barvách oveček, ale nevím jaké barvy se jim rodí.
My máme prevažne karamelové a potom i čierne jahňatá. Minifarma
Tak už nám odjela i Žofinka...a já trouba zjistila, že ji mám naposledy vyfocenou 9.7.
Co vy? Ještě u vás nějaká ta omladinka pobíhá? Jestli jo, tak šup sem s fotkami.
přidám aspoň fotku Stázky z nového domova - se ženichem (beránek od p. Kulhánkové, ten z dvojčat).
Naše omladina je ještě všechna doma. Právě jsme udělali s plemenářem kontrolu ve sto dnech a s veterinářem odebrali a odeslali do laboratoře krevní vzorky. Ještě aspoň měsíc budou prťata u maminek na mlíce. Kromě jiného se vyhodnotí krevní vzorky na genetické určení genotypu a parentity. Jestliže vše bude v pořádku, v září se budou jehničky klasifikovat. Ty, které nebudou mít žádné nedostatky, klapne u nich genetika a vyhoví standardu, dostanou POP. Beránci budou v září také prohlédnuti a budou z nich vybráni ti nejlepší, kteří budou příští rok na nákupním trhu oklasifikováni. Pokud vše dobře dopadne, stanou se papírovými plemeníky. Jo jo, anabáze veliká, ale řidičák na ovečku je věc náročná...
PS: V Holandsku se berani klasifikuljí až ve třech letech!!!
beranyduc
napsal(a):
Naše omladina je ještě všechna doma. Právě jsme udělali s plemenářem kontrolu ve sto dnech a s veterinářem odebrali a odeslali do laboratoře krevní vzorky. Ještě aspoň měsíc budou prťata u maminek na mlíce. Kromě jiného se vyhodnotí krevní vzorky na genetické určení genotypu a parentity. Jestliže vše bude v pořádku, v září se budou jehničky klasifikovat. Ty, které nebudou mít žádné nedostatky, klapne u nich genetika a vyhoví standardu, dostanou POP. Beránci budou v září také prohlédnuti a budou z nich vybráni ti nejlepší, kteří budou příští rok na nákupním trhu oklasifikováni. Pokud vše dobře dopadne, stanou se papírovými plemeníky. Jo jo, anabáze veliká, ale řidičák na ovečku je věc náročná...
PS: V Holandsku se berani klasifikuljí až ve třech letech!!!
Já myslela, že jehňata po uchovněných rodičích dostávají všechna PoP a buď jsou uchovněna či ne s tím, že se píše chovná/nechovná do PoP. Nebo vada vylučující další chov, atd. Jako se to děje např. u psů a jiných.
Jinak co bude s jehničkami, které takto neprojdou?
Všechna jehňataPOP nedostanou, pouze ta , která úsěšně vše absolvují. POP garantuje kromě potvrzení o původu i splnění standardu a bezvadnost. U jehniček je "odpad" velmi malý. I jehničku, která neprojde lze dále legálně chovat, ale její potomstvo POP nedostane. U beránků je situace podstatně přísnější, vzhledem k velkému vlivu na budoucí populaci. Plemeníky se stane pouze malá část beránků. Zbytek čeká kastrace nebo pekáč. Připouštění neplemeným beranem ani není legální. Ale čím je přísnější výběr, tím kvalitnější chov a méně vyloučených zvířat v budoucnu. POP tedy je i zárukou kvality zvířete a člověk ani nemusí být letitý ovčák, aby získal jistotu,že má chov velmi kvalitní. Jinak, v POP je uváděno kromě jiného i hodnocení a zařazení do výsledné třídy.
beranyduc
napsal(a):
Všechna jehňataPOP nedostanou, pouze ta , která úsěšně vše absolvují. POP garantuje kromě potvrzení o původu i splnění standardu a bezvadnost. U jehniček je "odpad" velmi malý. I jehničku, která neprojde lze dále legálně chovat, ale její potomstvo POP nedostane. U beránků je situace podstatně přísnější, vzhledem k velkému vlivu na budoucí populaci. Plemeníky se stane pouze malá část beránků. Zbytek čeká kastrace nebo pekáč. Připouštění neplemeným beranem ani není legální. Ale čím je přísnější výběr, tím kvalitnější chov a méně vyloučených zvířat v budoucnu. POP tedy je i zárukou kvality zvířete a člověk ani nemusí být letitý ovčák, aby získal jistotu,že má chov velmi kvalitní. Jinak, v POP je uváděno kromě jiného i hodnocení a zařazení do výsledné třídy.
Pro úplnost přikládám příklad, jak vypadá český POP špičkového ouessantského plemeníka a co vše lze z něj vyčíst...