Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
18.5.2011 09:32
luckan

XXX.XXX.128.252

zdravím všechny, jsem úplnej nováček v chovu koz, chtěla bych se zeptat, na postup při známkování koz....známky už mám aj kleště, ale nevím co dál, tak ať to nezblbnu...děkuji

18.5.2011 10:05
lavacca

XXX.XXX.1.3

luckan napsal(a):
zdravím všechny, jsem úplnej nováček v chovu koz, chtěla bych se zeptat, na postup při známkování koz....známky už mám aj kleště, ale nevím co dál, tak ať to nezblbnu...děkuji

Za 1, určitě to chce dělat ve 2 lidech - jeden kozu/kůzle podrží a druhý nasadí známku.
Za 2, známku doporučuji dát za 1/2 od konce ucha směrem k hlavě (ta je to popsáno i v pokynech pro označování zvířat), ale mám to i prakticky vyzkoušené. Takto umístěná známka se málokdy vytrhne. Naopak daná blízko ke konci ucha je venku velice rychle. :-|
za 3, chce to stisknout kleště pevně a rychle, ať to má kozena co nejméně bolestivé.
za 4, nevím jaký typ známek máte - ale doporučuji dávat známku hrotem dovnitř do ucha - tj. koza pak když někam leze, "spácne" ucho k hlavě spolu s hrotem a je menší pravděpodobnost, že by se za to zachytila.

No, to je snad vše, co mě k navěšování známek napadá. Přikládám fotku, jak to má naše loňská ovečka(té jsme to píchali sami a ťuk ťuk nikdy neměla s ouškem problém.). :-)

18.5.2011 10:28
luckan

XXX.XXX.128.252

nu, máme , co se známek týče, proužky..... růžové a žluté.... žluté jdou kozám a růžové kozlům?

18.5.2011 11:12
lavacca

XXX.XXX.1.3

luckan napsal(a):
nu, máme , co se známek týče, proužky..... růžové a žluté.... žluté jdou kozám a růžové kozlům?

To bych spíš řekla právě naopak. smajlík Co jsem vyčetla na stránkách ČMSCH, tak standardní je bílá kozám a kozům modrá s tím, že se dají objednat speciálně i jiné barvy.

U ovcí je to žlutá pro holky, oranžová pro kluky.

18.5.2011 11:15
luckan

XXX.XXX.128.252

lavacca napsal(a):
To bych spíš řekla právě naopak. smajlík Co jsem vyčetla na stránkách ČMSCH, tak standardní je bílá kozám a kozům modrá s tím, že se dají objednat speciálně i jiné barvy.

nu, to jsem se tam právě dočetla taky, takže jsem z toho ted trochu zmatená....v životě jsem známkovata jen telata, tohle je pro mě novinka

18.5.2011 11:34
marcelaa

XXX.XXX.168.4

Naše kozenka má bílou,ovečky žlutou a beran oranž:-)

18.5.2011 11:51
lavacca

XXX.XXX.1.3

asi nejlepší bude zavolat na ČMSCH a optat se. Ale rozum mi říká, že spíš žlutou kozlovi a růžovou (holčičí) koze. :-)

18.5.2011 12:04
radak

XXX.XXX.40.194

u žluté bych držela "pohlaví" tj. krávy mají žlutou, ovce mají žlutou... tak koze taky žlutou.. u beranů jsem viděla oranžové, u kozlů modré a fialové, býka si teď nevzpomenu, ale u volů jsem viděla růžovou. takže jsem dobu byla přesvědčená, že růžová patří kastrátům :-) ale asi je to jedno, jak si to kdo udělá smajlík

18.5.2011 12:55
lavacca

XXX.XXX.1.3

radak napsal(a):
u žluté bych držela "pohlaví" tj. krávy mají žlutou, ovce mají žlutou... tak koze taky žlutou.. u beranů jsem viděla oranžové, u kozlů modré a fialové, býka si teď nevzpomenu, ale u volů jsem viděla růžovou. takže jsem dobu byla přesvědčená, že růžová patří kastrátům :-) ale asi je to jedno, jak si to kdo udělá smajlík

no, to právě není. Protože když se pak kus hlásí na evidenci, tak se nepíše jakého je pohlaví. To se má právě poznat z kódu známky. Např. beránci mají koncovku 021 a ovečky 921.

Našla jsem starší příspěvek - tam je obyč. známka v modré (kozlík) a koncovka je 048.

18.5.2011 13:12
marcelaa

XXX.XXX.168.4

lavacca napsal(a):

Jojo,úplně přesně:-)
Mrkněte : http://www.schok.cz/clanek/centralni-evidence-hospodarskych-zvirat-oznacovani

18.5.2011 13:24
dajik

XXX.XXX.133.155

Mrkněte na trojmístný kód. Pokud začíná nulou ( např. u nás 038 ) tak je to známka pro kozlíka. Pokud začíná devítkou ( např. 938 ), je to známka pro kozičku.
Jinak co se kastrátů týče, tak už se barevně nerozlišují. Nyní mají býci i volevé známku růžovou ( dříve červenou, ale asi se teď v rámci krize šetří červenou barvou :-)) ). Dříve měli volové známku zelenou. Jestli se nějak barevně odlišovali kastráti u koz a ovcí netuším.

18.5.2011 14:14
luckan

XXX.XXX.128.252

moc děkuji všem za radysmajlík

18.5.2011 22:18
vojtas

XXX.XXX.236.60

Ahoj,
před týdnem jsem objednával známky a máte pravdu všichni - standartní barvy jsou bílá,modrá,žlutá,oranžová - pokud majitel chce, tak mu mohou udělat známky i v jiných barvách a byl tam uvedený seznam.
Vojtas

18.5.2011 22:49
radak

XXX.XXX.40.194

lavacca napsal(a):
no, to právě není. Protože když se pak kus hlásí na evidenci, tak se nepíše jakého je pohlaví. To se má právě poznat z kódu známky. Např. beránci mají koncovku 021 a ovečky 921.

Našla jsem starší příspěvek - tam je obyč. známka v modré (kozlík) a koncovka je 048.

jsem se špatně vyjádřila, my se před měsícem registrovali a poslali nám nějaký formulář na objednávání známek, kde byly "předvoleny" barvy pro kozy/kozly a ovce/berany s tím, že v nabídce jsou barvy žlutá, modrá, bílá, fialová, červená a zelená. vzhledem k tomu, že tam nikde není výslovně uvedeno, která barva je pro jaké pohlaví, tak jsem předpokládala, že když budu chtít nové známky, tak si prostě objednám třeba modré pro kozy a třeba červené pro kozly, tzn. číselně to sedět bude a barevně to budu mít jinak než většina ostatních :-) přijde mi to fajn, že třeba když budu mít tři stáda hnědých koz a k nim tři kozly, tak kozičkám po každém z nich přiřadím jednu barvu a budu už od pohledu vědět, která je po kom, i když třeba udělám jedno stádo odstavených kůzlat smajlík

Přidejte reakci

Přidat smajlík