Ráda bych si udělala teoreticky jasno jak moc je "závadná" příbuznost u oveček, kdybych je chtěla nechat jako páreček, když otec ovečky je příbuzný s beránkem tak, že je otcem jeho matky?
Teda pro úplné vysvětlení... Matky obou příbuzné nijak nejsou, beránkův otec je také nepříbuzný, ale matka beránka má stejného otce jako je otec ovečky.
Počítá se to jako druhé koleno nebo jak? Přečetla jsem nějaké starší příspěvky, kde se to probíralo, ale v trochu jiných liniích a tuhle verzi jsem si tam nějak neosvětlila.
Předem se omlouvám za "blbý" dotaz jestli to tam přece jenom někde je...
Je to jenom teorie... určitě je v reálu spolu nenechám, jen jsem si to chtěla ověřit. Vrtalo mi to hlavou...
Vedu si celkem podrobnou evidenci odkud, kam ovečky potují, jehňata jakbysmet, to samé platí i chovatelích, snad se v tom za pár let ještě vyznám?! Takže se to budu snažit rozhodně ohlídat, zvlášť když ovečky přibývají...
kardovakaterina
napsal(a):
já si myslím, že u ovcí to nejspíš vůbec nevadí..myslíte si, že kdyby stáda žila nadivoko, že by to tam někdo hlídal?? Možná několik posledních let se to hlídá, ale před tím nejspíš vůbec.
Ono nesmíte zapomenout, že v přírodě otec např. syny vyžene nebo sám přijde k ujmě při soubojích a nahradí ho jiný (někdy i zcela nepříbuzný) kus. Který třeba taky otec vyhnal z původního domova. Ona to má příroda promyšlené.
Jinak doporučuji to vést přes ušní známky (i když já mám teda např. ve stájovém deníku v poznámce i tužkou jméno ovce, abych v hlášení jehňat pak neměla špatnou matku. ). Ale je šikovné, když nový majitel dostane papír, kde je min. ušní známka otce a matky, příp. i sourozenců, atd.