Dobrý den,
obracím se na Vás s prosbou o radu. Máte někdo zkušennosti s tzv. Ovčí elektrickou sítí viz např. http://www.vltava2000.cz/elektricky-ohradnik/goods_o6031020_8_ovci-sit-olli-90-cm50-m.html ???
Potřebuji mobilní ohádku pro kůzlata. Bude v rámci velké pastviny (z el. ohradníků) a uvnitř této ohrady potřebuji oplotit část, kde budou letošní kůzlata. Ohradu bych ráda přesouvala, dle výpasu. Jinak mají svou velkou pastvinu. V této ohradě budou krátkodobě (nechci je zavírat) pro dobu odstavu... Ovšem dle dosavadní zkušennosti s kozí vynalézavostí se chci zeptat na vaše zkušennosti s touto sítí. Děkuji
Tereza - Passerovna
Dobré ráno My taky nad elektrickou sítí uvažovali, kamarádka nás ale od toho odradila. Kůzlata po zásahu proudem skáčou dopředu a můžou se do sítě lehce zamotat. Nedejbože kdy při pasení se kůzle (koza) zahákne rohem do sítě, pak už se z toho nedostane a síť je ubije. Kamarádka tak našla několik jehňat mrtvých. Takže my jsme to ani nechtěli riskovat a síť jsme nepořídili.
Já zase sítě používám asi pět let a to chovám zakrslé kozy. Nikdy jsem s tím neměl žádný problém. jen úplně malá kůzlata občas proskočí sítí ven, přitom dostanou ránu a pak se bojí proskočit zpátky a řvou hlady za sítí. To udělá je některé a jen jednou, už si to pamatuje. Je dobré, když je pustíte poprvé do ohrady ze sítě, to pohlídat, aby jste případně mohli zasáhnot, kdyby se některé zvíře do sítě chytilo. Jinak doporučuji hustší sítě, které se používají pro drůbež, tím neproskočí nic. Jirka
Moc děkuji za odpovědi. kůzlata jsou odmalička zvyklá na el. ohradník. V ohradě s matkami je kombinace pevne ohrady, el. lanka, drátu a pásky. Když dostanou ránu, tak uskakují zatím zpátky dovnitř. Určitě to budeme ze začátku hlídat. jiná mobilní varianta mne nenapadla :( Kouknu na ty menší oka. Ještě jednou děkuji :)
lamero
napsal(a):
Já zase sítě používám asi pět let a to chovám zakrslé kozy. Nikdy jsem s tím neměl žádný problém. jen úplně malá kůzlata občas proskočí sítí ven, přitom dostanou ránu a pak se bojí proskočit zpátky a řvou hlady za sítí. To udělá je některé a jen jednou, už si to pamatuje. Je dobré, když je pustíte poprvé do ohrady ze sítě, to pohlídat, aby jste případně mohli zasáhnot, kdyby se některé zvíře do sítě chytilo. Jinak doporučuji hustší sítě, které se používají pro drůbež, tím neproskočí nic. Jirka
Úplne súhlasím s lamerom. Sieť pre hydinu, prvé chvíle skontrolovať a potom už sa kozliatka siete boja a neblížia sa k nej. Netreba však sieť vypínať (napr cez deň), lebo ich to potom láka a teprv sa môžu zamotať. My to máme práve takto, máme tiež zakrslé kozičky a je to naozaj to jediné, čo rešpektujú. Raz sa nám do toho jedna dospelá koza zamotala, ale vyslobodila sa skorej, ako som k nej stihla pribehnúť, dostala asi dve rany. Inak keď som pozerala fotografie od rôznych chovateľov v zahraničí, je to hodne obľúbené hlavne pri kozách, ktoré sa dostanú snáď odvšadiaľ. O smrteľných nehodách s elektrinou počujem prvýkrát, musím povedať, že keby sme to nemali odskúšané, docela by ma to odstrašilo....
Nové zdroje impulsů , které splňují současné normy, mají vylepšení: " pokud přístroj zjistí trvalý dotyk, sled impulzů se výrazně zpomalí a je indikován akustickým a optickým signálem" - např. Zdroj PowerProfi NI 7000 s automatickou regulací. Eliminuje tedy zabití zvířete při vpletení do ohrady. L. H.
el. sítě používám jak na ovce tak kozy - je to jediné co mi kozy i kůzlata respektují - uskakují směrem dozadu a velice dobře si pamatují že se k tomu nemají přibližovat dokonce když dostane některé kůzle ránu odskakují pryč všechny ostatní které jsou poblíž když slyší jak to pleskne
Tak jsem nakonec síť zakopila a opět se přesvědčila, že máme neuvěřitelně svobodomyslná zvířata. Nejen že síť přeskočí, ale také leč byla pod hooodně silným proudem jí bez mrknutí oka proskočí a ladným kopnutí totálně roztrhali...Rozhodně jsem neměl apocit, že by se v síti případně zamotali :( Mno jaksi u našich zvířat (včetně koní) platí, že když už jsme jim dali absolutní volnost 24h/365dní v roce tak při jakémkoli náznaku potlačení se razantně brání
Takže druhý pokus s pevnou ohradou v kombinaci s drátěnkou... Achjo :) Moc děkuji za vaše zkušennosti...