Dobrý den, poradíte prosím, jaké ušní známky jsou nejvhodnější pro quesstenské miniovečky? Co nejmenší, nejméně nápadné, případně pružné... Dívala jsem se, že je více výrobců, co se nejvíce osvědčilo Vám? Kolik typů je vlastně na výběr, a jakých? Díky moc za odpověď, jsem začátečník, tak tápu. Natálie
Asi úplne žiadne My máme ovečky z Nemecka, kde sú veľmi malé pískové ušné známky, ale i tak a nám u jednej ovečky zachytila a má pozdĺžne pretrhnuté celé ucho na dve časti. Vyzerá to hrozne, nehovoriac o tom, že návštevníci farmy to úplne odsudzujú. Hlavne teda keď vidia, čo to dokáže napáchať.
yvrea
napsal(a):
Dobrý den, poradíte prosím, jaké ušní známky jsou nejvhodnější pro quesstenské miniovečky? Co nejmenší, nejméně nápadné, případně pružné... Dívala jsem se, že je více výrobců, co se nejvíce osvědčilo Vám? Kolik typů je vlastně na výběr, a jakých? Díky moc za odpověď, jsem začátečník, tak tápu. Natálie
Já osobně mám pro ně známky typu A (malá ušní známka) od MAVE Bořetice a nemohu si stěžovat. Dost chovatelů pak používá i malé páskové od Zee Tagsu. Asi záleží na vkusu. Já jsem ty A pořizovala v době, kdy byly nejmenší z výběru (páskové byly jen pro jehňata určená k porážce), Zee Tags je tady asi rok. Jenže abych kupovala zas nové nůžky (cca 600-800,-) a měnila odzkoušené, se mi moc nechce.
Mám doma ovečky, které měly z Německa malé páskové (tvrdé) a mají obě 1 ucho vytržené. Mají tak v druhém uchu českou známku A a zatím ťuk ťuk v pohodě.
U známek hrozně záleží na tom, kam se píchnou. Jakmile je to moc blízko konci ouška, velice rychle se uši trhají. Já píchám za půlku od špičky ucha a zatím si žádná ovečka nestěžovala. A to ty naše prolézají denně tisy, takže zaseknout se mají o co.
Naše Květuška (náš odchov) s mnou nandanými známkami .
lavacca
napsal(a):
Já osobně mám pro ně známky typu A (malá ušní známka) od MAVE Bořetice a nemohu si stěžovat. Dost chovatelů pak používá i malé páskové od Zee Tagsu. Asi záleží na vkusu. Já jsem ty A pořizovala v době, kdy byly nejmenší z výběru (páskové byly jen pro jehňata určená k porážce), Zee Tags je tady asi rok. Jenže abych kupovala zas nové nůžky (cca 600-800,-) a měnila odzkoušené, se mi moc nechce.
Mám doma ovečky, které měly z Německa malé páskové (tvrdé) a mají obě 1 ucho vytržené. Mají tak v druhém uchu českou známku A a zatím ťuk ťuk v pohodě.
U známek hrozně záleží na tom, kam se píchnou. Jakmile je to moc blízko konci ouška, velice rychle se uši trhají. Já píchám za půlku od špičky ucha a zatím si žádná ovečka nestěžovala. A to ty naše prolézají denně tisy, takže zaseknout se mají o co.
Naše Květuška (náš odchov) s mnou nandanými známkami .
Zuzko, teď jsem kupovala kleště zee tags a stály 325 Kč. Známky se aplikují moc dobře. Já už se teď ke známkám od MAVE vracet nebudu. Známky Zee Tags na mě udělaly ten nejlepší dojem.
dajik
napsal(a):
Zuzko, teď jsem kupovala kleště zee tags a stály 325 Kč. Známky se aplikují moc dobře. Já už se teď ke známkám od MAVE vracet nebudu. Známky Zee Tags na mě udělaly ten nejlepší dojem.
Zuzka zásadně nasazuje známky nůžkama a rozdíl od všech ostatních, kteří používají kleště
lamero
napsal(a):
No jestli jsem to pochopil správně, tak tyto způsoby označování jsou povoleny vždy v kombinaci s ušní známkou
Páska na nohu může být v kombinaci s jednou známkou - myslím. Ale co se týče tetování, tak já mám plemennýho kozla tetovanýho a známku nemá žádnou. Mám k němu ale papír od veta, že nemůže mít známky ze zdravotních důvodů. Z jakých tam ale uvedeno není. Ovšem když to prošlo i na nákupním trhu plemenných zvířat, tak to půjde asi i normálně. Ale zase pochybuji, že by to prošlo třeba u 100 hlavého stáda
.
beranyduc
napsal(a):
ZEE tags i Mave Bořetice jsou OK, dokud ovečky neběhají podle drátěnýho plotu. Tam vždycky dojde k problému. Prostě známky a pletivo si špatne povídají....
Můžu říct, že jsme měli 3 roky obyč. ovčí pletivo, takže ovce v pohodě protáhla hlavu až po plecko ven a zase zpět a nikdy si tu známku nevytrhla. To samé jehňata, která tím pletivem proskakovala. To spíš byl problém u beránků s růžky. Letos už pro záchranu rybízů přišla změna a mají plot z obyč. ok 5x5 cm.
Záleží na umístění ušní známky i kam dáváte ten "hrot". Já ho dávám zásadně dovnitř do ucha, takže když připlácne ovce ucho k hlavě, takže prostrčí hlavu ven i zpět z ujmy.
PS: Ceny Zee Tagsu mě překvapují, kleště od MAVE stály asi 650,-, takže jsem něco podobného čekala i u Zee Tagsu. Tak to by i šlo. Akorát mě se zas nelíbí, jak to ovenám divně plandá (co jsem pochopila doporučuje se pak pásky prostřihnout, aby se někde nezachytila).
PSS: Označení tetováním či čipem bylo schváleno v kombinaci se známkou (což pak k tomu tetování či čipování nevidím důvod, čekala bych že buď známky či tetování/čip).
Na Slovensku sú veterinári trošku miernejší, tak našej farme pre maličké minizvieratká dali generálny pardon na známky. Avšak pod podmienkou, že si ich trvalo označím inak. A ešte sme neprišli na to ako =) Čip nie je viditeľné označenie. Teda ostáva obojok, páska na nohu, tetovanie. Obojok je nezmysel, ešte nebezpečnejší ako známky na uši. Pásky na nohy sú robené na veľké zvieratá. Tetovanie by bolo úplne najlepšie. Lenže čo keď majú všetky zvieratá tmavú kožu??? Ešte aj kozy majú tmavé uši a tmavú prdelku. Niekto nejaký iný nápad? Poprípade tetovanie, ktoré by bolo vidieť na tmavom - ako sa to robí u psov?
Tak ještě k ušním známkám pro malá plemena. Pro export či import v rámci EU je nařízena ušní známka s elektronickým identifikátorem, tzn. s chipem. Takhle to řeší například v Holandsku. Malé páskové známky s chipem.
lamero
napsal(a):
Tak ještě k ušním známkám pro malá plemena. Pro export či import v rámci EU je nařízena ušní známka s elektronickým identifikátorem, tzn. s chipem. Takhle to řeší například v Holandsku. Malé páskové známky s chipem.
Páni, zajímavé. Já čekala spíš ušní známku + čip pod kůži. Takže teoreticky vzato - pokud si vytrhne známky, tak ho člověk nemá šanci dohledat, co?
lavacca
napsal(a):
Páni, zajímavé. Já čekala spíš ušní známku + čip pod kůži. Takže teoreticky vzato - pokud si vytrhne známky, tak ho člověk nemá šanci dohledat, co?
Ušní známky s čipem jsou jediná možnost a ještě bachorový bolus, který je pro zakrslá plemena příliš velký. Čipy pod kůži nejsou u hospodářských zvířat povolené, bohužel.
Tu fotku jsem sem dal jen pro ukázku velikosti té známky. U nás jsou ty známky kulaté a veliké
lamero
napsal(a):
Ušní známky s čipem jsou jediná možnost a ještě bachorový bolus, který je pro zakrslá plemena příliš velký. Čipy pod kůži nejsou u hospodářských zvířat povolené, bohužel.
Tu fotku jsem sem dal jen pro ukázku velikosti té známky. U nás jsou ty známky kulaté a veliké
co je ten bachorový bolus? To slyším poprvé.. No, asi se bojí,a by je člověk pak nesnědl. Ne, dělám si srandu
, je to škoda.
I keď má tu vec v bachore, aj tak musí byť aspoň jedna známka. Podľa európskej legislatívy, ktorá je všade rovnaká, zviera musí byť jednoducho označené viditeľne ušnými známkami. Potom sú možnosti kombinácii, ale vo veľa prípadoch potom zviera nie je určené na obchod v rámci EU. Čiže ak si ja označím tie zvieratá inak, je to v pohode ak mám výnimku z veteriny, ale nemôžem ich ďalej predávať.
Páskové ušní známky od Zee Tags jsou pružné a dělené. Dobře se aplikují a my zatím žádný problém neměli
Přidám také zkušenost se známkami.
Do teď používáme na ouessantky (i kamerunky) klasické od Mave - malé čtverečky - a nebyl problém. Nemůžu si vůbec stěžovat.
Oproti tomu na páskové teda ano. Dovezli jsme si takto nedávno označené od původních chovatelů 3 jehničky (ouessant) a bilance je 1 ucho roztržené (už u chovatele) a známka včudu a 1 natržené tak, že známku jsem musela vyndat, protože nemá na čem držet ...a to nepočítám, že je mají nějakou záhadou otočené a "zapíchnuté" směrem do ucha, takže jim to furt vyndavám...
Chtěli jsme na tyto malé pásky přejít neb na mini ovečkách vypadají tak nějak líp, ale ty roztržený uši jsou hrozný, takže asi nic a budeme pokračovat asi dál na čtverečkách. U těch se fakt ještě nic takového nestalo.
Lucka
dajik
napsal(a):
Dobrý večer. Chcel by som Vás požiadať o zaslanie názvu Fi resp. obchodu, kde ste uvedené kliešte kupovala na emailovú adresu sabik.lubomir@post.sk. Vopred Vám ďakujem a ostávam s pozdravom. Šabík