Co s tím? Ovce se moc nepasou a přitom mají pěknou trávu. Navíc jsem z jara do výběhu poházela semínka pastevní trávy, hlavně na místa, která byla vyšlapaná a kde měly starý příbytek. Narostla pěkná tráva, ale oni to skoro nikde nežerou, jenom určitá místa (mapy) mají vyštípané do mrtě a neustále mi bečí. Když jim dám seno, tak se po tom vrhnou. Ožraly spodní větve (listy) ovocných stromů. To by ani tak nevadilo, ale daly se do kůry a už to totálně sloupaly!
Už jsem jim místa, která vůbec nežraly, trochu přisolila..pásly se tam tak 2 dny a konec. Minulý rok jsme je měly i na dvorku, abychom nemuseli sekat..mohly se užrat..letos teda vůbec..
Jak jste na tom vy? Máte nějaké rady? Díky!
Přikládám foto trávy (a beránka) ze začátku května.
Stromy jste měla oplotit, to ovce dělají, že okoušou kůru. Jestli se dá ještě něco zachránit, oploťte je aspoň teď. Já ovcím teď seno nedávám a přes léto si jich celkem nijak nevšímám a jsou v kllidu. Bečením si vynucují vaší pozornost a jak se zdá, daří se jim to. Já bych je prostě ignorovala a myslím, že by za pár dní přestaly. A ovce nemají rády vysokou trávu, radši tak do 10cm, takže nedopasky posekejte. Dana
Mě tohle dělaly kozy ,když jsem je začala nechávyt venku na pastvině i přes noc.Šly zezačátku i zváhy,ale po cca 14 dnech si zvykly a teď jsou hezky kulaťoučké a spokojené.Měla jsem výhodu,že jsem je neměla na očích a tak si mohly hlavy uřvat a nebylo jim to nic platné.Tak se postupně zklidnily a teď mě jen přivítají když jim nesu vodu a něco dobrého a do druhého dne je klid.