Když jsou tady teď téma o hermafroditech dám sem fotku co jsem loni nafotila u kamarádky - obojetník se v ším všudy :D my letos máme taky jednoho, ale bez kulek jen "kozlovitá" kozička se změnou na genitáliích.
iisaabeel
napsal(a):
chci se zeptat hermafrodita sem nikdy neviděla,mám 2 kozy jedna dvouletá nikdy neměla kůzlata ta má pipku normální a kůzle 4 měsíce ta ji má jak na obrázku-dole něco co vypadá jako bobek, ale bez kulek,je to obojí normální když má každá jinou,blbý dotaz ale opravdu nevím
To 4 měsíční kůzle ,pokud vypadá jako na prvním obrázku je hermafrodit,spíše se vyskytují bez kulek,takového vidím poprvé .
foto,má 4 měsíce,je hodně drzá ale to přikládám tomu,že je odchovaná nebo spíš rozmazlená dětmi,neustále se chce s někým přetlačovat
Někomu na výpas nebo na mazlíka by šla jako nic - s kozou se snese, s kůzlaty taky, akorát než koza zabřezne, bude ji otravovat jako ten nejnadrženější kozel na světě
, pak se zase může do ledna prskat
- i nějakého toho náprstku mléka se od ní můžete dočkat ... prostě s kozou, ba ani s hermafroditem se nikdy člověk nenudí
tak teď ste mi trochu zpravily náladu,kozu otravuje už teď,hlavně ráno a navečer jinak nic,nevím jestli ji nechat jako společnici nebo ji zkusit někomu dát,s druhou se mazlit nedá je ze stáda ,podařilo se mi získat důvěru nechá se i pohladit ale tahle se mazlí,chodí za mnou,jinak jak se k ní chovat?kdyby se chovala jako kozel nebude nebezpečná a pokud si vezmu další kozu nebo nechám na jaře kůzle nebude problém,teda já sem tak naivní a paní vypadala tak mile,pokud by ta druhá dával aspoň 2 l denně budu spokojená a tuhle jako společnici ale kdyby ji nějak otravovala tak bude muset jít ach jo
Uživatel s deaktivovaným účtem

jirinajanickova
napsal(a):
Někomu na výpas nebo na mazlíka by šla jako nic - s kozou se snese, s kůzlaty taky, akorát než koza zabřezne, bude ji otravovat jako ten nejnadrženější kozel na světě
, pak se zase může do ledna prskat
- i nějakého toho náprstku mléka se od ní můžete dočkat ... prostě s kozou, ba ani s hermafroditem se nikdy člověk nenudí
Já když čtu "někomu na výpas" tak se musím divit ( nebo smát?). Nevím, kdo by chtěl spást jahody, muškáty, švestky, jabloně....... Nebo stavět okolo trávy na spasení pevnost.
Ale kdybyste přece jen o někom takovém věděli : přidám pěkného kozlíka.

J už vlastně taky ne.
my třeba zahradu jako zahradu nemáme... nastěhovali jsme se na podzim do domu, kde nikdy nikdo nebydlel trvale, taky tu nikdo nevybudoval záhonky.. takže máme k dispozici cca 5 tis. metrů trávy, valnou většinu obývaji zvířata a postupně vytváříme záhony v několika málo zákoutích, které mi zůstaly k dispozici .. takže jsme opravdu sháněli zvířata na výpas
včera se narodila kozička, ale má takovou větší pipku viz. foto, není to hermafrodit?
Tak jsem ještě vyfotila naší první Hermínu v chovu Je hodně podobný toho od iisaabeel.
To tmavé uvnitř vypadá jako velmi krátký "pinďa"
tervo
napsal(a):
a poslední, díky všem za odpovědi.
Něco podobného mi taky vrtalo hlavou u jedné ze dvou koziček - sester. Kdyby byla jen jedna, asi by mi nepřišlo nic divného. Teď po měsíci a půl mi připadají obě stejné, jen ta, co ji měla větší, nosí častěji ocásek nahoru. Přitom je ale dost věrná kopie matky - i barevně a stavbou těla - a u té jsem měla také trochu obavy, když jsme ji přivezli. Má také trochu netypický tvar pipinky a navíc si moc nepřidřepne, když čůrá. Ale kůzlata má pěkná.
Pokud jsou oba rodiče rohatí, hermafroditismus u potomků by neměl vůbec být možný. Stačí, když je rohatá koza nebo kozel a nehrozí to:
http://www.zootechnika.cz/clanky/chov-koz/genetika-a-slechteni-koz/rohatost_-bezrohost-a-hermafroditismus-koz.html.
Ještě jsem to četla někde srozumitelnější, ale teď to nemohu najít.
iisaabeel
napsal(a):
ten je úplně jak Eliška,tak nakonec si ji nechám tak milou kozu nemůžu dát pryč,pokud by začala smrdět byl by to problém,sousedi by asi nadšení nebyli,ale zatím je jak koza ,teď dovezu další jako náhradu za ni už dojící,tak su zvědavá jak si hoky zvyknou
jestli si nečurá po nohách, smrdět nebude - můj hermafrodit, co měl ty obojaké půlroční říje, určitě postrádal kozlí pach
Díky za odkaz, já už na toto téma četla mnoho článků, ale mám v tom ještě větší zmatek než předtím
Četla jsem v nějakých starších diskuzích zde na Fauně, že měli hermafrodita i po rohatých rodičích ....
Rodiče matky jsou také oba rohatí, ale rodiče otce nevím. Je to naše pátá odchovaná kozička a všechny předchozí měly pipky normální.

iisaabeel
napsal(a):
a opravdu nemůže mít kůzlata,kdyby měla dělohu tak tomu nic nebrání ne?nemám ji zkusit na podzim připustit?když nic tak nic ale za zkoušku nic nedám
Můžete to zkusit. Mám tu veterináře, starý praktik, žádný zajíc. Ten vykládal, že měl sedlák hermafrodita, který mu porodil kozu a pak ji za rok připustil. Takže jeden rok fungoval jako koza, další jako kozel. Já to tedy pokládám za "mysliveckou" latinu. Ale co když ???
Ty joo,dva dny jsem tu nebyl a tolik novinek :)hlasoval bych take pro kozicku u te cerstve narozene...Lonsky hermafrodit cural jako kozlik,cural si na nozicky,mirne byl citit asi tak po trech mesicich...Letosni se chova jako typicka kozicka...Jen tak pro zajimavost ho necham a jsem zvedavej,jakym smerem se bude dal rozvijet...Kdyz se narodi lidsky hermafrodit (kterych je take plno druhu),tak obcas lekari ani nevi, k jakemu pohlavi se vlastne vic priklonit,a ktere organy pripadne odstranit.To ukaze vetsinou az cas.Plodnost tam nebyva,ale neplati to na 100 %.Tom
U našich dvoch kozliatok si nie som istá či sú to "normálne" kozy, prikladám foto, ďakujem za reakcie :)
roklanka
napsal(a):
Ta druhá kozička je jednak z blbého úhlu a špatná fotka,ale řekla bych ,že jsou v pořádku. Uvidíš po čase,stejně s tím nic neuděláš.
Skúsim ešte zajtra tú druhú poriadne odfotiť, ona tam má na konci taký výbežok, zaujíma ma to hlavne preto že jedni by o ňu mali záujem na chov a nechcem im dať mačku vo vreci :) A tá prvá biela, mne sa nezdá ten akoby vankúšik, ostatné to tak nemajú. Tá ma zasa zaujíma preto, lebo ak by to bol jasný hermafrodit skončí na pekáči, ak by to bola koza "jak má být" možno by som si ju nechala, je najmocnejšia zo všetkých štvorčiat a celá mama.
Také máme letos dvě kozičky sestry - s úplně stejnou pipkou jako ty vaše, a stále dumám, jestli to budou hermafroditi nebo ne, tak mně odpověď velmi zajímá. Oba rodiče bezrozí. Vlastně jsem chtěla udělat to samé, vyfotit je a dát na iFaunu s prosbou o posouzení. Jedna to má méně výrazné a je malá a rohatá, druhá je největší z kůzlat, silná a bezrohá, na pipce zdola jakoby malý váček. Čůrají obě normálně. Kozičky chci prodat do chovu, už je má zamluvené sousedka, ale také bych nerada někoho "napálila"....
Adri
adri
napsal(a):
Také máme letos dvě kozičky sestry - s úplně stejnou pipkou jako ty vaše, a stále dumám, jestli to budou hermafroditi nebo ne, tak mně odpověď velmi zajímá. Oba rodiče bezrozí. Vlastně jsem chtěla udělat to samé, vyfotit je a dát na iFaunu s prosbou o posouzení. Jedna to má méně výrazné a je malá a rohatá, druhá je největší z kůzlat, silná a bezrohá, na pipce zdola jakoby malý váček. Čůrají obě normálně. Kozičky chci prodat do chovu, už je má zamluvené sousedka, ale také bych nerada někoho "napálila"....
Adri
Skúste ich vyfotiť. Ja som skúšala urobiť lepšie zábery ale nepodarili sa mi, sú to šidlá, nehybne nepostoja :)
mafrin
napsal(a):
Pokud jsou oba rodiče rohatí, hermafroditismus u potomků by neměl vůbec být možný. Stačí, když je rohatá koza nebo kozel a nehrozí to:
http://www.zootechnika.cz/clanky/chov-koz/genetika-a-slechteni-koz/rohatost_-bezrohost-a-hermafroditismus-koz.html.
Ještě jsem to četla někde srozumitelnější, ale teď to nemohu najít.
S tím tedy nesouhlasím !!!!!!! chovám kozy 40 let stále mám menší stádečko kolem 10 koz vše bezrohé , připouštím pouze bezrohými kozlíky a za těch 40 let se mi HERMAFR. nenarodil ani jednou .Myslím že je to jen hříčka přírody tak jako třeba u lidí také se rodí lidé s různými pohlavními i jinými odchylkami. R.
rosnička
napsal(a):
S tím tedy nesouhlasím !!!!!!! chovám kozy 40 let stále mám menší stádečko kolem 10 koz vše bezrohé , připouštím pouze bezrohými kozlíky a za těch 40 let se mi HERMAFR. nenarodil ani jednou .Myslím že je to jen hříčka přírody tak jako třeba u lidí také se rodí lidé s různými pohlavními i jinými odchylkami. R.
Třeba to tak je, já nejsem odborník, ani nemám velké zkušenosti s chovem. Ale genetika je dost složitá záležitost a aspoň podle toho, co píší odborníci, se asi někde stala stala chyba při šlechtění bezrohých dojných koz a proto se u nich rodí nějaké procento hermafroditů.
Podle prvního řádku jsem myslela, že chcete uvést příklad rohatého hermafrodita nebo po rohatém rodiči - já nevím, všude se píše, že hermafroditismus je vázán na gen bezrohosti, ale jestli s tím má někdo zkušenost, uvěřím i tomu. Nevím, jak toto, ale vady mohou být dědičné i způsobené třeba nějakou chybou při embryonálním vývoji. A nikde není psáno, že se každému po bezrohých rodičích rodí hermafroditi - spíš je to smůla a stane se to jen někdy a jen po některém zvířeti. Tak proč byste je měla mít, třeba jste měla štěstí. Ale mohou být prý i skoro k nepoznání, jen koza nemůže mít kůzlata a může se klidně i rozdojit - mám pocit, že jste právě o takové koze před časem tady psala. Ale neberte to jako výpad, pamatuju si to proto, že se mi vaše příspěvky moc líbily - jak jste psala o Vašich zvířatech, i jejich fotky. A taky netvrdím, že zrovna ta vaše koza hermafrodit je. Ostatně taková koza, co každoročně dojí bez kůzlat, nemusí být vůbec špatná, já bych ji docela brala.
M.
Teraz ste mi to pripomenuli, aby som to uviedla na pravú mieru, zdá sa že obe kozičky ktoré sa mi nepozdávali, ktorých fotky som tu vyššie dala, boli určite normálne kozy, jednej sa to trošku zmenilo, vyzeralo to už ako u ostatných kozičiek a tá biela, ktorása mi najviac nezdala skončila na pekáči, manžel ju pitval a vravel že všetko bolo tak ako má byť, tak celkom ľutujem že som jej nedala šancu požiť si.
Já taky vložím fotku a nejsem si jistá zda je to kozička nebo hermafrodit.
iisaabeel
napsal(a):
tak teď ste mi trochu zpravily náladu,kozu otravuje už teď,hlavně ráno a navečer jinak nic,nevím jestli ji nechat jako společnici nebo ji zkusit někomu dát,s druhou se mazlit nedá je ze stáda ,podařilo se mi získat důvěru nechá se i pohladit ale tahle se mazlí,chodí za mnou,jinak jak se k ní chovat?kdyby se chovala jako kozel nebude nebezpečná a pokud si vezmu další kozu nebo nechám na jaře kůzle nebude problém,teda já sem tak naivní a paní vypadala tak mile,pokud by ta druhá dával aspoň 2 l denně budu spokojená a tuhle jako společnici ale kdyby ji nějak otravovala tak bude muset jít ach jo
Já bych ještě zkusila kozu reklamovat.Vy jste z ní hermafrodita neudělala a kupovala jste přece kozičku.
Nevím kolik jste za ní zaplatila...Třeba vrátit alespon poměrnou část peněz mezi kozlíkem na výpas a kozičkou do chovu.
Dobrý den
rád bych také poprosil zkušenější kolegy o radu, mohli by jste se prosím podívat na naši měsíční kozičku, matka bezrohá, při čůrání podřepává...děkuji za reakce.
andílek29

XXX.XXX.27.224
Tak máme 4 kůzlátka, všechno kozičky a od každé je jedna ze sester hermafrodit, potvrdila mi to i vet. Jedna bude mít i kulky, druhá ne, ale prý s největší pravděpodobností také nikdy nezabřezne
Ve ctvrtek jsme si privezli kozicku, nejsem si jista, zda by to nemohl byt hermafrodit. Cura v podrepu, jinak je normalni, ale pipku ma proste jinou nez nase ostatni kozy. Co myslite?
Nie som odborník ale ešte by som flintu do žita celkom nehádzala, podobnú pipku mala aj moja ktorá bola normálna, nevidím tam na konci takú tú "guličku:P", Nemá tam niečo také keď poriadne kuknete? pokiaľ je naozaj otec rohatý, je šanca že je hermoška dosť nízka aj keď to nie je vylúčené. Chová sa normálne?
Taky nejsem žádnej odborník , ale letos se mi narodilo něco podobného, při prozkoumání štěrbiny, byla ta "kulička" uvnitř :-D. Je mnoho "tváří" hermoše. Letos se známému narodil hermoš od rohatých AN rodičů, ani to není jistota. Nejlepší je názor veta, nebo zkušeného chovatele, který se podívá.
Hele prodejce ji prodava s pipkou... pokud vam se pipka nelibi a zda se vam ze je to pravdepodobne hermafrodit, nemela jste ji kupovat... z jeho strany tam nedoslo vedome k nejakemu pochybeni... ja osobne pokud bych nekomu prodala kozu za techto podminek... ktera se chova jako koza a pravdepodobnost hermafroditizmu je diky rohatosti alespon jednoho z rodicu celkem nizka... bych vas poslala k sipku...
Tohle je to co hledame? Ostatni kozy jsem koukala to nemaji, ani naznak. Chova se normalne, jedine co, tak se hned se vsema kozama trka, ale to muze byt jeji povaha, proste si nenecha s*t na hlavu :) S panem sme se domluvili, ze uvidime az jestli zabrezne.
vema1603
napsal(a):
Tohle je to co hledame? Ostatni kozy jsem koukala to nemaji, ani naznak. Chova se normalne, jedine co, tak se hned se vsema kozama trka, ale to muze byt jeji povaha, proste si nenecha s*t na hlavu :) S panem sme se domluvili, ze uvidime az jestli zabrezne.
Teda to sa vá m podarilo parádne detailne vyfotiť :D no asi by to tam fakt nemalo byť, asi majú pajca s roklankou pravdu...aj keď som takto do hĺbky pipky nikdy nekukla a to som hermafroditofób :D.(pokial ju nepripustil neplánovane nejaký bezrohý bez vedomia majiteľa, tak určite mala súrodenca capa).
moonika
napsal(a):
Teda to sa vá m podarilo parádne detailne vyfotiť :D no asi by to tam fakt nemalo byť, asi majú pajca s roklankou pravdu...aj keď som takto do hĺbky pipky nikdy nekukla a to som hermafroditofób :D.(pokial ju nepripustil neplánovane nejaký bezrohý bez vedomia majiteľa, tak určite mala súrodenca capa).
:-D No spis se divim, ze koza se nechala, stacila ji miska se zrnim a bylo ji jedno co tam vzadu vyrabim s mobilem :-D a to je normalne celkem placha. Az se budu bavit s puvodnim majitelem, zeptam se na sourozence.
vema1603
napsal(a):
To je podle mne klitoris. Neřekla bych, že je to typický hermafrodit, i když asi může být, moc jsem jich neviděla. jednoho jsme doma měli a ten měla teda mnohem výraznější anomálii - ale vyvinulo se mu to až postupně, během několika měsíců. V tomto věku už to ale asi bylo zřetelné.
mafrin
napsal(a):
To je podle mne klitoris. Neřekla bych, že je to typický hermafrodit, i když asi může být, moc jsem jich neviděla. jednoho jsme doma měli a ten měla teda mnohem výraznější anomálii - ale vyvinulo se mu to až postupně, během několika měsíců. V tomto věku už to ale asi bylo zřetelné.
Taky se nám povedl jeden hermafrodit. Vypadal jako kozička, ani pipku neměl žádnou divnou. Až když mu bylo kolem 3 týdnů jsem si říkala co je na tý kozičce divného. Když potřebovala čůrat, tak si nepřičapla jako to dělají kozy, ale rozkročila se do široka a čůrání stříkalo vodorovně až skoro metr za kozu.
Jj, to je klitoris " kulička" a být tam nemá. Mončo letos mi povila koza dvě kozičky (to jsem identifikovala bez brýlí), po nasazení optiky, to byl hermafrodit a kozička. Pipku měla velmi podobnou, jako zadavatelčina kozička. Takže sourozenec nemusí být nutně kozlík.Nejsem genetik, ale to se děje u krav, pokud má dvojčata opačného pohlaví, pokud se nemýlím, narodí se býčice.
Baruš práve o tom freemartinizme čo sa občas vyskytuje u kráv som písala, ten sa vyskytuje aj u kôz ale vo veľmi nízkom percente. Preto som písala o tom že buď sa pripustila iným, bezrohým a je to klasický hermoš alebo ak mala fakt rohatého otca tak to asi bude freemartinka a v tom prípade by mala mať súrodenca aj capka.
Skopčím čo som tu kedysi k tomu písala: Na jednom nemeckom fórku sa kedysi o tom bavili a citovali z knihy nejakého Galla: "...XY Intersex (männliche Pseudohermaphroditen), echte Hermaphroditen und Chimären, die durch Gefäßanostomosen der Plazenten von zwei Früchten verschiedenen Geschlechts entstehen..." (http://ziegen-treff.de/forum/index.php?thread/8426-gehoernter-zwitter/)
moja nemčina žiadna sláva ale pochopila som to tak že hermafroditi u ktorých to nesúvisí s rohatosťou sú dôsledkom nejakého cievneho prepojenia placent dvoch(a viac) plodov rozdielneho pohlavia... opravte ma prosím ak to má byť inak. Pripodobňujú to tomu čo sa stáva u kráv u dvojičiek rozdielneho pohlavia.(freemartinizmus). Tam to na ifaune niekto vysvetlil takto " Už jsem to tady někdy psal, jalovička je v embryonálním vývoji ovlivňována samčími hormony, protože dochází ke tvorbě anastomóz mezi plancentárními cévami obou plodů. Jde o to, že tyto anastomózy mohou vzniknout hned a to je jalovička bez dělohy, protože do těla dostává samčí hormony nebo až po určitém dnu, tuším po 60., kdy už má receptory pouze pro samičí hormony a pak s ní tato stimulace nic neudělá a je normálně plodná. ".
"Nie vždy lebo záleží na dobe kedy k tomu prepojeniu došlo.
Tu je o tom článok v angličtine, keby sa niekto chcel potrápiť :D http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC1476185/pdf/canvetj00019-0052.pdf
"The low frequency of freemartins in goats is attributed to the
infrequency of significant interplacental vascular anastomoses
(1). In freemartins, the development of the
female reproductive system is inhibited by Mullerian inhibiting substance and the degree to which the development
of the female reproductive organs is suppressed
depends on how early in fetal development the blood vessels
of the twins' fetal membranes fuse (8). In this case,
the very presence of 2 cell lines (60XX,6OXY) allows
us to suppose that the animal in question could have
resulted from a twin birth and that the fusion of the
placental membranes took place during early pregnancy,
which would be consistent with the development
of external genitalia and the nondevelopment of
internal genitalia, as well the nonspecific sexual behavior
of the animal.".
No to sú zas litánie, kto to má čítať :D.
pajca
napsal(a):
Hermafrodit může být i jedináček.
Áno, ale hermafrodit ktorý má súvislosť s bezrohosťou rodičov.
To čo som ja spomínala, je prípad keď jeden alebo obaja rodičia sú rohatí a napriek tomu je po nich "hermafrodit" (či "chiméra"), vtedy to nesúvisí s génom bezrohosti ale s nejakými placentárnymi cievnymi prepojeniami plodov rozdielneho pohlavia, v závislosti od toho kedy vznikli to kozičku ovplyvní(freemartinizmus).
Vendula B.

XXX.XXX.1.250
Prosíme o radu zkušenější - máme Aničku, nebo Aničáka? Půlroční, oba rodiče bezrozí, srst má chundelatou (takovou hrozně příjemnou ), dělá se jí bradka. Je po vyléčeném průjmu, proto ten bordel na fotkách.
Vendula B.

XXX.XXX.221.234

Vendula B.
napsal(a):
Ještě Aničák ze strany, tu hlavu má teda fakt divnou
Ten váš Aničák je učebnicový příklad kozlího vzhledu u hermafrodita. To není jenom hlava, je celý namakaný, ten krk :D.
Dobry večer mohu také poprosit o váš názor Kozička nebo hermafrodit rodiče oba rohatí děkuji.