romus145
napsal(a):
dobrý den
musí se kamerunská koza dojit? Po kůzlatech nebo nemusí děkuji :)
Zakrslé kozy se běžně nedojí. Pokud by měla vemínko po odstavu kůzlat hodně nalité a hřálo, trochu bych oddojila, ale jinak bych jí to nechala být. Ono čím víc se dojí, tím víc se mléko tvoří. Naše miniovečka měla asi 4 dny vemínko pomalu na prasknutí, pak pomalu "splasklo", 9 dní po odstavu už ho neměla vůbec vidět.
romus145
napsal(a):
děkuju takže jak porodí tak nechat kozenky at pijí mléko a pak jen oddojit a počkat. A co když ji mladé kozenky budou pít pořád mlíčko? co se stane
Je potřeba je oddělit - obvykle kolem 3.měsíce. Nám např. jehnička pila 4,5 měsíce, pak už jí máma odháněla. Pokud je mládě pak do chovu, tak se doporučuje nechat co nejdéle pod matkou.
Takže suma sumárum, můžete si nechat kozičku i do doby než ji matka sama odstaví (u kozlíků pozor, aby Vám matku už nenakryl ). nebo oddělit dříve a jen kontrolovat, zda ji vemínko nebolí a nehřeje (zánět). Ale většinou to bývá ok. Hlavně pokud budete dávat granule, apod. pro podporu laktace, tak při zasušování vysadit.
děkuju a ještě mě napadá jedna otázka. Máme pro kozičky oplocení 1,5 metru a ta potvůrka kozička to přeskočí. Mám jí dávat víc krmení aby stloustla nebo co mám dělat? děkuju A ještě mě napadla otázka. Jak poznám, že je koička březí? Může se to stát i když nejsou v říji? Že kozlík nakrije kozičku? děkuju
Uživatel s deaktivovaným účtem

romus145
napsal(a):
děkuju a ještě mě napadá jedna otázka. Máme pro kozičky oplocení 1,5 metru a ta potvůrka kozička to přeskočí. Mám jí dávat víc krmení aby stloustla nebo co mám dělat? děkuju A ještě mě napadla otázka. Jak poznám, že je koička březí? Může se to stát i když nejsou v říji? Že kozlík nakrije kozičku? děkuju
Jak jsou staří ? Od 5 ti měsíců jsou schopné se rozmnožovat, u nás se tak stalo, měli jsme kozičku a kozlíka, ani jsem nepozorovala, že by měla říji a najednou v jejích 10 ti měsících porodila

lavacca
napsal(a):
Je potřeba je oddělit - obvykle kolem 3.měsíce. Nám např. jehnička pila 4,5 měsíce, pak už jí máma odháněla. Pokud je mládě pak do chovu, tak se doporučuje nechat co nejdéle pod matkou.
Takže suma sumárum, můžete si nechat kozičku i do doby než ji matka sama odstaví (u kozlíků pozor, aby Vám matku už nenakryl ). nebo oddělit dříve a jen kontrolovat, zda ji vemínko nebolí a nehřeje (zánět). Ale většinou to bývá ok. Hlavně pokud budete dávat granule, apod. pro podporu laktace, tak při zasušování vysadit.
Naše malá kozička cucala mlíčko ještě skoro v 5 ti měsících a kdybysme ji neprodali, tak snad by pila pořád.

romus145
napsal(a):
tak oba se narodili v tohoto roku. Kozlík se narodil 1.4.2011 a kozička 28.3.2011. Váhu zjistím, ale udělám to tak, že ve středu zvážím kozičku a vsobotu kozlíka.
Mám kozičku nar. v dubnu 2010 a v únoru 2011 porodila tak vy byste to mohli mít taky tak nějak

romus145
napsal(a):
já bych byl rád kyby se něco narodilo už teďka. Ale nevím jak poznám zdali kozenka čeká mladé?
Já to tedy nepoznala až když jsem přišla ráno do chlíva uviděla jsem tam dvě kůzlátka
Oni na mě: mééééééééééééé a já: jééééééééééééé
Pár dní před porodem měla kozička bílý výtok, to je znamení, že se blíží porod, ale to jsem ještě v té době nevěděla. Kulaťoučká byla, ale myslela jsem že je to tím, jak se tu má u nás dobře.
V našich končinách většinou jen pro radost (někdy trochu pro zlost...), výjimečně pro maso. Někdo je i dojil, ale to se moc nevyplatí, je to víc práce než užitku - aspoň co jsem slyšela. V Africe, odkud pochází, je to jistě především užitkové zvíře. Jsou celkem nenáročné, nepotřebují moc potravy, vystačí si s málem a nevadí jim suché, když je tam sucho. Tady se jako užitková vyplatí větší plemena, takže zakrslé kozy se chovají jen jako domácí (venkovní) mazlíčci.