Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
19.7.2011 18:38
romus145

XXX.XXX.236.236

dobrý den
musí se kamerunská koza dojit? Po kůzlatech nebo nemusí děkuji :)

19.7.2011 19:11
lavacca

XXX.XXX.1.3

romus145 napsal(a):
dobrý den
musí se kamerunská koza dojit? Po kůzlatech nebo nemusí děkuji :)

Zakrslé kozy se běžně nedojí. Pokud by měla vemínko po odstavu kůzlat hodně nalité a hřálo, trochu bych oddojila, ale jinak bych jí to nechala být. Ono čím víc se dojí, tím víc se mléko tvoří. Naše miniovečka měla asi 4 dny vemínko pomalu na prasknutí, pak pomalu "splasklo", 9 dní po odstavu už ho neměla vůbec vidět. :-)

19.7.2011 22:42
romus145

XXX.XXX.236.236

děkuju takže jak porodí tak nechat kozenky at pijí mléko a pak jen oddojit a počkat. A co když ji mladé kozenky budou pít pořád mlíčko? co se stane

19.7.2011 23:27
lavacca

XXX.XXX.1.3

romus145 napsal(a):
děkuju takže jak porodí tak nechat kozenky at pijí mléko a pak jen oddojit a počkat. A co když ji mladé kozenky budou pít pořád mlíčko? co se stane

Je potřeba je oddělit - obvykle kolem 3.měsíce. Nám např. jehnička pila 4,5 měsíce, pak už jí máma odháněla. Pokud je mládě pak do chovu, tak se doporučuje nechat co nejdéle pod matkou.

Takže suma sumárum, můžete si nechat kozičku i do doby než ji matka sama odstaví (u kozlíků pozor, aby Vám matku už nenakryl :-|). nebo oddělit dříve a jen kontrolovat, zda ji vemínko nebolí a nehřeje (zánět). Ale většinou to bývá ok. Hlavně pokud budete dávat granule, apod. pro podporu laktace, tak při zasušování vysadit.

24.7.2011 20:28
romus145

XXX.XXX.236.236

děkuju a ještě mě napadá jedna otázka. Máme pro kozičky oplocení 1,5 metru a ta potvůrka kozička to přeskočí. Mám jí dávat víc krmení aby stloustla nebo co mám dělat? děkuju A ještě mě napadla otázka. Jak poznám, že je koička březí? Může se to stát i když nejsou v říji? Že kozlík nakrije kozičku? děkuju

24.7.2011 21:42
danurba

XXX.XXX.40.197

Budedte muset zvýšit oplocení nebo nahoru přidat jednen drát elektrického ohradníku

24.7.2011 22:27
romus145

XXX.XXX.236.236

já sem si to myslel. Ale přišel sem nato, že když mám kozenky v ohradě bez domku třeba od 15:00 tak v pořádku. Koza ven neskáče, ale jak jsou tam navečer třeba v6 hodin večer tak koza přeskočí a jde domů. to jsem si uvědomyl až ted děkuju :)

Uživatel s deaktivovaným účtem

25.7.2011 13:49

romus145 napsal(a):
děkuju a ještě mě napadá jedna otázka. Máme pro kozičky oplocení 1,5 metru a ta potvůrka kozička to přeskočí. Mám jí dávat víc krmení aby stloustla nebo co mám dělat? děkuju A ještě mě napadla otázka. Jak poznám, že je koička březí? Může se to stát i když nejsou v říji? Že kozlík nakrije kozičku? děkuju

Jak jsou staří ? Od 5 ti měsíců jsou schopné se rozmnožovat, u nás se tak stalo, měli jsme kozičku a kozlíka, ani jsem nepozorovala, že by měla říji a najednou v jejích 10 ti měsících porodila smajlík

25.7.2011 13:53

lavacca napsal(a):
Je potřeba je oddělit - obvykle kolem 3.měsíce. Nám např. jehnička pila 4,5 měsíce, pak už jí máma odháněla. Pokud je mládě pak do chovu, tak se doporučuje nechat co nejdéle pod matkou.

Takže suma sumárum, můžete si nechat kozičku i do doby než ji matka sama odstaví (u kozlíků pozor, aby Vám matku už nenakryl :-|). nebo oddělit dříve a jen kontrolovat, zda ji vemínko nebolí a nehřeje (zánět). Ale většinou to bývá ok. Hlavně pokud budete dávat granule, apod. pro podporu laktace, tak při zasušování vysadit.

Naše malá kozička cucala mlíčko ještě skoro v 5 ti měsících a kdybysme ji neprodali, tak snad by pila pořád.

25.7.2011 14:34
romus145

XXX.XXX.236.236

tak oba se narodili v tohoto roku. Kozlík se narodil 1.4.2011 a kozička 28.3.2011. Váhu zjistím, ale udělám to tak, že ve středu zvážím kozičku a vsobotu kozlíka.

25.7.2011 14:54

romus145 napsal(a):
tak oba se narodili v tohoto roku. Kozlík se narodil 1.4.2011 a kozička 28.3.2011. Váhu zjistím, ale udělám to tak, že ve středu zvážím kozičku a vsobotu kozlíka.

Mám kozičku nar. v dubnu 2010 a v únoru 2011 porodila smajlík tak vy byste to mohli mít taky tak nějak smajlík

25.7.2011 15:08
romus145

XXX.XXX.236.236

já bych byl rád kyby se něco narodilo už teďka. Ale nevím jak poznám zdali kozenka čeká mladé?

25.7.2011 15:14

romus145 napsal(a):
já bych byl rád kyby se něco narodilo už teďka. Ale nevím jak poznám zdali kozenka čeká mladé?

Já to tedy nepoznala smajlík až když jsem přišla ráno do chlíva uviděla jsem tam dvě kůzlátka smajlík
Oni na mě: mééééééééééééé a já: jééééééééééééé smajlík
Pár dní před porodem měla kozička bílý výtok, to je znamení, že se blíží porod, ale to jsem ještě v té době nevěděla. Kulaťoučká byla, ale myslela jsem že je to tím, jak se tu má u nás dobře.

25.7.2011 15:25
romus145

XXX.XXX.236.236

já sem kní šel a šáhl na bříško a měla ho takové pevné do kolečka. Na bocích dole prostě se ji to spevnilo. A je trošku kulatější než dřív toje pravda. No uvidíme pak sem dám fotky koz

30.7.2011 21:28
romus145

XXX.XXX.236.236

dobrý den
mohou kamerunské kozy žrát Topinambur? Neuškodí jim to? jaké množství smajlík

23.12.2011 11:05
anmi

XXX.XXX.224.56

Dobry den Chcel by som zacat s chovom kamerunskych koz len tak pre radost ale chcel by som vediet k comu naizaj sluzia chovaju sa na maso? mlieko sa nedoji to viem tak ma zaujima hlavny dovod chovu
Za odpoved dakujem

23.12.2011 15:09
mafrin

XXX.XXX.147.19

V našich končinách většinou jen pro radost (někdy trochu pro zlost...), výjimečně pro maso. Někdo je i dojil, ale to se moc nevyplatí, je to víc práce než užitku - aspoň co jsem slyšela. V Africe, odkud pochází, je to jistě především užitkové zvíře. Jsou celkem nenáročné, nepotřebují moc potravy, vystačí si s málem a nevadí jim suché, když je tam sucho. Tady se jako užitková vyplatí větší plemena, takže zakrslé kozy se chovají jen jako domácí (venkovní) mazlíčci.

1.1.2012 12:38
romus145

XXX.XXX.236.236

dobrý den,
chtěl bych se zeptat jak poznám že koza čeká kůzle. Je už trošku nafouklá a cecíky má svěšené. A jde i cítit mini vemínko když ji tam šáhnu a sevřu tak už citím jakoby mléko, ale nejsem si jist. Děkuji

Přidejte reakci

Přidat smajlík