Uživatel s deaktivovaným účtem

Čekám každým dnem kůzlátka a nevím, jak poznám,že začal porod ? Jak se chová koza před porodem ? Zaleze si do chléva nebo klidně porodí na pastvě ? Přikrčí se jako při močení a tlačí ? Co má lézt jako první a mám nějak pomáhat ? Co je při porodu špatně a kdy mám volat veterináře ? Koza už rodila v únoru, mrzlo a byla zavřená ve chlévě, když jsem tam ráno přišla, už měla dvě kůzlátka, ale teď jsem z toho nervózní, je pořád venku i večer chodí po zahradě a zaleze snad jen když prší, má pořád pootevřené dveře. Dá se poznat třeba hodinu předem, že se porod blíží ? Díky Martina
Martino ,kolikrát není vidět nic. Každá koza je jiná .Těsně před porodem má koza opravdu nalité vemeno ,ale to už někdy měsíc před porodem,takže to vám nepomůže. Ale může jít šlem ,koza pomekává ,hledá místo ,kde se okozlí,vstává ,lehá si pořád dokola. Když už je čas porodu tak vyjde ven váček plný plodové vody a měly by se objevit přední nožky a čumáček - to je správná poloha a pak nemusíte vůbec pomáhat . Když je kůzle větší ,tak při kontrakcích poct vytáhnout za přední .
Špatné je když koza leží ,tlačí a nic se neděje ,to je čas volat veterináře. Když byste byla zkušená ,tak zkusit s citem do kozy sáhnout a zjistit co se děje. Ale pokud s tím nemáte zkušenosti je lepší to alespoň jednou vidět. Koza má křehké porodní cesty a můžete způsobit malér.
Vaše koza je zkušená a jistě to zvládne a počká si až tam nebudete. Renata

renata
napsal(a):
Martino ,kolikrát není vidět nic. Každá koza je jiná .Těsně před porodem má koza opravdu nalité vemeno ,ale to už někdy měsíc před porodem,takže to vám nepomůže. Ale může jít šlem ,koza pomekává ,hledá místo ,kde se okozlí,vstává ,lehá si pořád dokola. Když už je čas porodu tak vyjde ven váček plný plodové vody a měly by se objevit přední nožky a čumáček - to je správná poloha a pak nemusíte vůbec pomáhat . Když je kůzle větší ,tak při kontrakcích poct vytáhnout za přední .
Špatné je když koza leží ,tlačí a nic se neděje ,to je čas volat veterináře. Když byste byla zkušená ,tak zkusit s citem do kozy sáhnout a zjistit co se děje. Ale pokud s tím nemáte zkušenosti je lepší to alespoň jednou vidět. Koza má křehké porodní cesty a můžete způsobit malér.
Vaše koza je zkušená a jistě to zvládne a počká si až tam nebudete. Renata
Koza polehává, bílý hlen ji teče, to v tom únoru já ani nevěděla, že čeká kůzlátka, myslela jsem, že je tak napapkaná jako kozlík a pak po porodu, to byla tedy změna, jak byla propadlá. A teď tak 1-2 měsíce zas pozoruji,že má bříško, takže mám za to, že je zas březí. Šahám ji na bříško a vidím, že se to tam mele, ale snad to není jak dýchá a přežvykuje
Když rodila v zimě, to byly zavřený dveře od chlíva a my měli zavřená okna nebylo nic slyšet a teď mám okna otevřená a poslouchám z pokoje, jestli neuslyším jak mečí u porodu nebo kůzlátka. Ani jsem netušila, že by ji kozel tak brzy po porodu mohl nakrýt. Rodila 18.2. a 9. března byl kozel na kastraci.
Pohyby kůzlat nahmáte na břiše zboku napravo, trávení vlevo (můžete i slyšet přiloženým uchem škrundání). Když je koza nažraná, má hodně zvětšené břicho, nejprve je to vidět vlevo, poté i vpravo (když se nacpe víc), ať už tam má kůzlata či ne.
Já jinak taky moc zkušeností se samotným porodem nemám, ale na naší jsem to teď poznala (rodila 10 dnů před termínem), když začala být neklidná, tiše pomekávala a nechtěla jít večer ze zahrady do chlívku, ale naopak zamířila do ohrady a vzápětí bylo vidět, že se otevírá. Do půl hodiny pak bylo 1. kůzle, ale asi to může trvat u každé kozy jinak dlouho. Rodila také podruhé.
Tady něco pro začátečníky jako jsem já , jen aby jsme věděli co nás čeká http://www.youtube.com/watch?v=s8z0k5sO9lU
Agajka

XXX.XXX.104.2
Dobrý den mám dotaz máme holan.kozicku čeká kůzle co jí měl pan u kozla řekl nám že by měla rodit přelom červenec začátek srpna a pořád nic jak to poznám? Děkuji Katka.

Ani to poznat nemusíte. Jestli je mladá, vypadá vysoce březí koza jako stále dobře nažraná. Jestli už má nějaký porod za sebou, můžou se jí na bocích udělat hladové jámy, takové propadliny pod páteří, kde jí pokleslo břicho dolů. Další příznaky být nemusí, ani hladové jámy být nemusí. Nejlepší vodítko je asi nalité vemínko, ale to může být třeba až poslední den před porodem. Pokud byste chtěla mít jistotu, musela by na ultrazvuk. Ale ne každý veterinář má ultrazvuk, který má dosah až na vnitřek kozy. Na psy jim stačí jiný. Navíc to není zadarmo. Buď je koza březí a porodí nebo není a neporodí. Je-li jinak v pořádku, žere, nemá bolesti, počkejte, jestli něco bude nebo ne. Už stejně nic nezměníte .