LoneWolf

XXX.XXX.64.202
Zdravím všechny,
před pár dny jsme pořídili dvě kozenky a chtěl ybch se zeptat. Pravidelně je dojíme ráno a večer, ale produkce mléka se pomalu snižuje. Také se nám zdá, že kozy skoro vůbec nepijí. Proto se asi také dojivost snižuje. Tak bych se chtěl zeptat jestli by někdo neměl nějakou radu co s tím. Vodu mají normálně ve dvou kyblíkách ( jeden černý a jeden světle šedý ) ale nevím jestli třeba nepotřebují nějakou přirozenou vodu ( rybníček, jezírko, louži ...)
Díky moc všem za radu
LoneWolf
napsal(a):
Zdravím všechny,
před pár dny jsme pořídili dvě kozenky a chtěl ybch se zeptat. Pravidelně je dojíme ráno a večer, ale produkce mléka se pomalu snižuje. Také se nám zdá, že kozy skoro vůbec nepijí. Proto se asi také dojivost snižuje. Tak bych se chtěl zeptat jestli by někdo neměl nějakou radu co s tím. Vodu mají normálně ve dvou kyblíkách ( jeden černý a jeden světle šedý ) ale nevím jestli třeba nepotřebují nějakou přirozenou vodu ( rybníček, jezírko, louži ...)
Díky moc všem za radu
Dobrý den. Zeptejte se ještě bývalého majitele co jim dával pít. Já vím,že řeknete je to pracné, já dělám nápoj po celý rok. Malé množství ječného šrotu, v létě méně ,spařím a doplním studenou vodou. Na kýbl vody dám malé množství soli. Když jsou venku dávam studenou vodu. Vidím ten rozdíl i u kozlíků po odstavu. Jsou na to zvyklí, tak pijou, je to dobře.
borokoz
napsal(a):
...mě poradil pán,že si mám namočit ruku do kuchyňské soli a potřít koze pusu.Ona se začne olizovat a bude pít...
A není to nepřirozené? Taky budu mít žízeň, když budu olizovat sůl, ale co z toho? Sůl na sebe váže vodu a zase se s ní z těla vylučuje. Taky by mě zajímalo, jestli mléko, když se uměle vyhání dojivost tím, že do kozy nějak dostaneme víc vody, než by si sama vzala, není potom vodovaté a jestli to kozu zbytečně nevysiluje.
Jestli jste si kozy přivezla před pár dny ,tak to pro ně může být i stres a proto se snižuje nádoj . Já jsem taky koupila dvě kozy ,ketré dobře dojí a měla jsem strach ,že klesne nádoj a že u nás nebudou spokojené ,ale dělám jim chlebovou polívku jako minulá majitelka a dobrý. Proto zkuste jim namočit pečivo do vody a třeba se rozpijí. Renata
mafrin
napsal(a):
A není to nepřirozené? Taky budu mít žízeň, když budu olizovat sůl, ale co z toho? Sůl na sebe váže vodu a zase se s ní z těla vylučuje. Taky by mě zajímalo, jestli mléko, když se uměle vyhání dojivost tím, že do kozy nějak dostaneme víc vody, než by si sama vzala, není potom vodovaté a jestli to kozu zbytečně nevysiluje.
...určitě je nepřirozené všechno,co uděláme za kozy my sami....mě to poradil pán,co mi ji po porodu léčil,byla na tom hodně zle a vůbec nepila...
Tak tam je asi na místě vyzkoušet všechno, původní dotaz ale zněl, jestli málo dojí kvůli tomu, že nepijí a jak zařídit, aby pily. U koz na zelené pastvě je přitom celkem přirozené, že moc nepijí. Nejsem odborník na zvyšování dojivosti, ale vím, že se stává, že v novém prostředí začnou dojit méně a nemusí to být tím, že málo pijí.