V zimě jsem si pořídila dvě kozenky a jedna mi donesla kozičku (druhá bohužel zmetala).Všechny spolu báječně vychází a nedochází mezi nimi k žádným roztržkám i když je jedna dominantní.Teď v létě se ke mě dostaly tři letošní kozenky.Nepříbuzné,každá odjinud.Dvě spolu vycházejí báječně a třetí-nejmenší- je otloukánek.Teď už jsou všechny spolu.Dominantní na ně zprvu udělala bu bu bu ,ale jinak si jich krom žrádla až tak moc nevšímá.Zato ta druhá(menší,matka kůzlete) je ve své blízkosti nesnese.Přitom jsem tak nějak myslela,že je bude pérovat ta velká dominantní.Ale ať je to jak chce,samozřejmě jsem nepočítala ,že je hned přijmou.Zajímalo by mě ale,jaké máte se slučováním koz zkušenosti.Jak dlouho u vás trvalo,než nové kozy "zapadly" do stáda.Já mám teď v ohradě dvě stádečka,která se pokud možno nemísí.Krmím odděleně,nebo by se nové nenažraly a malého otloukánka musím krmit v přístřešku a hlídat,aby se k ní nikdo nedostal.Nejvíc mi ale vadí,že ty staré ke mě nové nepustí a nemůžu je tudíž pořádně ochočit.Staré za mnou chodí jak psi a chtěla bych mít tak ochočené všechny.Sice ty nové chodí za starýma,ale drží si odstup.Jak to probíhalo u vás?
...já to mám taky trošku komplikované.Mám kozu na hlídání,ktrerá převzala velení asi po týdnu,co dorazila(ale je hodná,nemlátí je)...a dokoupila nové(3kozy a kůzle).Mám je zatím oddělené jako vy.Ale někdy se na pastvě pasou spolu,zamíchají se a pak zase oddělí a jdou každý do svého.Čekám až si odvezou kozu na hlídání a pak je dám spolu.
Je zvláštní,že koza na hlídání se stará o cizí kůzlata,úplně mě to překvapilo,když někde mečí,tak ho letí zachraňovat.Je to srandovní je pozorovat....