Nové kozeny-hrbolkové vemínko

Přidejte téma
Přidejte téma
Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
6.8.2011 17:51
borokoz

XXX.XXX.124.254

...ahoj,koupila jsem chlívkové kozy,protože se pán o ně už nemohl starat.....chtěla bych se zeptat-co by to mohlo být.Koza nemá hladké ,napnuté vemínko,ale hrbolkové.Koza má 2roky,jinak mléko má chuťově velmi dobré.

6.8.2011 17:55
borokoz

XXX.XXX.124.254

Nevím,jestli to půjde dobře vidět.Kůzle pod sebou nemá-bylo odstaveno jako jednoměsíční.

6.8.2011 17:57
borokoz

XXX.XXX.124.254

..jakoby svraštělé........nesetkali jste se s tím??

6.8.2011 18:02
roklanka

XXX.XXX.215.36

Vemeno je v pořádku,počkejte před porodem příští rok bude jak balon,koupila jste dobře:-) Roklanka

6.8.2011 18:23
borokoz

XXX.XXX.124.254

...díky,Roklanko,to jsem rádá ,že to nejsou nějaké srůsty nebo tak něco.....

8.8.2011 09:58
mafrin

XXX.XXX.147.19

No já nechci být škarohlíd, ale udělala bych NK test na mléko, jestli tam není chronický zánět. Také jsem koupila kozu s bulkou ve vemeni (měla tam teda jen jednu), mléko bylo dobré, bílé, žádné další problémy. Bulka se ztratila, po dalším porodu se opět objevila, opět žádné jiné příznaky a test prokázal chronický zánět - píšu o tom na nemoderované diskuzi - viz https://www.ifauna.cz/ovce-a-kozy/nemodforum/r/detail/1083253/re-chronicky-zanet-vemene-u-kozy. Zatím nevím, jak to dopadne.

8.8.2011 10:26
borokoz

XXX.XXX.98.104

...díky za názor-je pravda,že ono to ani nejsou bulky v pravém slova smyslu,ale jakoby krabaté.Dokonce má tak dobré mléko,že jsme to začali pít bez předchozího vyšetření.....
Od každé kozy dojím zvláš´t a pak mléko ochutnávám ,teď jsem zjistila,že jedna koza má kovovou příchuť v mléce-to bude asi krev???Zjistila jsem na struku ,přímo na dírce malý stroupek,tak nevím co to je ,jestli je to poranění.....nebo něco ze vnitř................jěště,že jsem koupila i prasátka.

8.8.2011 15:00
roklanka

XXX.XXX.215.36

Změna chuťi mléka může značit i začervení.

8.8.2011 17:30
mafrin

XXX.XXX.147.19

borokoz napsal(a):
...díky za názor-je pravda,že ono to ani nejsou bulky v pravém slova smyslu,ale jakoby krabaté.Dokonce má tak dobré mléko,že jsme to začali pít bez předchozího vyšetření.....
Od každé kozy dojím zvláš´t a pak mléko ochutnávám ,teď jsem zjistila,že jedna koza má kovovou příchuť v mléce-to bude asi krev???Zjistila jsem na struku ,přímo na dírce malý stroupek,tak nevím co to je ,jestli je to poranění.....nebo něco ze vnitř................jěště,že jsem koupila i prasátka.

Asi to zkušenější chovatelé poznají z fotky, jestli je to dobré či ne, ale ta bulka ve vemeni naší kozy vypadá napohled stejně, akorát je jen jedna, jinak vemeno hladké a když je plné, ani není vidět. Vloni jsem se nechala uklidnit a test neudělala, teď toho lituju. Bylo by to přitom jednoduché - přípravek na NK test mi veterinář odlil do lahvičky, vzal si za to množství jen 20,-Kč a mohu to sama doma opakovat. Když tekutina zhlenovatí, jsou tam somatické buňky, které jsou příznakem zánětu. Viz: http://www.zootechnika.cz/clanky/zaklady-chovatelstvi/zoohygiena-a-choroby-hospodarskych-zvirat/choroby-prezvykavcu/mastitidy.html. Ten náš zánět bohužel spadá asi do kategorie - cituji:
"e) Subklinické mastitidy – jsou bez příznaků. Ke zjištění slouží tzv. NK – TEST – zjištění vysokého počtu somatických buněk – možno zjišťovat i při kontrole užitkovosti."
Jinak naše koza má celou dobu také na chuť dobré mléko...

8.8.2011 21:51
borokoz

XXX.XXX.127.82

roklanka napsal(a):
Změna chuťi mléka může značit i začervení.

...ježišmarjá,Roklanko,já v návalu hektického dění,tu kozu neodčervila.Je to ta koza na hlídání a paní jsem volala ,jestli ji můžu odčervit,protože paní odčervovala snad jen jednou ,není tomu nakloněna,ale řekla,že jo.Pak jsem na to zapomněla.V každém případě sleduji bobky a má je ukázkové.No zítra jdu na to....

Pro mafri---Určitě si test pořídím.........slyšela jsem,že to jde i s jarem na nádobí.......říkal mi to pán,co má krávy,že to tak dělá,ale test bude jistější......

8.8.2011 21:58
danurba

XXX.XXX.40.197

Já si teď koupila od firmy Heapco paírky na test mastitidy, je to teda určené pro krávy, aleurčitě to bude fungovat i u koz. Je to na principu jiného PH mléka při zánětu. Na papírku jsou 4 kontrolní body, na které se stříkne trochu mléka. Návod je bohužel jen anglicky, německy, dánsky a francouzsky, ale podařilo se mi přeložit, že když bod zežloutne nebo slabě zezelená, je mléko v pořádku, tmavě zelená až modrozelená barva značí zánět. Ještě jsem to nezkoušela, asi to nebude úplně přesné, ale na rychlou orientaci při podezření to bude fajn. V balíčku je 25ks papírků a stálo to 113kč.

8.8.2011 22:08
borokoz

XXX.XXX.127.82

Díky ,Dany, za informaci.Podívám se na to,stejně to budu potřebovat i pro kravičku,v září se otelíme a pak budu mít konečně hromadu mléka......:-)smajlíksmajlík

8.8.2011 22:15
danurba

XXX.XXX.40.197

borokoz: pokud vím, jsi odněkud ze západních čech, já to koupila u firmy Ferrum, mají obchod v Klatovech, Domažlicích, Sušici, Horažďovicích a Plzni, jsou autorizovaní prodejci firmy Heapco a mají lepší ceny, než má Heapco svoje katalogový. Akorát je potřeba si tam ty papírky objednat, volně je nemají.

8.8.2011 23:18
borokoz

XXX.XXX.127.82

danurba napsal(a):
borokoz: pokud vím, jsi odněkud ze západních čech, já to koupila u firmy Ferrum, mají obchod v Klatovech, Domažlicích, Sušici, Horažďovicích a Plzni, jsou autorizovaní prodejci firmy Heapco a mají lepší ceny, než má Heapco svoje katalogový. Akorát je potřeba si tam ty papírky objednat, volně je nemají.

..Nee,já jsem z Moravské Třebové u Svitav .Podívám se ,jestli někde nemají zastoupení u nás....

Přidejte reakci

Přidat smajlík