...ahoj,koupila jsem chlívkové kozy,protože se pán o ně už nemohl starat.....chtěla bych se zeptat-co by to mohlo být.Koza nemá hladké ,napnuté vemínko,ale hrbolkové.Koza má 2roky,jinak mléko má chuťově velmi dobré.
Nevím,jestli to půjde dobře vidět.Kůzle pod sebou nemá-bylo odstaveno jako jednoměsíční.
No já nechci být škarohlíd, ale udělala bych NK test na mléko, jestli tam není chronický zánět. Také jsem koupila kozu s bulkou ve vemeni (měla tam teda jen jednu), mléko bylo dobré, bílé, žádné další problémy. Bulka se ztratila, po dalším porodu se opět objevila, opět žádné jiné příznaky a test prokázal chronický zánět - píšu o tom na nemoderované diskuzi - viz https://www.ifauna.cz/ovce-a-kozy/nemodforum/r/detail/1083253/re-chronicky-zanet-vemene-u-kozy. Zatím nevím, jak to dopadne.
...díky za názor-je pravda,že ono to ani nejsou bulky v pravém slova smyslu,ale jakoby krabaté.Dokonce má tak dobré mléko,že jsme to začali pít bez předchozího vyšetření.....
Od každé kozy dojím zvláš´t a pak mléko ochutnávám ,teď jsem zjistila,že jedna koza má kovovou příchuť v mléce-to bude asi krev???Zjistila jsem na struku ,přímo na dírce malý stroupek,tak nevím co to je ,jestli je to poranění.....nebo něco ze vnitř................jěště,že jsem koupila i prasátka.
borokoz
napsal(a):
...díky za názor-je pravda,že ono to ani nejsou bulky v pravém slova smyslu,ale jakoby krabaté.Dokonce má tak dobré mléko,že jsme to začali pít bez předchozího vyšetření.....
Od každé kozy dojím zvláš´t a pak mléko ochutnávám ,teď jsem zjistila,že jedna koza má kovovou příchuť v mléce-to bude asi krev???Zjistila jsem na struku ,přímo na dírce malý stroupek,tak nevím co to je ,jestli je to poranění.....nebo něco ze vnitř................jěště,že jsem koupila i prasátka.
Asi to zkušenější chovatelé poznají z fotky, jestli je to dobré či ne, ale ta bulka ve vemeni naší kozy vypadá napohled stejně, akorát je jen jedna, jinak vemeno hladké a když je plné, ani není vidět. Vloni jsem se nechala uklidnit a test neudělala, teď toho lituju. Bylo by to přitom jednoduché - přípravek na NK test mi veterinář odlil do lahvičky, vzal si za to množství jen 20,-Kč a mohu to sama doma opakovat. Když tekutina zhlenovatí, jsou tam somatické buňky, které jsou příznakem zánětu. Viz: http://www.zootechnika.cz/clanky/zaklady-chovatelstvi/zoohygiena-a-choroby-hospodarskych-zvirat/choroby-prezvykavcu/mastitidy.html. Ten náš zánět bohužel spadá asi do kategorie - cituji:
"e) Subklinické mastitidy – jsou bez příznaků. Ke zjištění slouží tzv. NK – TEST – zjištění vysokého počtu somatických buněk – možno zjišťovat i při kontrole užitkovosti."
Jinak naše koza má celou dobu také na chuť dobré mléko...
roklanka
napsal(a):
Změna chuťi mléka může značit i začervení.
...ježišmarjá,Roklanko,já v návalu hektického dění,tu kozu neodčervila.Je to ta koza na hlídání a paní jsem volala ,jestli ji můžu odčervit,protože paní odčervovala snad jen jednou ,není tomu nakloněna,ale řekla,že jo.Pak jsem na to zapomněla.V každém případě sleduji bobky a má je ukázkové.No zítra jdu na to....
Pro mafri---Určitě si test pořídím.........slyšela jsem,že to jde i s jarem na nádobí.......říkal mi to pán,co má krávy,že to tak dělá,ale test bude jistější......
Já si teď koupila od firmy Heapco paírky na test mastitidy, je to teda určené pro krávy, aleurčitě to bude fungovat i u koz. Je to na principu jiného PH mléka při zánětu. Na papírku jsou 4 kontrolní body, na které se stříkne trochu mléka. Návod je bohužel jen anglicky, německy, dánsky a francouzsky, ale podařilo se mi přeložit, že když bod zežloutne nebo slabě zezelená, je mléko v pořádku, tmavě zelená až modrozelená barva značí zánět. Ještě jsem to nezkoušela, asi to nebude úplně přesné, ale na rychlou orientaci při podezření to bude fajn. V balíčku je 25ks papírků a stálo to 113kč.
borokoz: pokud vím, jsi odněkud ze západních čech, já to koupila u firmy Ferrum, mají obchod v Klatovech, Domažlicích, Sušici, Horažďovicích a Plzni, jsou autorizovaní prodejci firmy Heapco a mají lepší ceny, než má Heapco svoje katalogový. Akorát je potřeba si tam ty papírky objednat, volně je nemají.
danurba
napsal(a):
borokoz: pokud vím, jsi odněkud ze západních čech, já to koupila u firmy Ferrum, mají obchod v Klatovech, Domažlicích, Sušici, Horažďovicích a Plzni, jsou autorizovaní prodejci firmy Heapco a mají lepší ceny, než má Heapco svoje katalogový. Akorát je potřeba si tam ty papírky objednat, volně je nemají.
..Nee,já jsem z Moravské Třebové u Svitav .Podívám se ,jestli někde nemají zastoupení u nás....