Kamerunka nebo zakrslá holandská koza?

Přidejte téma
Přidejte téma
Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
15.8.2011 10:03
clasic

XXX.XXX.85.88

Dobrý den,
mám ovečku a beránka quesatnské. Chtěla bych ještě nějaké malé plemeno, nenáročné, celoročně venku a přítulné. Moc jsem se nedočetla o holandských kozách ani o kamerunkách. Mohli byste mi doporučit, které je lepší plemeno? A můžou vůbec být kozy a ovce spolu? Hrozí tam nakrytí kozy beranem? Nebo je to blbost? Děkujiiii

15.8.2011 14:43
zaciatocnik

XXX.XXX.111.160

Quessantky sú anjele. Kozy sú čerti. Kamerunka je čert skrížený s opicou, lozí to stromoch, prelezie to aj hodne vysoký plot. Holanďanky sú nádherné zvieratká, ale čertovský pôvod nezaprú. Ak nemáte vzťah ku kozám /alebo skúsenosti s nimi/ tak to radšej neskúšajte, lebo budete nepríjemne prekvapená. Mal som malé stádočko holanďaniek, ktoré som si zaobstaral v naivnej predstave, že koza žerie trávu. Neskôr som ich vymenil za quessantky, to sa nedá porovnať ...Ovečky prikrmujem iba v zime, kozy vrieskali vždy ked ma videli, či dokonca počuli zvuk môjho auta pri návrate z práce domov..Nechcel som aby sa susedia sťažovali na mekot, a tak si so mňa urobili otroka .. Ale ak Vám toto nevadí, sú to naozaj nádherné tvory a užili sme si s nimi s deťmi neskutočnú zábavu. Na prechádzky po dedine i prírode s capkom, kozičkou a kozliatkami na vodítku deti dodnes spomínajú. Čo sa týka možného kríženia ovca - koza , tak informácie o "kozoovci" ako výsledku takéhoto spolunažívania na tomto fóre nájdete...

15.8.2011 17:16
lucmeek

XXX.XXX.103.46

zaciatocnik napsal(a):
Quessantky sú anjele. Kozy sú čerti. Kamerunka je čert skrížený s opicou, lozí to stromoch, prelezie to aj hodne vysoký plot. Holanďanky sú nádherné zvieratká, ale čertovský pôvod nezaprú. Ak nemáte vzťah ku kozám /alebo skúsenosti s nimi/ tak to radšej neskúšajte, lebo budete nepríjemne prekvapená. Mal som malé stádočko holanďaniek, ktoré som si zaobstaral v naivnej predstave, že koza žerie trávu. Neskôr som ich vymenil za quessantky, to sa nedá porovnať ...Ovečky prikrmujem iba v zime, kozy vrieskali vždy ked ma videli, či dokonca počuli zvuk môjho auta pri návrate z práce domov..Nechcel som aby sa susedia sťažovali na mekot, a tak si so mňa urobili otroka .. Ale ak Vám toto nevadí, sú to naozaj nádherné tvory a užili sme si s nimi s deťmi neskutočnú zábavu. Na prechádzky po dedine i prírode s capkom, kozičkou a kozliatkami na vodítku deti dodnes spomínajú. Čo sa týka možného kríženia ovca - koza , tak informácie o "kozoovci" ako výsledku takéhoto spolunažívania na tomto fóre nájdete...

smajlíksmajlíksmajlík tak to jsou velice trefně popsané informace :-)

Ono u nás to máme jen trochu otočené, kamerunky jsou andílci (o těch nevím - vyjma návštěvy berana v sousední zahradě kde pak vzali ovocné stromky za své) a quessantky jsou ti čertíci křížení s opičkama!!! vlezou až do kuchyně a poznají bezpečně bouchnutí dveří u našich dvou aut a už hlásí sousedům příchod :-):-):-) a to samozřejmě není všechno co mají v repertoáru... :-)
...a čím víc jich u nás přibývá, tak tím mi připadají oprsklejší a vynalézavější...jsou to sice miniovce ale VELKÝM CHARAKTEREM! smajlík

15.8.2011 17:20
lavacca

XXX.XXX.1.3

jo, ouessantky jsou jak já říkám křížené s kozou, jelikož někdy vymýšlí fakt ptákoviny. No, vlastně koziny. :-))Ale neměnila bych, jsou to miláčci.

16.8.2011 10:57
katjuschka

XXX.XXX.236.166

Ja za seba musím povedať, že čo máme naozaj čistokrvné zakrslé kozy s PoP priamo z Holandska - to sú anjeli. Neohrýzajú stromky, neskáču, neutekajú, sú prekrásne sfarbené a hlavne veľmi tiché. Naše "československé", z tých ma ide trochu poraziť, ale myslím si, že hlavne hlučnosť zdedili po svojich rodičoch. Resp. odkukali to od nich. Čiže to závisí skorej od chovateľa, ktorý ich rozmaznáva. Od nás už potomkovia idú pekne potichučko :-)) Pokiaľ majú dostatočný pľac a zbytočne sa neprikrmujú, sú úplne ticho. akonáhle sa začnú prikrmovať, je zle. A to platí pre ovce i kozy.

16.8.2011 11:14
zaciatocnik

XXX.XXX.109.224

katjuschka: súhlasím, je to v prvom rade o "výchove". Po zlých skúsenostiach s premazlovaním holanďaniek, sa ku quessantkám správam úplne inak. Ale aj tak je najstaršia ovca čistokrvná striga a ešte k tomu nesmierne inteligentná. Keď ich občas vypustím voľne do záhrady, dva dni potom hystericky behá okolo elektrickej siete a vybĺakuje akože čo si to dovoľujem držať ich v ohrade ...Na tretí deň sa záznam v jej tekvici vyresetuje a je znovu normálna ..

Přidejte reakci

Přidat smajlík