helcas
napsal(a):
je pravda,že není cítit ,,kozinou"jako mléko od ostatních koz?
Je to pravda, no teda od ostatních koz jsem ještě mléko nechutnala, dočkám se až na jaře, ale měla jsem možnost ochutnat mléko od anglonubijky, když jsem si jela pro našeho kozlíka a musím říct, že bylo výborné. Skoro žádný rozdíl od kravského mléka, kozu jsem v něm teda necítila, i tvaroh a kefír byl výborný
Podle mne pokud si vybíráte při koupi kozy podle chuti tak koupíte i kozy bíle nebo hnědé s yynikající chutí mléka.
Máme takové a není cítil nic.
Samozřejmě pokud delší dobu mléko skladujete tak se pachuť koziny zvýrazňuje.
Je hold třeba při koupi mléko kozy ochutnat.
no,stále hledám,nebo alespon,aby bylo cítit co nejméně:-)bohužel se budu nejspíš muset vzdát své milované krávy,tak hledám,,alternativu"a tohle jsem četla-že anglonubijky mají méně ,,kozí mléko a že prý dokonce ani anglonubijští kozli nesmrdí..ale samo,že by bylo nejlépe vyzkoušet to na vlastní kůži...
jj,taky mě to štve:-(((vím,že takovou už mít nebudu,je moc hodná,nechá se dojit v pohodě ručně,mléko má výborné,je březí...ale sama bych to špatně zvládala.mám malé dítě,tak jsem se rozhodla,že budu ten čas věnovat raději jí a zahrádce..kozy nejsou tak náročné..už tak budu mít co dělat se zásobou dřeva na zimu..atd...tak doufám,že narazím na nějakou,se kterou budu spokojená
no já nevím já mám kříženku bůh ví s čím ale asi hnědé s bílou a mlíko má výborné,absolutně bez zápachu či pachuti,dávala sem i sousedce která pořád tvrdila že kozí mlíko jde cítit kozinou ale tohle -hned po nadojení,je prý cítit jak kondenzované mléko,mám mlíko v ledničce i 3 dny já nic necítím tak nevím,měli sme i bílé kozy a taky nic,záleží jak sou chovaný pokud neleží ve hnoji tak nemůže jít cítit-vyjímky se najdou ale já sem ještě takovou v čistotě chovanou kozu co ji smrdí mlíko nevyděla
tak já jsem viděla hodně koz,které v čistotě chované jsou a mléko je jim přesto cítit..tedy ne čichem,ale chutí..první doušek třeba dobrý,při druhém už je cítit typická kozí příchut..tak nevím,bud jsem extrémní rypák,nebo jsem nenarazila na mléko bez příchuti..,ale věřím,že takové kozy jsou,které majé mléko cítit méně..o těch anglonubijských jsem to přímo četla,tak jsem se na to chtěla přeptat..my máme stádo 14koz a příchut mají všechny a to jsou celý den na pastvě a mají suchý a čistý přístřešek...je pravda,že jsou většinu času s kozli,ale ty jsme před nějakým časem oddělili a mléko má tu příchut stejně...jsou lidi,kteří to přímo vyhledávají a máme pár takových zákazníků,já k nim ale nepatřím....
Chováme AN i bílou kozu a opravdu je rozdíl v mléce. Od bílé taky nesmrdí kozinkou, ale někdy je cítit i po nadojení. Proto ale také víme, že pachuť mléka nesouvisí s chovem v čistotě, naše kozy jsou na celodenní pastvě. U AN žádný problém, navíc dvojnásobný obsah tuku a bílkovin musí být poznat na lahodnější chuti. Když kozu, tak jedině Anglonúbijku, navíc jsou odolnější, nevadí jim vedro apod. Ale na bílou kozu nedám dopustit, je to náš miláček , ale núbije jsou núbije. Renda, rancbazina.cz
Já mám jednu bílou - tu dojíme už druhým rokem - mléko není cítit vůbec. V obchodě už mléko nekupujeme dva roky - jenom je legrace, když k nám někdo přijde na návštěvu dostane kafe a ptá se po mlíku - vždycky poctivě řeknu, že je kozí a vezme si ho málokdo - každý se zatváří že koza smrdí. Příště zkusím nic neříct a dám jim ho . Jediný rozdíl mezi kozím a kravským je podle mě "sladkost" - kravské je přirozeně sladké - kozí ne. Druhou máme 50% anglonubijku a tu zatím nedojíme snad na jaře - tak jsem zvědavá. V sýrech ale už ta kozina cítit je.
Uživatel s deaktivovaným účtem

No, já to žádné návštěvě neříkám a protože u nás pravé kafe nedostanou (vařím meltu nebo vitakávu), dostanou už namíchané bílé kafe. Někdo si ho osladí, ale ještě nikdo ho nenechal, ani třeba půlku. Takže to asi tak hrozné nebude. Je potřeba ho zezačátku, než si člověk zvykne z kravského, víc sladit. Ale třeba máme jen skromné a slušně vychované návštěvy . Marie
Mlieko núbií "nezapácha" - overené - odskúšané!
Pekný deň
Egi
Farma NOE
egi
napsal(a):
Mlieko núbií "nezapácha" - overené - odskúšané!
Pekný deň
Egi
Farma NOE
Jé to jsou pěkná vemínka. Máme 37,5% anglonubijku. Její matka je bílá koza křížená s hnědou, kupovali jsme ji jako prvničku po 1 kůzleti a už měla vemeno velká. Dcera ale nepodědila tvar vemínka po ní, má ho asi spíš po AN předcích, ale moc ji napoprvé nenarostlo. Můžu čekat, že se ještě nějak výrazně zvětší? Zatím má i dost malé struky, tak se bojím, jak ji budu dojit. Rodila teď v červenci...