Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
25.8.2011 22:52
laso325

XXX.XXX.252.60

Dobrý den chci se zeptat koupil jsme si nového beran a hned jsem ho dal k ovcím. Myslíte že je to dobrý nebo ze jsem ho tam mel dát až v říjnu..? Nevím jestli je pak obskočí.

25.8.2011 22:59
danurba

XXX.XXX.40.197

obskočí je hned, ajk se začnou říjit, klidně už teď. Jestli chcete porody posunout na konec zimy, zase ho rychle od stáda oddělte

25.8.2011 23:07
laso325

XXX.XXX.252.60

Myslíte že u nich začne říje hned jak jsem ho k nim dal jo..?

26.8.2011 09:05
roklanka

XXX.XXX.223.21

Zařazením berana do stáda se říje urychlí

26.8.2011 10:04
lavacca

XXX.XXX.1.1

Běžně jsem dávala berana do stáda už začátkem srpna a skákal ovce vždy v půlce listopadu. Vloni jsem ho tam dala už v červenci (přivezla jsme nového) a jedna ovce se začala říjit už v půlce září. Ale chtěla jsem od ní jehně ještě po starém beranovi, ale tomu dělala drahoty a nechala se jím oskočit až opět v půlce listopadu.

Takže já osobně moc urychlení říje potvridt nemůžu, i když u zcela nového berana je to možné. :) U nás byl starý už asi 9 letý, kdežto mladíček když přišel 3 měsíční, tak se jí hold líbil víc. :) Druhou ovci nechávala chladnou, stejně stará jehnička za ní neustále běhala, ale říji měla až v půlce prosince.

26.8.2011 17:39
danurba

XXX.XXX.40.197

Mám stále berana ve stádu a první jehňata mívám v půlce prosince, nejpozději na Vánoce. Takže u nás přichází říje někdy koncem července. A to se nejedná o romanovky. Dana

30.8.2011 11:56
kardovakaterina

XXX.XXX.203.46

Zdravím!
Také bych měla dotaz :-)
Máme 3 dospélé kamerunky. Dvě z nich porodily na konci června jehničky, kterým jsou teď 2 měsíce. Ta třetí zatím nerodila vůbec (té je 1,5 roku). Berana jsme měli jen půjčeného na měsíc a půl, takže neobskočil všechny. Každopádně máme už svého beránka, kterému je 5 měsíců..a už má celkem choutky :-)
1. Jak poznám, kdy u ovček začne říje? Hlavně u těch dvou co porodily v na konci června? Blbá otázka, co?? smajlíksmajlík
2. Jak mám zamezit tomu, aby beránek neskákal na ty naše malé jehničky? Máme možnost je oddělit do jiného kotce ve stodole, ale co venku? smajlík:-) Narazila jsem někde na ty zástěrky, které se dávají beranům před jeho výbavičku, ale pak mi neobskočí žádnou..smajlík
3. kdy ovečky pohlavně dospívají? četla jsem, že mohou zabřeznout už v 10. měsíci věku, ale kdybych je nechala všechny pospolu, tak aby na ty mladé beran neskákal, když jim bude např. 5 měsíců..to by byl průůůůůůůůůser..smajlík
a za 4. dají beránkovi holky, když je ještě takový pinďa?? Asi bude nutné podotknout, že je u nich od 2. dne svého úžasného života, jelikož jsem ho měla na flašce..ale je to jiná krev..je od známého, který neměl čas se s ním piplat :-))
Díky díky za všechny vaše rady..a za přečtení toho románu :-)
Katka

31.8.2011 09:56
dajik

XXX.XXX.4.65

Takže máte dvě možnosti. Jehničky oddělit po celou dobu připouštění. Protože beran by vám je opravdu naskákal. Tomu je fuk jestli je jim 5 nebo 10 měsíců:-)). Berana opatřit křídou, aby vám označil připuštěnou ovci a vy abyste věděla kdy byla připuštěná. A nebo oddělit jehničky vždy třeba na noc a k dospělím dát berana a ráno ho zase odehnat a jehničky pustit k ostatním. Tam beran nepotřebuje křídu, protože jak ho pustíte k ovečkám, tak si hned najde ovci která říjí a obskočí. Pokud tam zrovna nějaká říjná bude. Takže to uvidíte.
Jinak myslím že 5 měsíců starý beránek už vám je naskáče.Ovce rozhodně na věk berana nehledí.

31.8.2011 11:05
kardovakaterina

XXX.XXX.203.46

díky za info. Já to nějak vymyslím smajlík Nejspíš mu pořídím tu zástěrku, abych je mohla např. v zimě nechat všechny venku, když nebude moc sněhu. Když pak půjdou zpátky do stodoly, na noc budou oddělené od jehniček a beránek se může klidně vyřádit :-)
Víte ještě někdo, kdy ovečky pohlavně dospívají? Jelikož jim jsou dva měsíce, beran o ně ještě asi nebude mít zájem, ne? Spíš tak od toho 4 - 5 měsíce? Já jen, jak dlouho je asi tak můžu nechat dohromady.. Zatím jsem ho neviděla skákat na žádnou, ale už si je hezky očuchává a cupitá za nima..teda spis za tou jednou, co zatím neměla mladé. :-)
Ale ta křída je dobrý nápad! smajlík
Díky a pěkný den, Katka.

31.8.2011 12:42
mamčis

XXX.XXX.245.37

Ta křída je výborný nápad, mám ovečky ve stádu s beranem a budu aspoň vědět, která je nakrytá. Jak to funguje v praxi? Nevím jak to aplikovat, dík za radu. Dáša

31.8.2011 13:36
lavacca

XXX.XXX.1.3

kardovakaterina napsal(a):
díky za info. Já to nějak vymyslím smajlík Nejspíš mu pořídím tu zástěrku, abych je mohla např. v zimě nechat všechny venku, když nebude moc sněhu. Když pak půjdou zpátky do stodoly, na noc budou oddělené od jehniček a beránek se může klidně vyřádit :-)
Víte ještě někdo, kdy ovečky pohlavně dospívají? Jelikož jim jsou dva měsíce, beran o ně ještě asi nebude mít zájem, ne? Spíš tak od toho 4 - 5 měsíce? Já jen, jak dlouho je asi tak můžu nechat dohromady.. Zatím jsem ho neviděla skákat na žádnou, ale už si je hezky očuchává a cupitá za nima..teda spis za tou jednou, co zatím neměla mladé. :-)
Ale ta křída je dobrý nápad! smajlík
Díky a pěkný den, Katka.

Kamerunky dospívají, mám pocit, kolem 4.-5.měsíce. Do těch 3 měsíců je společně můžete mít v pohodě, akorát nevím co by dělal, kdyby se mu říjela jiná ovce, zda by to nezkoušel i na mladší. My jsme letos měli poprvé jehňata, kdy byl beran od zimy ve stádě, a neobtěžoval je. Ale byly odstavené cca 4 měsíce před nástupem říje starších ovcí. A skákat nám začal v 5 měsících.

31.8.2011 13:55
dajik

XXX.XXX.4.65

mamčis napsal(a):
Ta křída je výborný nápad, mám ovečky ve stádu s beranem a budu aspoň vědět, která je nakrytá. Jak to funguje v praxi? Nevím jak to aplikovat, dík za radu. Dáša

Prodávají na to takový postroj, do toho dáte křídu, která je k tomu určená a beran jak skočí na ovci, tak jí udělá na zádech barevnej flek. Je to super, přesně vidíte, která ovce je nakrytá.

31.8.2011 14:21
mamčis

XXX.XXX.245.37

Kde a za kolik se dá ten postroj koupit?

31.8.2011 14:44
nadja

XXX.XXX.213.74

Mám ve stádě kamerunku, která byla připuštěná ve 4 měsících. V létě jsme koupili 3měsíční jehničky a milá paní chovatelka mě "potěšila" informací, že možná už budou připuštěné smajlík
Našeho berana jsem hned oddělila, tak uvidíme zda jsou březí smajlík

31.8.2011 17:57
sigimaus90

XXX.XXX.12.15

mamčis napsal(a):

No jo, ale co když ji označí křídou, aniž by dosáhl uspokojení?:-)

31.8.2011 20:19
kardovakaterina

XXX.XXX.203.46

sigimaus90 napsal(a):
No jo, ale co když ji označí křídou, aniž by dosáhl uspokojení?:-)

no jak jsem již psala, měli jsme půjčeného berana v zimě, skákal úplně na všechny ovečky, poslední celý týden jen na jednu snad 50x denně, ale neoplodnil ji..
Jinak beránek z ničeho nic dneska začal do všech šíleně trkat.. Jedna dospělá, která má malou, dneska začala šíleně kulhat na přední nohu a jak může, tak si ji ulevuje a má ji nahoře.. Určitě ji nabral, protože nám nikdy nekulhaly a kopyta mají v pořádku..

Přidejte reakci

Přidat smajlík