Dobry den letos jsem začal s chovem ovcí , mam je na 4 pastvinách z nichž 1 je z poloviny zarostla kopřivami , několik let ležela ladem a byla zarostlá. Už několikrát jsem ji sekal ale kopřivám se tam daří. Poslední možnost o které uvažuji je na jaře to postříkat herbicidem a poté tam zasít jetelotravní směsku. Ví někdo o nějaké jiné možnosti? Děkuji za odpovědi.
danurba
napsal(a):
Jak zlikvidovat kopřivy, to vám neporadím, tedy kromě několikaletého pravidelného sečení. Ale na ovčí pastvinu bych jetel nedávala, dělá jim docela problémy, mají po něm průjem. Jetelotrávu bych nasela pouze na louku určenou na sušení. Dana
Díky za Váš poznatek ohledně jetelu. Už vím, proč občas holky mají na rychlo. Doufám. Předpokládám, že to samé platí i pro kozy.Posekám a usuším králíkům. Ne tazatel.
Já jakmile je poseču a trošku zavadnou můžou se utlouct jak koně tak kozy,nebo nasušit na zimu výborné zdravé doplňkové krmivo,já z toho dělám i matení ,u nás je kopřiv nedostatek,chodím denně po okolí abych měla na matení,já bych se jich nezbavovala,navíc se jich ani nezbavíte a to ani randapem,děláme s tím v lese a stejně tam rostou na podzim zas
iisaabeel
napsal(a):
Já jakmile je poseču a trošku zavadnou můžou se utlouct jak koně tak kozy,nebo nasušit na zimu výborné zdravé doplňkové krmivo,já z toho dělám i matení ,u nás je kopřiv nedostatek,chodím denně po okolí abych měla na matení,já bych se jich nezbavovala,navíc se jich ani nezbavíte a to ani randapem,děláme s tím v lese a stejně tam rostou na podzim zas
prosím pěkně, co je to to matení?
Já měl také rozsáhlý pozemek značně zdevastovaný, min. 15 let ležel ladem. Sekám velmi často, ale asi pětinu pozemku ponechávám v původním stavu, takové ostrůvky. JAK KOZY, DRŮBEŽ TAM RÁDY ZALEZOU. Úplnou likvidaci kopřiv bych také nedoporučoval, jsou hned po ruce např. do krmení pro malou drůbež.
iisaabeel
napsal(a):
Chci se zeptat... jak skladujete sušené kopřivy? Normálně zavěšené v prostoru, nebo "pytlujete"? Máte nějaký fígl, aby se to co nejméně odrolilo?
Uživatel s deaktivovaným účtem

Jak se to říká ? Před kopřivou smekni, před bezem klekni. Nebo naopak?

sigimaus90
napsal(a):
Tak se někdo přiznejte jak to děláte
Návod na nemoderce, téma Čím krmíte v zimě kozy.

sigimaus90
napsal(a):
Návod na nemoderce, téma Čím krmíte v zimě kozy.
sigimaus90
napsal(a):
..já si také kopřivy šetřím.opatrně je seřeźávám,aby jěště obrazily,pak je projedu na sečkovici,usuším a napytluji.Dřív jsem sušila v takových kyticích,ale to není dobré.Opadává to a když mě utekly kozy,tak to mám vlastně požrané,jěště zima ani nezačla...borokoz
Nám ovce kopřivy na zahradě žerou. Pustí se do nich v okamžiku kdy jsou dostatečně nakvetlé, nechají jen spodky rostlin. Ty si obrazí, znovu nakvetou a a ovce se do nich pustí znovu. Touhle dobou jsou už kopřivy spasené úplně až k zemi. Podotýkám, že trávy mají dost.
Pokud budete kopřivy sekat až u země, budou se keře rozrůstat oddénky a ještě víc zmohutní. Lepší je je podseknout tak v půlce, to se spíš jen rozvětví stonky.
iisaabeel
napsal(a):
Protože dotaz na "matení" zapadl, nedá mi to a zopakuji - co je to, prosím, matení? Také tento výraz neznám . Děkuji