Tekiti

XXX.XXX.18.54
Dobrý den, prosím o názor zkušenějších chovatelů. Až do teď jsme byli vášnivými chovateli cca 60 králíků. Bohužel poslední dva roky přišla řada neůspěchů (obrovské úhyny), takže jsme to zrušili. Ovšem na seníku je obrovské množství sena (cca 10-12q).Dále je tu pozemek cca 1600m2 okolo baráku,který se bude muset stejně zase posekat.Dále 2 známým sekáme zahrady -opět asi 700m2. Mám k dispozici chlívek kde kdysi byly 2 prasata, je jako nový. Napadlo nás proto že bychom zkusili pořídit na zkoušku tak 2 ovečky.O těch záležitostech s registrací atd vím .No a teď tedy dotaz- jediné z čeho mám strach je co na to sousedi. Ze tří stran baráky, čtvrtá strana pozemku do pole. Jak moc jsou ovce cítit a jak moc jsou hlučné?? Jaká je rozumná vzdálenost ohrady od domků aby to nekoplikovalo život sousedům?O chovu jako takovém jsem si již koupil zde doporučovanou knihu. Když někdo poradí,budu rád.Vím že dotazů od začátečníku je zde hodně,ale každý začátečník má ty problémy tak trochu individuální,tak se prosím nezlobte. :)
Uživatel s deaktivovaným účtem

Záleží na tom, kde žijete. Moje kozí přítelkyně říká : Žiju v agrární oblasti, tak tu mečej kozy. Komu se to nelíbí, ať se odstěhuje do Prahy, tam mu budou vrčet auta.
Myslím, že tam, kde nevadilo 60 králíků, neměly by 4 ovečky taky vadit. Mám přes cestu od domu ovčí ohradu, kde je jich asi 20-30 a žádný zápach mě neobtěžuje. Někdy si v noci pobekávají, zvlášť když se jehně zatoulá od mámy. Nedávno tu byla návštěva a libovali si, jaké je tu ticho, že tu není slyšet dálnice!.
Určitě to uživí 3-4 ovečky (s odchovem bych to tipla na beran + 2 ovečky, taky záleží na plemeni...). Ovce nejsou moc cítit - max. beran v říji, ale to opravdu jen ten týden dva, kdy nakryje a je zase po zápachu (na kozla to nemá, jen je prostě cítit trochu víc "ovčinou"). Co se týče hluku - pokud si zvyknou, že jakmile vás uvidí, dostanou něco na zub, budou žvát dokud zase nedostanou.
Takže doporučuji buď vůbec nepřilepšovat (v létě je to, pokud nemáte matky s mladými, zcela zbytečné). Nebo je naučit, že dostanou ráno a hotovo.
Vaše pozemky budou stačit tak pro 3 kusy, pokud jim na zimu koupíte balíky sena, počítejte tak 1 velký balík (asi 350kg) na kus. Tři ovce jsou cítit mnohem míň, než 60 králíků . S hlučností je to různé. Pokud si jich vůbec nebudete všímat a poučíte sousedy, aby je nikdy a ničím nekrmily, ovce si nebudete nijak ochočovat, nebudete jim dávat pamlsky a nebudete nijak reagovat na případné mečení, budou prakticky zticha, skoro o nich nebudete vědět. Ale bohužel v praxi je těžké udržet sousedy, aby jim nehodily tu jablíčko, tu kousek chleba a z ovcí se stanou ubečené tyranky. Záleží to na tom, jak se s lidmi kolem domluvíte. Pokud budete ovcím přidávat jádro nebo seno do krmelce, dělejte to vždy ve stejnou hodinu, pak sice před začátkem této doby ovce bečet budou, ale jen chvíli. Dana
Děkuji za reakce. S tím zápachem jste mě potěšili. Pro mě seno nejni problém.Mohu klidně mít i další plochy k posečení a ještě vděčnost majitele, že on má po rachotě Mám k tomu i veškeré vybavení-traktor s valníkem na dokladech, k tomu sečku,obracák si mohu pujčit..sena jsem leta dělal,králíci žili celoročně na suchém. S tím řevem bude asi problém..toho se dopředu bojím. Když si vezmu jen co bylo kvůli tomu že můj pes (belgický ovčák křížený s tibetskou dogou-štěká mosntruózně) 4 dny dost štěkal a občas vil, protože se o 3 baráky dál hárala fenka -to bylo hnedka udání. Jenže s tím nikdo nic neudělal....pes je v nejlepší kondici,čili udání na týrání a vití z hladu bylo bezpředmětné.Tohle budu muset ještě promyslet...ale nějaká zvířata na ty pozemky potřebuji a hlavně nějaký prostě chci-králíky nemám chvilku a už mi to ,,leze na mozek´´ .Jistě rozumíte
Ono bude asi nejlepší to zkusit-pokud bude nejhůř,zvířata mohou přijít na mrazák prakticky hned. Pujde o to ,, jak moc mi mohou komplikovat život´´ kontroly po udáních.
No jak říkám, asi bude nejlepší to vyzkoušet a uvidí se. Ikdyž bych třeba zjistil, že to nejde a musel zrušit chov,tak to není taková ztráta Už jsem v životě přišel o víc. Ale jak se říká, kdo nic nedělá nic nepokazí (já bych ještě doplnil : a chodí udávat,ale nebudu rýpat ) Ještě vyberu vhodné místo na ohradu a dvě koupím. Koukal jsem,že se prodávají od 500- 2000 kč jehňata na výkrm. Nejsem extrémista,takže si myslím že tak za těch 1200-1500 něco zkusím koupit, vyřídím to papírování a uvidí se:) Ještě k té ohradě? Viděl bych , že dám do země dřevěné kůly a natáhnu pletivo vysoké 1,5m??? Stačí,nebo je to blbej nápad?
tekiti
napsal(a):
No jak říkám, asi bude nejlepší to vyzkoušet a uvidí se. Ikdyž bych třeba zjistil, že to nejde a musel zrušit chov,tak to není taková ztráta Už jsem v životě přišel o víc. Ale jak se říká, kdo nic nedělá nic nepokazí (já bych ještě doplnil : a chodí udávat,ale nebudu rýpat ) Ještě vyberu vhodné místo na ohradu a dvě koupím. Koukal jsem,že se prodávají od 500- 2000 kč jehňata na výkrm. Nejsem extrémista,takže si myslím že tak za těch 1200-1500 něco zkusím koupit, vyřídím to papírování a uvidí se:) Ještě k té ohradě? Viděl bych , že dám do země dřevěné kůly a natáhnu pletivo vysoké 1,5m??? Stačí,nebo je to blbej nápad?
Jdi do toho! Mě taky udali! Přišli ze životního i městského ůřadu, zjistily že ovce mají ušní známky, dvě 50l napáječky,slanisko na sůl, slanisko na minerály, přístřešek proti slunci a dešti a jsou spokojené a zdravé. Přišli, zepsali, dostali štamprlu a ještě si pochvalovali že je tam ticho, tráva se likviduje ekologicky a vyhnojuji pozemek! Od té doby mám klid! Vypásávám svůj pozemek 2500m v chatařské oblasti kde jsou chatky jedna vedle druhé, samý panelákový člověk. V sobotu je tam řev ze sekaček, křoviňáků jak v opičinci! Ovečky mám pouze zapůjčené od kamaráda na pár měsíců. 7+beránek po vypasení si je odváží na svůj pozemek.
Jo a děcka chatařů jim nosí mrkve, tvrdý chleba a chataři posečenou trávu protože neví co s ní!
Pokud máš pletivo použij pletivo, já osobně mám elektrický ohradník, kůly ze střešních latí pár izolátorů a lanko.Zdroj impulsů mám pouze půjčený ale příští rok budu investovat do svého. Tak schutí do toho!
Dobrý den,
ano,ano!! Jsem rozhodnut to zkusit.Materiál na ohradu nebude těžké získat,pletivo přímo na ovečky jsem koukal je až překvapivě levné. Vymyslet budu muset jak je převézt.Mám auto s tažným i vozík, ale nemám žádnou nástavbu. Je možné si ten vozík někde půjčit? A poslední věc- když jsem sháněl na netu informace o chovu,tak jsem narazil na takový článek.Bylo to o důchodci který si na venkově koupil stateček a od dědy vedle z vesnice kozy.Někdo ho udal a už to lítalo.Myslím že dlouhodobější členové zde ten článek asi budou znát. Nebylo to trochu přitažené za vlasy? Když nebudu diskutovat o tom, že je nutné ovce registrovat,chovat v náležitých podmínkách, očkovat, nekřížit ovce s neplemenným beranem,neprodávat maso po sousedech. Ale co jsem vyčetl dále,tak bych nesměl krmit senem které jsem získal samovýrobou,dále prokazovat jak nakládám s hnojem případně. Znám lidi co mají krávy, nebo jiné kteří mají koně a sena si běžně dělají-to je i důvod proč chci nějakého senožrouta - jak jsem psal ze začátku.Podmínky,které jsem vykoukal z toho článku jsou nesplnitelné, respektivě jejich splněním bych přišel o hlavní důvod proč ty zvířata chci.
Ahoj,
ten článek, který citujete je trocha nadsázky a hlavně v něm bylo to, že chtěl produkty prodávat jako podnikatel. Pokud to máte jako hobby chov, tak se na Vás většina citovanýc nařízení nevztahuje. Moje zkušenost je taková, že jsme se přestěovali z města na vesnici a začali "dostávat" zvířátka, na které neměl nikdo čas a sílu. Dnes hospodaříme v režimu EKO a máme přes 60 zvířat. Ovečky máme za domem a zažili jsme to, co popisujete. Udání, kontroly a pod. Paradoxem je, že strůjce petice nás letos prosil, ať k němu pustíme ovečky, aby nemusel sekat úvoz k rybníku. Tyto nerovnosti řešíme 2 kusy ohradníkových sítí. Jsou proti pletivu drahé, ale manipulace je rychlá a jsou variabilní. Kombinuji pevný plot (pletivo Vám při objednávce 2 rolí přivezou domů zadarmo) se sítěmi. Dále mě oslovila sousedka (80 let) abych u ní za plotem na jejich pozemcích pásl. Nemá sílu sekat a tak ji nebudou pomlouvat sousedi, že se nestará. A vždy, když je hezky, tak stojí na zahradě a moc ráda kouká. A když přijedou děti a vnoučata, tak s námi farmaří. V poslední době mě oslovují i lidé z vesnice, zda bych jim nepůjčil 2 ovečky na týden, aby nemuseli sekat trávu. Zatím jsem to nedělal, řeším legislativu. Asi si zřídím dočasná hospodářství a příští rok to udělám. Ale to se malochovatelů netýká.
Jsme v turistické aglomeraci, hodněkrát nám zastavují lidé za plotem a koukají na ovečky. Jediný problém máme s tím, že je krmí a dost často i čerstvím nebo zkaženým pečivem. To se mi jeví jako jediné negativum. Chce to ceduli, i když....
Ať se Vám v chovatelství daří.
Petr Klouček-Ekofarma Klíny
Ano, máte pravdu. Přečetl jsem si to znova a už to tam vidím.Před tím jsem si nevšiml, že si pán udělal živnosťák.Pak je to jasné. Prosím a ještě jedna věc. Nenapsal by mi někdo nějak zhruba náklady na jejich chov-prostě cifra na jehně než vyroste do jateční hmotnosti (typuju 7 měsíců.) Nemyslím náklady na ohradu,seno,pořizovací náklady zvířat,známky na uši. Zajímalo by mě co se musí očkovat ,kolik stojí doplňky stravy.Zkrátka takový ty náklady na zvíře které člověk hnedka když začíná nevidí.Jednak z nadšení a potom taky z nezkušenosti Je mi jasné, že maso zadarmo mít nikdy nebudu,takhle to prostě nefunguje. Ale zase nechci aby mi to sežralo všechny zbytky výplaty
tekiti
napsal(a):
Ano, máte pravdu. Přečetl jsem si to znova a už to tam vidím.Před tím jsem si nevšiml, že si pán udělal živnosťák.Pak je to jasné. Prosím a ještě jedna věc. Nenapsal by mi někdo nějak zhruba náklady na jejich chov-prostě cifra na jehně než vyroste do jateční hmotnosti (typuju 7 měsíců.) Nemyslím náklady na ohradu,seno,pořizovací náklady zvířat,známky na uši. Zajímalo by mě co se musí očkovat ,kolik stojí doplňky stravy.Zkrátka takový ty náklady na zvíře které člověk hnedka když začíná nevidí.Jednak z nadšení a potom taky z nezkušenosti Je mi jasné, že maso zadarmo mít nikdy nebudu,takhle to prostě nefunguje. Ale zase nechci aby mi to sežralo všechny zbytky výplaty
malé jehně není nutné ničím očkovat, možná odčervit...ale to spíš dle potřeby, kdyby hublo, apod.
My dáváme jako doplněk Plastin či Roboran (teď jsem v e-shopu kupovala 5 kg Plastinu za 135,-. Jinak je obvykle v lékárně kolem 40,-. ).
Pokud budete mít berana + ovci a nebudete počítat náklady na seno a dalších, o jste vyjmenoval, tak máte domácí maso za hubičku.
No tak to je další plus. Třeba králíka jsem vychoval za cca 1/4 náklady....myslím,že mě přišel cca na 45 kč jedno mládě. Ale tam jsem kupoval i granule. Ještě přemýšlím jestli si vzít rovnou berana a ovci,nebo ovci a připustit ji u někoho. Nebo si na první rok koupit jen třeba dva malý berany a zkusit co to celkově obnáší a vlastní chov založit až druhý rok,ale tak to se nějak vyvrbí
tekiti
napsal(a):
No tak to je další plus. Třeba králíka jsem vychoval za cca 1/4 náklady....myslím,že mě přišel cca na 45 kč jedno mládě. Ale tam jsem kupoval i granule. Ještě přemýšlím jestli si vzít rovnou berana a ovci,nebo ovci a připustit ji u někoho. Nebo si na první rok koupit jen třeba dva malý berany a zkusit co to celkově obnáší a vlastní chov založit až druhý rok,ale tak to se nějak vyvrbí
No, musíte mít min. 2 kusy (dané ze zákona + 1 ovce by se fakt trápila). Možná bych pro začátek koupila 2 jehničky a koncem léta rozhodla, zda do mrazáku či jim přikoupila berana. Nepočítala bych s tím, že by si někdo vzal do svého stáda cizí ovce.
S kozou se běžně jezdí za kozlem v ty správné dny, to ale na ovci nepoznáte...takže tam musí strávit min. 1 měsíc.
tekiti
napsal(a):
O tom vím,že je nutné chovat minimálně dva kusy Máte asi pravdu.Zkusím dvě jehnice a uvidí se co a jak.On ten beran asi nebude nejlevnější, takže na něm zkoušet jestli to vůbec pujde je škoda:)
Naopak beran bývá levnější...pokud tedy nekupujete plemeníka, ale i ten se dá koupit za 3-4 tisíce (starší kus). Jinak je taky možné koupit beránka (jehně) a nechat připustit a "uskladnit" do mrazáku. A pokud budete chtít opravdu dál chovat, až pak koupit plemeníka.
tekiti
napsal(a):
No ale co jsem četl, tak se smějí připouštět pouze plemenní berani,není to tak? Takže teď nerozumím tomu že koupím berana a plemenného až když v tom budu chtít pokračovat.
Asi tak - plemeníky má tak cca 20-30% chovatelů. Ostatní mají obyčejné berany buď bez PoP, s PoP, ale neoklasifikované či křížence. Většina řekne, že pro 2-3 ovečky, kdy jehňata stejně sní se jim plemeník nevyplatí.
No a nakonec v diskuzi na nemoderce se člověk dozvěděl, že je dobře, že není majitelů plemeníků tolik, jelikož by se tim snížila dotace. Ta teď je kolem 3000,- za rok.
Plemeníka nařizuje zákon. Je jen štěstí, že se to zatím důsledně nekontroluje. A hobbysty to asi nepotká nikdy.
Jinak pár cen:
pletivo 50 m-1000,- Kč
síť 50 m-2000,- Kč
zdroj 2-7 tis. Kč
sůl a držák-200,- Kč
balík sena kulatý-250-400,- Kč (malý 20 kg-25,- Kč)
sláma na podestýlku 200,- Kč (nebo piliny zadarmo z truhlárny)
vědro na pití stavební 30,- Kč
známky-7,- Kč pár (registrované ovečky je už mají)
Kleště na známky-cca 700,- (jde si je půjčit)
kleště na spárky-cca 200,-
dvakrát za rok odčervuji, větší balení cca 200,- Kč
Stříhání ovcí cca 60,- Kč/kus. Profíci Vám za 20 kaček udělají spátky, občas mají i odčervení. Takže komplet servis vyjde na 100,- Kč za ovečku. Je ovšem problém nalíkat profíka na 2 ovečky. Je nejlepší se domluvit s nějakým chovatelem v okolí, až budou stříhat u něj. Většinou jsou to pohodáři. Přístřešek v nouzi lze postavit z palet, střecha z desky či dveří a přes ní plachtu. Na zimu dát zvenku desky, aby ovečkám netáhlo.
To jsou asi nejnutnější náklady. A pokud máte možnoti, můžete plot udělat z krajin, kulatin nebo pokud seženete zdoj, tak i z palet. A pokud seženete stejné, vypadá i dobře. Na českolipsku jsem viděl koňský výběh z palet a vypadalo to super.