Dobrý den,
dnes ráno jsem zjistila, že jedna z našich koz má na uších holá zdrsnělá místa. Neříká vám to prosím něco? Děkuji Katka ze Lhotky;
Víte ,chtělo by to ukázat veterináři. Já bych typla svrab . Na ten zabere ivomec,ale v laktaci je škoda přijít o mléko . Jukněte jí ještě ne břicho ,ke kořeni ocasu,do uší /jestli tam neni takový špinavý maz/ a jestli je to jenom na uších ,tak bych jí to promastila např měsíčkovou mastí a uvidíte. Jinak opravdu veterináře ,aby se to nerozlezlo. Renata
renata
napsal(a):
Víte ,chtělo by to ukázat veterináři. Já bych typla svrab . Na ten zabere ivomec,ale v laktaci je škoda přijít o mléko . Jukněte jí ještě ne břicho ,ke kořeni ocasu,do uší /jestli tam neni takový špinavý maz/ a jestli je to jenom na uších ,tak bych jí to promastila např měsíčkovou mastí a uvidíte. Jinak opravdu veterináře ,aby se to nerozlezlo. Renata
Děkuju, veterináře jsem kontaktovala, čekám, až se mi ozve. Katka
Zpětně sem chci dopsat, co koze bylo. Veterinář odebral vzorky, aby zjistil, zda jde o svrab, plíseň, antiimunitní reakci nebo o zákožky. 14 dní jsme čekali, jak dopadne kultivace a co se objeví pod mikroskopem. Nakonec to byly plísně, takže jsme léčili plísně. Měla jsem si ještě přijet pro antimykotika, ale protože to k němu máme daleko, tak jsme se rozhodli poradit v lékárně a tam nám prodali šikospektré antimikotikum Canespor 1x denně.
Koze jsme to vtírali do ucha každý večer. V lékárně radili to používat ještě nějakou dobu po odeznění příznaků. Každopádně ucho už se zase pěkně chlupatí.
Pěkný den Káča ze Lhotky