Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
15.9.2011 11:57
rpostl

XXX.XXX.29.68

Dobrý den, mám dotaz, naše koza má na vemínku prasklinku o velikosti tak dvou cm a šířce asi 3 mm a pod ní hmatatelný nepohyblivý cucek nebo boulička, která byla taková měkčí... Přemýšlím o veterináři, ale nechci zbytečně plašit. Nevypadá že by ji to bolelo, a mléko dojí čisté.
Pak by mě zajímalo, kde se dají koupit nějaké testy na mléko, zda je v pořádku. Jsem začátečník, kozu máme pár měsíců.
Děkuji

15.9.2011 12:17
renata

XXX.XXX.51.72

Vypadá to na abses,který musí uzrát a praskonout,nebo to může být tuková bulka. v obou případech nemasírujte a jenom při dojení namažte měsíčkovou mastí nebo mastí z konopí. Ránu desinfikujte alymicynem ,betadinou nebo jodisolem . / Něčím co nepálí/ . Pokud máte obavy ,zavolejte samozřejmě doktora. Renata

26.9.2011 12:45
lucie1981

XXX.XXX.233.20

Zdravím,máme kozu ,která ještě neměla kůzle,takže nemá vemeno a nedávno se jí udělala v těch místech nebo spíš blíže levé noze boule velikosti slepičího vejce,při zmáčknutí to není pro kozu bolestivé a pár lidí nám řeklo že by to mohla být kýla. Je něco takového možné? Nějaké rady,tipy,díky.

27.9.2011 08:53
beerro

XXX.XXX.193.26

Dobrý den, prosím o radu.Koupila jsem roční kozičku s kuzlatkama,ktere ještě byly u maminky,takže pily mličko a kozenka se nikdy nedojila.Druhy den mě to nedalo a skusila jsem ji šáhnout na veminko, neboť chci jet kozičku připustit a při té příležitosti odstavit kuzlatka, ktere jsou narozena v březnu,aby jsme ji na namluvach oddojovali,aby nedostala zanět a ejhle,zánět už je na světě smajlík, v jednom struku,tak se ji od včera snažim ten zánět vydojit a mažu masti tu pulku vemene, nevim jestli se mi podaří to vylečit, nebo myslíte, že chtit od veta injekce na zánět? Prosím o rady, chovali jsme kravičky, kozy jsou pro mě nové tak nevím jestli jsou citlivější než kravky nebo je to tak nastejno...? Děkuji moc za vaše rady.Pavlína.

27.9.2011 09:14
radak

XXX.XXX.40.194

lucie1981 napsal(a):
Zdravím,máme kozu ,která ještě neměla kůzle,takže nemá vemeno a nedávno se jí udělala v těch místech nebo spíš blíže levé noze boule velikosti slepičího vejce,při zmáčknutí to není pro kozu bolestivé a pár lidí nám řeklo že by to mohla být kýla. Je něco takového možné? Nějaké rady,tipy,díky.

Další varianta je, že máte hermafrodita - taky jsem koukala na jednu kozičku, že se jí v místě vemínka udělala na jedné straně boule, která byla měkká a nebolela... po nějaké době se udělala i na druhé straně.. a nakonec se ukázalo, že jí sestoupily varlata :-)):-)) do té doby vypadala jako stoprocentní kozička :-)

27.9.2011 14:49
mafrin

XXX.XXX.147.19

rpostl napsal(a):
Dobrý den, mám dotaz, naše koza má na vemínku prasklinku o velikosti tak dvou cm a šířce asi 3 mm a pod ní hmatatelný nepohyblivý cucek nebo boulička, která byla taková měkčí... Přemýšlím o veterináři, ale nechci zbytečně plašit. Nevypadá že by ji to bolelo, a mléko dojí čisté.
Pak by mě zajímalo, kde se dají koupit nějaké testy na mléko, zda je v pořádku. Jsem začátečník, kozu máme pár měsíců.
Děkuji

Testy na mléko pro kozu koupit nelze, jen pro krávu (NK test, pro kozu nefunguje). kozí mléko musíte poslat do laboratoře na rozbor. Jinak jen vizuálně + čichově posoudit, jestli je dobré (zabarvení, sraženiny v mléce po přecezení, zápach, zápach po nějaké době uskladnění mléka).
Taky jsme koupili kozu s bulkou ve vemínku, je to pravděpodobně přechozený zánět a vrací se to (přes zimu se vstřebala) a zatím jsme to nedořešili. Zkusila bych konzultaci s veterinářem, co nejdříve.

7.10.2011 23:08
lucie1981

XXX.XXX.233.20

Tak je problém vyřešen,bulka praskla,zůstal jenom strup a den nato tu byl vet a říkal že to byl ten absces. Díky bohu za ty dary!

Přidejte reakci

Přidat smajlík