Dobrý den, porcovala jsem beránka a především v tuku (ale i v mase) jsem našla nepěkné tmavší bambulky. Netušíte někdo, co by to mohlo být? Snažila jsem se to najít a odstranit. V mase to bylo jen výjimečně a vždy poblíž tuku. Můžeme maso konzumovat? Žofie
Pro informaci vkládám odpověď našeho veterináře. Ještě nejsem rozhodnutá, zda to budu dál řešit.
Ty bulky jsou mízní uzliny. Pravděpodobně jsou zvětšené, nemám to s čím porovnat. Otázka je, proč jsou v centru černé? Může to být krev nebo pigment. To by měl rozhodnout histolog.
Otázku poživatelnosti nejsem schopen bez vyšetření celého beránka, znalosti předchozí historie a příp. výsledku histologického vyšetření rozhodnout.
Zdravím, ak to nie sú uzliny, mohli by to byť paraziti, ktorý sú dosť nebezpečný aj pre človeka, nechcem plašiť, ale môj priateľ je poľovník a musel absolvovať veterinárne skúšky, aby vedel hneď po ulovení posúdiť či je divina vhodná na konzumáciu, alebo nie, posledne sme zabíjali barana a on mi ukázal cysty na pľúcach (boli to len dva malé mechúriky, ktoré by si neskúsené oko ani nevšimlo) a povedal že sú to nejaké cystycerky, ktoré sú prenosné aj na človeka, tepelnou úpravou sa síce zničia, ale stačí sa omylom dotknúť alebo prerezať, ak máte nejakú malú ranku a je problém, vraj je takýchto parazitov veľmi veľa, často sa nezistia, spôsobujú zdravotné problémy, ktoré si človek vyloží úplne inak... Tak som plánovaný perkelt z baraních vnútorností radšej vzdala, aj keď by možno stačilo opatrne odstrániť postihnuté miesto. Ovečky máme odčervené, ale baránok bol od narodenia slabší, takýto nález sme mali prvý krát, ale tatarák už asi jesť nebudem. Andrea.
Uživatel s deaktivovaným účtem

Boubel (larvocysta)
Uživatel s deaktivovaným účtem

Co si pamatuju, když táta jako myslivec boural každou chvíli nějakého divočáka, tak ti to mají úplně běžně a taky říkal, že jsou to uzliny a že to ničemu nevadí.
Hhippie.
Uživatel s deaktivovaným účtem

profesor1
napsal(a):
To jako víte jistě, nebo je to jen plácnutí?
Ano vím!Měla to i jalovice při domací pořážce a to byla odčervena vetem.U ovcí to bylo častěji než u koz.
Nechci se hádat, ale včera jsem zabíjel starou ovci, tak jsem se na to zaměříl. Měla to přesně tam co popisuji výše, navíc ještě ve slabinach. Měla to krásně souměrně umístěné - obě slabiny, obě lopatky + pod páteří v pánevní oblasti, a na krku. Má to tak každá ovce, včetně jehňat. Boubele by byly nesouměrně v těle, podle mne hlavně kolem střev a byl by to takový "hrozen" a taky na řezu by neměla boubel tak tuhou konzistenci. Nejsem znalec, ale myslím že to boubel určitě (95%) není.
Vaše jalovice měla možná boubele, ale tohle boubele nejsou, tak že plácnutí