Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
6.11.2011 09:15
husopaska

XXX.XXX.25.33

Dobrý den, obracím se na Vás zkušenější s dotazem, zda je reálná moje představa.O co jde? Chci si pořídit kozenku, ale u hospodářství nebydlím- dojíždím tam 1x denně.Kozenku chci na mléko a jak to udělat, aby dojila jenom na jaře a v létě, potom k podzimu už jenom málo.Na jaře a v létě bych zvládala dojení 2x denně, ale od září už je to horší.Já chápu, že všechno chce své, ale třeba by to přece jenom šlo.Kozenka by nebyla sama, mám tam ovečky.Děkuji.

6.11.2011 10:24
bobulka

XXX.XXX.210.193

kozy tak většinou dojí od jara do podzimu až nebudete chtít aby koza dojila necháte jí zasušit budete dojit jen jednou denně a prodlužovat pak už jen jednou za dva dny atd. pokud chcete mléko na jaře budete muset připouštět kozu brzy na podzim aby jste odchovala kůzlata a na jaře mléko bylo jen pro vás kůzlata by měla pít alespoň tři měsíce.

10.11.2011 13:22
petrako

XXX.XXX.3.5

Já dojím jednou denně, na podzim nádoj klesá, tak bych mohla už jen obden. Myslím, že to jak píšete je bez problémů možné. Záleží jak po odstavu kozu naučíte a nastavíte jí dojící režim:-) Petra

13.11.2011 10:03
husopaska

XXX.XXX.25.33

Tak to je přesně to, co potřebuji.Bála jsem se, že budu muset dojit kozu 2x denně a to bych nedala.Tak si teď můžu pořídit kozenku, už se těším.Díky za odpovědi.

13.11.2011 18:35
mamčis

XXX.XXX.245.37

Taky přemýšlím o pořízení kozy a potěšilo mě, že můžo dojit jednou denně.

13.11.2011 19:52
vuznice

XXX.XXX.48.80

husopaska napsal(a):
Tak to je přesně to, co potřebuji.Bála jsem se, že budu muset dojit kozu 2x denně a to bych nedala.Tak si teď můžu pořídit kozenku, už se těším.Díky za odpovědi.

Záleží na tom, jakou máte kozenku. Když je dobrá dojnice a dojí Vám 5l denně, tak jednou denně dojit je málo, chuděra bude mít vemeno jako balon. Mám jednu takovou a když jsem byla nemocná zkoušela jsem ji dojit jenom jednou, ale bylo to na zánět vemene. Hned druhý den jsem se přemohla a dojila ráno i večer.smajlík Vůznice

14.11.2011 09:03
petrako

XXX.XXX.3.5

Myslím, že takových přebornic, které dojí 5 l je málo. Záleží taky jak budete koze přilepšovat, kdyby jste měla štěstí na takovou dojnici, tak myslím, že kdyby se přes léto jen pásla, tak by měla mléka méně. Pokud se dojí 2x denně, tak je nádoj samozřejmě větší než když dojíte 1x. V jedné knize jsem četla, že největší nádoj se dosáhne při dojení 3x denně. Potom to už ale nestoupá. Ty moje tety dojí kolem 3 litrů a dojím je jednou denně.

14.11.2011 11:59
husopaska

XXX.XXX.25.33

vuznice napsal(a):
Záleží na tom, jakou máte kozenku. Když je dobrá dojnice a dojí Vám 5l denně, tak jednou denně dojit je málo, chuděra bude mít vemeno jako balon. Mám jednu takovou a když jsem byla nemocná zkoušela jsem ji dojit jenom jednou, ale bylo to na zánět vemene. Hned druhý den jsem se přemohla a dojila ráno i večer.smajlík Vůznice

Myslím, že může být rozdíl i v tom, že vaše kozenka byla zvyklá na dojení 2x denně.Pokud by se dojilo od začátku 1x denně, tak by to mělo být lepší.

6.1.2012 13:36
holis

XXX.XXX.21.121

Ahoj všem,pořídil jsem si březí kozu.Chci kozu hlavně na mléko,a ptám se:Od kdy se koza po porodu začíná dojit?Hned po porodu?nebo až po odstavu kůzlat?

Uživatel s deaktivovaným účtem

6.1.2012 14:43
Uživatel s deaktivovaným účtem

Napíšu jen to, co jsem se tu dozvěděla : Záleží na tom, kolik má mléka a kolik je kůzlat. Když je dobrá dojnice s jedním kůzletem, tak jí můžete " ukrádat " mléko brzy. Cca po týdnu ( před tím je to mlezivo a to je snad nepoužitelné). Také se tu v jedné diskuzi řešilo, že na mléčných farmách kůzlata neodchovávají, aby bylo všechno mléko pro lidi a na výrobu. Ale na to zlikvidovat narozená kůzlata, má asi málokdo povahu.
(Zkušené kozařky mají asi jinou práci, než viset na netu a ozvou se třeba večer)

6.1.2012 15:17
sosek

XXX.XXX.13.134

Myslím, že dojení jednou denně by neměl být problém, pokud budete při kůzleti dojit 2x denně a pak postupně začnete jednou. Ale pokud bude koza dojti 4l, není to dobré. Jednodenní dojení si můžete dovolit u koz, které moc nedojí. Jde i o to, že koza přirozeně přestane dojit, pokud jí budete mléko brát jen jednou denně. Tvorba mléka je hormonální proces a je řízen zpětnou vazbou tím, že se dotýkáte vemene. Na častosti sání kůzlete záleží množství mléka. My vlastně v tomto suplujeme kůzle.
Navíc bych se přimlouvala za kozu, kterou si chcete pořídit, PROSÍM, ne samotnou. Obzvláště, pokud ji nebudete mít na zahradě u domu, koza je velmi sociální zvíře a není to jen tak, že je i v zákoně zaneseno, že mají být min. dvě.
S tím dojením je nutné respektovat to, že je to prostě kojení. Budete-li dojit často a postivě, krmit jí náležitě, bude mít mléko dlouho a hodně. Budete-li dojit jednou denně, postupně půjde nádoj dolů, to je přirozené...vlastně je to i jedna z technik zasušení
Veronika

6.1.2012 16:56
holis

XXX.XXX.21.121

Takže až poté co přestane dávat mlezivo?Holis

6.1.2012 18:39
sosek

XXX.XXX.13.134

To Holis: Nevím, jak to myslíte s tím mlezivem...ale dojit by jste ji měli normálně až tak od druhého měsíce kůzlete. Předtím jen tolik, aby to kozlátku nechybělo, třeba 1l denně, aby si koza zvykla. A kůzle nechat u mámy co nejdýl, když bude pít a vy zároveň dojit, aspoň bude mít víc mlíka....a když jsem porovnávala ve zmasilosti odstávčata a kojené, je to nebe a dudy. Odstavení kozlíci jsou jak pytel kostí, kdežto ten, co měl mlíko, to byly chodící steaky :o)
Mlezivo odezní za pár dní po porodu, cca týden to jistí.
Veronika

7.1.2012 20:26
gajdovka

XXX.XXX.137.238

také z nedostatku času dojím 1x denně.Od kůzlete, si beru, pokud má kozena jedno,mlíko, na sobotu a neděli na vaření, přes týden "kradu" kocourkům.a má tak 2 litry denně.A to po týdnu , jak odejde mlezivo.Po odstavení, nechám kůzle pít u matky, až ona ho sama odstaví, většinou v 5.měsíci.pak má kozena až do podzimu kolem 2 litrů .pak se snižuje na litr až do prosince do zasušení.

7.1.2012 20:26
gajdovka

XXX.XXX.137.238

také z nedostatku času dojím 1x denně.Od kůzlete, si beru, pokud má kozena jedno,mlíko, na sobotu a neděli na vaření, přes týden "kradu" kocourkům.a má tak 2 litry denně.A to po týdnu , jak odejde mlezivo.Po odstavení, nechám kůzle pít u matky, až ona ho sama odstaví, většinou v 5.měsíci.pak má kozena až do podzimu kolem 2 litrů .pak se snižuje na litr až do prosince do zasušení.

Přidejte reakci

Přidat smajlík