Jaký máte názor nebo zkušenosti s půčováním berana?
Stalo se, že zavolal úplně cizí člověk, že by chtěl půjčit našeho kamerunskýho berana, aby měl od něj jehňata, že se mu beran líbí. Jsme to zdvořile odmítli, ale pán vymyslel druhou verzi, že by si jeho ovce přivezl k nám... No už jsme odmítli tuplem! Napadl mě jeden katastrofický scénář za druhým, co když se ovcím něco stane, v jakém je má stavu atd.? Nevím jak si to představoval i s tím půjčením berana samotným? Vím já kam by šel, co když by se něco stalo u něj? Měl by nám něco platit? Nebo to ošetřit nějakou smlouvou? No vůbec si to nedovedu představit...
Snad teda nejsme za nepřejícný? Beru lidi že znají se, mají to k sobě 5km, znají dobře stav zvířat a kde jsou, ale cizí člověk? Mě by to osobně teda vůbec nenapadlo, prostě bych si sehnala beránka v klidu svého, než někam ovce vozit, zvlášť kamerunky, takový stresařky!!!
lucmeek
napsal(a):
Jaký máte názor nebo zkušenosti s půčováním berana?
Stalo se, že zavolal úplně cizí člověk, že by chtěl půjčit našeho kamerunskýho berana, aby měl od něj jehňata, že se mu beran líbí. Jsme to zdvořile odmítli, ale pán vymyslel druhou verzi, že by si jeho ovce přivezl k nám... No už jsme odmítli tuplem! Napadl mě jeden katastrofický scénář za druhým, co když se ovcím něco stane, v jakém je má stavu atd.? Nevím jak si to představoval i s tím půjčením berana samotným? Vím já kam by šel, co když by se něco stalo u něj? Měl by nám něco platit? Nebo to ošetřit nějakou smlouvou? No vůbec si to nedovedu představit...
Snad teda nejsme za nepřejícný? Beru lidi že znají se, mají to k sobě 5km, znají dobře stav zvířat a kde jsou, ale cizí člověk? Mě by to osobně teda vůbec nenapadlo, prostě bych si sehnala beránka v klidu svého, než někam ovce vozit, zvlášť kamerunky, takový stresařky!!!
Upřímně bych berana nepůjčila ani nechtěla půjčit.
Nepůjčila bych berana, protože pokud je to cizí člověk nemůžete tušit, jaké má podmínky chovu, co by mohl beran chytit (stačí začervení). To samé s ovcemi k nám. Leda, kdyby to chtěla blízká známá a znala jsem podmínky jejího chovu, atd. Ale cizímu člověku ani omylem. Jinak samozřejmě, že by vám za zapůjčení berana měl zaplatit" Vždyť mu poskytujete připouštění - a on má pak zisk z prodeje jehňat. U všech zvířat se za krytí platí, beran není výjimkou. To samé, kdyby je ustájil u vás - za krytí + co by ovce sežraly.
nepůjčila bych si ho, protože bych sis ním mohla něco "dotáhnout" a upřímně bych se i bála, aby se mu nedej bůh něco stalo. Stačí, když se nadme, apod.
Když už půjčit, tak určitě chtít vidět podmínky, kam beran jde a sepsat smlouvu. navíc pokud je to dál, podloží se to i hlášením o přesunu berana.
Jinak ano, běžně si člověk berana sežene sám - nemyslím, že by byla u kamerunek krize a berani nebyli. jen by třeba pán musel hold čekat až beran povyroste a musel by ho živit přes zimu (což se mu asi moc nechce).
lavacca
napsal(a):
PS: Možná je to i o vztahu k těm zvířatům - já je beru spíš jako mazly, takže bych se o ně v jejich nepřítomnosti prostě bála. Není nad pocit, že jsou doma a nic jim nehrozí. :)
to je ono, když mám mazly, tak je nešoupnu na měsíc či dýl někam do pryč...
On to pán bral jako hotovou věc a o penězích teda rozhodně nemluvil... Mě to v první chvíli docela vyděsilo a na druhý dojem mi přišlo jako že vyčůranost...beran je zajímavě zbarvený, takže jehňata po něm zbarvená by byla určitě atraktivní, prostě pro něj asi pak na kšeft jak dělaný, kamerunek u nás v okolí je rozhodně víc, i s "řidičákem" když už bych sháněla to nejlepší na chov a ne na kšeft...tak mi to přijde.