Chtěla bych poprosit o radu. Včera jsem našla naši půlroční kozičku ležet na zemi a naříkat. Vůbec neměla sílu se zvednout, přitom den předtím byla čilá. Odvezli jsme jí k veterináři, ten řekl, že je to z plesnivého sena, přitom seno vždy kontroluju a plesnivé jim nedávám. Píchl jí něco na povzbuzení trávení. Kozička se několikrát vykadila, zpočátku tužší, teď už spíš průjem, ale stále jenom leží a nežere. Dostala jsem do ní aspoň nějakou vodu stříkačkou. Jinak vůbec nevím jak jí pomoci.
Najde se někdo kdo měl třeba podobné problémy a poradí? Děkuji moc
Nemám tolik zkušeností, jako někteří jiní, ale je mi divné, kdyby měla jen špatné trávení, že by hned ležela na zemi. Už se zvedla, nebo pořád leží? Kdyby byla vysílená, třeba z dlohodobého průjmu, možná by ležela, ale po jednom dni poruchy trávení? Žaludky ji nepracují (slyšíte škrundání v břiše, vlevo na boku)?
Děkuji za odpověď.
Kozička se sama nepostaví. Když jí přidržuji, udělá pár kroků. Nevím, jak dlouho venku ležela. Zvířata jsem krmila v neděli ve čtyři a potom v pondělí taky až kolem čtvrté. Je vidět, že je vysílená, ale škrundání slyším. Sama si nic nevezme, stříkačkou jsme jí dali trochu mléka a vodu, ale to ji při životě dlouho neudrží.
Kdyby se tohle stalo v mém chovu,tak se pomalu s kozou loučím. Prostě to tak je, mohla sežrat drát - nikdy nevíte.
Ale být vámi zkusím ještě nějakou rychlou energii- hroznový cukr, pivo, keto gel atd. A dodejte tekutiny.
Mě taky kůzle lehlo ,žralo ,ale šlo to s ním z kopce. Po porážce mělo vše OK až na slezinu , tu mělo úplně bílou.
Je koza březí a kdy má rodit? Může to být ketoza ,ale jenom hádám. Renata
lentilka1982
napsal(a):
Děkuji za odpověď.
Kozička se sama nepostaví. Když jí přidržuji, udělá pár kroků. Nevím, jak dlouho venku ležela. Zvířata jsem krmila v neděli ve čtyři a potom v pondělí taky až kolem čtvrté. Je vidět, že je vysílená, ale škrundání slyším. Sama si nic nevezme, stříkačkou jsme jí dali trochu mléka a vodu, ale to ji při životě dlouho neudrží.
Ono je škrunáni a škrundání,když jí položíte dlaň na levý bok cítíte ,že se žaludky pohybují? Zcela určitě bych jí podala nápoj na podporu trávení. Dospělá koza se zhoupne rychle k horšímu a kůzle ještě rychleji. Chce to do stáje,do tepla,nápoj opakovat aspoň dvakrát denně.Mléko bych jí nedávala,měla by být na dietě,jen seno a voda. Pokud je to opravdu z krmení,mohl by pomoc Detoxan.
dobrý den.-přečtěte si můj příspěvek úmrtí kameručáků.--s kozičkou zajedte nebo at přijede vetrinář nic nepodcente.---příznaky mejch nemocnej koziček byly následující.--přestali žrát a jeden kozlik podkopávál nohama,byli apatičtí a poleháva z boku na bok+natažené zadní nohy,mohou i skřípat zuby.-v tom případě by se mělo jednat nejspíš o koliku,chce to nějakej přípravek od veterináře na podporu trávení.(když to nebude pít tak ji to stříkněte vetší stříkačkou do pusi,ale opatrně aby se neudusila,párkrát asi děnně opakovat,--dále by to asi chtělo samozřejmě od veterináře něco na rozjezd trávení a asi neco na podporu jater-mě dal hepagen(to bylo injekčně)-chce to vyloučít otravu,vetšinou po otravě prý jde krev se stolicí a ústy++ješte z bělma očí.--to asi nebude váš případ.---možností je více i cizí předmět,ale to by jí asi měla jít trochu pěna od ůstr.---mi jsme se soustředili i na ledviny,z už dřívější zkušenosti..----těch možností může byt více,co člověk to jiná zkušenost,ale to by vám měl upřesnit veterinář po vyšetření.(můj laickej názor je ,že asi půjde o koliku---takže asi něco na podporu trávení a asi radši jater)-mliko a jiné věci bych jí vůbec nenutil,sama si to asi ani nevezme)--sami ji můžete asi dát tak akorát čistou vodu a zmé skušenosti nějaký vitamín do misky at si zkusí liznout--to ji nemůže ublížit.---(vitamin pro ovce a kozy,nebo roboran pro kozy,ale hlavně veterináře)-----toto jsou mé laické zkušenosti,tak po mailu se to hůře podává---jestli chce trochu poradit můj tel:604 555 479------dejte vědět jestli se uzdravila měl bych radost.
r.sema@seznam.cz
bertik78
napsal(a):
dobrý den.-přečtěte si můj příspěvek úmrtí kameručáků.--s kozičkou zajedte nebo at přijede vetrinář nic nepodcente.---příznaky mejch nemocnej koziček byly následující.--přestali žrát a jeden kozlik podkopávál nohama,byli apatičtí a poleháva z boku na bok+natažené zadní nohy,mohou i skřípat zuby.-v tom případě by se mělo jednat nejspíš o koliku,chce to nějakej přípravek od veterináře na podporu trávení.(když to nebude pít tak ji to stříkněte vetší stříkačkou do pusi,ale opatrně aby se neudusila,párkrát asi děnně opakovat,--dále by to asi chtělo samozřejmě od veterináře něco na rozjezd trávení a asi neco na podporu jater-mě dal hepagen(to bylo injekčně)-chce to vyloučít otravu,vetšinou po otravě prý jde krev se stolicí a ústy++ješte z bělma očí.--to asi nebude váš případ.---možností je více i cizí předmět,ale to by jí asi měla jít trochu pěna od ůstr.---mi jsme se soustředili i na ledviny,z už dřívější zkušenosti..----těch možností může byt více,co člověk to jiná zkušenost,ale to by vám měl upřesnit veterinář po vyšetření.(můj laickej názor je ,že asi půjde o koliku---takže asi něco na podporu trávení a asi radši jater)-mliko a jiné věci bych jí vůbec nenutil,sama si to asi ani nevezme)--sami ji můžete asi dát tak akorát čistou vodu a zmé skušenosti nějaký vitamín do misky at si zkusí liznout--to ji nemůže ublížit.---(vitamin pro ovce a kozy,nebo roboran pro kozy,ale hlavně veterináře)-----toto jsou mé laické zkušenosti,tak po mailu se to hůře podává---jestli chce trochu poradit můj tel:604 555 479------dejte vědět jestli se uzdravila měl bych radost.
r.sema@seznam.cz
Děkuji všem za rady. Bohužel kozička dnes v noci dobojovala. U veterináře jsme byli hned v pondělí, ale ono asi těžko pozná tu správnou příčinu potíží, kozičce píchnul hepagen a antibiotika, hepagen jsme opakovali ještě v úterý, na podporu trávení prodigestan, i trochu piva jsme jí zkusili, ale bohužel. Byla to náš mazlíček, máme ještě ovce, ale ke kozičce jsme přilnuli hodně, kdo je chová, pochopí.
mafrin
napsal(a):
Tak je mi to moc líto. Bohužel se to někdy stává, nejste první. Ale pokud si člověk kozy oblíbí, většinou to zkusí znovu. Snad si pořídíte nějakou novou, nebo radši dvě, ať má kamarádku. Ale bylo by dobré zjistit, co se stalo, abyste věděli, jestli nemáte udělat nějaká opatření.
Na začátku mělo být "také". Původně můj příspěvek začínal stejně, jako ten nad ním, ale ten mě předběhl...