dobrý den chtěl bych se zeptat když si koupím neregistrované ovce chtěl bych 5 ovcí a 1 berana masná plemena suffolk a oxford down co mam proto udělat?a když mi přijdou známky do uší jak poznám který patří ovci?a jak je to s jehňatama když se narodí od registrované ovce musím ho registrovat nebo mužu na podzim zabít a nebo prodat bez registrace nebo to musím dat na jatka?a ještě jednu otázku mam chodí taky kontroly jak u hovězího nebo ne a jak to probíha když chodí díky
králik1
napsal(a):
dobrý den chtěl bych se zeptat když si koupím neregistrované ovce chtěl bych 5 ovcí a 1 berana masná plemena suffolk a oxford down co mam proto udělat?a když mi přijdou známky do uší jak poznám který patří ovci?a jak je to s jehňatama když se narodí od registrované ovce musím ho registrovat nebo mužu na podzim zabít a nebo prodat bez registrace nebo to musím dat na jatka?a ještě jednu otázku mam chodí taky kontroly jak u hovězího nebo ne a jak to probíha když chodí díky
Když si přivezete neregistrované ovce, tak :
1. objednáte ušní známky (+ aplikační kleště, pokud nemáte)
2. navěsíte ušní známky - ČMSCH nijak neurčuje, která ovce jaké číslo dostane - to je na chovateli
3. nahlásíte přísun těchto ovcí
jehňata:
- pokud je hodláte prodat, musíte je nahlásit na evidenci /objednáte ušní známky, navěsíte a v hlášení napíšete ušní známku matky a datum narození)
- pokud je budete chtít do 6 měsíců od narození sníst doma, nemusíte je vůbec hlásit
- pokud byste je ale na jídlo prodával, hlášená musí být
Kontroly chodí - záleží na tom, jaká je to kontrola. Buď vám může přijít plemenná, kterou bude zajímat, zda máte licencovaného plemeníka (tj. plemenného berana) či evidence tu bude zajímat, zda mají ovce navěšené ušní známky a vedete v pořádku stájový deník.
králik1
napsal(a):
a co když budu mít berana kříženeho oxford se sufollkem a ovce kříženky tak to nebudu mít plemenného ? a co se píše do stajového deníku?
Doporučuji si pořídit staršího plemeníka - suffolka či toho oxford down. Obvykle se cena pohybuje kolem 5000,-. Zároveň máte skoro 3000,- ročně dotaci, takže se vlastně sám zaplatí + budete mít lepší potomstvo.
U ovcí se to nijak nehlídá, to můžete mít úplně "mišmaš".
Do stájového deníku se píší zvířata na hospodářství - tj. ušní známky chovného stáda + narozených jehňat. Když jehně prodáte, tak ho "odepíšete" na pravé straně. Nalevo se píšou přírůstky. :)
no a ja už totiž jsem si koupil berana a není 100% suffolk je křížený mužu ho teda registrovat?a jinak kolik dostanu za 1 ovci? a ještě bych měl dotaz když budu mít ovci třeba 4 roky starou registrovanou a budu ji chtít zabít doma je to možné ? a místo te staré koupím nové?a když budu třeba špatně vést deník nedostanu pokudu ? nebo když mi ovce umře mužu ji zakopat doma nebo musí přijet kafilerka? a ještě by mě zajímalo jak vypadá taký deník , díky za rady
Zabit muzete klidne i 4 letou ovci. Napisete domaci porazka.V pripade umrti by jste mel volat kafilerku. Nekteri lide pri uhynu napisi tez domaci porazku a zvire zlikviduji sami.
Berana registrovat muzete. Ale spravne by jste mel mit uznaneho plemenika. Jak psal kolega jsou na nej dotace tak se to vyplati.
Denik je A4 velky sesit a neni tam nic sloziteho jen se napise cislo znamky a kdy zvire prislo na hospodarstvi pripadne kdy se narodilo (pokud to clovek vi.).
Osobne nemam papirovani rad, ale zvirata jsem zaregistroval kvuli ,,dobrym sousedum,, uz tu byla kontrola na ,,anonymni udani,, zkontolovali pocet zvirat zda cisla znamek souhlasi s tim v deniku a zase sly. Mam to pro zabavu ne jako podnikatel.
králik1
napsal(a):
no a ja už totiž jsem si koupil berana a není 100% suffolk je křížený mužu ho teda registrovat?a jinak kolik dostanu za 1 ovci? a ještě bych měl dotaz když budu mít ovci třeba 4 roky starou registrovanou a budu ji chtít zabít doma je to možné ? a místo te staré koupím nové?a když budu třeba špatně vést deník nedostanu pokudu ? nebo když mi ovce umře mužu ji zakopat doma nebo musí přijet kafilerka? a ještě by mě zajímalo jak vypadá taký deník , díky za rady
Registrovat ho můžete. ale v případě kontroly vám můžou dát za "černého" plemeníka pokutu až 50 000,-.
Na ovce se dává dotace kolem 300,- na kus POUZE na plemenice - tj. ovce s PoP v kontrole užitkovosti.
Čtyřletou ovci klidně zabít můžete, je na to kód domácí porážka. Jen mám pocit, že u takhle starého zvířete musíte posílat hlavu na vyšetření proti nějaké nemoci.
Myslím, že vést blbě stájový deník snad ani nejde - prostě nalevo píšete příchozí, napravo odchozí kusy. Počet zvířat ve stádě musí odpovídat zvířatům napsaným v deníku. Deník je A4 žlutý sešit.
Když vám uhyne ovce, měl byste správně volat kafilérku. Ale jak psal již někdo výše, obvykle to lidi řeší kódem domácí porážka a normálně ji doma pohřbí.
králik1
napsal(a):
no jak mi mužou dát pokutu když oni neví jestli je čístý 100% suffolk nebo ne protože on vypadá jako 100% suffolk s černou hlavou tak jim řeknu že jsem ho koupoil bez registrace a chci ho zaregistrovat ja jsem ho kupoval letos v dobnu jako maleho beránka a říkali mi že je suffolk
Úplně jednoduše - dle ušních známek. Plemeníci mají ušní známky již od původního majitele(chovatele), mají přidělený státní registr a museli projít bonitací (nákupním trhem).
Už jen dle hlášeného kód dodatečné registrace napovídá, že nemáte plemeníka.
Touhle dobou už asi staršího plemeníka nekoupíte, tak nechte berana připustit ještě ovce /pokud teda už tak neučinil/ a ukliďte ho do mrazáku. A příští rok si ohlídejte inzeráty (dobré je si dát i poptávku) a kupte plemenného berana. Myslím, že by se za těch třeba 5000,- vyplatil i bez dotace - zlepší vám potomstvo v celém stádě. Proto hlídají tolik berany - ti ovlivní celé stádo, že máte ve stádu třeba jednu kříženku takovou "paseku" neudělá.
a jak oni mi zjistí že není plemenný ten pán mi ho prodal jako jehně stím at si ho časem zaregistruju jinak když si zaregistruju ovce a berane ne je za to pokuta? nebo je lepší celé stado neregistrovat ?mame taky 2 kozy kozy chováme už 30 let a nikdy sjsme je neregistrovali. a ještě mám otázku ohledně te kontroly hlasí se vždy nějaký čas dopředu?že bych vždy berana schoval ?
králik1
napsal(a):
a jak oni mi zjistí že není plemenný ten pán mi ho prodal jako jehně stím at si ho časem zaregistruju jinak když si zaregistruju ovce a berane ne je za to pokuta? nebo je lepší celé stado neregistrovat ?mame taky 2 kozy kozy chováme už 30 let a nikdy sjsme je neregistrovali. a ještě mám otázku ohledně te kontroly hlasí se vždy nějaký čas dopředu?že bych vždy berana schoval ?
No, protože nemá známky a neprošel bonitací!!!
To, že si ho můžete "doregistrovat" vám řekl pán dobře, ale taky nechápu, proč on sám už registrovaný není, když prodává dál. Ještě pochopím ty, co mají jehňata na maso a nic neprodávají. Ale takhle?
Pokuta myslím ne, ale stejně ho neutajíte - kontrola se může zeptat po kom máte ta jehňata, když berana nemáte. Jeden rok můžete říct, že jste je koupil už březí, ale další rok byste si tohle neobhájil.
U nás třeba za 4 roky žádná kontrola nebyla - a většinou, co čtu, kontrola jen udělá "bubu" a nechá vás, abyste to napravili - tj. koupili plemeníka. Pokud to neuděláte, bude pokuta. Bohužel začínám zjišťovat, že za co nehrozí pokuty, to lidi nedělají. A přitom plemeník ve stádu je skvělý tah. I na prodej jehňata, apod. Takže nevím, proč se tomu většina lidí tak brání.
Kozy se samozřejmě registrují taky. U těch je pak dobré chodit k plemeníkovi - jeho majitel vám po skoku má dát připouštěcí lístek - právě pro případ kontroly, zda jste připouštěli plemeníkem či ne.
Kontroly se hlásí dopředu, ale jak jsem psala výše - když budete mít jehňata a nebudete mít záznam o půjčení plemenného berana, apod. tak jim stejně dojde, že jste musel použít nebonitovaného berana.
lavacca
napsal(a):
2. navěsíte ušní známky - ČMSCH nijak neurčuje, která ovce jaké číslo dostane - to je na chovateli
jehňata:
- pokud je hodláte prodat, musíte je nahlásit na evidenci /objednáte ušní známky, navěsíte a v hlášení napíšete ušní známku matky a datum narození)
- pokud je budete chtít do 6 měsíců od narození sníst doma, nemusíte je vůbec hlásit
Kontroly chodí - záleží na tom, jaká je to kontrola. Buď vám může přijít plemenná, kterou bude zajímat, zda máte licencovaného plemeníka (tj. plemenného berana) či evidence tu bude zajímat, zda mají ovce navěšené ušní známky a vedete v pořádku stájový deník.
dobry den tak když jehně na podzim zabiju pro vlastni potřebu tak vubec nemusim davat znamku ani jednu a přihlasit ho? Pouze když si jenne necham do chovu nebo ho budu chtit prodat kak je oznamkuji jo?
králik1
napsal(a):
takže nebonitovaného berana nemužu mít normálně ve stádě u ovcí tak jak to že ovce mužou být kříženky na berana za 5000 kč bohužel nemám peníze asi nejlíp bude když ovce a bera zustanou bez registru ne?
pokud máte jen pár ovcí a jehňata máte víceméně pro vlastní potřebu a nemáte peníze na plemeníka, neřešte to. Vyberte nějakého pěkného beránka po pěkných rodičích a jestli chcete mít jistotu, že nebude příbuzný s vašimi ovcemi, vyberte jiné plemeno. Dělala jsem to takhle deset let a kontrolu od plemenářů jsem tu nikdy neměla. Kontrolu z veterinární správy to nezajímalo. Přestože jsme měla ovce i berana křížené, podařilo se mi vlastní "plemenitbou" za těch deset let dojít do stavu, kdy mám plodnost cca 2.3 jehněte na ovci a jehňata v 8 měsících mají od 46 do 56kg živé váhy. Jsou téměř bez loje. Minulý týden jsem si konečně koupila plemenného suffolka, ovce ale už mám březí, tak jehňata od něj budou až příští rok. Ale jsem zvědavá, jestli budou v něčem lepší, než po našem kříženém Lukášovi . Dotace na krmení bude samozřejmě příjemná.
králik1
napsal(a):
takže nebonitovaného berana nemužu mít normálně ve stádě u ovcí tak jak to že ovce mužou být kříženky na berana za 5000 kč bohužel nemám peníze asi nejlíp bude když ovce a bera zustanou bez registru ne?
Křížený ovce vzniknou, když plemeníka jendoho plemene pustíte na ovci jiného plemene. A pak dál třeba tu kříženku připustíte ještě jiným plemenem.
No, to je na vás. Pokud nebudete jehňata prodávat a budete je mít jen na vlastní spotřebu, tak plemeníka je docela "zbytečné" mít. Pokud byste je chtěl prodávat, bylo by to lepší. Vím i o kontrole na základě inzerátu.
A registrovala bych je všechny - když vás někdo udá, že nemáte registrováno, napaří vám klidně pokutu myslím taky těch 50000,- . Toho plemeníka vám i odpustí, ale registraci bych přece jen řešila víc...
ovcechov
napsal(a):
dobry den tak když jehně na podzim zabiju pro vlastni potřebu tak vubec nemusim davat znamku ani jednu a přihlasit ho? Pouze když si jenne necham do chovu nebo ho budu chtit prodat kak je oznamkuji jo?
Ano, pokud ho porazíte do 6 měsíců věku pro svou spotřebu u vás doma, nemusíte nic hlásit. Pokud budete chtít prodat či si ho nechat déle jak těch 6 měsíců, tak musí být registrované.
nejlepší bude když budu žádat o ty známky tak bych se jich poptal na toho berana co mám doma.jestli mi to povolí nebo ne.a jehňata jsem chtěl hlavně prodávat od ledna jsem chtěl chovat těch 6 ovcí ale uvažuju že je nechám bez registrace myslim si že sousedy mám dobré a ovce jsou stejně za barákem tam na ně nejde vidět i kdyby tam někdo přišel tak většina lidi neví že ovce mají byt registrované
králik1
napsal(a):
nejlepší bude když budu žádat o ty známky tak bych se jich poptal na toho berana co mám doma.jestli mi to povolí nebo ne.a jehňata jsem chtěl hlavně prodávat od ledna jsem chtěl chovat těch 6 ovcí ale uvažuju že je nechám bez registrace myslim si že sousedy mám dobré a ovce jsou stejně za barákem tam na ně nejde vidět i kdyby tam někdo přišel tak většina lidi neví že ovce mají byt registrované
dnes jsou lide hodne starostlive do to bych asi nešel mit je bez znamek
králik1
napsal(a):
ještě mam dotaz chtěl bych dělat ohradu pro ovce a tak nevím co zvolit uvažuju o ovčím pletivu a nebo el. ohradník šel by el.ohradník napojit na autobaterii ?
ja mam take ovči pletivo o hradniku jsem se take pídil ale je lepši prej silnějši zdroj a do sitě 220 tak nevim
králik1
napsal(a):
no u nás jsou většinou sousedi bud co se přistěhovali nebo ti co nikdy zvířata neměli a nemají ponětí o slovu registrace takže ja zas takové obavy nemám
Ti přistěhovalci jsou bohužel nejhorší - vadí jim např. bečení ovcí. A věřte, že když se takoví najdou, že jsou schopni do toho dost šťourat a udat vás i na veterinární správě.
králik1
napsal(a):
no přistěhovalci bydlí cca 250 m daleko tak že si myslim že nic neví a ovce jsou za barákem nejde na ně vidět jsou až u potoka jinak ja jsem měl představu že koupím ty dráty elektrcké dat 3 nad sebe a chtěl byvh tam dát autobaterii myslíte že by to fungovalo přes tu autobaterii?
Zdravím, chovám registrovanou kozu kterou jsem připustil neregistrovaným kozlem , jak registrovat narozená kůzlata, přemýšlím o kozlovi s POP u nás v okolí žádný registrovaný nenní. Martin
danurba
napsal(a):
registrovat je budete normálně, zavěsíte známky, napíšete do stájového denníku a vyplníte a pošlete hlášení o změně... Akorát kolonku otec necháte prázdnou. Nikdo z toho nic nedělá.
Dobrý den, chci si koupit kozy na spásání zahrady. Až se mi narodí kůzlata musím jim cvaknout známky do uší, nebo stačí jim je pověsit na krk. Někde jsem viděla, že kozy měly obojky a na nich známky.
iviela
napsal(a):
Dobrý den, chci si koupit kozy na spásání zahrady. Až se mi narodí kůzlata musím jim cvaknout známky do uší, nebo stačí jim je pověsit na krk. Někde jsem viděla, že kozy měly obojky a na nich známky.
Pokud je chcete na jídlo a sníte je do 6 měsíců, ušní známky mít nemusí.
Pokud je budete chtít mít déle než těch 6 měsíců či někomu prodat musí mít ušní známky v uších. Kontrola moc ty známky na obojcích neuznává a myslím, že za pokutu až 50 000,- za to, že 2x necvaknete, to fakt nestojí. Pokud to uděláte rychle, tak to pro kůzle není až tak bolestivé. Hlavně se řiďte pokyny (tj. dávat až do 2/3 ucha od špičky ucha, tak se málokdy ušní známky vytrhne).
fafrovka
napsal(a):
Dobrý den, jak je to s udáním dopravce při přísunech oveček? Nemůžu napsat pouze naši registrační zančku auta? musí to být nějaký registrovaný dopravce? a jak je to s dopravou "pěšky" do kolika km je možná ? děkuji
Vezli jsme ovečky 100 km a nic jsem tam nevyplňovala. Mám pocit, že se tam píše pouze oficiální dopravce (co to má jako živnost). Ještě jsem od nikoho za skoro 5 let chovu neslyšela, že by tam něco psal. prostě se to nechává volné. :)
fafrovka
napsal(a):
Dobrý den, jak je to s udáním dopravce při přísunech oveček? Nemůžu napsat pouze naši registrační zančku auta? musí to být nějaký registrovaný dopravce? a jak je to s dopravou "pěšky" do kolika km je možná ? děkuji
Já tam pro jistotu píšu "pěšky" pokaždý, i když jsme vezli kůzle asi 250km. Ať mi dokážou, že jsme si neudělali vandr .
Tu značku auta tam asi chtělí kvůli vysledování případný nákazy. Kdyby třeba někdo převážel nakažený zvíře, tak aby se vědělo, který zvířata jeli v tom autě potom.
fafrovka
napsal(a):
Já tam pro jistotu píšu "pěšky" pokaždý, i když jsme vezli kůzle asi 250km. Ať mi dokážou, že jsme si neudělali vandr .
Tu značku auta tam asi chtělí kvůli vysledování případný nákazy. Kdyby třeba někdo převážel nakažený zvíře, tak aby se vědělo, který zvířata jeli v tom autě potom.
Bleska21

XXX.XXX.142.14
Dovolím si nesouhlasit s 6 měsíci. V pokynech pro chovatele se píše, že jehně, které je určené na porážku do jednoho roku života se značí jednou ušní známkou (ne dvěma, do obou uší). Myslím si, že neznačit jehně by bylo v případě kontroly problém. Jak byste vysvětlovaly, že je určené k porážce? Tím by pro chovatele mohlo odpadnou veškeré papírování spojené s hlášením, pokud by byly jehňata určena k prodeji, nahlásil by si je nový majitel. Nebo mám špatné informace? Je pravda, že pokyny jsem četla naposledy v roce 2008, když jsme začínali
Bleska21
napsal(a):
Dovolím si nesouhlasit s 6 měsíci. V pokynech pro chovatele se píše, že jehně, které je určené na porážku do jednoho roku života se značí jednou ušní známkou (ne dvěma, do obou uší). Myslím si, že neznačit jehně by bylo v případě kontroly problém. Jak byste vysvětlovaly, že je určené k porážce? Tím by pro chovatele mohlo odpadnou veškeré papírování spojené s hlášením, pokud by byly jehňata určena k prodeji, nahlásil by si je nový majitel. Nebo mám špatné informace? Je pravda, že pokyny jsem četla naposledy v roce 2008, když jsme začínali
Dneska pokud chcete jehně sníst doma, opravdu do 6 měsíců nemusíte nic hlásit (tj. jehně do 6 měsíců sníte u vás doma). V případě, že by jste ho chtěli prodat byť i na to maso dál, musí být trvale označené (a pokud se nemýlím, musí být povinně 2 známky jako prodej do chovu), ať je jak chce staré. Prostě jakmile dojde k prodeji, musí být kus trvale označen. Hlášení provádí chovatel, nový majitel by hlásil prvně buď převod kusu na své hosp. či dodatečně hlášený kus a to v případě, kdy jste chtěli jehně do 6 měsíců sníst a nehlásili jste ho proto do evidence, ale třeba v 5 měsících či 7, apod. (prostě starší) jste se ho rozhodli prodat. Zpětně totiž jehně nepřihlásíte, takže pokud si nejste jisti, hlašte. Pokud máte třeba malé stádečko masňáků na jehňata k jídlu jen pro svou spotřebu, nemusíte nic řešit, jehňata sníte do 6 měsíců a bez papírování.
lavacca
napsal(a):
jehňata:
Jak je tomu u kamerunskych ovci?To kdyz beran neni licencovany plemenik,tak nesmi mit jehnata??
lavacca
napsal(a):
Dneska pokud chcete jehně sníst doma, opravdu do 6 měsíců nemusíte nic hlásit (tj. jehně do 6 měsíců sníte u vás doma). V případě, že by jste ho chtěli prodat byť i na to maso dál, musí být trvale označené (a pokud se nemýlím, musí být povinně 2 známky jako prodej do chovu), ať je jak chce staré. Prostě jakmile dojde k prodeji, musí být kus trvale označen. Hlášení provádí chovatel, nový majitel by hlásil prvně buď převod kusu na své hosp. či dodatečně hlášený kus a to v případě, kdy jste chtěli jehně do 6 měsíců sníst a nehlásili jste ho proto do evidence, ale třeba v 5 měsících či 7, apod. (prostě starší) jste se ho rozhodli prodat. Zpětně totiž jehně nepřihlásíte, takže pokud si nejste jisti, hlašte. Pokud máte třeba malé stádečko masňáků na jehňata k jídlu jen pro svou spotřebu, nemusíte nic řešit, jehňata sníte do 6 měsíců a bez papírování.
Toto není pravda.
Jehně již předem určené na maso se značí vždy, a to jednou ušní známkou.
Je jedno, kdy a kde se potom porazí.
Pokud se majitel jehněte rozhodne pro jeho uchovnění, objedná druhou ušní známku
nebo nový pár známek.
Zrovna tak se může porazit zvíře, které má obě ušní známky (a tudíž nebylo primárně
při označování určeno na porážku).
Uhynulé zvíře (které např. chcete použít jako krmení pro psy nebo zakopat) můžete
uvést jako Domácí porážku taky. Nikdo po vás, kromě vašeho svědomí, nepůjde.
Ale pokud máte podezření, že uhynulý kus mohl pojít na nějakou závažnou chorobu (třeba zvíře z dovozu),
asi by bylo v zájmu vašeho zdravého chovu lepší zavolat na Suchdol na Státní veterinární ústav,
kde můžete dohodnout odbornou pitvu. Kdo má lepšího veterináře, může nechat udělat pitvu
jemu, ale často tento člověk není sto sám určit přesnou příčinu úhynu a peníze jsou v tahu.
Každopádně veterinář vám sdělí vaši krajskou karilerii, větší kus s neurčitým důvodem skonu bych nezakopával. Pokud je důvodem smrti špatný porod, napadení jiným kusem - koza, beran, cizí pes,
zlomení nohy, uškrcení v krmelci, stres a jiné, pak je volba zbavení se či využití těla trochu jiná.
Jinak je výše dost nešťastně napsaná registrace plemeníka.
Lavacca (snad nechtěně) zaměnila jakéhokoli berana (budoucího otce jakýchkoli mláďat, i křížence)
za čistokrevného plemenného (dotačního) berana.
Pokud někdo nakoupíte neregistrované ovce k chovu či na výpas (ne na rychlou porážku),
provedete jejich Dohlášení.
Pokud začínáte, nejdříve si zaregistrujete své číslo hospodářství.
Pokud jej (už) máte, objednáte si pod tímto číslem nové ušní známky.
Podle toho, jaké se vám líbí, hodí, na jaké má váš veterinář kleště.
Nebo pokud si známky chcete nacvakávat na uši sami, tak si objednáte takové kleště,
které pasují k vámi objednaným známkám.
Do budoucna pak objednávejte pouze tento typ pasujících známek.
Po obdržení známek a ovcím nacvakáte a tato čísla nahlásíte v Dohlášení.
Neuvádíte (pokud nevíte) odkud nereg. ovce pocházejí, ani datum narození.
Registrace neslouží na to, aby vás někdo buzeroval, ale na to, aby z veterinárních důvodů
měl stát a jeho orgány přehled o počtu chovaných kusů v zemi.
Pokud by v Evropě propukla nějaká plošná nákaza, pak budete díky evidenci informováni
a váš veterinář přijede vaše zvířata naočkovat či vyšetřit.
Toto samozřejmě zaplatíte. Letos se např. nic takového díkybohu nedělo.
Ale nejčastěji se přeočkovává na tzv. modrý jazyk.
Pokud někdo má ovce jen pro sebe, na výpas či maso, asi to (registraci, prevenci nákaz)
moc neřeší. Ale pokud už někdo vrazí peníze do lepších zvířat, do méně dostupných
nebo obecně dražších plemen, pak ta registrace smysl má, protože majitel tak vlastně
chrání svoje ovce (a svou peněženku) před chorobami či ztrátou na životech.
Jasně, ovce může zemřít i úplně jinak, než na nějakou plošně propuknuvší nemoc.
Vždy, když budete mít pocit, že vás chce někdo registrací buzerovat, vzpomeňte si na slova,
která mi řekla jedna fajn pracovnice ČMSCH:
"To vy jste ještě mladej, tak to všechno chápete. Ale co má dělat taková sama babička na vsi?"
Silně pochybuji, že tato postarší dáma hlásí přesuny či narození zvířat formulářem nebo mailem do týdne,
že do té doby má nové ušní známky objednané, dodané, nacvakané...
Čili - pokud je zájem, pokud se chce, pokud se umí zvednout telefon a normálně se na krajském pracovišti ČMSCH zeptat i na docela triviální věci, ten dobrý pocit za to stojí a všechno jde.
Nemusíte se bát, že kontrola po vás, pokud máte pět-šest ovcí, nějak zvlášť půjde.
Jsou to taky jenom lidi.
Hlavní je ničeho se nebát, mít v pořádku známky a jakž takž Stájový deník.
honzapm
napsal(a):
Toto není pravda.
Jehně již předem určené na maso se značí vždy, a to jednou ušní známkou.
Je jedno, kdy a kde se potom porazí.
Pokud se majitel jehněte rozhodne pro jeho uchovnění, objedná druhou ušní známku
nebo nový pár známek.
Zrovna tak se může porazit zvíře, které má obě ušní známky (a tudíž nebylo primárně
při označování určeno na porážku).
Uhynulé zvíře (které např. chcete použít jako krmení pro psy nebo zakopat) můžete
uvést jako Domácí porážku taky. Nikdo po vás, kromě vašeho svědomí, nepůjde.
Ale pokud máte podezření, že uhynulý kus mohl pojít na nějakou závažnou chorobu (třeba zvíře z dovozu),
asi by bylo v zájmu vašeho zdravého chovu lepší zavolat na Suchdol na Státní veterinární ústav,
kde můžete dohodnout odbornou pitvu. Kdo má lepšího veterináře, může nechat udělat pitvu
jemu, ale často tento člověk není sto sám určit přesnou příčinu úhynu a peníze jsou v tahu.
Každopádně veterinář vám sdělí vaši krajskou karilerii, větší kus s neurčitým důvodem skonu bych nezakopával. Pokud je důvodem smrti špatný porod, napadení jiným kusem - koza, beran, cizí pes,
zlomení nohy, uškrcení v krmelci, stres a jiné, pak je volba zbavení se či využití těla trochu jiná.
Jinak je výše dost nešťastně napsaná registrace plemeníka.
Lavacca (snad nechtěně) zaměnila jakéhokoli berana (budoucího otce jakýchkoli mláďat, i křížence)
za čistokrevného plemenného (dotačního) berana.
Pokud někdo nakoupíte neregistrované ovce k chovu či na výpas (ne na rychlou porážku),
provedete jejich Dohlášení.
Pokud začínáte, nejdříve si zaregistrujete své číslo hospodářství.
Pokud jej (už) máte, objednáte si pod tímto číslem nové ušní známky.
Podle toho, jaké se vám líbí, hodí, na jaké má váš veterinář kleště.
Nebo pokud si známky chcete nacvakávat na uši sami, tak si objednáte takové kleště,
které pasují k vámi objednaným známkám.
Do budoucna pak objednávejte pouze tento typ pasujících známek.
Po obdržení známek a ovcím nacvakáte a tato čísla nahlásíte v Dohlášení.
Neuvádíte (pokud nevíte) odkud nereg. ovce pocházejí, ani datum narození.
Registrace neslouží na to, aby vás někdo buzeroval, ale na to, aby z veterinárních důvodů
měl stát a jeho orgány přehled o počtu chovaných kusů v zemi.
Pokud by v Evropě propukla nějaká plošná nákaza, pak budete díky evidenci informováni
a váš veterinář přijede vaše zvířata naočkovat či vyšetřit.
Toto samozřejmě zaplatíte. Letos se např. nic takového díkybohu nedělo.
Ale nejčastěji se přeočkovává na tzv. modrý jazyk.
Pokud někdo má ovce jen pro sebe, na výpas či maso, asi to (registraci, prevenci nákaz)
moc neřeší. Ale pokud už někdo vrazí peníze do lepších zvířat, do méně dostupných
nebo obecně dražších plemen, pak ta registrace smysl má, protože majitel tak vlastně
chrání svoje ovce (a svou peněženku) před chorobami či ztrátou na životech.
Jasně, ovce může zemřít i úplně jinak, než na nějakou plošně propuknuvší nemoc.
Vždy, když budete mít pocit, že vás chce někdo registrací buzerovat, vzpomeňte si na slova,
která mi řekla jedna fajn pracovnice ČMSCH:
"To vy jste ještě mladej, tak to všechno chápete. Ale co má dělat taková sama babička na vsi?"
Silně pochybuji, že tato postarší dáma hlásí přesuny či narození zvířat formulářem nebo mailem do týdne,
že do té doby má nové ušní známky objednané, dodané, nacvakané...
Čili - pokud je zájem, pokud se chce, pokud se umí zvednout telefon a normálně se na krajském pracovišti ČMSCH zeptat i na docela triviální věci, ten dobrý pocit za to stojí a všechno jde.
Nemusíte se bát, že kontrola po vás, pokud máte pět-šest ovcí, nějak zvlášť půjde.
Jsou to taky jenom lidi.
Hlavní je ničeho se nebát, mít v pořádku známky a jakž takž Stájový deník.
Novela vyhlášky 136 / 2004 § 22, která platí od 1.7. 2010
Každá ovce nebo koza musí být nejpozději do šesti měsíců od narození, vždy však
před tím než opustí hospodářství, kde se narodila, označena v souladu s přímo
použitelným předpisem EU o stanoveném systému a evidence ovcí a koz dvěma
identifikačními prostředky.
Jehňata nebo kůzlata určená k porážce do dvanácti měsíců stáří, která nejsou určena
k přemístění do jiného členského státu, ani na vývoz do třetích zemí, mohou být
v souladu s přímo použitelným předpisem EU o stanovení systému aevidence ovcí
a koz označena odchylně od odst.1 minimálně jednou plastovou ušní známkou,
která byla k tomuto způsobu označení pověřenou osobou poskytnuta.
pajca
napsal(a):
Novela vyhlášky 136 / 2004 § 22, která platí od 1.7. 2010
Každá ovce nebo koza musí být nejpozději do šesti měsíců od narození, vždy však
před tím než opustí hospodářství, kde se narodila, označena v souladu s přímo
použitelným předpisem EU o stanoveném systému a evidence ovcí a koz dvěma
identifikačními prostředky.
Jehňata nebo kůzlata určená k porážce do dvanácti měsíců stáří, která nejsou určena
k přemístění do jiného členského státu, ani na vývoz do třetích zemí, mohou být
v souladu s přímo použitelným předpisem EU o stanovení systému aevidence ovcí
a koz označena odchylně od odst.1 minimálně jednou plastovou ušní známkou,
která byla k tomuto způsobu označení pověřenou osobou poskytnuta.
Preposielam Vám link o registrácii HZ (hospodárskych zvierat) na Slovensku, predpokladám, že to isté platí aj v ČR, nakoľko je táto vyhláška jednotná pre všetky členské štáty EU.
http://www.pssr.sk/cehz/subory/ovky/OVKZpokynyFIN.pdf
to ako postupovať, že kúpim kozy od chovateľky, ktorá chov nemá evidovaný a nechce byť nijako menovaná tu spomínaná výhľáška však nijako nerieši. Nevie niekto poradiť ako to v spomínanom prípade funguje? ďakujem
Uživatel s deaktivovaným účtem

Dobrý den,
mám zaevidováno hospodářství, přišly mi i známky (kupovala jsem ovce a kozy od jednoho starého pána, který je neměl evidovány), ale bytostně nemám ráda papírování, tak se chci zeptat na evidenci po internetu. Stáhla jsem si nějaké programy na registr ovcí a koz, ale prostě se v tom nemůžu vyznat. Všude to chce datum narození a číslo hospodářství ze kterého to pochází, ale tohle já uvést nemůžu protože to neznám. Chtěla jsem zkusit portál farmáře, ale tam pokud se chci zaregistrovat, tak mi to musí povolit snad ministerstvo či co. Jak to děláte vy? papírujete nebo mailujete? díky za odpověd
Mailuji.
Místo čísla hospodářství, pokud kupujete neregistrované, uvádíte Dohlášení.
K tomu přidáte číslo podle pohlaví - beran či ovce, 27 či 28.
Nevím, jaké číslo jaké pohlaví má, ale to si jistě sama dohledáte,
mj. i zde na IFauně už o tom byla minimálně pětkrát řeč.
Kozy mají čísla jiná.
Registrace je od jednoho kusu (bavím se o ovcích či kozách, prasata nevím).
Mailuji.
Místo čísla hospodářství, pokud kupujete neregistrované, uvádíte Dohlášení.
K tomu přidáte číslo podle pohlaví - beran či ovce, 27 či 28.
Nevím, jaké číslo jaké pohlaví má, ale to si jistě sama dohledáte,
mj. i zde na IFauně už o tom byla minimálně pětkrát řeč.
Kozy mají čísla jiná.
Registrace je od jednoho kusu (bavím se o ovcích či kozách, prasata nevím).