Tak letos jsme začali nějak dřív, v pátek se nám narodil beránek a dneska dvojčata, beránek a jehnička. Nevím, čím to je, ale máme to o měsíc dřív než vloni. Doufám, že se jim bude dařit
pěkné - můžu se optat čím přikrmujete - čekali jste porody? já je čekám tak jak v loni ale asi půjdu holky omrknout zda taky nebude od některé překvápko, ale před porody začínám dávat až tak 6 týdnu předem příkrm jinak do té doby jsou jen na seně a tet ještě chodí po venku, ale tráva už moc není
Dnešní nadílka trojčata, jedna jehnička a dva beránci, všichni se mají čile k světu
#t, jehnička 3,9kg, jeden beránek 4 a druhý 3kg
. Netuším, co nás čeká zítra
Vůznice
agentka
napsal(a):
pěkné - můžu se optat čím přikrmujete - čekali jste porody? já je čekám tak jak v loni ale asi půjdu holky omrknout zda taky nebude od některé překvápko, ale před porody začínám dávat až tak 6 týdnu předem příkrm jinak do té doby jsou jen na seně a tet ještě chodí po venku, ale tráva už moc není
Porody jsem čekala až koncem prosince, ale raději jsem ovečky kontrolovala, jsou moc tlusté a všechny vypadají, že každou chvilku porodí. Ovce vůbec nepřikrmuji, jsou celoročně na pastvině, ne v ohradě, ale volně, chodí si kde chtějí. Vůznice
vuznice
napsal(a):
Dnešní nadílka trojčata, jedna jehnička a dva beránci, všichni se mají čile k světu
Vůznice
to je krása - včera mi psala kámoška že jí už taky ovce porodila a v loni rodily taky v únoru , tak jen tak dál krásná a zdravá jehňátka
vuznice
napsal(a):
Vůznice
Gratuluji k prckům, to je teda nadílka. Ten 6 kilový beránek mě dostal...takové malé telátko. Kam se na něj hrabou naše 1,5-2 kilová mimina.
vuznice
napsal(a):
Do včerejška bylo 8 kluků a 7 holek, ale dnes ráno jsem našla jehničku, takže je 8:8. Jehnička měla 7kg!!!!
. Fotku ještě dodám
Tak tady je ta dnešní jehnička, je nádherná
vuznice
napsal(a):
Tak k dnešnímu dni máme 13 beránků a 9 jehniček, 7 oveček je ještě v očekávání a já taky. Dva beránky jsem musela tahat, měli špatnou polohu, ale je to v pohodě, snad nám letos to vydrží. Fotky dodám, v tom kvapu, nic nestíhám
Gratuluju. Tak zas vítězí kluci.. i kdyby je máte na maso, ne? tak to jsou kluci lepší..
začalo mrznout a jsou tu první porody (zatím 2 x dvojčata) jedno těsně po porodu
Dneska odpoledne se nám narodili tři kluci, ale jeden je hrozně malinkej, má tak kilo a půl. Vypadal špatně, mlezivo dostal z lahvičky a vypadá líp, už se tolik netřese a chodí k vemínku, jen nevím, jeslti pije. Mlíko z lahve nechce, nebo ho jen tak cucá, jako by neměl hlad. Tak uvidíme, jak na tom bude ráno. Máma je suffolk, táta zwartble.
danurba
napsal(a):
Dneska odpoledne se nám narodili tři kluci, ale jeden je hrozně malinkej, má tak kilo a půl. Vypadal špatně, mlezivo dostal z lahvičky a vypadá líp, už se tolik netřese a chodí k vemínku, jen nevím, jeslti pije. Mlíko z lahve nechce, nebo ho jen tak cucá, jako by neměl hlad. Tak uvidíme, jak na tom bude ráno. Máma je suffolk, táta zwartble.
Gratuluji, ale neměla jsi porody naplánované na jaro???
Zuzana
honzauta
napsal(a):
Vůznice - máte nádherné jehňata.
Bobánek se u nás měl dobře, po dvou sezónách z důvodu změny krve se přestěhoval o 40 km dál, tam se hned opět stal miláčkem a plní svou těžkou povinnost.
Měla by jste případně nějaké jehničky na prodej? Nějak nám přibyly pozemky.
Zdravím, jsem ráda, že jste byli s beránkem spokojeni. Jehničky letos neprodávám, omlazuji stádo, snad příští rok
Zuzana
zetor7745
napsal(a):
Chtěl bych vás poprosit o radu za 2dny budou mít moje 2 romanovky termín porodu. Sem tam jsem skoušel podojit jestli už ovečky pošní mlíko a včera nic a dnes jsem to zkoušel znovu tak se chci zeptat jak dlouho před porodem to mléko pouštíjou?
Tak v tom Vám neporadím, nikdy to nedělám, nechávám se překvapit Zuzana
dobrý den,tak já se taky přidám dnešním přírustkem.na teploměru máme -20 jehnička 20 minut po porodu
Tak naše ovečka nemohla počkat na oblevu, jedno jehňátko bohužel umřelo, tohle jsem rozfénovala a má se čile k světu
A druhé, bylo úplně omrzlé a jen leželo, fén také pomohl, ale protože je to mrně 1,2 kg velké a máma ho už nechce, má novou chůvu. Obě jsou to holčičky a když to dobře dopadne, tak si je nechám
Ať se Vám daří, já mám zkušenost, že když ovečce vezmu jehně na dosušení, už ho nechce, proto je nechávám s mámou a snažím se je dosušovat ve chlívě. V takovýhle mrazech to jde těžko, ale když ho už máte doma, tak hodně štěstí, to si ještě užijete
. Prošla jsem tím a vím o co jde
Zuzana
janeck
napsal(a):
dobrý den zuzko,
od koho máte berana a jakou linii?
podle fotek soudím, že máte pouze normální suffolky a ne v anglickém typu - krátkonohé?! je k tomu nějaký důvod?
díky za odpovědi janeck
Berana máme linie Harald a jsem s ním moc spokojená, letos chci koupit berana v anglickém typu, ale žádný se mi nějak nelíbí. Uvidím, co seženu
Začínala jsem se šesti jehničkama a neměla jsem tušení o rozdílech v typech
,ale můžu říct, že se svýma ovečkama jsem spokojená a neměnila bych
Zuzana
děkuji za odpověď,
ale nám se opravdu všechna jehňata od angl. typu suffolka nepovedla - buďto byl gigantický jedináček ( nešel tam ani zpět) nebo těžké porody a blbé polohy, matky je nechtějí - prostě . Proto se na to ptám
a asi vyvozuji problémy.
Klasický typ nemá problémy - rodí v pohodě.
Berana máme linie Bols.
Mám takový divný pocit, že každý rok se doveze hodně nových linií a hned se pustí do chovu a nikdo pořádně neví, co ta super nová importní genetika provede vchovech.
janeck
napsal(a):
děkuji za odpověď,
ale nám se opravdu všechna jehňata od angl. typu suffolka nepovedla - buďto byl gigantický jedináček ( nešel tam ani zpět) nebo těžké porody a blbé polohy, matky je nechtějí - prostě . Proto se na to ptám
a asi vyvozuji problémy.
Klasický typ nemá problémy - rodí v pohodě.
Berana máme linie Bols.
Mám takový divný pocit, že každý rok se doveze hodně nových linií a hned se pustí do chovu a nikdo pořádně neví, co ta super nová importní genetika provede vchovech.
Nemám s tím zkušenosti, většina porodů je v pohodě, i když mám veliký jehňata, ale letos jsem musela zasahovat dvakrát, tahala jsem jehně, jedno mělo dobrou polohu, druhý jsem musela rovnat a přišli jsme o jednu ovečku, jehně v ní bylo rozložený, žádný příznak porodu, nic, jenom najednou z ní vycházel hlen, žádné stahy, když jsem do ní šáhla, tak jehně jsem po částech vytahovavala. Meseli jsme ji utratit, otrava byla rozvinutá
. Ale to se stává, nevěším hlavu
. Dneska ráno další dvojčata, beránek a jehnička, nádherní, mám z těch našich oveček radost
Zuzana
Jupí i poslední Romanovka to má za sebou, má dvě holčičky. Suffolci až na jaře.
Supra

XXX.XXX.26.38
ahoj narodil se nám beránek už byl 8smi dění a poté ho zalehla matka a umřelo nám.... prosím co teď jak se mám chovat o bahnici když přišla o jehně... co s mlékem atd..? jak se o ní starat? prosím o radu děkuji..
Supra
napsal(a):
ahoj narodil se nám beránek už byl 8smi dění a poté ho zalehla matka a umřelo nám.... prosím co teď jak se mám chovat o bahnici když přišla o jehně... co s mlékem atd..? jak se o ní starat? prosím o radu děkuji..
Nechte ji tak, jeden den bude bečet, ale pak přestane. Mléko nedojte, samo se vstřebá. Zuzana
Supra

XXX.XXX.26.38
a nehrozí jí záňet vemene?
dnešní trojčátka, dvě holky a strakatý kluk, matka merino + romanovka, otec zwartble
supra
napsal(a):
zdravím... Prosím mám dotaz... Moje ovečky jsou posety nějakým hmyzem...vypadá to jako klíště, ale klíště to snad není nebo aspoň myslím. je to tomu strašně podobný ale nevypadá to tak... Nevím si stím rady a mám strach abych něco nezanedbal. prosím o radu děkuji.
Jsou to kloše, běžný, ale nepříjemný ovčí parazit. Píchá se proti němu Ivomec, nejlépe těsně po ostříhání, aby na zvířatech nebyly hnidy. Domluvte se s vaším veterinářem.
danurba
napsal(a):
Jsou to kloše, běžný, ale nepříjemný ovčí parazit. Píchá se proti němu Ivomec, nejlépe těsně po ostříhání, aby na zvířatech nebyly hnidy. Domluvte se s vaším veterinářem.
Ivomek me moc nezabral dobry je Coopers SPOT ON INSECTICIDE poradil mě to veterinař a fakt to zabralo aplikuje se to do vlny na nekolik mist
trojčátka kříženci, maminka je romanovka x merino X scharolllák, otec zwartble. Miluju barvičky
já dnes taky zase trojčátka - dvě holky a kluk - dano a co máš ty za pohlaví?
agentka
napsal(a):
já dnes taky zase trojčátka - dvě holky a kluk - dano a co máš ty za pohlaví?
Jsou krásní, jsou to čistí zwartbles? Taky jsem si minulý rok pořídila 3 jehničky a pl. berana tohoto plemene, ale zatím nevypadá že by byly březí. Vemínka nemají žádný náznak březosti. Tak se budu těšit u kříženek. Zkusila jsem připustit Východofrízskou ovečku Zwartblesem, tak doufám v jehničku.
jo tito na fotce jsou zrovna čistí ale mám i po kříženkách a na jednu kříženku taky východofrišku čekám - je letos poslední a je jak koule :) - všechna jehňata mám na www.halfarovicfarma.websnadno.cz - na zwarblesky nedám dopustit jsou dobré matky a letos už mám 4x trojčata - loni dokonce 4 čata ale ty se neudržela - raději pěkně dvě na každý cecík jedno
Po té východofrízské ovečce jdou všechny jehničky na chov a i když jsou otcové kříženci, mívají neustálý nadbytek mléka a dají se výborně dojit. Tak jsem zvědavá, co vznikne z tohoto spojení - východofrízská ovce - beran zwartbles. Mimochodem nevím jestli jste mi minulý rok nenabízela ovečku Zwartbles, moc mě mrzelo že bydlíte tak daleko, moc ráda bych ji koupila jen ta vzdálenost. Nakonec mi dovezl ovečky a berana pán z Chrudimi, tak doufám, že se dočkám jehňátek.
Tyhle dva kluky jsem vytáhla z ovečky před chviličkou, měli ještě sestřičku, ta se bohužel narodila mrtvá
Parlanita

XXX.XXX.221.252
Ahoj Agentko, mohla bych si od vás pár jehniček zwarblesek koupit? Už dlouho si plánuju, že si tyhle ovečky koupím a myslím, že by od vás byly ty pravé. Děkuji za odpověď.