Ahoj.
Vím že to sem moc nepatří, ale přesto
Ráda bych letos rozšířila naší chovnou základnu o další kozičky (bílá, hnědá, anglonubijská) a ovečky (východofrízské). Inzeráty jsem si dala, že tedy něco koupím. Ale neboť se jako každý chovatel zdokonaluji, dala jsem si jako podmínku, že kozičky musí být s PoP. Je to jak s koňmi, nejdřív jsem začala s bezpůvodovými kříženci, teď už bych koupila jen papírovýho - mám bezpapírové kozy a ovce (i když ovce 100%) a když už bych teď měla něco kupovat, chtěla bych to mít čistokrevný.
Nevíte někdo o někom, kdo chová tyhle plemena? Nebo je blbost na tomhle tak dbát? Jestli dobře chápu význam PoP, tak je to opravdu v plném slova smyslu "Potvrzení o původu". Ale neznamená to že ovečka či koza je 100% toho plemene...
Dobrý den. Tady to všechno chovám, kromě AN, která je kříženka.Je asi brzo slibovat, tohle se bude řešit až se to narodí a co se nechá do vlastního chovu. Tak to probíhá u mně.a myslím i u ostatních chovatelů. Vloni se u mně narodilo hodně kozlíků, snad to letos bude lepší. Jehničky byli 3 a všechny šli k jednomu chovateli.Přeju Vám ať najdete dobrý základ pro svůj chov, je to důležité.
cheren
napsal(a):
Ahoj.
Vím že to sem moc nepatří, ale přesto
Ráda bych letos rozšířila naší chovnou základnu o další kozičky (bílá, hnědá, anglonubijská) a ovečky (východofrízské). Inzeráty jsem si dala, že tedy něco koupím. Ale neboť se jako každý chovatel zdokonaluji, dala jsem si jako podmínku, že kozičky musí být s PoP. Je to jak s koňmi, nejdřív jsem začala s bezpůvodovými kříženci, teď už bych koupila jen papírovýho - mám bezpapírové kozy a ovce (i když ovce 100%) a když už bych teď měla něco kupovat, chtěla bych to mít čistokrevný.
Nevíte někdo o někom, kdo chová tyhle plemena? Nebo je blbost na tomhle tak dbát? Jestli dobře chápu význam PoP, tak je to opravdu v plném slova smyslu "Potvrzení o původu". Ale neznamená to že ovečka či koza je 100% toho plemene...
Záleží na tom,chcete-li se chovu koz a ovcí věnovat v čistokrevné plemenitbě.Pokud chcete kozy na mléko,není ani tak důležitý PoP, i kříženky mají vysoké nádoje. Pokud chcete čistokrevné kozičky,spíš se podívejte na inzerci na SCHOK,nebo si obvolejte farmy a kozičky si zamluvte. Roklanka
benesova
napsal(a):
Dobrý den. Tady to všechno chovám, kromě AN, která je kříženka.Je asi brzo slibovat, tohle se bude řešit až se to narodí a co se nechá do vlastního chovu. Tak to probíhá u mně.a myslím i u ostatních chovatelů. Vloni se u mně narodilo hodně kozlíků, snad to letos bude lepší. Jehničky byli 3 a všechny šli k jednomu chovateli.Přeju Vám ať najdete dobrý základ pro svůj chov, je to důležité.
Proč jsem napsala jak je důležité najít dobrý základ pro svůj chov. Když jsem se před měsícem loučila s mojí zakladatelkou chovu, bylo jí 13 let poděkovala jsem jí za to, že po ní zůstalo a dostalo se do nových chovů hodně koziček a hlavně kozlíků. Každý rok když se povedlo odchovat kvalitný materiál,nelitovala jsem rozhodnutí pořídit si kozu s PoP.
ivaana
napsal(a):
Já bych měla také dotaz myslím související k tomuto vláknu. V inzerci vidívám že se prodávají kozy AN třeba 75% s PoP. Jak je to možné? Myslela jsem, že PoP můžou mít pouze 100% zvířata tak, jak je to třeba u psů. Jak se tedy stane, že koza 75% má PoP???
Děkuji za odpovědi
Myslím si, že je to výjimka pro málopočetná plemena.
Pokud jste v kontrole užitkovosti (KU) a budete křížit třeba hnědé kozy s POP a AN s POP, kůzlata budou 50%AN, ale s plným původem. Plemenná kniha jim bude moci vystavit výpis z PK, kde bude původ uveden. Jednotlivé PK si pak určují, od kolika % krve budou zvířatům vystavovat POP (potvrzení i původu, vlastně PP). Dříve při malém počtu AN působili v plemenitbě kozlové s 87,5%krve a dostali POP. Dnes už se uznávají kozlové pouze 100%AN. U AN koz se bere menší podíl krve, ale neřeknu Vám přesně jaký, aby koza už dostala POP.
Když si koupíte 75%AN a bude k ní výpis z PK nebo POP, bude to vlastně jedno. Tak jako tak je to koza s původem. Ale spíš se setkávám s případy, kdy Vám kupující žádný papír nedá, je to prostě hobby kříženka s nedohledatelným původem.
Milada
www.machackovi.cz - chováme AN a hnědky
ivaana
napsal(a):
Já bych měla také dotaz myslím související k tomuto vláknu. V inzerci vidívám že se prodávají kozy AN třeba 75% s PoP. Jak je to možné? Myslela jsem, že PoP můžou mít pouze 100% zvířata tak, jak je to třeba u psů. Jak se tedy stane, že koza 75% má PoP???
Děkuji za odpovědi
Aby SCHOK koze ,nebo kozičce která má 75% AN krve vystavil PoP,musela by pocházet z chovu,který provádí
převodné křížení a dělá se u takových koz kontrola užitkovosti. Kozlíci od takových koz však PoP nedostávají.
androvamilada
napsal(a):
Pokud jste v kontrole užitkovosti (KU) a budete křížit třeba hnědé kozy s POP a AN s POP, kůzlata budou 50%AN, ale s plným původem. Plemenná kniha jim bude moci vystavit výpis z PK, kde bude původ uveden. Jednotlivé PK si pak určují, od kolika % krve budou zvířatům vystavovat POP (potvrzení i původu, vlastně PP). Dříve při malém počtu AN působili v plemenitbě kozlové s 87,5%krve a dostali POP. Dnes už se uznávají kozlové pouze 100%AN. U AN koz se bere menší podíl krve, ale neřeknu Vám přesně jaký, aby koza už dostala POP.
Když si koupíte 75%AN a bude k ní výpis z PK nebo POP, bude to vlastně jedno. Tak jako tak je to koza s původem. Ale spíš se setkávám s případy, kdy Vám kupující žádný papír nedá, je to prostě hobby kříženka s nedohledatelným původem.
Milada
Milado, děkuji za vysvětlení, už to trošičku chápu, ale i tak se mi to zdá trochu postavené na hlavu. Podle mě jsou čistá zvířata pouze 100%.
Na Vaše stránky chodím docela často Máte je krásně udělané, klobouk dolů :-)
Jinak já mám právě kozlíka AN 100% (8 měsíců) Jeho matka je v KU, vydojenou třídu by měla mít letos, tak doufám, že ho pak budu moci nechat ohodnotit na nákupním trhu jako plemeníka :-) A právě k němu chci koupit AN kozičku, jednu už mám zamluvenou, tak doufám, že to vyjde. No a právě jsem koukala do inzerce a byla jsem celkem překvapená, že i 75%AN mají vlastně průkaz původu.
androvamilada
napsal(a):
Milada
Dobrý den.
Pročetla jsem si pečlivě vaše stránky. Moc pěkné :-) Asi jste mě úplně zastrašila problémy s chovem AN a následně jsem obdržela email, že někdo v Českých Budějovicích mi nabízí dvě roční hnědé krátkosrsté kozy s PoP a navíc březí. Myslíte, že kdybych vám poslala fotku, že byste byla schopna podle ní a původu nějak odhadnout, jestli to bude dobrá koupě či nikoli? Teď jsem zjišťovala, po kom jsou březí, tak čekám na informace...
A ještě bych měla jeden ošemetný dotaz a pochopím, když na něj chovatelé nebudou chtít odpovědět :-) Jak se pohybují ceny různých věkových kategorií u koziček? Je třeba cena 3tis. za mladou kozičku podezřelá, optimální nebo přehnaná? Známý mi nabízel AN s PoP za 14tis .... Jak se dařilo alespoň v nějakých rozmezích kupovat kozičky vám?
Cena za mladou kozu kříženku může být 500 ale i 5000. Záleží na tom, jak moc si jí majitel cení. Jde jen o to, jestli mu tolik někdo dá. Ceny čistokrevných koz neznám, žádnou nemám, ale počítám tak 2x tolik než u křížených. Záleží hodně na plemeni a na kvalitě rodičů. A je těžké srovnávat cenu za burku nebo za hnědou kozu.
O otcovských liniích se nikde nic podrobnějšího nedočtete, jsou to spíše zkušenosti chovatelů, co se chovu věnují delší dobu. U hnědých koz mám pouze zkušenost s linií Hermes, po které se špatně odchovávají kozlíci, vyskakují tam bílé fleky. U Roklana je zase typická trochu jiná struktura srsti a světlejší hnědá. U nubijí nějaké linie mívaly delší rámec, jiná měla občas horší zuby, apod.
Spíš je lepší si s chovatelem popovídat a vybírat podle mateřských linií. Ty jsou silnější, mateřské vlastnosti se dědí více a víc na nich záleží (tvar vemene, dojitelnost). Ale vyprdla bych si asi i na to a prostě si kozu s POP pořídila... Pokud je k ní POP, je už ohodnocená, tak hodně vyčtete tam, i když je lepší vlastní zkušenost než něco napsaného. Jsou kozičky, co u hodnocení plemenářem jsou poprůměrné obludky a za půl roku jsou z nich luxusní zvířata a naopak. Sama si pak uděláte zkušenost, co Vám v chovu vyhovuje, co budete hledat a preferovat. Chce to sledovat % bílkoviny, to se teď preferuje a je to dědičné, s výškou nádoje bych si hlavu nedělala..
Jsou kozy, co budou otravovat s jídlem, budou mlsné jak z pořekadla, hysterické a přecitlivělé na počasí - já osobně bych takové zvíře ocenila na pekáči, ale věřím, že se najde chovatel, co má chlív a kozy nechodí skoro ven, dojí 3x denně a seká zvířatům dokroty v okruhu 2km. Takové zvíře si třeba bude hýčkat a udělá super nádoj. Jiná koza, co je zvyklá se hodně hýbat, životaschopná a dominantní, zvyklá se na pást, by zase u takového majitele strádala a byla zoufalá, měla ponorku, já bych si jí pochvalovala..
Nejlepší zvíře se narodí u Vás doma. To je pravidlo, u kterého se vyskytují výjimky jen proto, aby ho potvrdily. Takže doporučuji vrhnout se na chov s POP a postupně si nechat nejlepší kusy a sestavit si vlastní stádo. Můžete začít s hnědkami a převodným křížením se dostat třeba s částí stáda k AN.
Ceny koziček s POP hnědých, co jsem udělala zkušenost:
letošní odstavené cca 3000,-
mladá kozička ohodnocená, připuštěná podle kvality 4-5000,-
dojící kozu s vydojenou E, ER jsem kupovala za 7000,-
- musím podotknout z vlastní zkušenosti, že hnědky jsou kozy opravdu do českého prostředí, letos naše Emilka oslavila 10.narozeniny a je to koza v super kondici, neustále výborně dojící, každoroční matka
Teoretické ceny, snažím se je držet, protože sama si dobrou kozu za menší peníze nekoupím, když budu shánět.
U nubijí
odstavená kozička 10000,-
starší koza se téměř koupit nedá, co jsem naposledy vidělat v inzerci, byla za 15000,-
Dobrý deň,
stotožňujem sa s p. Miladou, osobne si myslím, že je na chovateľovi, ktorou cestou sa vyberie. Je však lepšie si kúpiť zviera s PoP a ako všade, aj tu platí, že za kvalitu si veru každý popýta a u núbií to žiaľ platí x-násobne...
Egi z Farmy NOE
androvamilada
napsal(a):
O otcovských liniích se nikde nic podrobnějšího nedočtete, jsou to spíše zkušenosti chovatelů, co se chovu věnují delší dobu. U hnědých koz mám pouze zkušenost s linií Hermes, po které se špatně odchovávají kozlíci, vyskakují tam bílé fleky. U Roklana je zase typická trochu jiná struktura srsti a světlejší hnědá. U nubijí nějaké linie mívaly delší rámec, jiná měla občas horší zuby, apod.
Spíš je lepší si s chovatelem popovídat a vybírat podle mateřských linií. Ty jsou silnější, mateřské vlastnosti se dědí více a víc na nich záleží (tvar vemene, dojitelnost). Ale vyprdla bych si asi i na to a prostě si kozu s POP pořídila... Pokud je k ní POP, je už ohodnocená, tak hodně vyčtete tam, i když je lepší vlastní zkušenost než něco napsaného. Jsou kozičky, co u hodnocení plemenářem jsou poprůměrné obludky a za půl roku jsou z nich luxusní zvířata a naopak. Sama si pak uděláte zkušenost, co Vám v chovu vyhovuje, co budete hledat a preferovat. Chce to sledovat % bílkoviny, to se teď preferuje a je to dědičné, s výškou nádoje bych si hlavu nedělala..
Jsou kozy, co budou otravovat s jídlem, budou mlsné jak z pořekadla, hysterické a přecitlivělé na počasí - já osobně bych takové zvíře ocenila na pekáči, ale věřím, že se najde chovatel, co má chlív a kozy nechodí skoro ven, dojí 3x denně a seká zvířatům dokroty v okruhu 2km. Takové zvíře si třeba bude hýčkat a udělá super nádoj. Jiná koza, co je zvyklá se hodně hýbat, životaschopná a dominantní, zvyklá se na pást, by zase u takového majitele strádala a byla zoufalá, měla ponorku, já bych si jí pochvalovala..
Nejlepší zvíře se narodí u Vás doma. To je pravidlo, u kterého se vyskytují výjimky jen proto, aby ho potvrdily. Takže doporučuji vrhnout se na chov s POP a postupně si nechat nejlepší kusy a sestavit si vlastní stádo. Můžete začít s hnědkami a převodným křížením se dostat třeba s částí stáda k AN.
Ceny koziček s POP hnědých, co jsem udělala zkušenost:
letošní odstavené cca 3000,-
mladá kozička ohodnocená, připuštěná podle kvality 4-5000,-
dojící kozu s vydojenou E, ER jsem kupovala za 7000,-
- musím podotknout z vlastní zkušenosti, že hnědky jsou kozy opravdu do českého prostředí, letos naše Emilka oslavila 10.narozeniny a je to koza v super kondici, neustále výborně dojící, každoroční matka
Teoretické ceny, snažím se je držet, protože sama si dobrou kozu za menší peníze nekoupím, když budu shánět.
U nubijí
odstavená kozička 10000,-
starší koza se téměř koupit nedá, co jsem naposledy vidělat v inzerci, byla za 15000,-
Přesně takhle jsem si odpověď představovala :-) Takže dvě roční březí za 3500,-/ks je relativně dobrá nabídka oproti tomu to samé za 2tis. je cena podezřelá
Děkuji všem za pomoc jen co bude volné auto, tak si snad pro něco pojedu
I já jsem si prošla tím, že jsem měla na začátku kozičky vesnické kříženky. Dnes mám chov pouze s PoP.
Anglonubijky byla moje láska na první pohled pro svoji - noblesu, přítulnost a milou povahu. Investice do nich v žádném případě nelituji
.
Jinak bych vám všem chtěla poděkovat za rady Pokud vše vyjde, jak má, tak bych si měla zítra jet pro toto:
kozička rohatá, nar.8.4.2009, matka elita, otec matky linie pauli, matka matky elita rekord, s PoP, připuštěná 100%AN linie Ray, zařazena v KÚ, čeká se na výsledky dojivosti
Tomuhle už nerozumím ale možná zasvěcení vysvětlí:
klasifikace: původ: E, zevnějšek: E, VT: EB
Fotečku bych přiložila, ale poslední dobou mi to nějak nefachá