Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
23.1.2012 11:09
zanzan

XXX.XXX.146.47

Prosím o radu, kozička mi porodila o 17 dní dříve, a ještě jsem z ní musela kůzlátka vytáhnout, první už bylo mrtvé, druhé máme doma, sice se postaví , ale je to mrně,.Nevím jak dlouho mám čakat na placentu, jak je to velké, po kůzlátkách, když jsem nevěděla, jestli tam není ještě jedno, tak jsem vytáhla asi jan ty protržené obaly.Bojím se aby z kozy vyšlo vše, jen aŤ se jí nic nestane, je to moje první a ještě mám dvě v očekávání,

23.1.2012 11:40
danurba

XXX.XXX.172.250

zanzan napsal(a):
Prosím o radu, kozička mi porodila o 17 dní dříve, a ještě jsem z ní musela kůzlátka vytáhnout, první už bylo mrtvé, druhé máme doma, sice se postaví , ale je to mrně,.Nevím jak dlouho mám čakat na placentu, jak je to velké, po kůzlátkách, když jsem nevěděla, jestli tam není ještě jedno, tak jsem vytáhla asi jan ty protržené obaly.Bojím se aby z kozy vyšlo vše, jen aŤ se jí nic nestane, je to moje první a ještě mám dvě v očekávání,

Když placenta nevyjde do 6 hodin, volejte veterináře, ať nepřijdete i o kozu. Prcka asi budete muset prvních pár dní mít na flašce a pokud ho budete chtít časem dát k mamince, musíte ho tam pravidelně nosit, aby ho mohla očichávat a olizovat, aby na něj nezapoměla.

23.1.2012 12:06
mafrin

XXX.XXX.147.19

S tou flaškou to třeba nebude nutné, záleží na tom, jak se chytne a jak se zachová koza. Naše vloni porodila dvě kůzlátka o 14 dní dřív. Byly to kozičky, obě úplně placaté. ale pily a dohnaly to. Jen to bylo jednodušší, že to bylo v květnu. Jedna měla "gumovou" nožičku, dostávaly obě selen a za 3 dny už to bylo v pořádku. Na to dejte taky pozor - jestli dobře stojí. Chtělo by to preventivně podat vitamíny a selen a hlavně, jestli nejsou nožičky OK. S tou placentou nevím, ale možná se mohlo stát, že jste ji poškodila, když jste do kozy sahala, takže by to chtělo fakt pohlídat, jestli vyjde všechno. Možná schovat pro veterináře - já bych se sama bála, že to nepoznám...

24.1.2012 09:18
zanzan

XXX.XXX.146.47

TAK PLACENTA NIKDE, KOZA NECHCE MOC JÍST A VETERINÁŘ?TADY JE TO TĚŽKÝ, JEDEN VŮBEC NEMÁ ČAS, DRUHÝ CHTĚL PŘIJET AŽ ZÍTRA, ALE NAKONEC SNAD DORAZÍ KOLEM POLEDNÍHO, ASI JIM ZA TO JEDNA KOZA NESTOJÍ.Ale kůzlátko se má k světu, děti mají hroznou radost, protože ho nosím do kuchyně a manžel, i když vždycky říkal, ať mně to ani nenapadne tahat domů, tak neřek ani půl slova a ještě si ho pomazlil, vlastněKvětušku.

24.1.2012 09:38
danurba

XXX.XXX.209.9

zanzan napsal(a):
TAK PLACENTA NIKDE, KOZA NECHCE MOC JÍST A VETERINÁŘ?TADY JE TO TĚŽKÝ, JEDEN VŮBEC NEMÁ ČAS, DRUHÝ CHTĚL PŘIJET AŽ ZÍTRA, ALE NAKONEC SNAD DORAZÍ KOLEM POLEDNÍHO, ASI JIM ZA TO JEDNA KOZA NESTOJÍ.Ale kůzlátko se má k světu, děti mají hroznou radost, protože ho nosím do kuchyně a manžel, i když vždycky říkal, ať mně to ani nenapadne tahat domů, tak neřek ani půl slova a ještě si ho pomazlil, vlastněKvětušku.

Není možné, že placenta vyšla a koza jí sežrala? Stává se to dost často. Jestli v ní placenta zůstala, tak už teď jí doktor stejně nevytáhne, protože koza se už zavřela. Ale není nic ztraceno, dostane něco na rozpuštění případné placenty a antibiotika. Stalo se mi to jednou u ovce a ovce pak normálně rodila a problém se už neopakoval. Dana

24.1.2012 11:11
agentka

XXX.XXX.59.114

prosím vložte sem fotku toho kůzlete - nějak se mi nechce věřit že kůzle tak předčasně narozené přežije - kdy jste byli u kozla? nebo ho máte ve stádě?

24.1.2012 11:30
petrako

XXX.XXX.3.5

Mám nafocenou placentu, je to blána, ve které jsou takové terčíky tkáně, jak jsem byla poučena kozy mají "terčíkovitou placentu". Ale pokud není takhle natažena, tak co mám zkušenost, vypadá to jen prostě jako beztvará blána většinou zamotaná na krvavé hromádce.
Držím Vám palce. Petra z Brd

25.1.2012 01:35
zanzan

XXX.XXX.146.47

Děkuji za foto, placentu jsem viděla jen když jsem byla malá, tak už vím co mám čekat.Za u dobu co jsem jíhlídala vyšly jen obaly.tak a teď KVĚTUŠKA, termín porodu byl vypočítaný150dní na 8.února, kozla nemáme a zabřezla napoprvé, jela jsem v září se dvouma najednou s třetí až po týdnu , ta druhá je ještě celá a doufám, že bude.Kozička měla kilo a půl, postavila se odpoledne, ale u pití jí musím pořádně podeslat a vyzdvihnout, nedošáhne na kozu a padá,nosím jí jen na návštěvu ,krmíme stříkačkou od stoptusinu asi po dvou hodinách,tohle jsou dnešní fotky, včera jsem neměla nabité baterky, protože jsem to dost nečekala, taky jsem jí chtěla utajit před dětmi, bála jsem se že umře , stejně jsem jí musela vzít domů , usušit a zahřát, dokonce i sací reflex má jen ten struk jí vypadává i po oddojení, ale když ho nazvednu, tak jí to jde, čeká nás druhá noc, ale myslím ,že to bude dobrý.tady jsem četla že se má podat selen, naco to je, snad veterinář, mám jen nutrimix,

25.1.2012 07:09
agentka

XXX.XXX.59.114

učte si ji na láhev než stříkačkou tak se napije dosyta - já bych ji už pod kozu ani nedávala - jak se koza k ní chová myslíte že by ji ještě přijala?

25.1.2012 10:28
zanzan

XXX.XXX.146.47

koza jí přijímá v pohodě, ráno už jí hledala a dneska měla Květuška víc síla tak už pila od kozy sama:-))smajlík

25.1.2012 11:55
michal.haas

XXX.XXX.0.0

Ježiši, to je krása.... přeji Květušce hodně zdraví smajlík Eva

25.1.2012 12:12
pajca

XXX.XXX.234.122

Pro kozu ,i pro Vás bude lepší když bude kůzle pít od kozy,pokud to zvláde. Vy budete mít později míň práce a na kozu
má cucání struku pozitivní vliv v tom,že to koze způsobuje děložní stahy a tím napomáhá zčišťování.
Píšete, že po dobu co jste ji hlídala,vyšly obaly. Možná to bylo všechno. Nebo z kozy ještě něco visí ? Kdyby nebyla
zčištěná,tak by už začala mít horečku,přestala žrát a začínalo by z ní smrdět zahnívající lůžko.

26.1.2012 08:46
mafrin

XXX.XXX.147.19

Selen je dobrý při svalové distrofii, tzn. že je potřeba doplnit jeho nedostatek hlavně když kůzle špatně stojí, má tzv. gumové nožičky (měkké, špatně narovnané, klouby se vytáčejí mírně naopak apod.), ale i když je mládě celkově slabé. Někdo ho podává preventivně při každém porodu ( i předem matce). Rozhodně by neměl ublížit a kůzle může jeho podání posílit. Dá se koupit Selevit, nebo existují i jiné přípravky, myslím Patoral a možná i jiné. Podává se to do tlamičky nebo injekčně. Akorát je někdy problém, že se musí objednávat a veterinář ho nemusí mít hned u sebe. Zkusila bych se se třeba zeptat nějakých chovatelů z okolí, jestli máte možnost. I když ho kůzle nedostalo hned, podáním teď také nic nezkazíte.

26.1.2012 20:42
zanzan

XXX.XXX.146.47

DĚKUJI ZA ODPOVĚĎ.

30.1.2012 15:01
helenakucerova

XXX.XXX.82.122

Jééé to je krásné kůzlatko , nám se včera narodily nejstarší koze 4 kuzlatka , 3 jsou pěkná vélká a to poslední čtvrté je také maličké a nejdřív ani nechtělo vstát a jen zvedlo hlavičku a dneska už skouší skákat s ostatníma ale je poloviční smajlík doufám že to už zvládne stejně tak jako ta vaše a kozenka až vychová tuhle drobotinu pujde na odpočinek a necháme ji tady dožít v klidu a doufám i její spokojenosti. Přeji at vám kozenka roste a přinese ještě radostsmajlík

30.1.2012 15:03
mafrin

XXX.XXX.147.19

Krásní. Můžu se zeptat, jak je koza stará?

30.1.2012 18:59
helenakucerova

XXX.XXX.82.122

bylo ji 7 v květnu ji bude 8 roků

1.3.2015 14:36
konicko

XXX.XXX.226.2

Naše koza také porodila předčasně... akorát kůzle se nepostaví na nohy a koze nevysla placenta. Prosím poraďte co s kůzletem.

1.3.2015 17:16
josef66

XXX.XXX.43.1

Sice se mi kůzle nenarodilo předčasně a nejsem žádný zkušený chovatel, ale začátečník.I přesto si myslím, že malé by se mělo napít od kozy.Zpočátku to taky vypadalo, že se malé nemá k světu a že nám pojde.Pořád polehávalo, což se mi vůbec nelíbilo.Já to řešil tak, že jsem malé přidržoval dokud se nenapilo.Opravdu po napití šlo vidět znatelné pokroky v chování kůzlete.

17.3.2016 19:24
dominika.krizanova1

XXX.XXX.249.142

Ahojte,

Mne sa tento rok sezóna tiež nezačala najlepšie. Prvnička 93%AN mi porodila predčasne trojičky. Dve kozičky a capka. Síce som to čakala, lebo bola obrovská, ale dúfala som, že ich ešte chvíľu ponosí.
Ale prírode človek nerozkáže. Každopádne narodili sa o 15 dní skôr (na 135 deň). Kopýtka mali ešte gelové, už majú 4 dni a ešte stále nemajú zuby.
Keď sa narodili, ani jedno nevládalo vstať, boli polovičné ako normálne kozliatka. Po 6 hodinách od narodenia som do nich hadičkou zavedenou do žalúdka naliala mlezivo 25ml.
Potom som im každé tri hodiny aj v noci chodila hadičkou dávať ďalšie mlezivo vždy po 50ml (dve striekačky). Na druhý deň dostali injekčne Selén a do mlieka C-Guard Lamb Aid.

Najmenšia kozička to včera vzdala, ale capko a druhá kozička sa po konečne postavili na vlastné. Trvalo to dva dni hadičkovania a dva dni prikladania k vemenu kozy. Teraz majú štyri dni a vyzerá to, že to najhoršie máme za sebou. Kozička si už vie nájsť vemeno sama. Capka ešte budem prikladať. Zajtra im dám ešte injekčne vitamíny a do týždňa od narodenia zase Selén.

Držte nám palce, nech to dobre dopadne.
Dúfam, že tento príspevok niekomu pomôže. Hlavne to nevzdávajte, aj keď sa kozliatka vôbec nevedia postaviť. Ak majú chuť žiť, tak sa to oplatí.

Dominika.

19.3.2016 13:09
moticka

XXX.XXX.36.251

Dobry den bohuzel mam letos stejnou zkusenost 100 an kozenka porodila trojcatka o 18 dni drive kuzlatka byla velikosti kotat dva kluci a holka kozicka se mi napodarila ani rozdychat. druhy kozlik odesel druhy den od zacatku spatne dychal krmila jsem sondou posledni kozlik uz ted temer tri tydny stary krmeny prni tyden sondou pak strikackou ted uz pije od mamky ale musim ho nosit domu ohrivat. uz ma pres kilo ale je to strasny drobecek kozenka at prvnicka je uzasna maminka kozlik na veminko nedosahne tak si kozenka prisedne jako by kdyz cura a trpelive ceka az se kozlikovi podari prisat ale stale musim hlidat. moc vam drzim palecky. jo nam hodne pomohlo pichnuti b12 hodne se po tom zvednul ale stejne to chce cas trpelivost.

Přidejte reakci

Přidat smajlík