Naše první letošní jehňátka,černá dvojčátka -jehnička /s maskou/ s beránkem,a bílý beránek.Narozeni včera ,naráz v jednu noc.
ne nejsou to Zwartbles .Mamina těchto jehňátek je sice černá kříženka tohoto plemene/zřejmě/,ale tatík je Romanovský /linie Rohan/.Zvláštní je,že tato ovce vždy v minulosti měla 1 bílé jehně s tím samým beranem.Letos sme byli překvapeni.....nevíme jestli zůstanou černá nebo budou v dospělosti jako Romanovky.
Pardon že lezu již mezi narozené mrňousky,ale chci se poptat za jak dlouho (přibližně) může koza začít rodit,když je již kulatá že zachvíli neprojde snad ani dvířky v boxu (?) A dnes jsem si ještě všimla mírně zvětšeného vemínka - po ohmatu tam mléko má.My bohužel termín neznáme,s kozlem je společně dodnes.Kozla jsme pořídily v září 2011 v jeho 5ti měsících.Koza prcky už kdysi měla - to ale ještě u nás nebyla.Dokážete to odhadnout,nebo nám nezbývá nic jiného,než čekat..
mexin
napsal(a):
Pardon že lezu již mezi narozené mrňousky,ale chci se poptat za jak dlouho (přibližně) může koza začít rodit,když je již kulatá že zachvíli neprojde snad ani dvířky v boxu (?) A dnes jsem si ještě všimla mírně zvětšeného vemínka - po ohmatu tam mléko má.My bohužel termín neznáme,s kozlem je společně dodnes.Kozla jsme pořídily v září 2011 v jeho 5ti měsících.Koza prcky už kdysi měla - to ale ještě u nás nebyla.Dokážete to odhadnout,nebo nám nezbývá nic jiného,než čekat..
čekat můžete kdykoliv od 5 měsíců po pořízení kozla. Jestli se vám zdá hodně tlustá, klidně může mít v sobě trojčata nebo čtyřčata. Vloni jsme měla hodně tlustou ovci, pořád jsem čekala, kdy se obahní. Nakonec rodila jako poslední, zato měla paterčata. Jakmile se koze plně naleje vemínko a ukážou se hladové jámy, porod se blíží, ale pořád to ještě může trvat pár dní
Farma šťastná koza hlásí krásná zdravá čtyřčata Jedna holčička, dva kluci a jeden hermouš
Hlavní je, že jsou všichni zdraví
agentka
napsal(a):
hotový zoro mstitel :) já chovám zwartbles a všechna jehńata mám taková jako by tipuju že v dospělosti budou spíš na maminu než na romaňáka
no uvidíme,radši bych byla kdyby byla na Romče-to jen proto,abych neměla nutkání si ji nechat,už je tu těch zvířátek trochu moc,a navíc jejího taťku měnit nechceme,je moc hodný,navíc je mu už 9 let tak chceme,aby u nás v klidu dožil.
No ale jestli bude černá,tak mi bude líto že si ji nemůžeme nechat.Její mamina i když je černá,mívá jinak stímhle Romaňákem bílé jehně,tak už se to nemusí opakovat.
Mimina rostou jako z vody,mamina i tatík sou pěkně velcí,tak určitě to budou pěkné kousky.
Na fotce tatínek.
Zdravím, naše včerejší překvápko po ránu. Mamině jsme pomohli prďolu usušit, má se čile k mlíčku, většinu dne prochrní stulení u sebe. Nemáme ještě moc zkušeností a tak bych se ráda zeptala, jestli v tomto počasí pouštíte kůzlátka ven proběhnout. U nás není žádný sníh, dnes celý den sluníčko, nefouká, ale kozí mimino je zvyklé na vydýchaný dřevěný chlívek, voda jim nezamrzá ani v noci, tak nevím jestli bych mu spíš neublížila. Zase je mi líto, že jsou celý den v tmavém chlívku a ráda bych jim dopřála sluníčko. Myslela jsem tak třeba po týdnu, když to počasí dovolí... Jak to děláte Vy?
kastef
napsal(a):
no uvidíme,radši bych byla kdyby byla na Romče-to jen proto,abych neměla nutkání si ji nechat,už je tu těch zvířátek trochu moc,a navíc jejího taťku měnit nechceme,je moc hodný,navíc je mu už 9 let tak chceme,aby u nás v klidu dožil.
No ale jestli bude černá,tak mi bude líto že si ji nemůžeme nechat.Její mamina i když je černá,mívá jinak stímhle Romaňákem bílé jehně,tak už se to nemusí opakovat.
Mimina rostou jako z vody,mamina i tatík sou pěkně velcí,tak určitě to budou pěkné kousky.
Na fotce tatínek.
Pokud by bylo jehně pak na jídlo, tak by ani otec x dcera nevadilo. Takže pokud byste s jí joo chtěla nechat, tak by to šlo. :) Jen by jejich jehně opravdu nešlo pak dál pouštět do chovu.
agentka
napsal(a):
beran dle mého má v sobě taky geny zwarblese
Kdepak,tatík je čistý Romaňák a zasloužilý tatík jiných plemenných elitních beránků.Ale je fakt,že má hodně bílých znaků a je to na Romanováka obr.Letos v létě na Zlobici sem viděla 1,5 roční plemené Romaňáčky a ty byli tak droboučcí,že ten náš by byl podle nich jako tele.
kastef
napsal(a):
Kdepak,tatík je čistý Romaňák a zasloužilý tatík jiných plemenných elitních beránků.Ale je fakt,že má hodně bílých znaků a je to na Romanováka obr.Letos v létě na Zlobici sem viděla 1,5 roční plemené Romaňáčky a ty byli tak droboučcí,že ten náš by byl podle nich jako tele.
připadá mi právě hodně takový mohutný a ta bílá hlava mě zmátla - ale fotky taky zkreslujou - tak jen tak dál a samá krásná mláďátka
lavacca
napsal(a):
Pokud by bylo jehně pak na jídlo, tak by ani otec x dcera nevadilo. Takže pokud byste s jí joo chtěla nechat, tak by to šlo. :) Jen by jejich jehně opravdu nešlo pak dál pouštět do chovu.
tak to bych doopravdy neudělala.I když mám s příbuzenskou plemenitbou zkušenosti s chovů jiných zvířat vždy pod dohledem poradců chovu za účelem posílení určitých vlastností a základy genetiky mi rozhodně nechybí-tak u mých ovcí jde jen o produkci výpasových jehňat či chovanců do domácích chovů,takže smysl žádný,no a riziko něčeho vadného bych pro toto rozhodně neriskla.