kott.arbo
napsal(a):
Dobrý den. Plánuji pořídit si ovce, jediné co mi nejde do hlavy, je co z beranem mimo říji? Vím, že nemůže být s bahnicemi, ale sám asi taky být nemůže nebo ano? Děkuji z případné odpovědi.
Martin Kott
My máme berana celoročně ve stádě a nejsou s tím žádné problémy. Neměla bych to srdce mít ho někde samotnýho. Zuzana
kott.arbo
napsal(a):
Děkuji za odpověď. Pokud sem se rozhodl chovat suffolky celoročně venku, nebude mít brzká říje vliv na vitalitu čerstvých jehňat narozených tedy třeba v lednu?
sufolky jsou dobrá volba,ale pokud bude beran stále s ovcemi,budou se jehnata rodit již od prosince.A pokud je chováte celoročně venku,nejlépe bahnit březen-duben.v tom případě berana oddělit.Jehnata rozená v zimě se proživí a matky potřebují hodně mléka a to získají z jarní pastvy.Můj názor-moje zkušenost.Vše záleží pochopitelně na Vás
My ho dřív měli odděleně za plot, takže na ně viděl a mohl se s nima očichávat. Ale byl to "dacan", co byl schopný napálit i březí ovci přímo do břicha, tak jsem se bála o prcky. teď máme 1,5 roku nového, je s nima ve stádě pořád a pohoda. Tak 1-2 dny po porodu trochu nahání ovci (jelikož mu voní jako v říji), ale ta si vždy mimčo odloží pod tisy, pak beranovi chvíli utíká, pak ho trkne a je to.
Předešlé ho mi bylo líto, že je takhle zvlášť, ale nechtěla jsem prostě riskovat, že něco udělá ovci či jehněti.
Jinak máme ovenky jen s přístřeškem celoročně venku a bahníme v dubnu. :)
lavacca
napsal(a):
My ho dřív měli odděleně za plot, takže na ně viděl a mohl se s nima očichávat. Ale byl to "dacan", co byl schopný napálit i březí ovci přímo do břicha, tak jsem se bála o prcky. teď máme 1,5 roku nového, je s nima ve stádě pořád a pohoda. Tak 1-2 dny po porodu trochu nahání ovci (jelikož mu voní jako v říji), ale ta si vždy mimčo odloží pod tisy, pak beranovi chvíli utíká, pak ho trkne a je to.
Předešlé ho mi bylo líto, že je takhle zvlášť, ale nechtěla jsem prostě riskovat, že něco udělá ovci či jehněti.
Jinak máme ovenky jen s přístřeškem celoročně venku a bahníme v dubnu. :)
Děkuji všem za odpovědi.
A jak ovlivníte bahnění až v dubnu,když máte berana se stádem?
kott.arbo
napsal(a):
Děkuji všem za odpovědi.
Nám se holky vždy říjí až v půlce listopadu, i když se kolem nich beran začíná motat už kolem půlky září. Ale ony se prostě dřív skočit nedají. :) Jsou v tomhle rozumné. Prvnička si to šoupla až do půlky prosince.
kott.arbo
napsal(a):
Děkuji všem za odpovědi.
Na berana je možné koupit,nebo si sám vyrobit zástěrku-plachetku, která se pověsí - přiváže řemínkem ,beranovi před
jeho nástroj. Když pak beran naskočí na ovci,tak zástěrka přikryje ovci její pohlaví a nedojde tak k oplodnění,i když má ovce
říji. Až budete chtít připouštět,tak zástěrku beranovi sděláte Tímto způsobem si můžete posunout termín bahnění i když bude beran s ovcema a budete mít přibližný přehled o bahnění. Koupit se plachetka dá myslím u Ketrisu.
pajca
napsal(a):
Na berana je možné koupit,nebo si sám vyrobit zástěrku-plachetku, která se pověsí - přiváže řemínkem ,beranovi před
jeho nástroj. Když pak beran naskočí na ovci,tak zástěrka přikryje ovci její pohlaví a nedojde tak k oplodnění,i když má ovce
říji. Až budete chtít připouštět,tak zástěrku beranovi sděláte Tímto způsobem si můžete posunout termín bahnění i když bude beran s ovcema a budete mít přibližný přehled o bahnění. Koupit se plachetka dá myslím u Ketrisu.
Děkuji, zástěra je asi pro mě nejlepší varianta
Zástěrka je ověřená a často používaná. Nám se neosvědčila, ale beran má vlnu a věřím, že nemá šanci se z ní dostat.
http://www.machackovi.cz/kategorie/zasterka-proti-pripusteni/
Uživatel s deaktivovaným účtem

androvamilada
napsal(a):
Zástěrka je ověřená a často používaná. Nám se neosvědčila, ale beran má vlnu a věřím, že nemá šanci se z ní dostat.
http://www.machackovi.cz/kategorie/zasterka-proti-pripusteni/
Také myslím že zástěrka není příliž spolehlivá
ostatně soudě podle sebe, nedovedu si představit ,že bych s tím svého berana týral
Pokud chci plánované bahnění, které provozuji, držím berany odděleně, pokud mi je jedno kdy a jak se budou bahnit ovce,
nechám ho celoročně ve stádě.Jiná věda v tom není
Uživatel s deaktivovaným účtem
napsal(a):
Také myslím že zástěrka není příliž spolehlivá
ostatně soudě podle sebe, nedovedu si představit ,že bych s tím svého berana týral
Pokud chci plánované bahnění, které provozuji, držím berany odděleně, pokud mi je jedno kdy a jak se budou bahnit ovce,
nechám ho celoročně ve stádě.Jiná věda v tom není
Musím Vám dát za pravdu,trápit berana zástěrkou,není podle mě ta jediná možnost.Nejlépe oddělit,navíc máte klid ve stádě,pochopitelně se to týká i beránku,již ve čtyřech měsících je schopen obskočit svoji mámu.Navíc to berana vysiluje,pokud máte třeba 50 ovcí,tak si spočítejte kolik ovcí může mít denně říji.Beran na připouštění musí být v dobré kondici a pokud se ovce říjí nenechá ho to pochopitelně klidným a zajímá ho ovce a né pastva,Já ve stádě mám berana od června zvlášt,vezu ho ke kamarádovi na zahradu,dám mu tam i několik beránků aby mu nebylo smutno,pak ho nechám ostříhat,odčervit a pouštím do stáda zač,listopadu.