Zdravím všechny chovatele a chovatelky, letos poprvé budeme mít kůzlátka, tak pročítám všechny dostupné příspěvky, ať jsem alespoň teoreticky nachystaná. Holky už mají břicha jak sudy, veterinář říkal, že jsou šikovné. Problém je v tom, že u 3 netušíme termín, dovezli jsme je možná už nahoněné a pak byly holky celou dobu s capkem. Dvě jsou prvorodičky a dvě už starší po kůzlatech. Pokud má někdo nějakou praktickou radu pro naprostého začátečníka, tak sem s ní. Ubraly jsme krmení, mají lis, dostatek sena a vodu, přidáváme řepu, mrkev, jablko. Šrot mají každý den, ale menší dávky. Pokud by bylo vhodné přidávat ještě nějaké vitamíny, dejte vědět. Moc děkuji za jakoukoli užitečnou informaci od zkušených chovatelů.
kozenky
napsal(a):
Zdravím všechny chovatele a chovatelky, letos poprvé budeme mít kůzlátka, tak pročítám všechny dostupné příspěvky, ať jsem alespoň teoreticky nachystaná. Holky už mají břicha jak sudy, veterinář říkal, že jsou šikovné. Problém je v tom, že u 3 netušíme termín, dovezli jsme je možná už nahoněné a pak byly holky celou dobu s capkem. Dvě jsou prvorodičky a dvě už starší po kůzlatech. Pokud má někdo nějakou praktickou radu pro naprostého začátečníka, tak sem s ní. Ubraly jsme krmení, mají lis, dostatek sena a vodu, přidáváme řepu, mrkev, jablko. Šrot mají každý den, ale menší dávky. Pokud by bylo vhodné přidávat ještě nějaké vitamíny, dejte vědět. Moc děkuji za jakoukoli užitečnou informaci od zkušených chovatelů.
já dávám měsíc před porodem, zhruba, do vody, selen, při příznacích blížícího se porodu, lněné semínko.Šrot vůbec, jen seno,řepu, brambory, tvrdé pečivo, jablka, cuketu.Liz.
Ja by som chlieb veľmi nedávala, alebo len máličko, je to vlastne ochudobnený/"odvlákninovaný"/ upečený šrot.
Niekde tu bol dávaný link o chove a kŕmeni kôz, neviem ho teraz nájsť ale skopčím čo som si vtedy opísala:
4.mesiac brezosti 200-300g šrotu denne/mix ovos jacmen psenica kukurica-prevaha ovsa/
5.mesiac brezosti 400-600g
prvé 2.mesiace laktácie 600-800g
od 5.mesiaca laktácie 300-500g
na konci laktácie 200-300g
skrmovať 2x denne, NIE nalačno, dávku zvyšovať postupne
Ku koncu brezosti potrebuje koza viac živín aby zvládla utiahnuť nároky mladých aj svoje, ak by príliš čerpala zo svojich telesných rezerv, môže hroziť ketóza.
gajdovka
napsal(a):
já dávám měsíc před porodem, zhruba, do vody, selen, při příznacích blížícího se porodu, lněné semínko.Šrot vůbec, jen seno,řepu, brambory, tvrdé pečivo, jablka, cuketu.Liz.
Dobrý den, můžu se zeptat, jaký selen (jaký přípravek) dáváte do vody? jak se jmenuje a kde se dá koupit?
Děkuji moc za odpověď
tak novinka, já žila v domnění, že máme s porody ještě plno času, dnes má Amálka už oteklé pysky a vytíká hlen, takže žádná příprava měsíc před porodem, ale dnes dostala lněné semínko, moc jí to nejede, ale marné. Hledí na mě, jenom tichounce pomekává, tak držte palce ať to holka zvládne. Veterinář je na telefonu připraven, pro každý případ. Hlavně ať něco nezvorám.
kozenky
napsal(a):
Tak jsem byla opět zkontrolovat kozenku, odpoledne už nechtěla ani jablko, popochází, tlačí se do rohu, tak nevím, zda už se nechystá.snad všechno dobře dopadne, je to naše první kůzlátko. Moc děkuji všem za rady.
držím pěstičky, také se naše kozena tlačila ke zdi,snad to bude už na světě.
Tak se to podařilo, Amálka v noci porodila překrásného chlapečka, jako prvorodička se stará vzorně, malý pije sám, má akorát slabou jednu zadní nožičku, no snad se to spraví. Je to úplně první náš přírůstek, tak to oslavuje celá rodina
přidávám ještě jedno foto, mám přidávat nějaké vitamíny, Kozenka je naprosto spokojená, normálně žere, maličký se má taky čile k světu, ale pokud by bylo vhodné přidat vitamíny tak budu hned dávat.