michal.haas
napsal(a):
Obojky se dají použít jak na kůzlata, tak na kozenky. Obojek se dá posunout až na obvod krku 44 cm a ještě zůstává cca 6 cm jako rezerva. Pro další informace pište na kozifarmavojslavice@centrum.cz
na velké kozeny to mám vyzkoušené, kde co, vše roztrhly, ale na malé, ideální.Měla bych zájem, napíšu na mail.
roklanka
napsal(a):
Dovojuji si oponovat,i plastové vydrží. Moje mastinka měla obojek z plastovými a vydržel celý její život. Koza takovoui sílu nemá,možná kozel.
No já mám právě opačnou zkušenost - moje beauceronka i dobrman všechny plastové zrušily. Jediná, která drží je na postroji, kde má plastová přezka pojistku, ale ten byl hříšné peníze. A mám vyzkoušené i na kamerunské ovečce, takže za mě - nevydrží. Ale zas na druhou stranu, zvíře se vám na tom neuškrtí
Musím se přiznat, že u nás taky plastové zapínání nemá moc dlouhou životnost. Ale záleží na kvalitě, u jednoho obojku to drží skvěle i po letech, další byly zničené cca do měsíce. Nakonec hafani nosí řetízkové polostahováky a je klid. Teda až na kříženku, tak má látkový s dírama jako normální pásek a pohodička. :)
Na kozy bych se ale těch plastových asi nebála, zas lepší když to rupne a koza se neuškrtí než opačně. :)