Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
12.2.2012 20:50
janeck

XXX.XXX.117.156

ahoj všem,

můžete se někdo podělit o zkušenosti s chovem romanovek?

my zatím máme tři holky a oproti jiným plemenům nám připadají mentalitou jako kozy - kontaktní, společenské, zvědavé, mám pocit, že drží rodinu - tetičky, babičky, atd. normálně mafie. ostatní ovce je trochu rasisticky šikanují!

nevím jak se chová velké stádo, jak probíhá dokrmování jehňat ,jejich dojivost a složení mléka, jakou chtějí kvalitu pastvy, krmení a ubytování. jak zvládají současné mrazy na pastevním odchovu, jak reagují na práci se psem, mají težké porody, atd.

vím, že spousta chovatelů je nemusí, ale mám pocit, jsou lepší než masnáci a pro F1 jsou bezkonkurenční

díky za jakékoliv informace

janeck

14.2.2012 12:11
renča

XXX.XXX.51.72

Romnovky jsme měli .Na matky jsme pustili sufolka a jehňata byla pěkná. Romanovky jsou takové kozoovce ,ale jsou plodné tak proč ne. 4isté stádo vč. berana bych nechtěla ,ale matky jsou výborné. Renata

14.2.2012 14:21
st.toman

XXX.XXX.32.219

:-)Zdravím. Romanovky jsem choval už před třiceti lety a potom po revoluci jsem si je pořídil znovu, když jsem skončil s prasaty. Měl jsem asi třicet bahnic. Část byla v KU část né. Na romanovky nedám dopusti, ale musí se člověk tomu jejich chovu přizpůsobit. Teda, když to chce chovat ve větším měřítku, jako jsem je měl já. Romanovka je velice plodná a to celý rok a i beran. To znamená, že má jehňata dvakrát za rok. V průměru počítejte tak tři jehňata na vrh. V malém chovu se nechají trojčata, čtařčata i víc odchovat, ale chce si s nimi hrát, aby se dostala všechna k mlíku. Já to neřešil, protože na to nebyl čas a ani prostor. Prostě když to k tomu nebylo, tak nějaké to jehně přišlo pryč, ale vždycky zůstaly dvě a dvakrát za rok byly tedy čtyři odchovaný jehňata na bahnici, někdy i víc. To Vám dá málokterá ovce. Jehně roste do těch dvaceti kil, když má máma mlíko, jako každý jiný i masňák. Potom jim ty masňáci začnou utíkat, ale častokrát na úkor zatučnění. Romanovka nemá žádný lůj a masíčko z dvacetikilovýho jehňátka je jako dortík.U všech ovcí záleží na co si je zvyknete. Když při každém zabečení jim něco dáte, tak budou řvát furt a budou akorát votravovat. Já dělám, že je nevidím a je klid. Po skončení kontroly jsem pořídil berana zwarblese a dělal křížence. To bylo taky supr, naprosto bez loje. No a pak jehňata nešly a tak jsem místo těch ovcí pořídil víc krav abych měl kam dávat krmení z luk a je z ovcema vymalováno. Když si vzpomenu na moje první začátky se šlechtěním do masných jehňat, tak nejlepší kombinace byla následovná. Matka východofrízka, na ní romaňák a na jehničky z tohoto spojení šel sufollk. To byly jehňata jako pecky. Mlíko, plodnost a maso. Teď mám na sadě čtyři kamerunky a berana na vypasení a pro radost. Mají povahu jako romanovky, ale nemusejí se stříhat. To beru v dnešní době jako přednost. Tak že asi tak k romanovkám. Zdraví St. Toman
:-) :-) :-)

14.2.2012 19:27
janeck

XXX.XXX.117.156

díky za odpověď.

je možný říct jak se chovají na pastvě - stádo, pes, atd?

Zkoušel je někdo dojit??

14.2.2012 19:41
st.toman

XXX.XXX.32.219

No se psem nemam teda zkušenost, ale oni jsou dost pozorný a potom i dost rychlý a divoký při jakémkoli vyrušení. Museli by si na psa zvyknout.

14.2.2012 20:11
zetor7745

XXX.XXX.159.11

že jsou romavky přebornice na počej jehnat to je fakt to musim souhlasit alteda matky nic moc nevim třeba to nebylo ovcema no ale včera a dnes mi porodili 2romavky obje trojčata a jedna má jedno a druhá 2 jehňata když jsem ráno přišel byli ty ostatní mrtvé? nevim jestli se narodili mrtvé nebo nevim jak si to mám vysvětlit.

15.2.2012 11:09
janeck

XXX.XXX.187.70

no předevčírem večer, se mi taky obahnila romanovka - 4 jehnatka a okamžitě vyskočila, očistila. jen jedno z těch jehnatek nepřijala bylo zmáčklé při porodu:( , ale funguje pěkně.

16.2.2012 20:42
bohatýr

XXX.XXX.37.6

st.toman napsal(a):
:-)Zdravím. Romanovky jsem choval už před třiceti lety a potom po revoluci jsem si je pořídil znovu, když jsem skončil s prasaty. Měl jsem asi třicet bahnic. Část byla v KU část né. Na romanovky nedám dopusti, ale musí se člověk tomu jejich chovu přizpůsobit. Teda, když to chce chovat ve větším měřítku, jako jsem je měl já. Romanovka je velice plodná a to celý rok a i beran. To znamená, že má jehňata dvakrát za rok. V průměru počítejte tak tři jehňata na vrh. V malém chovu se nechají trojčata, čtařčata i víc odchovat, ale chce si s nimi hrát, aby se dostala všechna k mlíku. Já to neřešil, protože na to nebyl čas a ani prostor. Prostě když to k tomu nebylo, tak nějaké to jehně přišlo pryč, ale vždycky zůstaly dvě a dvakrát za rok byly tedy čtyři odchovaný jehňata na bahnici, někdy i víc. To Vám dá málokterá ovce. Jehně roste do těch dvaceti kil, když má máma mlíko, jako každý jiný i masňák. Potom jim ty masňáci začnou utíkat, ale častokrát na úkor zatučnění. Romanovka nemá žádný lůj a masíčko z dvacetikilovýho jehňátka je jako dortík.U všech ovcí záleží na co si je zvyknete. Když při každém zabečení jim něco dáte, tak budou řvát furt a budou akorát votravovat. Já dělám, že je nevidím a je klid. Po skončení kontroly jsem pořídil berana zwarblese a dělal křížence. To bylo taky supr, naprosto bez loje. No a pak jehňata nešly a tak jsem místo těch ovcí pořídil víc krav abych měl kam dávat krmení z luk a je z ovcema vymalováno. Když si vzpomenu na moje první začátky se šlechtěním do masných jehňat, tak nejlepší kombinace byla následovná. Matka východofrízka, na ní romaňák a na jehničky z tohoto spojení šel sufollk. To byly jehňata jako pecky. Mlíko, plodnost a maso. Teď mám na sadě čtyři kamerunky a berana na vypasení a pro radost. Mají povahu jako romanovky, ale nemusejí se stříhat. To beru v dnešní době jako přednost. Tak že asi tak k romanovkám. Zdraví St. Toman

Romanky jsem nikdy nechoval,velký chov má soused,já mám suffolky.Neměnil bych ani náhodou.Žeby moje jehnata rostli jen do dvaceti kil,nemohu souhlasit.Dělají deset kil za měsíc a matky kojí klidně i pět měsíců,pochopitelně musí míi k tomu dobré podmínky takzvaně co žrát.Proč srovnáváte ovci na kožich s masnákem? A jaké jsou výhody mít čtyřčata,paterčata...?Ovce je nemůže uživit a máte stím jen starosti,Pokud je chováte pro zábavu,tak jsou snad fajn,ale na maso leda křížit. Pouze můj názor.Zollo

17.2.2012 15:29
st.toman

XXX.XXX.32.219

bohatýr napsal(a):
Romanky jsem nikdy nechoval,velký chov má soused,já mám suffolky.Neměnil bych ani náhodou.Žeby moje jehnata rostli jen do dvaceti kil,nemohu souhlasit.Dělají deset kil za měsíc a matky kojí klidně i pět měsíců,pochopitelně musí míi k tomu dobré podmínky takzvaně co žrát.Proč srovnáváte ovci na kožich s masnákem? A jaké jsou výhody mít čtyřčata,paterčata...?Ovce je nemůže uživit a máte stím jen starosti,Pokud je chováte pro zábavu,tak jsou snad fajn,ale na maso leda křížit. Pouze můj názor.Zollo

Zdravím. Příteli, špatně jsi to pochopil. Já jsem řekl, že romanovská jehňata rostou stejně jako masňáci do dvaceti kil. Potom romanovky jako přibrzdí, protože je masňáci začnou předhánět. Je to porovnání věku ku váze. No a proč jsem psal o plodnosti a následné výhodě?. Řekl jsem, že se musí člověk nad tím povznést, že přijde třeba o jedno, či více jehňat z vrhu, ale většinou zůstanou dvě a to dvakrát za rok. Taková ovce odchová čtyři jehňata za rok a upřímě řečeno " Pánové a kdo z vás to má " ? Dneska přišla zpráva, že zatím nejsou peníze na tzv. TOP-Upapy, což jsou dotace na VDJ a ostatní doplňkové platby. Zůstanou tedy "pouze" příjmy z jehňat. Ministr prej bude bojovat, ale zatím je to tak. Proto ty romanovky tak chválím i když vím, že se přijde ve velkochovech o mnoho jehňat. Zdraví. St.Toman

17.2.2012 21:57
polda

XXX.XXX.9.2

Čistokrevné romanovky mám pro zábavu - jen tři banhice a berana. Z lednového bahnění mám celkem 8 jehňat, takže spokojenost. Začátkem podzimu budou další jehňata. Co se týká přírůstků, tak s masňákama to samozřejmě nejde srovnávat, ale zase na druhou stranu mám ovci po druhém bahnění - květen 2011 trojčata, leden 2012 čtyřčata, všechna přežila. A teď babo raď, co je lepší - masňačka nebo romanovka smajlík Každé má svoje, já zvolil romanky.

18.2.2012 18:23
zetor7745

XXX.XXX.159.11

Ještě se chci zeptat jak to máte u porodu romanovek dáváte je na porod do samostatného kotce? nebo necháváte obahnit ve stádě.

18.2.2012 19:03
bohatýr

XXX.XXX.37.6

st.toman napsal(a):
Zdravím. Příteli, špatně jsi to pochopil. Já jsem řekl, že romanovská jehňata rostou stejně jako masňáci do dvaceti kil. Potom romanovky jako přibrzdí, protože je masňáci začnou předhánět. Je to porovnání věku ku váze. No a proč jsem psal o plodnosti a následné výhodě?. Řekl jsem, že se musí člověk nad tím povznést, že přijde třeba o jedno, či více jehňat z vrhu, ale většinou zůstanou dvě a to dvakrát za rok. Taková ovce odchová čtyři jehňata za rok a upřímě řečeno " Pánové a kdo z vás to má " ? Dneska přišla zpráva, že zatím nejsou peníze na tzv. TOP-Upapy, což jsou dotace na VDJ a ostatní doplňkové platby. Zůstanou tedy "pouze" příjmy z jehňat. Ministr prej bude bojovat, ale zatím je to tak. Proto ty romanovky tak chválím i když vím, že se přijde ve velkochovech o mnoho jehňat. Zdraví. St.Toman

Nechci se s Váma přít o výhodách či nevýhodách romanek,ale jak píšete"zůstanou tedy pouze přijmy z jehnat",to máte na mysli z kusů?Řezníky zpravidla zajímá výtěžnost v mase a kolik na dvacetikilové romance je masa?

18.2.2012 19:32
polda

XXX.XXX.9.2

zetor7745 napsal(a):
Ještě se chci zeptat jak to máte u porodu romanovek dáváte je na porod do samostatného kotce? nebo necháváte obahnit ve stádě.

V zimě je dávám do samostatného kotce, ale přes pletivo jsou v kontaktu s ostatníma ovcema. Pokud se bahní někdy po zbytek roku, tak jsou venku v ohradě normálně se stádem - většinou bez problémů, jen někdy může ovci otravovat beran, tak ho na nějakou dobu přivážu.

19.2.2012 06:33
st.toman

XXX.XXX.32.219

bohatýr napsal(a):
Nechci se s Váma přít o výhodách či nevýhodách romanek,ale jak píšete"zůstanou tedy pouze přijmy z jehnat",to máte na mysli z kusů?Řezníky zpravidla zajímá výtěžnost v mase a kolik na dvacetikilové romance je masa?

Zdravím. Příteli, já jsem neřekl, že je zabijím a nebo prodávám ve dvaceti kilech. Pouze jsem řekl, že romanovka roste do dvaceti kil jako masňák a že potom v přírůstku poleví a masňák ji předežene. St. Toman

23.2.2012 12:18
mirw

XXX.XXX.180.86

Vychodofriska ovce je podstatne klidnejsi,nebeci,neutikaj,doji hodne mleka,maji super plodnost :-) a na F1 jsou paradni... Daji se chovat i jako koza,nejsou stadova. Takze ja Romanovky nee .

26.2.2012 12:09
vojtaln

XXX.XXX.37.6

mirw napsal(a):
Vychodofriska ovce je podstatne klidnejsi,nebeci,neutikaj,doji hodne mleka,maji super plodnost :-) a na F1 jsou paradni... Daji se chovat i jako koza,nejsou stadova. Takze ja Romanovky nee .

Jsem zastánce ovcí na maso ,né na bobky.Nikomu jeho názor neberu,ale jeto ovce kožešinová,maso může mít dobré ale určitě ho nemá moc,je to spíš taková koza.Nicméně je plodná,ale kolik jich matka uživí je věc druhá.Při individuální péči může být skvělá,často se na ni pouští masák.A co se týče stříhání,hlavně jarního,toje něco.smajlík

14.6.2012 10:57
feherkocos

XXX.XXX.42.60

st.toman napsal(a):
No se psem nemam teda zkušenost, ale oni jsou dost pozorný a potom i dost rychlý a divoký při jakémkoli vyrušení. Museli by si na psa zvyknout.

My si pořídili jak masné plemeno, tak i románky... Románci mi příjdou hodně kontaktní, vyloženě se chodí mazlit. Se psy jsou v pohodě, nevadí jim, ale to přisuzuji částěčně i našim psům, chováme pastevce, kteří se k ovcím náramně hodí :) Nyní jsou naše ovečky na pastvě se stádečkem masných oveček, všechno v pořádku, bez nějaké šikany... Jen starší ovce měly ze začátku problém s jejich barvou, tmavé ovce nikdy neviděly a románky měly za predátora :D Jinak zatím se mi zdá, že pokud srovnám stejně staré románky s masným beránkem, tak románci rostou rychleji, jsou větší, ale nevážila jsem je...

14.6.2012 11:57
mamčis

XXX.XXX.245.37

polda napsal(a):
Čistokrevné romanovky mám pro zábavu - jen tři banhice a berana. Z lednového bahnění mám celkem 8 jehňat, takže spokojenost. Začátkem podzimu budou další jehňata. Co se týká přírůstků, tak s masňákama to samozřejmě nejde srovnávat, ale zase na druhou stranu mám ovci po druhém bahnění - květen 2011 trojčata, leden 2012 čtyřčata, všechna přežila. A teď babo raď, co je lepší - masňačka nebo romanovka smajlík Každé má svoje, já zvolil romanky.

Taky mám romanovku, je to prvnička nakrytá plemenným zwartblesem a hned při prvním porodu čtyřčata, všichni beránci. Dva byli po narození velcí jako jehňata ze dvojčat a dva byli menší. Teď mají tři týdny a rostou přímo před očima. Chovám i jiné plemena oveček a nemůžu říct, že by byly romanovské jehňata výrazně menší, možná je to tím křížením se zwartblesem. Jehňata přikrmuji, ale myslím že by to ovečka zvládla i sama - má spoustu mléka.

14.6.2012 13:49
janeck

XXX.XXX.117.156

ahoj, je tu někdo, kdo dojí romanovky a dělá sýry???

15.6.2012 20:48
papen

XXX.XXX.12.203

Romanovky jsou bezva, smajlík
máme veliký ne úplně přehledný pozemek kolem řeky, kde jsou dohromady s koňma, slepicema a kachnama a pokaždý , když je zavolám, tak se hned ozvou a přiběhnou. Loni jsme koupili (prý mastného beránka) tak máme různobarevná jehňátka.

Přidejte reakci

Přidat smajlík