Dobrý den,
jsem tu poprvé a chtěli by jsme si pořídit na zahradu ovečky asi tak 3-4 kousky.
Jednalo by se o spásání trávy a na podzim by šli na pekáček.
Jsme z Mníšku pod Brdy a máme 2500m2 zahradu .
Z masných plemen jsem si zatím z knížek vybrala sufolka a oxorda je to dobrý druh?
jak musí mít vysokou ohradu asi by jsme je přesouvali po částech.
Nesehnala jsme moc knih o ovcích. Ale neustále čtu na netu nějaké info.
Díky Anička
anickamnisek
napsal(a):
Dobrý den,
jsem tu poprvé a chtěli by jsme si pořídit na zahradu ovečky asi tak 3-4 kousky.
Jednalo by se o spásání trávy a na podzim by šli na pekáček.
Jsme z Mníšku pod Brdy a máme 2500m2 zahradu .
Z masných plemen jsem si zatím z knížek vybrala sufolka a oxorda je to dobrý druh?
jak musí mít vysokou ohradu asi by jsme je přesouvali po částech.
Nesehnala jsme moc knih o ovcích. Ale neustále čtu na netu nějaké info.
Díky Anička
Dle mého 2500m2 je na 4 masňačky dost málo. Na "normální" ovci se počítá cca těch 500m2. Osobně bych zkusila nejdřív 2-3 a uvidíte. Ono jde nejen o plochu, ale hlavně o kvalitu trávy. /mj. i o to, zda bude dobrý - deštivý rok či naopak horký a tráva moc neporoste/. Vždy je lepší mít pastvinu větší než menší. A to zjistíte nejlépe právě tím, že odzkoušíte. Přikoupit případně můžete, prodává se už hůř.
Suffolk je dobrá volba, co vím, mají dobré přírůstky. Oxford down se mi taky líbil, ale osobní zkušenost nemám, tak uvidíte..snad se ozve někdo, kdo je má přímo doma. :)
lesakm
napsal(a):
Dobrý den , chováme OD už léta mohu doporučit pro vynikající maso a velice klidnou povahu vzhledem k povaze a hmotnosti jim stačí v pohodě plot 1m vysoký na žádné přeskakování plotů tedy nejsou ML.
Dobrý den,díky za odpověď mohli by jsme vás navšívit někdy pro trošku informací.
A podívat se na ovečky?
Dobrý den , podívat se klidně přijeďte akorát nevím jak to k nám máte daleko jsme v Žamberku , než vyrazíte tak mi prosím den dva dopředu zavolejte tel: 776194922 abych si na vás udělal čas jinak není problém , pokud jste z daleka je možné se u nás i ubytovat www.penzionhana.zde.cz , s pozdravem ML.
lesakm
napsal(a):
Dobrý den , podívat se klidně přijeďte akorát nevím jak to k nám máte daleko jsme v Žamberku , než vyrazíte tak mi prosím den dva dopředu zavolejte tel: 776194922 abych si na vás udělal čas jinak není problém , pokud jste z daleka je možné se u nás i ubytovat www.penzionhana.zde.cz , s pozdravem ML.
Dobrý den,
no už jsem koukala na web, moc hezký a zatím nevím termín, Jsme z Mníšku pod Brdy ale vzdálenost asi není problém.
Spíše to vidím na ubytování,ale domluvím se s manželem na kdy.Máte ted jehňátka?
OD je masné plemeno takže se nedojí mléko se nechává jehňatům , jinak ovčí mléko obsahuje nejvíce tuku ze všech mlék , v literatuře se uvádí že není moc vhodné k přímé konzumaci zato je velice dobré díky své tučnosti k výrobě sýrů /má velkou výtěžnost/ jinak chuť se během laktace dost mění zpočátku je husté a nasládlé , postupem času sladkost ztrácí a řídne, množství je různé podle toho jak má která ovce vyvinuté vemeno , od starší ovce OD můžu nadojit za den tak 1-1,5l mléka , od prvničky pak třeba jen 0,5l tam můžou být dost velké rozdíly ale jak říkám dojím je spíše vyjímečně tak to můžu dost těžko posoudit , jinak pokud budete chtít můžete si to zkusit až přijedete a uvidíte kolik nadojíte ML.
lesakm
napsal(a):
OD je masné plemeno takže se nedojí mléko se nechává jehňatům , jinak ovčí mléko obsahuje nejvíce tuku ze všech mlék , v literatuře se uvádí že není moc vhodné k přímé konzumaci zato je velice dobré díky své tučnosti k výrobě sýrů /má velkou výtěžnost/ jinak chuť se během laktace dost mění zpočátku je husté a nasládlé , postupem času sladkost ztrácí a řídne, množství je různé podle toho jak má která ovce vyvinuté vemeno , od starší ovce OD můžu nadojit za den tak 1-1,5l mléka , od prvničky pak třeba jen 0,5l tam můžou být dost velké rozdíly ale jak říkám dojím je spíše vyjímečně tak to můžu dost těžko posoudit , jinak pokud budete chtít můžete si to zkusit až přijedete a uvidíte kolik nadojíte ML.
No,děkuji moc za vyčerpávající odpověd, mi asi mléko chtít nebudem ale ochutnala bych ho.
Dojení si zkusím člověk nikdy neví.
Penzionek se mi moc líbí, ted ale jste asi pod sněhem a ovečky jsou v chlívku nebo taky venku?
takže když uděláme ohradu z kůlů a pletivo tak 120 tak by to mělo v pohodě stačit?A co stromy četla jsem že je taky ožírají.na zahradě nějaké máme a některé budem kácet, ale ne všechny jsou tu jabka ořechy,třešně, jehličnan, a tůje.
Anička
anickamnisek
napsal(a):
No,děkuji moc za vyčerpávající odpověd, mi asi mléko chtít nebudem ale ochutnala bych ho.
Dojení si zkusím člověk nikdy neví.
Penzionek se mi moc líbí, ted ale jste asi pod sněhem a ovečky jsou v chlívku nebo taky venku?
takže když uděláme ohradu z kůlů a pletivo tak 120 tak by to mělo v pohodě stačit?A co stromy četla jsem že je taky ožírají.na zahradě nějaké máme a některé budem kácet, ale ne všechny jsou tu jabka ořechy,třešně, jehličnan, a tůje.
Anička
Ovce jsou celoročně venku na zimu mají jen lehkou dřevěnnou boudu která má vrata stále dokořán tam jim dáváme balíky sena a uvnitř máme ohrádky kam zavíráme obahněné ovce s malými na pár dní aby si na sebe dobře zvykly , momentálně jsme opravdu trochu zavátí sněhem snad to sypat přestane zkusím zítra udělat u oven pár fotek jestli se zadaří dám je sem , pletivo 120cm je v pohodě stačilo by i 100 u nás máme taky 120 ale spíš kvůli psům z venku stromy ožírají pokud jsou mladé ale stačí je obalit kusem starého koberce a ovázat drátem , horší to bude s těmi tůjkami ty musíte oplotit jehličnany milují a jsou schopné je zcela vyhladit z povrchu zemského starší stromy je vpodstatě nezajímají jen snad jako drbadlo .ML.
vuznice
napsal(a):
Já nejsem zdaleka, jenom od Berouna, ale mám suffolky, a letos snad budu prodávat jednu, nebo dvě ovečky. Podívejte se na vlákno jehňata, tam jsou moji miláčci. Zuzana
Dobrý den,
a mohli by jsme za vámi přijet se podívat na ovečky?jsme z Mníšku pod Brdy a jen se chi poučit jak se to chová a tak
než dotoho vlítnem.
lesakm
napsal(a):
Ovce jsou celoročně venku na zimu mají jen lehkou dřevěnnou boudu která má vrata stále dokořán tam jim dáváme balíky sena a uvnitř máme ohrádky kam zavíráme obahněné ovce s malými na pár dní aby si na sebe dobře zvykly , momentálně jsme opravdu trochu zavátí sněhem snad to sypat přestane zkusím zítra udělat u oven pár fotek jestli se zadaří dám je sem , pletivo 120cm je v pohodě stačilo by i 100 u nás máme taky 120 ale spíš kvůli psům z venku stromy ožírají pokud jsou mladé ale stačí je obalit kusem starého koberce a ovázat drátem , horší to bude s těmi tůjkami ty musíte oplotit jehličnany milují a jsou schopné je zcela vyhladit z povrchu zemského starší stromy je vpodstatě nezajímají jen snad jako drbadlo .ML.
Dobrý den, tak jsme se dívali na penzion a ono je to fakt dálka to by chtělo vyrazit ráno a v penzionku přespat a v tomhle počasí nevím jak je to ted průjezdné je to samá bouračka .Ještě vám zavolám.
anickamnisek
napsal(a):
Dobrý den, tak jsme se dívali na penzion a ono je to fakt dálka to by chtělo vyrazit ráno a v penzionku přespat a v tomhle počasí nevím jak je to ted průjezdné je to samá bouračka .Ještě vám zavolám.
Dobrý den,
děkujeme za skvělou ukázku, kdyby starší syn nemusel na praxi tak bychom zůstali.bylo u vás krásně,ale moc jsme vám nepomohli.Těšíme se na jehňata , jen nám blokněte stejné pohlaví ještě nejsme přichystaný na trvalý chov ale co není může být.:-)))zdravíme Paní Růžičkovou a pána a děkujeme za skvělé ubytování a popovídání.
ještě mám dotaz když tedy porazíte to jehně nebo ovci tak co děláte z vnitřnostma?
A co to malý ? dostalo se z toho?Anička
Dobrý den , díky za zprávu , počasí bohužel sice moc nepřálo ale co se dá dělat , beránek nás bohužel opustil a vydal se do věčných lovišť ale to se občas stává , jinak vnitřnosti normálně vaříme a jíme , z jater dělám bezvadný játrový knedlíčky do polívky srdce na smetaně ledvinky na slanině , plíčky na smetaně slezinku uvařím pudlíkovi a z bachoru je bezvadná dršťková polívka zbydou akorát střeva která někdy vyšlemuju na klobásky ale většinou je zakopu to je vlastně s kostmi které také vyvařím na polívku to jediné co z ovce zbyde , jinak oficiálně se má jakýkoli jatečný odpad dávat do kafilerního svozu kde vám za likvidaci naůčtují asi 9kč /kg odpadu každý chovatel má strávně mít uzavíratelný omyvatelný box k uložení tohoto odpadu nebo uhynulých zvířat do příjezdu kafilerního vozu alespoň tak to po nás kdysi požadovala kontrola z SVS koupili jsme kvůli tomu tenkrát plastovou popelnici , s pozdravem ML.
Pokud budete vybírat plemeno ovcí pouze podle přírůstků tak snad máte pravdu i když pokud se budu chtít hnát jen za přírůstky volil bych určitě křížení aby se dosáhlo na heterozní efekt který se u čistokrevného chovu neprojevuje kříženci budou na produkci masa vždy lepší než čistokrevná zvířata suffolk je nejrozřířenější, nejadaptovanější a nejprošlechtěnější masné plemeno v ČR to je jisté , NC je OD asi nejpodobnější OD se podílel na vzniku tohoto plemene jeden čas se dokonce mluvilo o tom že se tato plemena sloučí do jednoho , vyloženě do hor se podle mě nehodí ani jedno z masných plemen , ale také záleží na chovateli které plemeno se mu líbí a vyhovuje mu povahou či chutí masa /ta se mimochodem u nás dlouhodobě velmi opomíjí / suffolci ve 100dnech samozřejmě váží víc ovšem jsou také podstatně tučnější nevím jaké jsou chuťové vlastnosti jejich masa zatím jsme je nejedli jinak nejvíce nám chutnají plemena Texel a OD což byl také jeden z důvodů volby tohoto plemene , mezi další přednosti OD patří velice mírná povaha ať už ovcí nebo beranů za 10let jsme neměli berana který by kohokoli napadl ať už zvíře nebo člověka , dobré mateřské vlastnosti lehké porody a dobrá plodnost běžně okolo 200% když nepočítám prvničky , střihači ovšem mohou mít na toto plemeno trošku pifku protože se musí stříhat i nohy hlava a břicho což u většiny ostatních plemen odpadá , díky břichu porostlému vlnou jsou z nich ale zase větší kožešinky , výběr plemene je na každém chovateli hlavní je aby byl ve výsledku se svou volbou sám spokojený a to u nás zatím jsme a neměnili bychom s pozdravem ML.