Beran utočí na jehnata

Přidejte téma
Přidejte téma
Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků

Radek.H

21.2.2012 10:22
Radek.H

XXX.XXX.118.5

Dobrý den chtěl by jsem se zeptat jak vyřešit když beran utočí na novorozená jehnata? V pátek 17.2 se nám narodila první jehnata (dvojčata) ovečka (kříženka romanovky a clun foresta) byla oddělena od stáda den před porodem dali jsem jí do samostatného boxu 2x2. Po třech dnech jsme ji chtěli vrátit do stáda i s jehnatama ale beran (clun forest) začal dost tvrdě trkat do jehnat museli jsem znovu oddělit ovci s jehnatama dali jsme ji zpět do boxu a místo jedné stěny jsme dali pletivo aby ovce byl v kontaktu s celym stádem a mohli na sebe videt a očuchávat se. Prosím o jakoukoliv radu.

Předem děkuji za odpověd.

21.2.2012 10:49
nadja

XXX.XXX.213.74

Radek.H napsal(a):
Dobrý den chtěl by jsem se zeptat jak vyřešit když beran utočí na novorozená jehnata? V pátek 17.2 se nám narodila první jehnata (dvojčata) ovečka (kříženka romanovky a clun foresta) byla oddělena od stáda den před porodem dali jsem jí do samostatného boxu 2x2. Po třech dnech jsme ji chtěli vrátit do stáda i s jehnatama ale beran (clun forest) začal dost tvrdě trkat do jehnat museli jsem znovu oddělit ovci s jehnatama dali jsme ji zpět do boxu a místo jedné stěny jsme dali pletivo aby ovce byl v kontaktu s celym stádem a mohli na sebe videt a očuchávat se. Prosím o jakoukoliv radu.

Nebylo by lepší oddělit berana? Nebo ho alespoň přivázat.

21.2.2012 13:16
mamčis

XXX.XXX.245.37

Radek.H napsal(a):

Měli jsme minulý rok stejný problém s beranemsmajlík, letos jsme ho dali bokem od ovcí a je klid. U některých beranů je zbytečné riziko nechat je u jehňat a je škoda přijít o jehňata. Při vypouštění na pastvu si beran jehňat už nevšímá.

21.2.2012 20:32
bohatýr

XXX.XXX.37.6

mamčis napsal(a):
Měli jsme minulý rok stejný problém s beranemsmajlík, letos jsme ho dali bokem od ovcí a je klid. U některých beranů je zbytečné riziko nechat je u jehňat a je škoda přijít o jehňata. Při vypouštění na pastvu si beran jehňat už nevšímá.

Nikdy jsme nezkoumali,zda berani ubližují jehnatům,protože byli včas odděleni.

21.2.2012 21:45
mamčis

XXX.XXX.245.37

bohatýr napsal(a):

My jsme ho měli taky odděleného, ale jakmile ucítil ovci po porodu, překonal vysoké hrazení a dostal se k ovci s jehňetem a jehně několikrát nabral dost nešetrně. Letos jen z povzdálí nakukuje, jak mu ty děti přibývají.smajlík

22.2.2012 20:30
lesakm

XXX.XXX.164.241

Dobrý den , jestli agresivita beranů nebude taky závislá na plemeni , už 10let chováme OD a nikdy jsme berana ze stáda na bahnění neoddělovali žádný z beranů nikdy jehňatům ovcím ani nám nezkřivil ani vlásek předtím jsme měli berama T a taky v pohodě dohromady jeden rok jsme měli R a ten mlátil březí ovce jako nepříčetný ale jehňata ne . ML:-).

26.2.2012 12:16
vojtaln

XXX.XXX.37.6

bohatýr napsal(a):

Podle mě tam beran být nemá,a navíc pokud kojícím ovečkám "přilepšujete",sežere to většinou beran a on zpravidla nekojí. A pokud by ovečka potřebovala pomoc a já nebyl doma,manželka do stáda,kde je beran,nejde

26.2.2012 19:09
lesakm

XXX.XXX.164.241

No u nás do stáda s beranem mohou chodit klidně bez problémů i malé děti , nikoho si nevšímá jen za mnou si občas přijde pro kousek suchého chleba a podrbat , oblilí ovcím nijak zvlášť neujídá dostávají ho venku do dlouhého úzkého žlábku kde musí stát všechny vedle sebe včetně berana takže sežere stejně jako každá jiná ovce , navíc si myslím že si to po připouštěcí sezóně kdy neměl čas se pořádně nažrat zaslouží nehledě na to že na to dostává dotaci takže bez problémů:-)ML.

26.2.2012 20:35
vuznice

XXX.XXX.69.158

lesakm napsal(a):
No u nás do stáda s beranem mohou chodit klidně bez problémů i malé děti , nikoho si nevšímá jen za mnou si občas přijde pro kousek suchého chleba a podrbat , oblilí ovcím nijak zvlášť neujídá dostávají ho venku do dlouhého úzkého žlábku kde musí stát všechny vedle sebe včetně berana takže sežere stejně jako každá jiná ovce , navíc si myslím že si to po připouštěcí sezóně kdy neměl čas se pořádně nažrat zaslouží nehledě na to že na to dostává dotaci takže bez problémů:-)ML.

Berana mám ve stádě nonstop, nejsou s ním problémy, jehňata po něm lítají a mají ho jako překážkovou dráhu. Ovcí si po porodu nevšíma a nemám problém jít k ovcím. Domnívám se, že ti berani, kteří jsou mimo stádo a dávají se k bahnicím jen na připuštění, jsou zlí a mrzutí, pak jsou s nima problémy. Mám druhýho berana, ten první byl taky bezvadný, ale když jsem chytala jehně, tak ho bránil a skončila jsem s naraženýma plícema a vnitřním hematomemsmajlík Pak jsem si dávala pozor:-)):-)):-)) Zuzana

26.2.2012 22:00
sosek

XXX.XXX.13.134

Stejný problém jako u příspěvku "Ovce útočí na jehňata", mají málo prostoru a beran své stádo v podstatě zachraňuje. Kdyby přežila všechna mláďata, pojdou hlady, protože mají malý prostor, podle něj. Je to tak přirozené. Buďto jej oddělujte (což je ale pro něj dost deprimující), nebo jim nechávejte stále přístup do ohrady. Nevím, proč se ovce na zimu zavírají, kdo to vymyslel?
Veronika

27.2.2012 02:05
lesakm

XXX.XXX.164.241

vuznice napsal(a):
Berana mám ve stádě nonstop, nejsou s ním problémy, jehňata po něm lítají a mají ho jako překážkovou dráhu. Ovcí si po porodu nevšíma a nemám problém jít k ovcím. Domnívám se, že ti berani, kteří jsou mimo stádo a dávají se k bahnicím jen na připuštění, jsou zlí a mrzutí, pak jsou s nima problémy. Mám druhýho berana, ten první byl taky bezvadný, ale když jsem chytala jehně, tak ho bránil a skončila jsem s naraženýma plícema a vnitřním hematomemsmajlík Pak jsem si dávala pozor:-)):-)):-)) Zuzana

No myslím že tím oddělováním berana to nebude taky ho oddělujeme a od jara do podzimu je zvlášť , od podzima do jara je s ovcemi , přesto žádný problém :-)ML.

27.2.2012 10:45
kayna

XXX.XXX.240.15

sosek napsal(a):
Stejný problém jako u příspěvku "Ovce útočí na jehňata", mají málo prostoru a beran své stádo v podstatě zachraňuje. Kdyby přežila všechna mláďata, pojdou hlady, protože mají malý prostor, podle něj. Je to tak přirozené. Buďto jej oddělujte (což je ale pro něj dost deprimující), nebo jim nechávejte stále přístup do ohrady. Nevím, proč se ovce na zimu zavírají, kdo to vymyslel?
Veronika

Tohle by mě také zajímalo, proč se, nejen ovce, zavírají vůbec, nejen na zimu. Navíc mi připadá, že jen v Česku.. Vysvětlete mi to, někdo, prosím. Například v Británii jsem viděla třeba i koně skoro trvale venku.. Moje ovce ovčím skoro nepoužívají (narozdíl od kozlíka, který zaleze při každé změně počasí..)
Budiž, když někdo nemá pastvinu trvale k dispozici, ale jinak?
smajlík

27.2.2012 11:09
lavacca

XXX.XXX.1.3

kayna napsal(a):
Tohle by mě také zajímalo, proč se, nejen ovce, zavírají vůbec, nejen na zimu. Navíc mi připadá, že jen v Česku.. Vysvětlete mi to, někdo, prosím. Například v Británii jsem viděla třeba i koně skoro trvale venku.. Moje ovce ovčím skoro nepoužívají (narozdíl od kozlíka, který zaleze při každé změně počasí..)
Budiž, když někdo nemá pastvinu trvale k dispozici, ale jinak?
smajlík

A co takhle kvůli porodům??? Samozřejmě, že pokud naplánuji jehňata na leden/únor, kdy je v ČR velká zima, tak nenechám jehňata rodit ve sněhu a matky zavřu. Ideální je teda mít stáj spojenou s pastvinou, aby si zvířata vybrala, ale dost lidí má ovce přes zimu např. ve stodole a jinak pase na vzdálenějších pastvinách. A jak byste to řešili vy? Když máte masná plemena a potřebujete kvůli zájmu na Velikonoce jehňata rodit ten leden/únor (někdy už i v prosinci).

My máme ovce celoročně s přístřeškem, ale bahníme v dubnu, tudíž už do tepla a není problém.

Nemůžu si pomoct, ale poslední dobou je to jak na hlavu - nejdřív bylo ok všechno zavírat a teď to zas všichni ženou do extrémů celoročně s přístřeškem a vůbec neřeší, že pokud rodí ovce venku do mrazu, že o jehňata většinou přijde /nebo třeba o 1 ze 2, jelikož je nestihla obě "dopucovat" do sucha/. Co takhle nějaký zdravý kompromis? Pokud možno mít stáj + pastvinu u sebe, aby si mohly vybrat, apod. Ale ne je vyhodit na mráz a běda, když vám jehně uhyne. Šup s váma do klobás. smajlík Samozřejmě taky na pobyt venku zvykat, atd.

A srovnávat ČR s VB je k smíchu - copak oni tam mají takhle studené zimy? Nemají. A navíc koně jsou celoročně venku i v ČR, ale samozřejmě, že pokud je to březí kobyla, je doma, aby nepřišel chovatel o hříbě. Nebo starší či nemocný kůň. Ono se u všeho chce zamyslet, ne šmahem říct všechno vyhodíme ven na mráz, však oni to nějak překlepou. A pak se divit, že to nejde.

Sama byste asi bez otužování venku taky bydlet nechtěla..natožpak přivádět dítě na svět, ale chtít to od ovcí, apod. je teď hrozně "in". smajlík

27.2.2012 12:00
sosek

XXX.XXX.13.134

Koukám, že jsem asi IN, když mám z ovečky a kozy trvale venku, to je super, netušila jsem smajlík Ne, vážně. Dospělí to zvládají naprosto v pohodě i v minus 30. Když rodily, chodila jsem je ob 2h kontrolovat. A nemyslím, že je problém je zavřít na porody, Když během roku celé stádo na týden, kdy se bahnice sjednotí rodit zavřete, tak není problém. Ale fascinuje mě, že "chovatelé", kteří zavřou kozu (častěji) na celý život do krcálku 1x2m se divá, že jim vraždí mladé. U ovcí je to lepší, ty se nedojí, tak je většinou nechává člověk venku. Ale zrovna ovce zimu vůbec neřeší, muselo by být -40 aby si všimly, vždyť mají kožich jak blázen.
Pokud se zavíráním nemají zvířata potíže, není to proč řešit. Ale 99% problémů v chovu je způsobených špatnou technikou a nedostatkem znalostí přirozených pochodů ve stádě a etologie.
Vždyť, když už táta nebo tetka ovčí začně zabíjet svojí rodinu, to je průser. To musí ta zvířata být hrozně ve stresu, není to řpirozené, stádo chce růst.
S pozdravem Veronika Antalová

27.2.2012 13:04
lavacca

XXX.XXX.1.3

sosek napsal(a):
Koukám, že jsem asi IN, když mám z ovečky a kozy trvale venku, to je super, netušila jsem smajlík Ne, vážně. Dospělí to zvládají naprosto v pohodě i v minus 30. Když rodily, chodila jsem je ob 2h kontrolovat. A nemyslím, že je problém je zavřít na porody, Když během roku celé stádo na týden, kdy se bahnice sjednotí rodit zavřete, tak není problém. Ale fascinuje mě, že "chovatelé", kteří zavřou kozu (častěji) na celý život do krcálku 1x2m se divá, že jim vraždí mladé. U ovcí je to lepší, ty se nedojí, tak je většinou nechává člověk venku. Ale zrovna ovce zimu vůbec neřeší, muselo by být -40 aby si všimly, vždyť mají kožich jak blázen.
Pokud se zavíráním nemají zvířata potíže, není to proč řešit. Ale 99% problémů v chovu je způsobených špatnou technikou a nedostatkem znalostí přirozených pochodů ve stádě a etologie.
Vždyť, když už táta nebo tetka ovčí začně zabíjet svojí rodinu, to je průser. To musí ta zvířata být hrozně ve stresu, není to řpirozené, stádo chce růst.
S pozdravem Veronika Antalová

Já taky nevidím nějaké plus v tom zavírat je na celý život bez výběhu. Ale přijde mi, že poslední dobou jak někdo řekne, že je zavírá i jen přes zimu domů, sesypou se na něj kritici, že je tak týrá, apod. přitom je lepší je zavřít a v pohodě odchovat než mít celoročně venku, ale bez odchovů. Extrém jsou zas ti, kteří je mají venku bez přístřešku a taky se diví, že se ovce chce schovat před deštěm, sluníčkem, apod.

Takže ano, pokud rodí v zimě, kldině zavříát, když je rpoblém a je kam, tak oddělit.

Jinak první beran (romanovka) jehňata rozmazloval (nechával je mu skákat na záda, ducat do něj, apod.). Druhý beran (ouessant) byl zlej na březí ovce( rád je kvůli žrádlu trkal do břicha), takže byl odděleně a pak jak viděl jehně, měl tendenci ho odhánět od matky. takže musel být oddělen dál. Třetí (taky ouessant) nynější beran je od přivezení ve stádu celoročně, ovci po porodu chvilku honí a občas jemně odstrčí čumákem jehně na stranu. Jinak si s nima taky hraje, samozřejmě je i brání. Takže nemusí být problém ani ve velikosti pastviny či ustájení, ale v tom, že je to prostě "hajzlík". A takovýho nepředěláte.

Dlv

16.4.2015 22:26
Dlv

XXX.XXX.117.117

Tak jsem se s tím setkal dnes taky a nevím co mám s beranem dělat. Četl jsem tu, že by to mohlo být tím, že beran má pocit, že je pastvina neuživí proto je chce zabít, pastvina má sice jen 1000 m2 a jsou na ní 3 ovce a jeden beran, ale celoročně mají k dispozici seno a ještě je pouštím občas mimo pastvinu na volno.

sorrio

12.6.2015 12:19
sorrio

XXX.XXX.242.140

Dobry den. Berany máme u ovcí téměř celoročně kromě léta, kdy potřebujeme posunout připouštění na jarní porody do tepla. A nikdy nám žádný beran jehňata nenapadal. Koukám, že diskuze je 3 týdny stará, tak už to máte jistě vyřešené a berana daného stranou. Ale dle mého názoru beran útočící na své jehňata do chovu prostě nepatří (mimo jiné aby nepředával tento povahový rys dalším generacím).

18.2.2018 12:02
dadus

XXX.XXX.157.25

Máte někdo zkušenost s dlouhodobým přivázáním berana? Včera mi porodila ovce a hned začal útočit na jehně, nevím co mu hráblo. Vloni byl s ovcema a byl v pohodě, ale to byl ještě mladej, je to OD. Přitom na lidi je v pohodě. Nebo jestli to je jen chvilkový než si na něj zvykne?
Maj mi rodit ještě dvě ovce a romankova bude mít asi zas čtyřčata, tak bych se nechtěl dožít nejakýho masakru smajlík.

1.3.2018 16:16
Martík

XXX.XXX.177.30

Radek.H napsal(a):

Dobrý den,
máme stejný problém jehňata narozená v neděli 25.2.večer daná do připraveného chlívku, dnes1.3. jsme je vypustily, ovce se chtěla asi pochlubit šla k ostatním s ovcím a beran je mu rok máme od lonska nového (ten před ním také trknul, ale jen když ho jehňata otravovala) do jehnat také jako u vás dost trvdě trkal docela nás to vyděsilo na seznamování to nevypadalo, nechali jsme je asi hodinu, ale beran jim nedal pokoj ovce bečela volala jehňata a utíkala před ním, tak jsme je odchytily a zpátky do chlívku. chystá se bahnit ještě jedna ovečka, chlívek bude potřeba pro ni a první obahněná ovce by už měla být i s jehňaty u ostatních - vidím řešení - že teda toho berana oddělíme, el. oplůtkem. snad to bude stačit uvidíme.
lidi myslíte - že se beran uklidní, že jde jen o zvyk na jehňata ? díky za jakoukoli radu m.

1.3.2018 17:41
jírab

XXX.XXX.229.192

Mám Suffolky a již několikátý beran je s jehňatama zadobře. Pravda, když dám ovci s několikadenním jehnětem s choulu k ostatním, tak párkrát po jehněti vyjede, ale za půl hoďky je vše ok. Pak už jenom jehňata musejí přijít na to, že s pytlíku mléko neteče

Přidejte reakci

Přidat smajlík