Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
10.3.2012 17:31
pkovarova

XXX.XXX.239.63

Prosím o radu. Prvnička nám porodila tři jehňátka.:-) Poslední je nejslabší Váží cca 2kg.
Začala jsem dokrmovat Telfidem . Jaké množství mám dávat. Zatím 3x denně 250ml. díky

10.3.2012 19:23
zetor7745

XXX.XXX.159.11

Snad vám to nebude vadit že to napíší k vám do tématu mám stejný problém dnes nám porodila prvnočka sice jen dvojčeta o první se postarala a necháho pít ale to druhé také olízala a když vztalo a chtělo se podní jít napít tak ho šťuchala a srážela na zem je slabší než to první tak jsme ho vzali rači dom na flašku aby jsme oněj nepřišli. Zatím dávám normální mléko z obchodu vím že to není ideální ale do pondělka to musí vydržet pak mu koupím náhrašku. Jaké mám dávat množství a jak často? děkuji

10.3.2012 20:42
danurba

XXX.XXX.40.196

píše se to tu pořád dokola, stačilo by zapátrat ve vyhledávači. Nově narozené jehně musí nejprve dostat mlezivo, aspoň 50ml, a pak náhražku. První den asi tak 6x denně asi 50-100ml a pomalu postupně zvyšovat dávku a prodlužovat intervaly. První den je 250ml hrozně moc, hrozí přepití a težký průjem.

10.3.2012 21:12
zetor7745

XXX.XXX.159.11

100ml za celý den?

10.3.2012 21:41
pkovarova

XXX.XXX.239.63

Ve vyhledávači jsem pátrala ,ale množství jsem nikde neobjevila. Jehnička je pořád pod ovcí.Tři dny jsme chodili a každé dvě hodiny strkali pod mámu.(od 8 ráno do 10 večera) Bohužel to nestačilo. Příkrm dostává až od čtvrtého dne. Kde tedy najdu poměr živá váha/množství mléka?? např 2kg/600ml , 6kg/1000ml. Začíná se tedy na 600ml mléka/den? (samozřejmě po mlezivu) Děkuji

10.3.2012 21:45
danurba

XXX.XXX.40.196

pkovarova napsal(a):
Ve vyhledávači jsem pátrala ,ale množství jsem nikde neobjevila. Jehnička je pořád pod ovcí.Tři dny jsme chodili a každé dvě hodiny strkali pod mámu.(od 8 ráno do 10 večera) Bohužel to nestačilo. Příkrm dostává až od čtvrtého dne. Kde tedy najdu poměr živá váha/množství mléka?? např 2kg/600ml , 6kg/1000ml. Začíná se tedy na 600ml mléka/den? (samozřejmě po mlezivu) Děkuji

To je individuální u každého jehněte. Spíš se řiďte tvarem bříška, po napití musí být plné, ale ne vyboulené. A pořád platí, že dávat častěji malé množství je ideální.

10.3.2012 21:47
danurba

XXX.XXX.40.196

zetor7745 napsal(a):
100ml za celý den?

Ne, 6x denně asi 50-100ml, takže kolem 400-600ml za den. To platí pro první dny, jak jehně roste, zvedá se i spotřeba mléka.

10.3.2012 21:57
pkovarova

XXX.XXX.239.63

Ona je to taková malá piraňa. i po tomhle množství není vyboulená ,flašku jí musím odervat a ještě se otočí a cpe se pod mámu.
Alespoň je už veselejší a ostatní jí tolik neválcují. Už jí tolik netrčí kříž. Budeme dávat častěji.

12.3.2012 18:18
lesakm

XXX.XXX.164.241

Dobrý den , u nás dáváme v těchto případech jehňatům vypít tolik kolik vypijí když jsou plná tak sama přestanou pít a nikdy jsme s tím neměli problém v poslední době používáme sušené mléko pro telata Milkivit mám s ním dobré zkušenosti má vysoký podíl mléčné složky a je levnější než originály pro jehňata akorát se musí volit jiné dávkování při přípravě aby bylo hustější dávám 200g/litr teplé vody:-)ML.

12.3.2012 20:56
enducha

XXX.XXX.18.54

lesakm napsal(a):
Dobrý den , u nás dáváme v těchto případech jehňatům vypít tolik kolik vypijí když jsou plná tak sama přestanou pít a nikdy jsme s tím neměli problém v poslední době používáme sušené mléko pro telata Milkivit mám s ním dobré zkušenosti má vysoký podíl mléčné složky a je levnější než originály pro jehňata akorát se musí volit jiné dávkování při přípravě aby bylo hustější dávám 200g/litr teplé vody:-)ML.

A máte nějakou fintu když jehně nechce cucat samo..?

12.3.2012 20:57
bohatýr

XXX.XXX.37.6

My jsme dávali kravské mléko plus cvejce,někdo dává i glukopur.kravské mléko je v pohodě,pochopitelně domácí,nikdy žádný úhyn . Zollosmajlík

12.3.2012 21:15
zetor7745

XXX.XXX.159.11

Dáváte někdo jehnatům toto http://www.topchovatel.cz/p/Mikrop-OVIS-kompletni-mlecna-smes-jehnata-kuzlata-3kg ? Mám jehně na flašce ale dá¨vám mu kupované mléko z obchodu.

12.3.2012 22:30
danurba

XXX.XXX.40.196

zetor7745 napsal(a):
Dáváte někdo jehnatům toto http://www.topchovatel.cz/p/Mikrop-OVIS-kompletni-mlecna-smes-jehnata-kuzlata-3kg ? Mám jehně na flašce ale dá¨vám mu kupované mléko z obchodu.

dávám a jsem s ním spokojená

12.3.2012 22:43
zetor7745

XXX.XXX.159.11

A podáváte tu náhrašku ve stejných dávkách jak mlého třeba u 3 deního jehnete aso 120ml 6krát deně.

13.3.2012 00:05
vuznice

XXX.XXX.28.195

danurba napsal(a):
dávám a jsem s ním spokojená

Krmím s touto náhražkou už několik let a není problém, jehňata jsou macíci a nejsou podvyžívenásmajlík Zuzana

13.3.2012 09:02
ivlna

XXX.XXX.233.208

enducha napsal(a):
A máte nějakou fintu když jehně nechce cucat samo..?

Pokud není schopné sát z flašky, dám mu do tlamičky prst a na ten stříkačkou stříkám mléko, pokud má sací reflex, dá se takto dobře nakrmit, po pár krmeních se podaří převést na lahev.
Taky myslím, že každé má trochu jinou potřebu a není nutné do jehněte/kůzlete dostat určené množství, zezačátku stačí, když si cucnou trošičku, ale často. Letos jsem začínala s mrňavým kůzlátkem po 10-20ml. Pomalu se to zvyšuje, přepití je stejně špatné jako nanapití.
A ještě mám špatnou zkušenost, když jsem jednou přešla při dokrmování už starších jehňat z Mikrop - Ovisu na sušené kravské mléko pro telata, obě jehňata se nafoukla a uhynula. Když se mění mléko, myslím, že je dobré přecházet pozvolna, pomalu nové přimíchávat k původnímu krmení.

13.3.2012 12:16
pkovarova

XXX.XXX.239.63

Já nevím, kravské mléko se prý dávat nemá. Kvůli jinému složení, aby nedošlo k průjmu a úhynu.
pro mě je také dostupnější Milkivit, ale nakonec jsem sehnala Telfid. Je to obdoba jehněsanu.
Dávám od pátku a jehnička je pěkná, vitální. Vítá mi a s tryskem se přisaje k lahvi.:-) Už jsme na 800ml/den.
Už je dám asi zpět do stáda, jenom pro změnu zavřu berana, aby meli klid.

13.3.2012 15:15
mamčis

XXX.XXX.245.37

pkovarova napsal(a):
Já nevím, kravské mléko se prý dávat nemá. Kvůli jinému složení, aby nedošlo k průjmu a úhynu.
pro mě je také dostupnější Milkivit, ale nakonec jsem sehnala Telfid. Je to obdoba jehněsanu.
Dávám od pátku a jehnička je pěkná, vitální. Vítá mi a s tryskem se přisaje k lahvi.:-) Už jsme na 800ml/den.
Už je dám asi zpět do stáda, jenom pro změnu zavřu berana, aby meli klid.

Tak to já na kravské mléko nedám dopustit. Jehňata jím kojím už 7 týdnů a výborně prospívají. Minulý rok jsem přikrmovala dvojčata u prvničky, která neměla moc mléka a taky nádherně narostly.smajlík

15.3.2012 19:56
zetor7745

XXX.XXX.159.11

Dnes jsem tedy zakoupil tuto náhrašku http://www.topchovatel.cz/p/Mikrop-OVIS-kompletni-mlecna-smes-jehnata-kuzlata-3kg ale je tam dávkování 0, až 0,35l dvakrát nebo třikrát deně? není to málo na 5dení jehně 3krát deně? Tet dávám kupované mléko tak 6krát deně.

15.3.2012 20:11
vuznice

XXX.XXX.25.223

zetor7745 napsal(a):
Dnes jsem tedy zakoupil tuto náhrašku http://www.topchovatel.cz/p/Mikrop-OVIS-kompletni-mlecna-smes-jehnata-kuzlata-3kg ale je tam dávkování 0, až 0,35l dvakrát nebo třikrát deně? není to málo na 5dení jehně 3krát deně? Tet dávám kupované mléko tak 6krát deně.

Pětidenní jehně krmím každé dvě hodiny. V tomto věku vypije až 100ml na krmení, ale to záleží na velikosti jehněte. Poslední krmení mám kolem 24hod. večer a začínám ráno v 6hod. Postupně prodlužuji intervaly krmení a přidávám množství. Ještě jsem neměla úhyn u flaškáče a rostou jak z vody:-):-):-) Největší problém je pak odstavit jehně, protože řve a domáhá se pití, kope do dveří a ráno je to nepříjemný budíčeksmajlík, ale dostane nás z postele!!!! Zuzana

15.3.2012 22:20
zetor7745

XXX.XXX.159.11

To máte pravdu řev je to hrozný jak kdyby ho brali na nože :D ted dávám každé 3 hodiny asi 180ml.

15.3.2012 22:33
vuznice

XXX.XXX.25.223

zetor7745 napsal(a):
To máte pravdu řev je to hrozný jak kdyby ho brali na nože :D ted dávám každé 3 hodiny asi 180ml.

Moje Johana má tři měsíce a dneska večer je výkon, vůbec neřve, ale jenom proto, že celý den byla na pastvě. Ráno bude řev a dostane jenom půl flašky, musím ji odsrtavit, váží 28kg a je z trojčatsmajlíksmajlík

17.3.2012 20:42
zetor7745

XXX.XXX.159.11

tak dokud jsem dával jehněti kupované mléko tak mělo krásné bobky a tet dávám druhý den náhrašku a má ztoho průjem? co stím mám se vrátit zpátky na kupované mléko?

17.3.2012 20:54
danurba

XXX.XXX.40.196

Uvařte mu čaj z dubové kůry a zůstaňte u náhražky. Průjmy při přechodu bývají, musí si na nové mléko zvyknout.

13.6.2012 13:45
murjel

XXX.XXX.161.246

danurba napsal(a):
píše se to tu pořád dokola, stačilo by zapátrat ve vyhledávači. Nově narozené jehně musí nejprve dostat mlezivo, aspoň 50ml, a pak náhražku. První den asi tak 6x denně asi 50-100ml a pomalu postupně zvyšovat dávku a prodlužovat intervaly. První den je 250ml hrozně moc, hrozí přepití a težký průjem.

Letos jsem měla problém, kdy ovce porodila dvojčata. Jedno jehně přijala bez problémů, druhé odmítla a nechtěla ho přijmout. Násilím jsem ji donutila, že dala jehněti napít po narození tím, že jsem ji podržela. Kamarád má krávy a když podojí krávu po narození telete, tak mu vždy zbude hodně mleziva, které nemůže dát pro mlékárnu, takže to jsem si dvakrát odvezla celý kyblík (3l) a pokaždé jehněti ohřála (ještě štěstí, že se rodila jemu jehňata a nám ovce skoro ve stejnou dobu). Teď dostává normální kravské mléko - nepřevařené a protože stoupá spotřeba, tak ředím mlékem krabicovým 1,5%. Jehně prospívá stejně, jako jehně, které matka krmí. Cumel, jak mu říkáme si o lahev řekne nadměrným bečením, takže pomalu prodlužujeme dávky, abychom se dostali na krmení ráno a večer a vynechali postupně poledne. Jinak slupne 800ml jak malinu a dal by si další, kdyby ho člověk nechal, ale protože jehňata u mámy již žerou trávu, tak ho vlastně postupným prodlužováním doby a snižováním dávek nutím k tomu, aby se naučil trávu žrát také. Jinak mi poradil ještě zkušený chovatel, koupit si Kombisol B a dát malé množství pro povzbuzení imunity hned po narození do tlamičky (zředila jsem to vlažnou vodou a stříkačkou dala jehněti). A tohle všechno jsem se dozvěděla od kamaráda, který má krávy a ne ovce. Není tedy asi pravdou, že by ovcím kravské mléko vadilo, nebo bylo pro ně škodlivé. Takže pokud je problém a nemáte nadojené čerstvé mléko od krávy, zkuste krabicové pro začátek, než seženete třeba náhradu, ale berte jenom 1,5%, případně plnotučné. Ať se Vám všem daří

30.1.2013 09:37
xjanca

XXX.XXX.119.169

murjel napsal(a):
Letos jsem měla problém, kdy ovce porodila dvojčata. Jedno jehně přijala bez problémů, druhé odmítla a nechtěla ho přijmout. Násilím jsem ji donutila, že dala jehněti napít po narození tím, že jsem ji podržela. Kamarád má krávy a když podojí krávu po narození telete, tak mu vždy zbude hodně mleziva, které nemůže dát pro mlékárnu, takže to jsem si dvakrát odvezla celý kyblík (3l) a pokaždé jehněti ohřála (ještě štěstí, že se rodila jemu jehňata a nám ovce skoro ve stejnou dobu). Teď dostává normální kravské mléko - nepřevařené a protože stoupá spotřeba, tak ředím mlékem krabicovým 1,5%. Jehně prospívá stejně, jako jehně, které matka krmí. Cumel, jak mu říkáme si o lahev řekne nadměrným bečením, takže pomalu prodlužujeme dávky, abychom se dostali na krmení ráno a večer a vynechali postupně poledne. Jinak slupne 800ml jak malinu a dal by si další, kdyby ho člověk nechal, ale protože jehňata u mámy již žerou trávu, tak ho vlastně postupným prodlužováním doby a snižováním dávek nutím k tomu, aby se naučil trávu žrát také. Jinak mi poradil ještě zkušený chovatel, koupit si Kombisol B a dát malé množství pro povzbuzení imunity hned po narození do tlamičky (zředila jsem to vlažnou vodou a stříkačkou dala jehněti). A tohle všechno jsem se dozvěděla od kamaráda, který má krávy a ne ovce. Není tedy asi pravdou, že by ovcím kravské mléko vadilo, nebo bylo pro ně škodlivé. Takže pokud je problém a nemáte nadojené čerstvé mléko od krávy, zkuste krabicové pro začátek, než seženete třeba náhradu, ale berte jenom 1,5%, případně plnotučné. Ať se Vám všem daří

Já jsem jehně dala z baráku ven po 14 dnech. Chodím s flaškou za ním, intervaly lehce prodlužuju a zvyšuju množství. Bohužel jehně je ja nás už navyklé a můžu si jen nechat zdát o tom, že by ho něco donutilo jít si požvykovat seno nebo se vůbec připojit ke stádu. Celý den stojí nebo leží přilepené na našich dveřích a řve. Doufám, že brzy rezignuje a připojí se ke svým.

Přidejte reakci

Přidat smajlík