Dobrý den.
Ráda bych se zeptala na vaše zkušenosti. Letos se nám narodilo první jehňátko, beránek, ale našla jsem ho o samotě, napůl očištěného a máma o něj nejevila nejmenší zájem. Je to tedy prvnička 1 a půl roku stará a zajímalo by mě, zda se tento stav může opakovat i příští rok. Jaké máte zkušenosti? Je lepší takovou ovci vyřadit z chovu?
Děkuji za názory.
dobrý den , mám stejný problém , ovce včera porodila 2 jehnátka , první ale odmítá k sobě připustit sice pokud pije to druhé tak se napije i to první , je to prvorodička a tak by mne taky zajímalo jestli se to bude opakovat i příště. Jiné ovce roděj a starají se dobře a bez problému tak sem z toho byla kapánek vykulená. Letos sem už přikrmovala kůzlkata tak sem ráno skusila dát napít i jehněti a to se za chvilinku přisálo na flašku a vypilo asi 15ml na jeden zátah, včera se napilo mleziva to vím určitě pilo asi 2x co sem viděla jen by mne zajímalo co ovce blbne že ho odhání a jsestli se to bude opakovat i při příštích jahnatech.
Dobrý den. U prvniček se to stává. První porod je pro ně stres a některé se jehněte jako by bály. Stane se to i u starších ovcí, kdy má těžký porod a jehně si dostatečně "nevychutná" -neočistí. U dvojčat očistí třeba jen jedno. Ale na 99% se to opakovat nebude!!!!!! (dvacetiletá zkušenost )
Martin
děkuju za ulkidnění , jehně se už i parkrát napilo samo ale stejně tam každé 2 hodky s lahví zaběhnu a dám mu napít , vždycky se přifaří když je máma zaměstnaná tím druhým ale jinak ho odhání , ted když ste napsal že se ho jakoby bojí tak mi to tak taky přijde , mám 4 ovečky a 2 kozy jen tak pro radost a stímhle sem se zatím nesetkala tak mi to trochu nahnalo jestli sem neudělala chybu. Ještě jednou děkuju za radu ... zlatá IFAUNA ...tolikrát mi už poradila a pomohla rychlou radou
Taky děkuji.
Máme také jen čtyři ovečky, všechny ostatní jehňátko zvědavě očichávají, neodhánějí, kdyby měly svá jehňata možná by mu daly i napít, jen ta máma praštěná si ho ani nevšimne a fakt mi přijde, že se ho bojí. Když ji chytneme a jehňátko pod ní dáme, tak je i klidná a nechá malé napít, ale většinou chodím sama, tak musím dávat z flašky.