Dobrý den, koupili jsme teď domek s pozemkem a protože máme volnou část zahrady, chtěla jsem v budoucnu chovat pár ovcí nebo koz.
Může být ve výběhu pro tato zvířata ořešák? Vím, že listí ořechu je jedovaté, nebude jim to tedy vadit? Asi je to hloupost, ale nikdy jsem ovce ani kozy nechovala, tak se pro jistotu ptám:o)
Nemáte někdo typ na dobrý web ohledně chovu? Předem děkuji!!
Listí ořešáku obsahuje tříslovinu tanin a další látky, díky nimž se špatně rozkládá. Proto není dobré ho dávat na kompost, může přenášet různé houby apod.
Ale má značné antibakteriální a léčebné účinky. Dříve se např. používalo (a ještě stále používá) jako podestýlka do chlévů, jako ochrana proti parazitům a bakteriím.
Jedovaté není.
roklanka
napsal(a):
Moje kozy mají ve výběhu 14 starých ořešáků,nejenom,že spodní větve zbaví lisí,krásně panáškují na zadních,aby se k nim dostaly. Jakmile začnou padat ořechy,začíná se rozléhat chroupání. Je-li nějaký ořech větší,vyplivnou ho a hledají menší. Roklanka
Roklanko smím se zeptat?
Někde tady v diskusi jsem kdysi četla, že se kozy nažraly ořechového listí (nebo kůry z ořešáku ) a že pak měly hořké mlíko. Máte také takovou zkušenost? Já teda nemám ořešák ani v dohledu, jen mě to tak napadlo, jestli to, co kozy snědí, má vliv na chuť mlíka
Děkuji moc za odpověď
roklanka
napsal(a):
Kůru z ořešáků kozy nechají ,asi je nechutná (tedy myslím staré stromy,mladé jim nevadí,ty oholí) ,mléko je chutné,bez jakékoliv pachuti,řekla bych,že je to pověra. Roklanka
Děkuji za objasnění :-)
Já jsem si právě taky myslela, že je to pověra, ale když píšete kolik ořešáků máte, nedalo se nezeptat se :-)
Jsem rád, že jsem se dočetl, že listí s ořešáků není pro ovce jedovaté. Dlouho si ho nevšímaly a posléze začly likvidovat kam dosáhly. Pokud není listí jedovaté pro ovce, tak znamená, že ani šlupka od ořechů? Dělají mi medvědí práci, kdy ořechy popadají, tak ožerou šlupku a já sbírám jen pěkné ořechy a mám čisté ruce...