Postižené kůzlátko, které se nepostaví na nožky.

Přidejte téma
Přidejte téma
Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
14.3.2012 18:04
susovak

XXX.XXX.197.252

Dobrý den, potřebovala bych opravdu pomoc s měsíčním kůzlátkem, které se nepostaví na nožičky. Narodilo se se zdegenerovanými nožkami. Tak cca půl měsíce se na všechny nožky stavělo, ale pak ulehlo, a už se jenom "plazí" po předním kolínkách. Nechtěli jsme ho zabít, proto jsme mu chtěli dát alespoň šanci. Nesetkal se někdo někdy s takovým případem? . Je mi ho opravdu líto, a už bych mu chtěla nějak ulevit. Děkuju za každou radu, kterou mi sem napíšete. A jinak kůzle skřípe zubama, ale jelikož ho matka odložila, tak jsme jej vzali a podávali sunar podáváme ho i teď.

14.3.2012 18:07
susovak

XXX.XXX.197.252

A chtěla bych ještě dodat, že se narodil se zdegenerovanými nožičkami pouze zadními. Přední měl v pořádku.

14.3.2012 20:04
marketazalbre

XXX.XXX.44.9

Nám se letos taky narodil slabý kozlík, který měl špatné zadní nožičky. Jedna zadní se mu neohýbala v hleznu, zpočátku vypadala skoro jako noha přední. po masáži a cvičení se nechala dát do správné polohy, nemohl se ale o ni nijak opřít, ty kloubky se mu točily jakoby na všechny strany a nožka se mu vždycky natáhla dopředu a překážela v jakémkoliv pohybu. Druhá zadní na tom byla líp, ale taky na ní nemohl stát. Kozlík dostal od veterináře dlahy - je to takový obvaz namočený v jakémsi lepidle, noha se obvázala normálním obvazem, pak tím s lepidlem, nohy se vytvarovaly do správných poloh a nechalo se to ztvrdnout. Po asi dvou týdnech se dlahy kleštěma odcvakaly (byly tvrdé jako sádra) a kozlík na zadních začal chodit. začala ho ale zlobit přední, která se mu pořád ohýbá a taky často chodí po kolínku. Nechali jsme ho mezi kozama s kůzlaty a pravidelně ho nosili k vemínku mamce i tetám. Je menší a hubenější než zdravý bráška, ale je to velký bojovník. Jen veterinář se chytal za hlavu, že tak drahý oběd ještě neviděl smajlík. Jenže on byl i s těma šišatýma nožičkama tak snaživý a bojovný, (a je dodnes) že jsme ho nedokázali nechat tak, aby umřel hlady...
Jenže on dlahy dostal asi třetí den po narození, u měsíčního kůzlete nevím jestli by to pomohlo. jestli nebude příčina jinde, v nedostatku nějakého minerálu?
Marketa z albre

14.3.2012 20:10
danurba

XXX.XXX.40.196

Měla jsem podobně postiženou kozičku, ale na přední nohy, nemohla je vůbec narovnat. Taky nosila dlahy a masírovali jsme jí je a natahovali šlachy. Trvalo to asi 3 měsíce, než byla schopná chodit stejně rychle, jako zbytek stáda. A jako jediná ze stáda u řeky spásala kostival, roste ho tu hodně, ale kozy si ho nijak nevšímali. Jen tato pajdavá, určitě věděla, proč to žere. Prodávali jsme jí v půl roce a to už chodila úplně normálně.

14.3.2012 20:51
susovak

XXX.XXX.197.252

Děkuji moc, za každou vaši odpověd. Jsem ráda, že mi alespoň někdo může trochu poradit. Hodně jsem už o těch minerálech také četla na internetu, a všude se píše o jakémsi "selenu" , mám ho koupit v lékárně a dát ho tomu kůzleti?. A nebo jak jste tady již už zmiňovali o tom kostivalu?. A nebo myslíte, že mám koupit jiné vitamíny?. Už bych ho z toho opravdu chtěla dostat, ničí mě pohled, jak jenom leží, ale určitě je to taky silný bojovník, chuť k jídlu opravdu má, dnes snědl usušené listy z máty a také nepohrdnul ani ovesnými vločkami. Doufám, že jsme s tím nic nepokazila, když je teprve měsíční. Opět budu vděčná, za vaše názory.

14.3.2012 21:08
danurba

XXX.XXX.40.196

Selen dejte určitě, divím se, že vám to doktor neřekl! Měsíčnímu kůzleti bych dala asi 2-3ml do tlamičky a po týdnu bych to zopakovala. Kostival je bylinka, která dobře působí na pohybový aparát, většinou se používá ve formě mastí, koupíte to v lékárně, zkuste mu tím masírovat klouby. Masáže celkově působí velmi dobře, prokrvují tkáně a ty pak lépe regenerují.

14.3.2012 21:11
danurba

XXX.XXX.40.196

ty příznaky mi celkově víc než an nějakou degeneraci kloubů hned od začátku připadají jako svalová dystrofie způsobená nedostatkem selenu, jen mě nenapadlo, že ho kůzle nedostalo. Selen koupíte na veterině, asi by bylo lepší, kdyby mu ho vet dal injekčně, má to rychlejší účinek. Jednejte rychle, ať o něj nepřijdete.

14.3.2012 21:16
mamčis

XXX.XXX.245.37

susovak napsal(a):
Dobrý den, potřebovala bych opravdu pomoc s měsíčním kůzlátkem, které se nepostaví na nožičky. Narodilo se se zdegenerovanými nožkami. Tak cca půl měsíce se na všechny nožky stavělo, ale pak ulehlo, a už se jenom "plazí" po předním kolínkách. Nechtěli jsme ho zabít, proto jsme mu chtěli dát alespoň šanci. Nesetkal se někdo někdy s takovým případem? . Je mi ho opravdu líto, a už bych mu chtěla nějak ulevit. Děkuju za každou radu, kterou mi sem napíšete. A jinak kůzle skřípe zubama, ale jelikož ho matka odložila, tak jsme jej vzali a podávali sunar podáváme ho i teď.

Pokud jste nedala selen, tak okamžitě podejte, já jsem měla takový případ u jehněte. Tehdy jsem taky nevěděla, že se má podávat selen po porodu, vet mi pro něj dal Hydrovit a ještě nějaké vitamíny a jehně začalo zase chodit.:-)

14.3.2012 21:29
masak

XXX.XXX.253.239

Pro pána jána. U vás bych nechtěl byt ani blechou a ne potom kůzletem, Měsíc necháte zvíře trápit. skřípot zubů znamená BOLEST.Hlavně že všude čtete o selenu doma ho nemáte a sháníte ho až měsíc po porodu. Až budete vy potřebovat lékaře tak k němu zajděte až po měsíci.je mi z vás zle.

14.3.2012 21:43
susovak

XXX.XXX.197.252

masak napsal(a):
Pro pána jána. U vás bych nechtěl byt ani blechou a ne potom kůzletem, Měsíc necháte zvíře trápit. skřípot zubů znamená BOLEST.Hlavně že všude čtete o selenu doma ho nemáte a sháníte ho až měsíc po porodu. Až budete vy potřebovat lékaře tak k němu zajděte až po měsíci.je mi z vás zle.

Víte, člověk není neomylný. A takovéto poznámky, že Vám je ze mě zle, ty mi asi teď moc nepomůžou.

14.3.2012 21:44
susovak

XXX.XXX.197.252

Ostatním děkuji moc za vaše názory, určitě hned koupím selen, a aplikuji na nožky kostival. Děkuju !

14.3.2012 22:41
lucnidvur

XXX.XXX.64.235

Sice je to z literatury o telatech, v zásadě je to ale stejné:

Selen
Karence selenu u telat (spolu s hypovitaminózou E) jsou spojovány s celou řadou poruch zdravotního stavu. Mezi základní se u telat řadí nutriční svalová dystrofie, což je onemocnění příčně pruhované svaloviny a bývá hlavní klinickou známkou deficitu selenu u mláďat. K nejčastějším příznakům u novorozených telat patří poruchy sání v důsledku dystrofických změn svaloviny jazyka a rychlé úhyny. Jindy se příznaky začínají objevovat až u telat ve stáří 1 – 4 měsíců. Nemoc je charakterizována celkovou slabostí, strnulostí a degenerací svalů. Průběh může být perakutní, akutní nebo chronický. Mnoho funkcí selenu v udržování zdraví telat vychází z jeho vlivu na imunitní systém. Při karencích tak bývá zjišťován zvýšený výskyt infekčních onemocnění u telat, snížený efekt terapie a také nedostatečná postvakcinační odpověď. Karence selenu může u telat také negativně ovlivňovat termoregulaci mláďat, protože jeden ze selenoproteinů (jodotyronindejodáza) reguluje tvorbu aktivní formy hormonu štítné žlázy (T3), který ovlivňuje termogenezi v hnědé tukové tkáni novorozených mláďat. Deficit selenu tak může mít vliv na snížení chladové rezistence mláďat. Z praktického hlediska se však nejčastěji setkáváme se zvýšením všeobecné nemocnosti, respektive zvýšené vnímavosti k infekčním onemocněním (především respiratorním a gastrointestinálním) v důsledku snížené obranyschopnosti a celkového oslabení.

Mangan
Poruchy zdravotního stavu z karence manganu se mohou vyskytovat u všech kategorií zvířat, i když příznaky deficitu jsou převážně nespecifické a objevují se až při poměrně výrazném deficitu prvku v organismu. U telat se setkáváme se sníženou životaschopností, poruchami vývoje kostry (deformity končetin, rozšíření kloubů, kostní výrůstky na karpálních a spěnkových kloubech, překlubní postoje, poruchy osifikace) a se změnami na srsti (suchá, hrubá, na koncích chlupů nedostatečně pigmentovaná).

Měď
I při deficitu mědi dochází u telat ke zdravotním poruchám jako jsou poruchy vývoje kostry (zduření kloubů, deformity dlouhých kostí – obloukovité prohnutí), nervové poruchy v důsledku degenerativních změn nervové tkáně, poruchy činnosti srdce v důsledku degenerace srdeční svaloviny, zaostávání a zpomalování růstu, výskyt anemií, poruchy pigmentace (především depigmentace srsti okolo očí) a keratinizace.

Takže kdo nedává zvířatům (hlavně pokud je rozmnožuje) nějakou směs minerálů, měl by začít :-)

15.3.2012 12:41
mafrin

XXX.XXX.147.19

A jak je to s tou potřebou mědi u koz? Pro ovce a kozy se přece vyrábí minerální liz speciálně bez mědi... Stačí jim tedy obvykle menší množství, které je obsaženo v přirozené stravě a větší dávky jim škodí, nebo jak to je? M.

21.3.2012 09:55
leda

XXX.XXX.215.225

Naše 12denní jehně, přikrmované Milkovisem - pije s chutí, je slabé na zadní nožky, poléhává, když stojí, tak přešlapuje,jakoby si chtělo vždy 1 na chvíli šetřit. Včera večer podán selen+A,D (od veta) do láhve, dnes ráno žádná změna k lepšímu (ale ani k horšímu - zatím).
Za jak dlouho by měl Se zapůsobit, nebo co ještě zkusit?

21.3.2012 10:25
mafrin

XXX.XXX.147.19

Když se nám narodilo trochu předčasně kůzle, mělo "gumovou" jednu nožičku, podávali jsme selen a třetí den už byla nožka v pořádku. Ale dávali jsme ho hned od narození.

21.3.2012 11:33
veronika.machova33

XXX.XXX.165.49

Kupujeme pro kozy, ovce i koně solnou kostku ČERVENOU (sůl v 10kg kostce cca 100,-Kč) celoročně jí mají k dispozici a ta je právě se selenem, a problémy nejsou, asi bych zavolala veterináře aby jí ten selen píchnul to bude v této chvíli nejlepší a uvidíte jestli zabere ajestli je to tím. Zdravím a přeji hodně úspěchů.

Přidejte reakci

Přidat smajlík