Zdravím a poprvé se přidávám do diskuse. Předem moc děkuji za tyto stránky, ze kterých jsem načerpala veškeré teoretické informace před pořízením našich prvních kozích princezen. Strávila jsem pročítáním diskuse několik týdnů a je to skutečná studnice vědomostí - pro začátečníka k nezaplacení (a přitom zadarmo . Teď už se z okna kochám pohledem na dvě budoucí kozí maminky (snad) a řeším praktické otázky. Bude jich ještě hodně, ale začnu v kuchyni
Jakým způsobem uchováváte nadojené mléko? Myslím tím v jakých nádobách, zda to můžu lít do PET lahví a nechat v lednici - ovšem lze takto použitá PETka po vypláchnutí znovu použít na mléko? Nevím, jak by se dala 100% vymýt a znovu zdravotně nezávadně použít. Nebo mít lednici plnou hrnců s mlékem? Je to přízemní dotaz, ale nikde to tady v diskuzi nebylo a zmatek v lednici mám už teď, a to ještě nedojíme. Tak prosím o postřehy z vašich ledniček. Díky a brzy přijdu s dalším dotazem
Eva
pepim
napsal(a):
Zdravím a poprvé se přidávám do diskuse. Předem moc děkuji za tyto stránky, ze kterých jsem načerpala veškeré teoretické informace před pořízením našich prvních kozích princezen. Strávila jsem pročítáním diskuse několik týdnů a je to skutečná studnice vědomostí - pro začátečníka k nezaplacení (a přitom zadarmo . Teď už se z okna kochám pohledem na dvě budoucí kozí maminky (snad) a řeším praktické otázky. Bude jich ještě hodně, ale začnu v kuchyni
Jakým způsobem uchováváte nadojené mléko? Myslím tím v jakých nádobách, zda to můžu lít do PET lahví a nechat v lednici - ovšem lze takto použitá PETka po vypláchnutí znovu použít na mléko? Nevím, jak by se dala 100% vymýt a znovu zdravotně nezávadně použít. Nebo mít lednici plnou hrnců s mlékem? Je to přízemní dotaz, ale nikde to tady v diskuzi nebylo a zmatek v lednici mám už teď, a to ještě nedojíme. Tak prosím o postřehy z vašich ledniček. Díky a brzy přijdu s dalším dotazem
Eva
proto jsem si pořídila velkou lednici, mám to v zavařovačkách, v hrnci, v PE nádobách.Dávala jsem to dřív do petek od čerstvého mléka, chtěla jsem to vymývat bez saponátů, ale nejde ta mastnota dolů.tak jsem od flašek upustila.Tak beru nejčerstvější do kafe a nejstarší na vaření a na buchty.L.
V 5 l kbelíkách s víky od nějakých křupek a sušenek(zásobují známí z města) a v 10 l kbelíkách s víky od marmelády z pekárny.dobře se to vymyje,je to na potraviny...takže pohoda,chce se to zeptat někde, kde vaří ve velkém(jídelny,hospody...takhle mám i 5 a 15 l kbelík od majonez).ZuzkaALASKAFARM
Já jsem si koupila v domácích potřebách takové úzké nádoby na tekutiny, je to na 2l a vejde se mi jich do lednice snad 6 vedle sebe a pak další 3 napříč. Mléčnou mám celou jednu polici :-) Je to schválené na potraviny, má to i zobáček na lití, než jdu dojit, tak ještě celé nádoby vypláchnu horkou vodou včetně víka. Hanaka
Já se přiznám, že plastům moc nevěřím, dávám přednost sklu a nerezu. Používám jeden velký 7 l hrnec a několik zavařovaček 3l. Ve skle i nerezu je mléko dobře zchlazené a nehrozí žádné načichnutí. Pokud sbírám mléko na sýry tak mám vysokou nerezovou nádobu 12l, koupila jsem ji v Makru. A v lednici je uklizeno
Uživatel s deaktivovaným účtem

arbycz
napsal(a):
Do petek rozhodně ne, musely by se vymývat roztokem louhu, protože nejde jen o mastnotu, ale veškeré biozbytky. Dobré řešení je nakoupit skleněné láhve z automatu na kravské mléko, na skle se neudrží nic, umýt jarem a jednou za týden horkou vodou s octem, pokud je tam vodní kámen.
Do petek jen od balené vody bez příchutě a jen jednou. Po mléce již jen vypláchnu a dám do odpadu (PET).
Jaruš

XXX.XXX.39.39
Na internetu jsou stránky, kde se dají koupit přímo originál sklenice na mléko, pokud nedělám tvaroh nebo sýr, mléko spasterizuji a ve sklenicích vydrží v lednici i týden.
Mléko uchovávám v plastových kyblících které se dají koupit např. zde:
http://www.jarico.cz/misky-vanicky-a-kbeliky-plastove-kbeliky-a-dozy-katskup11030_246.php
nebo v jiném e-shopu či prodejně.
Dají se používat i opakovaně, díky snadnému vymývání na rozdíl od PET lahví.
Dřív jsem uchovávala právě v PET lahvích, ale ne opakovaně.
Plast také používám nerada, když už tak vymývám teplou vodou s kypřícím práškem, ten biozbytky vyžere, také soda je dobrá a nezanechává žádnou vůni. Sklo i nerez je prima a nejdéle mléko vydrží ve starých keramických hrncích po babičkách, takových těch sádlákách. Měly jsme jeden i s poklicí a opravdu v něm vydrželo mléko v lednici mnohem déle a bylo pořád dobré.
Ty přepůlené PETflašky se dají dobře použít na stloukání másla, naplní se asi do 1/3-1/2 smetanou a hrká se s tím, až se oddělí máslo. Podmáslí se krásně vyleje, propláchne se studenou vodou, petka se rozřízne a hrouda másla vyklopí a dohněte. Petra z Brd.