helenakucerova
napsal(a):
Dobrý den ,chtěla bych vědět jak se dá uskladnit krmná řepa na zimu , budeme mít možnost odebrat valník řepy přímo z pole i s chrastím každý rok , mám jen stodolu a ta promrzá, asi se vám to bude zdát předčasné ale ono to uteče.
Dobrý den, někde jsem četla, nevím kde, že to dělají tak, že udělají zateplené stěny a řepu prokládají slámou.Třeba by to v té Vaší stodole šlo někde v rohu udělat.
Já mám vykopanou jámu - cca 1,5 m , teď už zabetonované stěny a řepu přikrývám slámou a na to desky. Mám to pod přístřeškem. Vrstva slámy tak cca 30cm. Letos v zimě když byly ty dvacítky mrazy, tak byla na horních řepách vrstva námrazy, ale mrazy přestaly a řepa byla OK. Řepa v jámě "dýchá", tak že si teplo vyrábí sama. Ale mám uskladněné jen bulvy, bez chrástu.
Uživatel s deaktivovaným účtem

Krechtování
krecht, krechtováníKrechtováním skladujeme hlavně kořenovou zeleninu, zelí, kedlubny a tykev.
Základem krechtu je laťový rošt, na který naskládáme zeleninu do maximální výšky 1 met. Zeleninu prosipeme pískem a zeminou. Poté nadkryjeme 20cm vrstvou slámy a po několika dnech ještě 20cm vrstvou zeminy.
Do hřebenu zasadíme dřevěný větrák, který za mrazu zakryjeme slaměným víkem.

http://www.keliwood.cz/aktuality/ryti-skladovani-zeleniny-krechtovani-rijen-dil-ctvrty
Tady na té adrese je i pěkný obrázek. Jenom na valník řepy by se asi muselo kopat bagrem
Jedna možnost je koupit valník řepy a začít makat: naložit, složit, odstranit listy, vykopat jámu, naházet řepu, zakrýt slámou a zeminou, denně chodit odkrývat, vytahovat, zakrývat, krájet nebo strouhat, krmit a doufat, že se kozy nepodělají.
Druhá možnost koupit sušené cukrovarské řízky, zalít vodou a dávat kozenám daleko lepší produkt jak po stránce výživy tak stravitelnosti.
arbycz
napsal(a):
Jedna možnost je koupit valník řepy a začít makat: naložit, složit, odstranit listy, vykopat jámu, naházet řepu, zakrýt slámou a zeminou, denně chodit odkrývat, vytahovat, zakrývat, krájet nebo strouhat, krmit a doufat, že se kozy nepodělají.
Druhá možnost koupit sušené cukrovarské řízky, zalít vodou a dávat kozenám daleko lepší produkt jak po stránce výživy tak stravitelnosti.
Jaké s tím máte zkušenosti? Já jsem je jednou chtěla koupit a nakonec jsem dostala sud řízků zadarmo. Ale nic moc, možná to bylo špatně skladované. Řízky byly zmražené a venku zrovna mrzlo. nechali jsme plastový sud venku a vždy jen odebrali do misky a nechali dávku rozmrazit a zrkrmili. Kozy z toho ale nějak moc nadšené nebyly, většinou tu celkem malou dávku ani nedožraly. Když potom přestalo mrznout (byla pořád dost zima), vydržely řízky ještě nějak dobu a pak jsme je musely vyhodit. Měli jsme je teda zalít vodou? Po rozmražení, nebo to už bylo pozdě? Nechávají se vykvasit?
salex

XXX.XXX.88.159
Dobrý deň,
dá sa ešte použiť na krmenie diviakov zmrznutú krmnú repu?
Keď ju rozseknem, vnútrajšok majú plný malých čiernych flakov..
Ďakujem.

Jestli ty fleky nejsou shnilé, řekla bych že ano. Trávení prasat si poradí s lecčím.
profesor1
napsal(a):
Já mám vykopanou jámu - cca 1,5 m , teď už zabetonované stěny a řepu přikrývám slámou a na to desky. Mám to pod přístřeškem. Vrstva slámy tak cca 30cm. Letos v zimě když byly ty dvacítky mrazy, tak byla na horních řepách vrstva námrazy, ale mrazy přestaly a řepa byla OK. Řepa v jámě "dýchá", tak že si teplo vyrábí sama. Ale mám uskladněné jen bulvy, bez chrástu.
Na to dat to ta i z chrastem na krecht dám slámu a nahazím hlínu a do středu odvětraní.
salex

XXX.XXX.88.159
napsal(a):
Jestli ty fleky nejsou shnilé, řekla bych že ano. Trávení prasat si poradí s lecčím.
Tiež tipujem že by im to nemalo robiť problém, len nejak som repu nemával -tak som sa radšej spítal čo sú tie flaky
a ďakujem za odpoveď..