Uskladnění krmné řepy

Přidejte téma
Přidejte téma
Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
9.4.2012 21:53
helenakucerova

XXX.XXX.82.122

Dobrý den ,chtěla bych vědět jak se dá uskladnit krmná řepa na zimu , budeme mít možnost odebrat valník řepy přímo z pole i s chrastím každý rok , mám jen stodolu a ta promrzá, asi se vám to bude zdát předčasné ale ono to uteče.smajlík

9.4.2012 22:23
danurba

XXX.XXX.50.200

vykopat sklep?

10.4.2012 09:00
beerro

XXX.XXX.193.26

helenakucerova napsal(a):
Dobrý den ,chtěla bych vědět jak se dá uskladnit krmná řepa na zimu , budeme mít možnost odebrat valník řepy přímo z pole i s chrastím každý rok , mám jen stodolu a ta promrzá, asi se vám to bude zdát předčasné ale ono to uteče.smajlík

Dobrý den, někde jsem četla, nevím kde, že to dělají tak, že udělají zateplené stěny a řepu prokládají slámou.Třeba by to v té Vaší stodole šlo někde v rohu udělat.:-)

10.4.2012 09:57
profesor1

XXX.XXX.192.99

Já mám vykopanou jámu - cca 1,5 m , teď už zabetonované stěny a řepu přikrývám slámou a na to desky. Mám to pod přístřeškem. Vrstva slámy tak cca 30cm. Letos v zimě když byly ty dvacítky mrazy, tak byla na horních řepách vrstva námrazy, ale mrazy přestaly a řepa byla OK. Řepa v jámě "dýchá", tak že si teplo vyrábí sama. Ale mám uskladněné jen bulvy, bez chrástu.

10.4.2012 10:18
gajdovka

XXX.XXX.4.30

my ji máme odchrástěnou ve starém chlívku, kde mám uskladněné ibrambory, na paletě, stěny ze starých čel z postelí, přikryté pytli, v chlívku je v mrazech +1,řepa vydrží.

Uživatel s deaktivovaným účtem

10.4.2012 21:52

Krechtování

krecht, krechtováníKrechtováním skladujeme hlavně kořenovou zeleninu, zelí, kedlubny a tykev.

Základem krechtu je laťový rošt, na který naskládáme zeleninu do maximální výšky 1 met. Zeleninu prosipeme pískem a zeminou. Poté nadkryjeme 20cm vrstvou slámy a po několika dnech ještě 20cm vrstvou zeminy.

Do hřebenu zasadíme dřevěný větrák, který za mrazu zakryjeme slaměným víkem.

10.4.2012 21:55

http://www.keliwood.cz/aktuality/ryti-skladovani-zeleniny-krechtovani-rijen-dil-ctvrty

Tady na té adrese je i pěkný obrázek. Jenom na valník řepy by se asi muselo kopat bagrem:-))

20.7.2012 14:30
arbycz

XXX.XXX.158.58

Jedna možnost je koupit valník řepy a začít makat: naložit, složit, odstranit listy, vykopat jámu, naházet řepu, zakrýt slámou a zeminou, denně chodit odkrývat, vytahovat, zakrývat, krájet nebo strouhat, krmit a doufat, že se kozy nepodělají.
Druhá možnost koupit sušené cukrovarské řízky, zalít vodou a dávat kozenám daleko lepší produkt jak po stránce výživy tak stravitelnosti.

24.7.2012 10:40
mafrin

XXX.XXX.147.19

arbycz napsal(a):
Jedna možnost je koupit valník řepy a začít makat: naložit, složit, odstranit listy, vykopat jámu, naházet řepu, zakrýt slámou a zeminou, denně chodit odkrývat, vytahovat, zakrývat, krájet nebo strouhat, krmit a doufat, že se kozy nepodělají.
Druhá možnost koupit sušené cukrovarské řízky, zalít vodou a dávat kozenám daleko lepší produkt jak po stránce výživy tak stravitelnosti.

Jaké s tím máte zkušenosti? Já jsem je jednou chtěla koupit a nakonec jsem dostala sud řízků zadarmo. Ale nic moc, možná to bylo špatně skladované. Řízky byly zmražené a venku zrovna mrzlo. nechali jsme plastový sud venku a vždy jen odebrali do misky a nechali dávku rozmrazit a zrkrmili. Kozy z toho ale nějak moc nadšené nebyly, většinou tu celkem malou dávku ani nedožraly. Když potom přestalo mrznout (byla pořád dost zima), vydržely řízky ještě nějak dobu a pak jsme je musely vyhodit. Měli jsme je teda zalít vodou? Po rozmražení, nebo to už bylo pozdě? Nechávají se vykvasit?

3.8.2012 17:51
arbycz

XXX.XXX.158.58

Cukrovarské řízky jedině sušené!! Připravit si vždy krmnou dávku na den, víc ne, protože zkvasí. Kozy to slupnou jak nic.

salex

26.12.2016 17:26
salex

XXX.XXX.88.159

Dobrý deň,
dá sa ešte použiť na krmenie diviakov zmrznutú krmnú repu?
Keď ju rozseknem, vnútrajšok majú plný malých čiernych flakov..

Ďakujem.

27.12.2016 12:10

Jestli ty fleky nejsou shnilé, řekla bych že ano. Trávení prasat si poradí s lecčím.

27.12.2016 19:04
krivak

XXX.XXX.46.252

profesor1 napsal(a):
Já mám vykopanou jámu - cca 1,5 m , teď už zabetonované stěny a řepu přikrývám slámou a na to desky. Mám to pod přístřeškem. Vrstva slámy tak cca 30cm. Letos v zimě když byly ty dvacítky mrazy, tak byla na horních řepách vrstva námrazy, ale mrazy přestaly a řepa byla OK. Řepa v jámě "dýchá", tak že si teplo vyrábí sama. Ale mám uskladněné jen bulvy, bez chrástu.

Na to dat to ta i z chrastem na krecht dám slámu a nahazím hlínu a do středu odvětraní.

27.12.2016 19:29
profesor1

XXX.XXX.192.98

Házet hlínu na vybetonovanou jámu je poněkud nevhodný nápad. Na klasický povrchový krecht se to dává, tam se to odhrne.

salex

2.1.2017 08:35
salex

XXX.XXX.88.159

Uživatel s deaktivovaným účtem napsal(a):
Jestli ty fleky nejsou shnilé, řekla bych že ano. Trávení prasat si poradí s lecčím.

Tiež tipujem že by im to nemalo robiť problém, len nejak som repu nemával -tak som sa radšej spítal čo sú tie flaky

a ďakujem za odpoveď..

Přidejte reakci

Přidat smajlík