Dobrý den, chtěla bych se zeptat, jestli se mohou zavěsit ovcím známky na obojky. Máme na zahradě nějaké keře a nechci aby měly roztrhané uši. Plánujeme jen čtyři ovečky na vypásání zahrady a pro radost dětem. Také mám z toho proštípávání uší docela strach, nerada zvířatům ubližuji a když si známku vytrhnou několikrát za sebou, tak ty uši asi moc hezké nebudou.
Pokud to není možné, tak bych prosila doporučit známky, které dobře drží případně i pro nás vhodné kleště. Nově se prý mohou známkovat až na půl roce. Tři ovečky už máme doma, koupili jsme je tříměsíční, ještě budeme dokupovat jednu. Hospodářství máme zaregistrované.
Děkuji.
Tamara
tagaral
napsal(a):
Dobrý den, chtěla bych se zeptat, jestli se mohou zavěsit ovcím známky na obojky. Máme na zahradě nějaké keře a nechci aby měly roztrhané uši. Plánujeme jen čtyři ovečky na vypásání zahrady a pro radost dětem. Také mám z toho proštípávání uší docela strach, nerada zvířatům ubližuji a když si známku vytrhnou několikrát za sebou, tak ty uši asi moc hezké nebudou.
Pokud to není možné, tak bych prosila doporučit známky, které dobře drží případně i pro nás vhodné kleště. Nově se prý mohou známkovat až na půl roce. Tři ovečky už máme doma, koupili jsme je tříměsíční, ještě budeme dokupovat jednu. Hospodářství máme zaregistrované.
Děkuji.
Tamara
Já mám dobrou zkušenost se známkou malá typ A - od MAVE. Máme miniovečky, mají část výběhu tisy, kterými se denně prodírají a známky pořád drží. Hlavní je správná aplikace - do správného místa (ne moc blízko konci ucha).
Už se to tady probíralo mockrát a velmi dobré zkušenosti jsou i s malou páskovou ušní známkou typ "D" od ZeeTags a aplikační kleště mají opravdu dobře vymyšlené a cenově nejlepší.Já je používám u zakrslých koz už od doby kdy se uvedly na náš trh a zatím jen dobré pocity. Doporučuji a distribuci vede Hradištko.
Děkuji za další informace, koukla jsem se, na diskuse o známkách z minula a ty roztrhané uši mě teda dost děsí. Raději bych jim ty známky opravdu pověsila na obojek, ale nevím, jestli je to přípustné, aby případná kontrola neměla námitky. Napsala jsem dotaz i paní Knajflové do Hradce, která má prý poskytovat rady, zatím ještě neodpověděla.
Děkuji. Ještě jsem koukala na nemoderované fórum a je toho tam o podobných tématech opravdu hodně, ani to nezvládnu všechno přečíst. Z toho procvakávání mám strach, hlavně doufám, že mi někdo z rodiny pomůže ovce držet. Myslela jsem, že počkám až jim bude půl roku, ale podle diskuse se zdá, že se dávají lépe mladším, hlavně asi z důvodu odchycení a udržení a vlastně také kvůli lepšímu zahojení ran, když ještě nejsou mouchy. Tak se pustím rychle do objednání. Ještě jednou děkuji všem za rady.
tagaral
napsal(a):
Děkuji. Ještě jsem koukala na nemoderované fórum a je toho tam o podobných tématech opravdu hodně, ani to nezvládnu všechno přečíst. Z toho procvakávání mám strach, hlavně doufám, že mi někdo z rodiny pomůže ovce držet. Myslela jsem, že počkám až jim bude půl roku, ale podle diskuse se zdá, že se dávají lépe mladším, hlavně asi z důvodu odchycení a udržení a vlastně také kvůli lepšímu zahojení ran, když ještě nejsou mouchy. Tak se pustím rychle do objednání. Ještě jednou děkuji všem za rady.
Hlavně se toho moc nebojte. Hezky si dejte aplikační kleště se známkou na správné místo na uchu a pak rychle zmáčkněte. Jehně ať Vám někdo podrží, v 1 člověku je to téměř nemožné. Jinak se to opravdu aplikuje lépe, když jsou mladší - mají ještě měkčí chrupavku.
lavacca
napsal(a):
Hlavně se toho moc nebojte. Hezky si dejte aplikační kleště se známkou na správné místo na uchu a pak rychle zmáčkněte. Jehně ať Vám někdo podrží, v 1 člověku je to téměř nemožné. Jinak se to opravdu aplikuje lépe, když jsou mladší - mají ještě měkčí chrupavku.
Nic se toho nebojte, davali jsme známku roční ovečce a bylo to naprosto bez problémů. Ani kapka krve a hned po aplikaci si vzala kousek chleba z ruky, takže žádné trauma neměla. To spíš mě bylo před zákrokem špatně
Dobrý den,
také se podělím o vlastní zkušenost - známky mám od zee tags-malé a ty jsou bez problémů, malé od mave měly starší ovce a čtyři jim za rok zmizely neznámo kde. K aplikaci: zkoušel jsem aplikovat třítýdenní jehničce a jen sebou trošku cukla, to u pětitýdenních už to muselo být bolestivější, protože vyváděly víc, ale hned se daly do "zobání" trávy, takže trauma žádné, jen nezapomeňte na dezinfekci
tagaral
napsal(a):
Děkuji za psychickou podporu. Až známky dorazí a pokud se mi podaří zákroky uskutečnit, tak vás budu informovat.
Cvakala jsme vloni nově známku 8 leté ovečce (do té doby měla 4 roky roztržené ucho od známky z Německa - samozřejmě umístěná blbě, moc blízko konce ucha). Ani sebou neškubla, nic. Prostě koukala, do chvíle od vypuštění se pásla.
Jinak doporučuji dávat "čudlík" známky do ucha - při prolézání keři, apod. ovce rády ucho sklopí, aby si ho neporanily a tím sklopením tak přiklopí i ten "čudlík", co kouká jinak ze známky ven a za který je největší pravděpodobnost zachycení. Pro ilustraci přikládám foto naší ovečky.
Prosím, jak jste to měli s tím dovozem z Německa? Já jsem už měla domluven od registrovaného rakouského chovatele nákup ovečky, ale jejich úřední lékař požadoval ještě i elektronickou ušní známku (on ten zákon v EU platí od 1.1.2010). No a chovatel nám napsal, že to už podstupovat nebude, že si radši počká na rakouského kupce.
litohor52
napsal(a):
Prosím, jak jste to měli s tím dovozem z Německa? Já jsem už měla domluven od registrovaného rakouského chovatele nákup ovečky, ale jejich úřední lékař požadoval ještě i elektronickou ušní známku (on ten zákon v EU platí od 1.1.2010). No a chovatel nám napsal, že to už podstupovat nebude, že si radši počká na rakouského kupce.
Nemůžete se divit, že nechtějí investovat peníze ani čas na to "přeznámkování" na elektronickou ušní známku. Já také musím zaplatit holandskému chovateli tu elektronickou známku. Je to pro ně vícenáklad a starost navíc.
Aháá,takže i pro kozičky špuntíky dovňitř! Ach jo!Máme to obráceně...minulý rok jsme číslovali kozlíka a samozřejmě si o oplocenku číslo vyrval,ale "šikovně" jen dírečka je...ale včera si náš další kozlík roztrhl ucho celé
naušničky mají cvaknuté na dobrém místě,jen bohužel čudlík kouká v zádu na uchu
Co stím
bohužel nevím kde se mu to stalo a o co,takže nevím co odstranit aby se to neopakovalo
Pro příště jen čudlík do vňitř...
existuje krom sešití něco,aby mu to ouško srostlo??Má to od dírky až po špičku tuďíš celé ouško
Pro miniovečky používám malé páskové od M.A.V.E., jsou nejmenší, dobře se nasazují. Samozřejmě aplikovat zvenčí, jak už bylo uvedeno, špičkou dovnitř ucha. Dobře se tak čte číslo.Konec známky by neměl přesahovat konec ucha. Je vhodné pak špíčku otupit třeba smirkem na nehty. Vytržení známky je nejčastěji způsobeno otíráním o drátěné pletivo. V.K.
Uživatel s deaktivovaným účtem

taky nás čekáj ušničky,ale raději bych byla pro zrušení známek v malochovech,čipovala by jsem pro uředníky ke kontrole.už to nejsou pěkná zviřata s naušnicema. mě se osvědčila M.A.V.E typ A.3x3cm a špunt otočím do vnitřku ucha .Typ D trhal uši větším kuzlatum.
Uživatel s deaktivovaným účtem

lucy85
napsal(a):
My máme typ B,ale i tak...Už druhý kozlík má jen jednu naušničku Jeden měl jen dírku,ale ten druhý má ouško roztržené...a jsem též pro zrušení,mám je jen pro radost a naspásání,nemnožím je tak nevím proč je musím trápít tímhle!Nebo ať dělají čipy!
to by pro pány uředníky bylo mooooc složitější!! choděj po malochovech tam to maj za pár minut a ten co jich má 500nejdou musej obcházet každou známku!! tak proto máme ušničky u koz či oveček. a stojí to takovejch peněz-kamarádíček zas dohodil kamarádíčkovi kšeftíček!! pááni uuuředníci!!!!!
jo máte pravdu stojí to za hov.o!!!!!!!!!!!