Ahoj,
koncem května mi přijde do hospodářství mladá kozička..tzn, cca 2-3 měsíční. Jelikož chovám ovce,tak s kozou mám pramalé zkušenosti. Chtěla bych ji dát k beranovi, aby nebyl sám, protože ho k holkám pouštím až na připouštění, to asi nebude problém ne? Dále..je možná ji mít přes sezonu venku na pastvě, kde je jen přístřešek, nebo ji musím zavírat na noc do chlíva? Pak..vím, že jsou kozy bestie mlsné, ale, uvazovat na řetěz se mi ji nechce, ale v záhonu ji mít taky nepotřebuju,takže, jak vysoký plot je nutný by mi neprolézala? Budu ji mít na zimovišti u baráku, mám tam normální bysový drátěnný plot a jedna strana je ovčí pletivo ne moc vysoké a nad ním ještě plastový pruh aby byl plot dost viditelný..
Mimochodem, beran je ZW, hodný, a koza zřejmě bude mít růžky-už jí rostou:(..jak se jich případně zbavit..??
Uf, to je dotazů:)..předem děkuji za názory:)
enducha
Dobrý den,
s kozou si užijete srandu Záleží, jaký beran je, jestli je hodný, nebude problém, to spíš s kozou, jestli bude rohatka. Mám ovce a kozy pohromadě a jedna mladá koza a beran od ovcí se dost nesnáší. Vždycky se jakoby pohádají a pak si celý den dávají do těla. Jenže jako kozy a ovce bojují jinak (výskok vs. narážení), tak se proste nemůžou doprat konce
Koza může být celoročně venku bez problémů, pokud se může schovat před deštěm a větrem (alespoň 2 stěny na stranu odkud nejvíc fouká) a má dostatek pohybu, bude Vám za venkovní chov moc vděčná. Plot by měl mít alespoň 1m, ale bude to riziko, 1,5m je lepší, hlavně pevný, aby ho nevyvalila. Rohy, proboha kozičce neodstraňujte, je to škoda. když ji správně vychováte, bude zlatá a s beranem si to pořeší sami
Hodně štěstí přeje Veronika
enducha
napsal(a):
Mno, otázkou je, jak správně vychovat kozu..:D..s ovcema problém nemám, ale s kozou zkušenosti žádné...
enducha
poradim vam ako ktosi davno mne ,ovca ako koza ,koza ako ovca ,stejnak sa pasu ,stejnak zeru ,stejnak je jahna ako kozla,stejnak su brezi ,takze ak je ovca v pohode bude aj koza,ALE......ak je barancek maly ak kozicka mala budu sa hrat ,ak su velky budu sa bit ,takze kozliatko k baranovy velkemu by som nedavala