Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
10.5.2012 15:40
filda1

XXX.XXX.160.215

Dobrý den,
Mám takový problém. Koupili jsme berana od našeho známého, ale už od mala dával beranovi chleba. Beran byl na to zvyklí a nemohl si odvyknout. Teď je to obrovský kolos, který neustále vyžaduje chleba stršným způsobem. Když vejdu do výběhu rozeběhne se a tak do mě trkne, že odletím metr od něj, postavím se znovu a ještě silněji mě drcne. Zatím se bráním klackem nebo těsně před útokem mu dám několik facek. Je to opravdu hrůza zvlážď když jsem se jednou otočil a měl jsem v ruce kyblík tak jsem se stačil vytečit a nic se mi nestalo jenom kyblík byl rozlámaný.Poradí mi někdo jak se bránit?

10.5.2012 17:37
enducha

XXX.XXX.18.54

Tady pomůže asi jen se ho zbavit a pořídit jiného...

10.5.2012 18:19
lavacca

XXX.XXX.1.3

Ano, berana zabte a kupte jiného. Nejlépe mladého, kterého na tohle učit nebudete. Tj. žádné krmení z ruky, drbání, apod. Takhle si koledujete o přizabití. :-|

11.5.2012 20:06
anobbona

XXX.XXX.84.72

já si pořídila tohle http://www.kamir.cz/d294-m184-cz-elektricky-bic-magic a zatím to funguje. Beran teda naznačuje útoky pořád, ale dává si velký pozor aby se nedostal na dosah.
Jinak berana mám z trhu, krmený z ruky nikdy nebyl a snažily jsme se ho skoro vůbec nedotýkat a stejně na jeho druhý rok začal trkat.
Zatím teda ještě nikoho netrkl, jak začal naznačovat útok, tak jsme pořídily ten bič, ale i tak se obávám, že jakékoliv zásady na výchovu berana nemají vůbec cenu.
Náš beran zatím zůstává ve stádě, ale jakmile jednou trkne i přes ten bič, tak plemenný neplemenný jde do klobás

13.5.2012 13:58
profesor1

XXX.XXX.192.99

anobbona napsal(a):
já si pořídila tohle http://www.kamir.cz/d294-m184-cz-elektricky-bic-magic a zatím to funguje. Beran teda naznačuje útoky pořád, ale dává si velký pozor aby se nedostal na dosah.
Jinak berana mám z trhu, krmený z ruky nikdy nebyl a snažily jsme se ho skoro vůbec nedotýkat a stejně na jeho druhý rok začal trkat.
Zatím teda ještě nikoho netrkl, jak začal naznačovat útok, tak jsme pořídily ten bič, ale i tak se obávám, že jakékoliv zásady na výchovu berana nemají vůbec cenu.
Náš beran zatím zůstává ve stádě, ale jakmile jednou trkne i přes ten bič, tak plemenný neplemenný jde do klobás

Tohle je ta NEJ rada. :-) Jinak zbývá jen beranovi ukázat kdo je tady pánem. Já jej chytnu pod bradou, zvednu jej přes zadní nohy (je to páka, tak že zvednu i dvoumetrákového) a praštím s ním na JEHO!!!!! zádasmajlík, snažím se mu ten pád urychlit, ať stojí za to. Pak mu zakleknu krk a dám mu "kartáč" pěstí po nose( ne do kosti) , ještě jej trošku přidusím. Pak se zvednu a stojím vítězně nad ním. Po chvilce se zvedne a s mručením odběhne. Po téhle výchovné procedůře, mám od něj měsíc, dva klid. Žádný klacek nepomůže, jedině k tomu průplesku když leží na zemi. Tohle používám do podzimních plemenných trhů. Tam koupím mladého a starého odesílám do klobás. Ale beran respektuje jen mne!!!!!!!! Tak že pro ostatní je stále nebezpečný!!!

13.5.2012 16:44
lavacca

XXX.XXX.1.3

profesor1 napsal(a):
Tohle je ta NEJ rada. :-) Jinak zbývá jen beranovi ukázat kdo je tady pánem. Já jej chytnu pod bradou, zvednu jej přes zadní nohy (je to páka, tak že zvednu i dvoumetrákového) a praštím s ním na JEHO!!!!! zádasmajlík, snažím se mu ten pád urychlit, ať stojí za to. Pak mu zakleknu krk a dám mu "kartáč" pěstí po nose( ne do kosti) , ještě jej trošku přidusím. Pak se zvednu a stojím vítězně nad ním. Po chvilce se zvedne a s mručením odběhne. Po téhle výchovné procedůře, mám od něj měsíc, dva klid. Žádný klacek nepomůže, jedině k tomu průplesku když leží na zemi. Tohle používám do podzimních plemenných trhů. Tam koupím mladého a starého odesílám do klobás. Ale beran respektuje jen mne!!!!!!!! Tak že pro ostatní je stále nebezpečný!!!

Tak tohle mi přijde až hraniční s týráním...jako pardón, ale pokud si berana nevšímáte a permanentně mu nelezete za říjnou ovcí, nemá důvod útočit. Jedině snad, že byste si záměrně vybíral špatné povahy po otcích.... smajlík

13.5.2012 17:55
nadja

XXX.XXX.213.74

lavacca napsal(a):
Tak tohle mi přijde až hraniční s týráním...jako pardón, ale pokud si berana nevšímáte a permanentně mu nelezete za říjnou ovcí, nemá důvod útočit. Jedině snad, že byste si záměrně vybíral špatné povahy po otcích.... smajlík

No, zbušení člověka beranem mi též přijde jako týrání a když chce boj, tak ho má mít.
Já teda tohle řešit nemusím, máme kamerunskýho berana, žádnýho obra a i přes hlazení a krmení z ruky je ok ... i když zatím je dvouletej, tak uvidíme. Ale k ovcím lezu denně, takže důvod by asi i měl, kdyby chtěl.

13.5.2012 18:15
lavacca

XXX.XXX.1.3

nadja napsal(a):
No, zbušení člověka beranem mi též přijde jako týrání a když chce boj, tak ho má mít.
Já teda tohle řešit nemusím, máme kamerunskýho berana, žádnýho obra a i přes hlazení a krmení z ruky je ok ... i když zatím je dvouletej, tak uvidíme. Ale k ovcím lezu denně, takže důvod by asi i měl, kdyby chtěl.

No, tak samozřejmě, že není fajn, když beran do člověka buší...ale je mi dost divné, že pán každoročně zabíjí berana a kupuje nového, kterého nechá zase jen rok.... spíš bych řekla, že to není beranem, ale že jho pán něčím provokuje (neříkám, že úmyslně). Protože že by měl takové "štěstí" na tak zlé berany je dost divný....

13.5.2012 23:12
profesor1

XXX.XXX.192.99

lavacca napsal(a):
No, tak samozřejmě, že není fajn, když beran do člověka buší...ale je mi dost divné, že pán každoročně zabíjí berana a kupuje nového, kterého nechá zase jen rok.... spíš bych řekla, že to není beranem, ale že jho pán něčím provokuje (neříkám, že úmyslně). Protože že by měl takové "štěstí" na tak zlé berany je dost divný....

Ach joooooooo!!!!!! Zase musím něco vysvětlovat, někomu, kdo si z příspěvku vybere a hlavně domyslí jen to špatné!!!smajlíkMůžete mě prosím vás uvést, kde jsem napsal že každý rok kupuji nového berana??????? Nevím kolik let se věnujete ovcím, ale můžu vám říct, že já už nějaké zkušenosti s berany mám. Když se plemeník vydaří, tak si ho nechávám třeba i pět let, a to vám garantuji, že třetí-čtvrtý rok, už beran začíná být otravný a nelíbí se mu, že se motáte kolem ovcí. A s týráním děte do hááááááje!!!!!!!! Viděl jste někdy berany jak se vzájemně trkají???????? Ta moje výchovná lekce je proti souboji dvou samců jen lehká masáž! Ono v přírodě jde o to, povalit soka na zem!!! Proto berana povalím na záda a přikleknu!!!!! Je to určitě lepší než do něj tlouct nějakým klackem!!!!!
Co kdyby jste přestala sledovat v televizi pořady typu - CHCETE MĚ - a věnovala se trochu praxi?!?!?!? smajlík
A ještě něco - víte kolik stojí plemenný beran???????? Kupovat si plemeníka každý rok by byla trošku DOST frajeřina a navíc blbost! Beran začíná být kvalitní až třetím rokem!!!!!!!!
Ještě něco Vás zajímá????????? :-)

14.5.2012 11:05
roklanka

XXX.XXX.223.107

profesor1 napsal(a):
Ach joooooooo!!!!!! Zase musím něco vysvětlovat, někomu, kdo si z příspěvku vybere a hlavně domyslí jen to špatné!!!smajlíkMůžete mě prosím vás uvést, kde jsem napsal že každý rok kupuji nového berana??????? Nevím kolik let se věnujete ovcím, ale můžu vám říct, že já už nějaké zkušenosti s berany mám. Když se plemeník vydaří, tak si ho nechávám třeba i pět let, a to vám garantuji, že třetí-čtvrtý rok, už beran začíná být otravný a nelíbí se mu, že se motáte kolem ovcí. A s týráním děte do hááááááje!!!!!!!! Viděl jste někdy berany jak se vzájemně trkají???????? Ta moje výchovná lekce je proti souboji dvou samců jen lehká masáž! Ono v přírodě jde o to, povalit soka na zem!!! Proto berana povalím na záda a přikleknu!!!!! Je to určitě lepší než do něj tlouct nějakým klackem!!!!!
Co kdyby jste přestala sledovat v televizi pořady typu - CHCETE MĚ - a věnovala se trochu praxi?!?!?!? smajlík
A ještě něco - víte kolik stojí plemenný beran???????? Kupovat si plemeníka každý rok by byla trošku DOST frajeřina a navíc blbost! Beran začíná být kvalitní až třetím rokem!!!!!!!!

:-),nejen beran,ale i kozel po třetím roce,pokud to v něm je ,je dominantnější a zhoršuje se to věkem,stejně jako u beranů.Pokud na to chvatel má,tak povalit a na chvíli zalehnout je to nejefektnější :-).Kozla sice zalehnu,že si musí připadat jako horník v závalu :-)) ,ale škoda,že už ve svém věku nejsem tak pružná a kozel je na nohou daleko dřív než já :-)) a v té chvíli bych byla bita,jako žito:-)). Takže pro mne je to nerealizovatelné :-)).

14.5.2012 12:24
profesor1

XXX.XXX.192.99

Tak jste mě rozesmála k slzám!!!!!!! :-)smajlíksmajlík

14.5.2012 14:49
lavacca

XXX.XXX.1.3

profesor1 napsal(a):

Tak to máte rovnou napsat celé. Ale co, když si myslíte, že si pomůžete napsáním deseti vykřičníků a otazníků, tak myslete... já na Vaši úroveň klesat nebudu. Hezký den.

14.5.2012 21:45
profesor1

XXX.XXX.192.99

lavacca napsal(a):
Tak to máte rovnou napsat celé. Ale co, když si myslíte, že si pomůžete napsáním deseti vykřičníků a otazníků, tak myslete... já na Vaši úroveň klesat nebudu. Hezký den.

Tak tohle jsem teda vůůůůůůbec nepochopil?!?!?! smajlík Vykřičník znamená důůůůraz a otazník otázku. Ale nechci to tady měnit ve výměnu názorů mezi náma dvěma.
Jo, máte pravdu, jsem podúúúúúúúúrovňový sadistický tyran zvířat!!!
(už jste si někdy nachala od někoho něco vysvětlit???)

15.5.2012 21:27
zaciatocnik

XXX.XXX.109.116

filda1 napsal(a):
Dobrý den,
Mám takový problém. Koupili jsme berana od našeho známého, ale už od mala dával beranovi chleba. Beran byl na to zvyklí a nemohl si odvyknout. Teď je to obrovský kolos, který neustále vyžaduje chleba stršným způsobem. Když vejdu do výběhu rozeběhne se a tak do mě trkne, že odletím metr od něj, postavím se znovu a ještě silněji mě drcne. Zatím se bráním klackem nebo těsně před útokem mu dám několik facek. Je to opravdu hrůza zvlážď když jsem se jednou otočil a měl jsem v ruce kyblík tak jsem se stačil vytečit a nic se mi nestalo jenom kyblík byl rozlámaný.Poradí mi někdo jak se bránit?

Nosím so sebou vo vrecku korenistý sprej s úzkou dýzou. Až do cca 5 metrov sa s ním dá pekne triafať baranovi-truľovi do ksichtu. Zaručene to funguje a neublíži... Väčšinou stačí keď proti nemu natrčím prázdnu ruku s otvorenou dlaňou a už má rešpekt ...

15.5.2012 22:33
lavacca

XXX.XXX.1.3

profesor1 napsal(a):
Tak tohle jsem teda vůůůůůůbec nepochopil?!?!?! smajlík Vykřičník znamená důůůůraz a otazník otázku. Ale nechci to tady měnit ve výměnu názorů mezi náma dvěma.
Jo, máte pravdu, jsem podúúúúúúúúrovňový sadistický tyran zvířat!!!
(už jste si někdy nachala od někoho něco vysvětlit???)

Přesně tyhle narážky jsem čekala. Prostě hold nesnesete, že s Vámi někdo nesouhlasí. A samozřejmě mu to musíte zdůraznit nejméně 10 vykřičníky a otazníky, jelikož má určitě IQ tykve, jinak by totiž zahodil myšlení a vše Vám bez výhrady odkýval... no, nic. Nehodlám se s Vámi dohadovat. smajlík

15.5.2012 22:38
profesor1

XXX.XXX.192.99

Přečtě te si vedlejší téma - Beran- dotaz!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
Tam jsem se vyjádřil asi i pro vás!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
smajlíksmajlíksmajlíksmajlíksmajlíksmajlík
Až vám bude smutno po otaznících a vykřičnících tak mi dejte vědět!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! smajlík:-)

16.5.2012 16:46
ladd

XXX.XXX.34.50

Soused chová na naší zahradě a louce ovce již několik let. Vystřídal za tu dobu beranů několik a každý po dosažení dvou let měl sklony být zlý. Není to tak, že by to byli zabijáci a nemohli jsme vkročit na pozemek. Vždy ale musíme dávat pozor kde beran je a vyhnout se mu. Pokud na to někdy zapomenu a projdu kolem něj, aniž bych si ho nebo ovcí nějak všímal, je na něm vidět, že se mu to nelíbí. Tenhle poslední mě napadl předloni na podzim. Bylo to jen takové ťuknutí, neměl dostatečný rozeběh. Pořádně jsem ho prohnal, naštěstí pro něj byl rychlejší. Pak byl dlouho klid. Naivně jsem myslel, že to byl jen nějaký úlet nebo, že na to přes zimu, kdy na louku nechodíme zapoměl. Loni v létě ale napadl mojí mámu, byla samá modřina. Česala na zahradě lískáče a ani si nevšimla, že přišly ovce, až když se ocitla na zemi. Naštěstí tam nebyla sama a naštěstí je beran bezrohý.
Podle mě pokud je starší beran hodný tak je to světlá vyjímka. Popisované ukázání kdo je silnější tím, že ho povalím na zem a dám přes čumák mi jako týrání rozhodně nepřijde.

16.5.2012 19:45
danurba

XXX.XXX.50.200

Chovám ovce asi 10 let, začínali jsme jako absolutní neznalci a do chovu jsme byli vyzbrojeni jedinou radou: na berana se nešahá a nikdy se nekrmí z ruky. První beran byl 4letý merino, obrovský kus, byl velice mírný, nekonfliktní, zvládala ho i naše tehdy 11letá dcera, která ovce chodila pravidelně pást. Měli jsme ho tři roky, nikdy neprojevil žádnou agresivitu. Další beran byl charollák, měli jsme ho do malička, byl u nás tři roky, absolutně bez konfliktů. Dalšího berana suffolka jsme měli půjčeného jako ročního, za rok a půl u nás neprojevil ani náznak agresivity. Stejně tak náš další beran, jeho syn, měli jsme ho dva roky. Jediný agresivní byl půjčený zwartble, kterým jsem připouštěla vloni na podzim. Bylo mi řečeno, že je to hodný beránek, který se rád mazlí. Potom, co mě nabral zezadu při převádění ovcí do stáje, jsem ho s díky vrátila. Byla to perda přímo na půlky, naštěstí se strefil do svalu, jít to do kostrče, asi bych se vzpamatovávala dlouho. V prosinci jsme koupili téměř 4letého suffolka, za půl roku u nás neprojevil žádný náznak agresivity.
Ještě dodám, že všichni naši bezkonfliktní berani byli hodně plaší, nikdy jsem se je ani nesnažila nějak ochočit. Mám je na dělání jehňat, ne na mazlení. Naše ovce mají 2ha pastvinu a kromě nutné údržby s nimi neudržuji žádný kontakt. Jsou naučené jít na zavolání a na kbelík ovsa za mnou kamkoliv, většinou do stáje. Nebojí se mě, jen nemají potřebu se se mnou kontaktovat. Já s nimi taky ne.
Pokud má někdo X-tého berana v řadě a všichni se po druhém roce stávají agresivními, asi je někde chyba. Dana

30.5.2015 20:14
Lukas.K

XXX.XXX.1.65

filda1 napsal(a):
Dobrý den,

Dobrý den neházejte flinto do žita zkuste ho dát zvlášt a nedávejte chleba pokaždé pokad pujdete k němu tak si dejte pozor a chyt ho pod krkrm a nedovol mu se vytrhnout potom mu ukaz kdo je tam pám a nemazlit se s ním a on si to rozmyslí pokat ne snízit dávku jídla a nedávat pamlsky on pochopí kdo ho krmí.

gorol

30.5.2015 20:52
gorol

XXX.XXX.213.9

Dobri den mam prozbu pracuji na farmě a delam u ovci maj tam stado a mezi nima je beran mohly biste mi poradit jak se mam branit furt mě napada už nevim co mam delat vdicky se rozeběhne a trkne mě nakou učinou radu bih prosil co mam snim delat miloš rajz dekuji.

1.6.2015 12:19
lilo

XXX.XXX.201.210

Nejprve se mily ivo naucte byt tvrdyyyy y :)

1.6.2015 14:12
přezdívka

XXX.XXX.105.195

lilo napsal(a):
Nejprve se mily ivo naucte byt tvrdyyyy y :)

Myslím, že pro správnou péči o ovce není nutný pravopis, ale cit pro zvířata.

Taky mám takového berana. Vyřešila jsem o tím, že než jdu mezi ovce přilákám ho k sobě a uvážu na připravený řetěz. Mám ho z druhé ruky a už byl trochu ostřejší. Svoje beraní povinnosti plní a jehňata výborně rostou. Těžko jde pracovat a při tom sledovat berana, jestli se náhodou k něčemu nechystá.

2.6.2015 14:16
pan Puaro

XXX.XXX.174.71

Dobrý den všem,
moje zkušenosti s berany jsou takové, jestli je beran agresivní, potom je jedno jestli jej krmíte z ruky, hladíte, či ne. Jednou to má v sobě a to nezmění žádná metoda uvedená výše. Setkal jsem se s beranem který se, i v přítomnosti ovcí, chová stejně jako když se narodil, nechá se hladit, krmit a přitom se o ovečky dobře postará. Ovšem to je, alespoň dle mé zkušenosti, výjimka. Ani hrubá síla nic nezmění, měl jsem berana plemene zwartbles, o kterých se tvrdí, že jsou povahově mírní, klidní. Poprvé trkl, když mu bylo kolem 10 měsíců, nakonec skončil v klobásách, stal se tak nezvladatelným. Nikdy nenapadl ani moji dceru ani ženu, ale ostatní samci, bez ohledu na živočišný druh, před ním nebyli v bezpečí. Každopádně co má na chování berana velký vliv je množství ovcí v jeho harému. Čím víc jich má, tím více energie dává do toho, aby se o ovce dobře postaral a to potom nemá na hlouposti čas. Jestli se nepletu optimální množství ovcí na 1 berana staršího 2 let je 30 – 40 ks ( do 2 let do 25 ks ovcí ), takže jestli máte oveček méně, potom je rozumnější si berana na připouštění jen půjčovat. Ujednotíte si tímto termíny bahnění a ubyde vám starost o jednoho agresora.
S pozdravem
Petr.

sorrio

12.6.2015 12:04
sorrio

XXX.XXX.242.140

Dobrý den ostatním chovatelům,
Moc nechápu stížnosti a přesvědčení nekterych lidi, že téměř každý beran je zlý. A že měli tolik a tolik beranu a skoro každy mlatil a že po dosažení nějakého věku jsou nebezpeční atd atd.

Co me zde na diskuzich zaujalo je, že se tu chovatele ve velke mire deli na ty co maji temer KAZDEHO berana zleho a na ty, co nemaji temer ZADNEHO zleho. Tech mezi tolik neni Takze to tuplem musi byt nejakym prvkem v pristupu k beranum, jen tak vedet co.

Ovce chováme přes 20 let, plemeniku se u nas za tu dobu vystřidalo mnoho ) a NIKDY jsme neměli vetsi problem. A to ani se starsim beranem, ktereho jsme uz jako udajne velmi zleho privezli a ktery pry mlatil vse kolem. U nas se po jednom pokusu uklidnil a uz zustal hodny. Naopak z mladeho berana od nas (za ktereho jsme ho vymenili) ktery byl zlaty, se pry stal hajzlik...naprosto nechapu co se tam delo.

Berani byli ruzneho stari a z ruky v rozumne mire jsou krmeni a rozmazlovani, protože potřebuji aby metrakovy beran byl pri osetrovani klidny a nebyl hystericky (jsem holka a nemam vetsi problem jim sama delat kopyta, ostrihat atd. vcetne chytani). A posledni tři berani byli (a soucasny je) mazlove, kteri maji radi drbani na plecich.
Pouze soucasny beran (5-letý), ktereho jsme privezi po vanocich neco malo zkusil (2x asi mesic po prijezdu kdyz se tam zacinal citi sebejiste) a ze zvyku si na nej davame pozor, ale od te doby uz pouze zkusil parkrat naznacit (bez dotyku) (a ted uz ani to ne) a je hodny. Prijde si jen pro podrbani a mls. Kdyz u ovci nejsme, kraluje. Ale kdyz tam prijdeme, respektuje nas jako hiearchicky vysse postavene. Srazi paty a snazi se vetřít do přízně (ale nesmi si to vynucovat ! a obecne se take nemaji drbat na cele a v oblasti rohů. Musí mít respekt a pak to muze byt i mazel (jina situace by asi byla, kdyby spatnou povahu zdedil, ale myslim si, ze to je jen nepatrne procento z nich). Ale musim uznat, ze nejlepsi je, kdyz si beranka koupime mladeho a uz dospiva u nas.

Poznamenavam, ze chovame masne ovce, takze berani byvali velci masnaci a poslednich nekolik beranu jsou uz cisti Texlové, takze zadni neskodni drobeckove.

Omlouvam se za text bez interpunkce a preklepy. Pisu ve spechu.
Preji vsem mnoho chovatelskych upechu a at nam vsem delaji ovecky radost.

sorrio

12.6.2015 12:06
sorrio

XXX.XXX.242.140

lavacca napsal(a):

Myslim si totez...

Přidejte reakci

Přidat smajlík