Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
13.5.2012 21:41
polda

XXX.XXX.9.2

Potřebuji vyměnit berana a soused mi nabídl jedno velice pěkné jehně. Původně mělo jít na porážku, takže má dlouhý ocásek. Pokud bych ho chtěl do chovu, je třeba mu ocásek odstranit? Nebo z jakého důvodu se ocásky ovcím odstraňují? Mám romanovské bahnice, takže prozatím jsem ocásky neřešil. Díky za odpověď, petr

13.5.2012 22:13
lavacca

XXX.XXX.1.3

polda napsal(a):
Potřebuji vyměnit berana a soused mi nabídl jedno velice pěkné jehně. Původně mělo jít na porážku, takže má dlouhý ocásek. Pokud bych ho chtěl do chovu, je třeba mu ocásek odstranit? Nebo z jakého důvodu se ocásky ovcím odstraňují? Mám romanovské bahnice, takže prozatím jsem ocásky neřešil. Díky za odpověď, petr

Ocas u berana nijak nevadí. U ovcí (holek) se krátí z důvodu zašpinění ocasu po porodu.

13.5.2012 23:33
profesor1

XXX.XXX.192.99

lavacca napsal(a):
Ocas u berana nijak nevadí. U ovcí (holek) se krátí z důvodu zašpinění ocasu po porodu.

Joooooooo??????? Možná taky, ale já bych ocas odstranil jen u těch plemen a kříženců, které ho mají huňatý(zarostlý vlnou) a to z důvodu, že při páření se beran hůř "trefuje do ovce" ( to jsem napsal blbě :-))), a taky proto, že každá ovce sem tam dostane průjem a pak se to zachytává na vlně ocasu.
P.S. for lavacca - A tohle není podle vás týrání?????? smajlík ?:-|

14.5.2012 09:24
lavacca

XXX.XXX.1.3

profesor1 napsal(a):
Joooooooo??????? Možná taky, ale já bych ocas odstranil jen u těch plemen a kříženců, které ho mají huňatý(zarostlý vlnou) a to z důvodu, že při páření se beran hůř "trefuje do ovce" ( to jsem napsal blbě :-))), a taky proto, že každá ovce sem tam dostane průjem a pak se to zachytává na vlně ocasu.
P.S. for lavacca - A tohle není podle vás týrání?????? smajlík ?:-|

To je snad jasný, že se to dělá už jen plemen s dlouhým ocasem, ne? Romanovky, ouessantky, kamerunky, apod. které ho mají krátký se to nedělá. navíc někdo nechá ovci i tak 3 obratle ocasu, někdo to teda zkracuje až přímo na zadku.

Ne, tohle podle mě není týrání, jelikož to má svoje opodstatnění a hlavně, dělá se to v dne porodu, kdy to jehně bolí jen minimálně. Samozřejmě, že u starších kusů se to nedělá. Srovnávat s mlácením a dušením berana to fakt nejde. smajlík

14.5.2012 10:51
profesor1

XXX.XXX.192.99

lavacca napsal(a):
To je snad jasný, že se to dělá už jen plemen s dlouhým ocasem, ne? Romanovky, ouessantky, kamerunky, apod. které ho mají krátký se to nedělá. navíc někdo nechá ovci i tak 3 obratle ocasu, někdo to teda zkracuje až přímo na zadku.

Ne, tohle podle mě není týrání, jelikož to má svoje opodstatnění a hlavně, dělá se to v dne porodu, kdy to jehně bolí jen minimálně. Samozřejmě, že u starších kusů se to nedělá. Srovnávat s mlácením a dušením berana to fakt nejde. smajlík

Já vím že to není týrání, jen jsem se ptal. Spousta lidí to dělá i u starších kusů! A klidně mě mějte za tyrana a násilníka smajlík A klidně se přijeďte podívat jak se procházím mezi ovcema a jestli by byly tak klidné, kdybych se k nim choval nějak surově!!!!!! Ale jste ženská, tak že vám stejně asi nic nevysvětlím!!!smajlík ( teď jsem si proti sobě asi poštval všechny ženské smajlíksmajlík) Až někdy pochopíte zákonitosti přírody, pochopíte i proč je třeba beranovi vysvětlit kdo je tady pánem. Viděl jsem jak jeden beran zabil druhého....... proto zase musím opakovat, že to, že s beranem praštím o zem, je pro něj co se bolesti týká zanedbatelné. Jen prostě musí vědět že byl sražen k zemi a že pánem jsem já.
P.S. for ženy - je s váma někdy těžká domluva, ale přesto vás mám ráááád!!!!! :-) :-)

14.5.2012 11:01
lavacca

XXX.XXX.1.3

profesor1 napsal(a):
Já vím že to není týrání, jen jsem se ptal. Spousta lidí to dělá i u starších kusů! A klidně mě mějte za tyrana a násilníka smajlík A klidně se přijeďte podívat jak se procházím mezi ovcema a jestli by byly tak klidné, kdybych se k nim choval nějak surově!!!!!! Ale jste ženská, tak že vám stejně asi nic nevysvětlím!!!smajlík ( teď jsem si proti sobě asi poštval všechny ženské smajlíksmajlík) Až někdy pochopíte zákonitosti přírody, pochopíte i proč je třeba beranovi vysvětlit kdo je tady pánem. Viděl jsem jak jeden beran zabil druhého....... proto zase musím opakovat, že to, že s beranem praštím o zem, je pro něj co se bolesti týká zanedbatelné. Jen prostě musí vědět že byl sražen k zemi a že pánem jsem já.
P.S. for ženy - je s váma někdy těžká domluva, ale přesto vás mám ráááád!!!!! :-) :-)

U starších kusů to už neschvaluju, to je fakt musí bolet. smajlík Jasně, jsem ženská, tak to nechápu. Tak teď jste mě dostal. :-))

Taky jsme měli zlého berana (koupen už jako cca 6 letý, takže takového nepředěláte) a i když mi jednou málem přerazil koleno, tak jsem ho nijak nikdy nedusila. Stačilo ho jednou praštit přes kýtu a pak nosit klacek pro jistotu v ruce a bylo respektu dost. Proto se mi nezdá, že každého berana házíte na zem a přidušujete, pak zabijete, koupíte nového a ten se tak chová zase.... něco bude špatně a nemůžu si pomoct, buď je něčím provokujete nebo fakt máte "štěstí" na tak blbé povahy...ale to se mi u plemenných zvířat prostě nezdá. smajlík

14.5.2012 11:21
profesor1

XXX.XXX.192.99

Tak jako jsem nepsal že berana posílám do mrazáku každý rok, tak jsem taky nepsal, že každého berana mlátím. Berana měním po třech letech - Z BEZPEČNOSTNÍCH DŮVODŮ!!!!!!! Mám tři malé děti a manželku!!!!!!! Jen ty nejlepší si nechávám déle, to už je ale opravdu nebezpečné!!! Nechci berana zavírat nebo uvazovat. Mám ho stále volně mezi ovcema. Myslím si že volnost za cenu občasného (jednou za měsíc, za dva , za tři...jak kdy) výprasku je lepší, než kdyby byl zavřený někde v chlívku. A to přidušení zas neberte doslovně. Prostě mu kleknu na krk, on si zachrčí a já jej pustím.
A jestli jsem podle vás násilník, tak to se nedá nic dělat! Můžeme o tom diskutovat, můžeme o tom vést spory, můžeme s tím i nesouhlasit, ale to je tak všechno, co se proti tomu dá dělat….....:-) smajlík ....ale to už je jiná vesnice .........:-))
A ještě něco - svět je krásný, hlavně teď, na jaře, tak to všechno hned nedramatizujte!!!!!!!
Hezký den!!!!!!!:-)
Martin

14.5.2012 11:56
anobbona

XXX.XXX.235.6

Já gumičkuji i staré ovce. Dávám gumičku tak za třetí obratel a není s tím žádný problém.
Jinak ohledně berana, náš první plemeník byl už starší a při koupi jsme byly vyrovaní, že je nebezpečný. U nás byl víc jak rok naprosto bez problémů, beran si nás nevšímal, došel si pro podrbání a pak si šel zas po svým.
Pak mě z ničeho nic napadl, málem mi přerazil pánev a já v té zlosti jsem ho přetáhla řádně násadou od vidlí. Ihned jsem dostala další ranu do břicha a pak už jsem raději zbaběle skákala přes plot. Pak už jsem se ho příšerně bála a on to věděl, útočil na mě i přes plot.
Nyní nového berana jsem naštudovala tady všechny rady a důsledně jsme dodržovaly a stejně beran začal útočit,
Metoda povalení a zbouchání berana je fajn, manžel ji používá, berana zmlátí a přidusí a má pokoj, jenže já tuhle metodu použít nemůžu. Když chci berana složit na zem, tak to spíš vypadá jako by jsme tančily a většinou skončím pod beranem já, visíc mu na krku,......, ale nakonec ho na zem dostanu. Jenže než ho složím, tak to chvíli trvá a to už je pak výchovně zbytečné.
Proto já mám ten el. bič.
Ale jinak plně souhlasím s metodou nařezat mu co se do něj vejde, protože beran taky nemá slitování....Člověk jen nesmí zvířeti ublížit, ale pár výchovných mu fakt nic neudělá.
Pán určitě nedělá se svými berany nic špatného, ono každý beran po 3 roku začne být nebezpečný

14.5.2012 17:44
eavy

XXX.XXX.26.38

profesor1 napsal(a):
Tak jako jsem nepsal že berana posílám do mrazáku každý rok, tak jsem taky nepsal, že každého berana mlátím. Berana měním po třech letech - Z BEZPEČNOSTNÍCH DŮVODŮ!!!!!!! Mám tři malé děti a manželku!!!!!!! Jen ty nejlepší si nechávám déle, to už je ale opravdu nebezpečné!!! Nechci berana zavírat nebo uvazovat. Mám ho stále volně mezi ovcema. Myslím si že volnost za cenu občasného (jednou za měsíc, za dva , za tři...jak kdy) výprasku je lepší, než kdyby byl zavřený někde v chlívku. A to přidušení zas neberte doslovně. Prostě mu kleknu na krk, on si zachrčí a já jej pustím.
A jestli jsem podle vás násilník, tak to se nedá nic dělat! Můžeme o tom diskutovat, můžeme o tom vést spory, můžeme s tím i nesouhlasit, ale to je tak všechno, co se proti tomu dá dělat….....:-) smajlík ....ale to už je jiná vesnice .........:-))
A ještě něco - svět je krásný, hlavně teď, na jaře, tak to všechno hned nedramatizujte!!!!!!!
Hezký den!!!!!!!:-)
Martin

To Profesor1

Jaký je poměr beranů, kteří vám prošli rukama a beranů, kteří byli zlí? Z Vašeho psaní mi přijde, že každý, který prošel Vašima rukama byl zlý...

Jinak co se týká krácení ocasů u starších ovcí, už jednou jsem to tu psala. Je to bráno jako týrání... toť není můj výmysl, ale ze zákona.

14.5.2012 22:33
profesor1

XXX.XXX.192.99

eavy napsal(a):
To Profesor1

Jaký je poměr beranů, kteří vám prošli rukama a beranů, kteří byli zlí? Z Vašeho psaní mi přijde, že každý, který prošel Vašima rukama byl zlý...

Jinak co se týká krácení ocasů u starších ovcí, už jednou jsem to tu psala. Je to bráno jako týrání... toť není můj výmysl, ale ze zákona.

smajlík tak to teda čumím, co tady ze mne někteří dělají?!?!? Mezi ovcema se pohybuji od dětství. A co víc, po matuře na zemědělce jsem u ovcí denně. (neberte mě za slovo, jezdím na dovolenou a možná třikrát do roka se na nějaké oslavě trošku víc unavím, tak večerní návštěvu stáda vynechám smajlík ) Mezi ovcema se pohybuji i v době říje. A ukažte mě tří a více letého berana, který v době říje k vám nepřiběhne a nezačně vás otravovat a dokazovat vám že on je hlavní samec??????? Co to píšete za nesmysly - poměr dobrých a zlých beranů??????? Na některého stačí zařvat, na některého musíte prostě důrazněji šáhnout! JÁ SE JEN VYJADŘOVAL K TOMU, JAK ZKROTÍM BERANA, KTERÝ ZAČNE TRKAT. Dokonce jsem napsal, že ten způsob s elektrickým bičem který popisovala paní předemnou je nejlepší!!!!!!! Až na berana nebudu mít, tak si bič taky pořídím. Mám ve stádě berany dva. Jeden má rok, druhý má dva roky. Chodím mezi ovcema a ani o nich nevím. Klidně dřepím u ovce, kontroluji jí vemeno, nebo přidržuji jehně u ovce a berani si mne ani nevšimnou .............

A k tomu krácení ocasů: - nepotřebuji zákon k tomu, abych věděl, co je a není trápení zvířat. Je mě jasné že u starších zvířat je zaškrcení ocasu o něčem jiném, než u mláděte, a proto to nedělám.

Je zajimavé že někteří mé vyjádření pochopili hned. Asi to bude o zkušenostech!

15.5.2012 02:28
motyl

XXX.XXX.125.70

eavy napsal(a):
To Profesor1

Muzes uvest cislo zakona, paragrafu a odstavce, podle ktereho UDAJNE jde o tyrani zvyrat?

Pokud umim cist, tak se tam pise pouze toto:

--------------------------
§ 7

(1) S výjimkou pokusů na zvířatech se mohou vykonávat zásahy, které
způsobují bolest, jedině po celkovém nebo místním znecitlivění zvířete
osobou odborně způsobilou.^1d)

(2) Znecitlivění se nepožaduje,

a) jestliže se při srovnatelných zákrocích na lidech znecitlivění
neprovádí,

b) pokud podle úsudku veterinárního lékaře není znecitlivění
proveditelné nebo nutné anebo by způsobilo bolest větší než zákrok sám.

(3) Jestliže je zákrok prováděn osobou odborně způsobilou,^1f) pak se
znecitlivění rovněž nepožaduje při

a) kastraci samců mladších 7 dnů u prasat a mladších 8 týdnů u skotu,
ovcí, koz nebo králíků, kteří netrpí anatomickou vadou pohlavních
orgánů,

b) odrohování nebo tlumení růstu rohů u telat a kůzlat ve věku do 4
týdnů provedenou chemickou kauterizací, tepelnou kauterizací nástrojem,
který vyvíjí potřebné teplo po dobu nejméně 10 sekund,

c) krácení ocasu u selat mladších 7 dnů, jehňat a štěňat mladších 8
dnů,

nic dalsiho o kraceni ocasu natoz gumickou, v zakonech patrne neni, tak nesirte poplasne zpravy :-)smajlík

15.5.2012 09:24
profesor1

XXX.XXX.192.99

Doufám že tohle jsi směřoval na EAVY ?!?! Já ji s nějakým zákonem pouze poslal do ...... na strom :-|:-))

15.5.2012 16:01
eavy

XXX.XXX.26.38

motyl napsal(a):
Muzes uvest cislo zakona, paragrafu a odstavce, podle ktereho UDAJNE jde o tyrani zvyrat?

Pokud umim cist, tak se tam pise pouze toto:

§ 7

(1) S výjimkou pokusů na zvířatech se mohou vykonávat zásahy, které
způsobují bolest, jedině po celkovém nebo místním znecitlivění zvířete
osobou odborně způsobilou.^1d)

(2) Znecitlivění se nepožaduje,

a) jestliže se při srovnatelných zákrocích na lidech znecitlivění
neprovádí,

b) pokud podle úsudku veterinárního lékaře není znecitlivění
proveditelné nebo nutné anebo by způsobilo bolest větší než zákrok sám.

(3) Jestliže je zákrok prováděn osobou odborně způsobilou,^1f) pak se
znecitlivění rovněž nepožaduje při

a) kastraci samců mladších 7 dnů u prasat a mladších 8 týdnů u skotu,
ovcí, koz nebo králíků, kteří netrpí anatomickou vadou pohlavních
orgánů,

b) odrohování nebo tlumení růstu rohů u telat a kůzlat ve věku do 4
týdnů provedenou chemickou kauterizací, tepelnou kauterizací nástrojem,
který vyvíjí potřebné teplo po dobu nejméně 10 sekund,

c) krácení ocasu u selat mladších 7 dnů, jehňat a štěňat mladších 8
dnů,

nic dalsiho o kraceni ocasu natoz gumickou, v zakonech patrne neni, tak nesirte poplasne zpravy :-)smajlík

To motyl

Vypisovat zákony VÁM nebudu, za týrání zvÍřat se toto považuje, stačí se optat svého veterináře!

15.5.2012 16:09
eavy

XXX.XXX.26.38

profesor1 napsal(a):
smajlík tak to teda čumím, co tady ze mne někteří dělají?!?!? Mezi ovcema se pohybuji od dětství. A co víc, po matuře na zemědělce jsem u ovcí denně. (neberte mě za slovo, jezdím na dovolenou a možná třikrát do roka se na nějaké oslavě trošku víc unavím, tak večerní návštěvu stáda vynechám smajlík ) Mezi ovcema se pohybuji i v době říje. A ukažte mě tří a více letého berana, který v době říje k vám nepřiběhne a nezačně vás otravovat a dokazovat vám že on je hlavní samec??????? Co to píšete za nesmysly - poměr dobrých a zlých beranů??????? Na některého stačí zařvat, na některého musíte prostě důrazněji šáhnout! JÁ SE JEN VYJADŘOVAL K TOMU, JAK ZKROTÍM BERANA, KTERÝ ZAČNE TRKAT. Dokonce jsem napsal, že ten způsob s elektrickým bičem který popisovala paní předemnou je nejlepší!!!!!!! Až na berana nebudu mít, tak si bič taky pořídím. Mám ve stádě berany dva. Jeden má rok, druhý má dva roky. Chodím mezi ovcema a ani o nich nevím. Klidně dřepím u ovce, kontroluji jí vemeno, nebo přidržuji jehně u ovce a berani si mne ani nevšimnou .............

A k tomu krácení ocasů: - nepotřebuji zákon k tomu, abych věděl, co je a není trápení zvířat. Je mě jasné že u starších zvířat je zaškrcení ocasu o něčem jiném, než u mláděte, a proto to nedělám.

Je zajimavé že někteří mé vyjádření pochopili hned. Asi to bude o zkušenostech!

To Profesor 1

Sedněte si na židli, nadechněte se a vydechněte a přečtěte si můj dotaz ještě jednou. Nikde Vás nenapadám, položila jsem Vám jednoduchou otázku.
Jaký je poměr hodných a zlých beranů, kteří Vám prošli rukama.
Neboť z Vašeho psaní vyznívá, že těch zlých bylo až moc... Šlo pouze o jakousi formu ankety. Mě je naprosto jedno, jaký život vedete, co jste doposud dělal, nebo jakou školou jste prošel. Dokonce je mi jedno, co s těmi berany a dalšími zvířaty děláte, aby byla poslušná - k tomu, jak jste si všiml, jsem se naprosto nevyjadřovala.

Milion otazníků a vykřičníků Vám na důležitosti naprosto nepřidá....

Ta věta o zaškrcení ocasů u starších zvířat, nebyla namířena na Vás, byla namířena do éteru zde na iFauně.

15.5.2012 19:17
věruška

XXX.XXX.34.243

Dobrý den,
zajímavá diskuze. Máme trkavého berana vyzkoušela jsem na něj téměř vše a byla jsem docela zoufalá. Moje rodina Vám může potvrdit, že vyhrával mnohem častěji mám tak zmodřinovaný nohy, že na sukně mohu již delší dobu zapomenoutsmajlík
Můj poslední zákrok byl asi hodně účinný, ale vzhledem k diskuzi, která zde probíhá Vám ho popisovat nebudu.
Chci ještě říci, že za zvířata bych dýchala, dělají si ze mě legraci jak se snažím proniknout do zvířecí psychiky:-))
Ale jedna moje zásada je, že zvířata budu ovládat já ne oni mě. U ovcí nemůže být řeči o ovládání, ale každodenní boje s beranem byly vyčerpávající. Musím říci, že si pořizuji pouze tak velká zvířata, která fyzicky zvládnu, aby to bylo vyrovnaný na obě stranysmajlík
Tak vám přeji jen hodný berany i když ten náš je tak skvělý hlídač, že se nemusím bát, že by mi na pastvu vnikla nějaká škodná. Takže doufám, že i ta liška co zde v loni obcházela má letos smůlusmajlík
Přeji Vám všem hodně chovatelských úspěchů:-)

15.5.2012 20:24
anobbona

XXX.XXX.84.72

věruška napsal(a):
Dobrý den,
zajímavá diskuze. Máme trkavého berana vyzkoušela jsem na něj téměř vše a byla jsem docela zoufalá. Moje rodina Vám může potvrdit, že vyhrával mnohem častěji mám tak zmodřinovaný nohy, že na sukně mohu již delší dobu zapomenoutsmajlík
Můj poslední zákrok byl asi hodně účinný, ale vzhledem k diskuzi, která zde probíhá Vám ho popisovat nebudu.
Chci ještě říci, že za zvířata bych dýchala, dělají si ze mě legraci jak se snažím proniknout do zvířecí psychiky:-))
Ale jedna moje zásada je, že zvířata budu ovládat já ne oni mě. U ovcí nemůže být řeči o ovládání, ale každodenní boje s beranem byly vyčerpávající. Musím říci, že si pořizuji pouze tak velká zvířata, která fyzicky zvládnu, aby to bylo vyrovnaný na obě stranysmajlík
Tak vám přeji jen hodný berany i když ten náš je tak skvělý hlídač, že se nemusím bát, že by mi na pastvu vnikla nějaká škodná. Takže doufám, že i ta liška co zde v loni obcházela má letos smůlusmajlík
Přeji Vám všem hodně chovatelských úspěchů:-)

Jen se podělte, mě by to totiž hodně zajímalo. Ono berani jsou prostě trkavá zvířata, proto taky mají tak pevnou a tvrdou hlavu.
Každá rada na zvládnutí a odvrácení útoku berana je dobrá.

A jen tak mimochodem, na skvělého hlídače bych zas tak moc nespoléhala. Náš Kokeš trká, agresivní je docela fest, útoku zabráním jen tím el. bičem nebo se s ním manžel popere, i když i on už si raději poslední dobou ten bič brává, no prostě agresor a hlídač je dobrý a přesto si myslím, že teď jak mi ovce porvali ti psy, tak náš beran byl první, který provalil plot a prchal......

15.5.2012 20:34
věruška

XXX.XXX.34.243

Na pozemek psa nepustí. Mám kavalíry ti už se mnou nechodí:-(. Pak máme fenku německého ovčáka a s tou když na to přijde boj tedy nevzdává, ale nenechám to nějak rozběhnout mám strach o oba tak to utnu.
Tak z toho usuzuji, že mě to ohlídá. Také tam dřív chodíval za ovečkama kocour se schovat do sena, ale nyní ani omylem. Dala jsem si tam kačeny do ohrady oni mi utekly a když jsem přišla tak beran byl celý od peří a dvě kačenky sotva chodily. V jeho prospěch musím říct, že to rozchodily jinak bych se už asi neudrželasmajlík

Náš Bertík je prostě číslosmajlík

15.5.2012 22:35
profesor1

XXX.XXX.192.99

eavy napsal(a):
To Profesor 1

Sedněte si na židli, nadechněte se a vydechněte a přečtěte si můj dotaz ještě jednou. Nikde Vás nenapadám, položila jsem Vám jednoduchou otázku.
Jaký je poměr hodných a zlých beranů, kteří Vám prošli rukama.
Neboť z Vašeho psaní vyznívá, že těch zlých bylo až moc... Šlo pouze o jakousi formu ankety. Mě je naprosto jedno, jaký život vedete, co jste doposud dělal, nebo jakou školou jste prošel. Dokonce je mi jedno, co s těmi berany a dalšími zvířaty děláte, aby byla poslušná - k tomu, jak jste si všiml, jsem se naprosto nevyjadřovala.

Milion otazníků a vykřičníků Vám na důležitosti naprosto nepřidá....

Ta věta o zaškrcení ocasů u starších zvířat, nebyla namířena na Vás, byla namířena do éteru zde na iFauně.

Sedim na židli, dýchám a přemýšlím. Někteří tady napíší že tlučou berany, že jejich manželové tlučou berany...... a nikdo je nenapadá. Já jsem popsal jak se BRÁNÍM beranovi a hned jsem tyran. Nechápu z čeho někdo usuzuje, že tluču všechny berany které potkám? Nějaký poměr zlých a dobrých beranů prostě neřeším. Myslím si že 90% beranů jak stárnou tak jsou agresivní. Agresivní možná ne, jen se snaží být hlavním samcem. Když chci, aby někdo něco konečně pochopil, tak prostě vykřičníky přidám. Když musím položit podle mne zbytečnou, nebo spíše pitompou otázku tak přidám otazníky. Zase to někomu vadí. Začínám chápat některé lidi, kteří psali že jsou někým tak znechuceni, že raději přestanou psát.
Každý chovate, který si ke mě příjde koupit jehně, tak nechápe jak to, že chodím mezi ovcema a ty neutíkají a jsou naprosto klidné. Jasně že některá odběhne, ale většina je v klidu. Nejsem tyran ani zoofil, ani já nevím co.
Napsala jste větu - ..."Dokonce je mi jedno, co s těmi berany a dalšími zvířaty děláte, aby byla poslušná"........ Každý kdo si to přečte, tak si bude automaticky myslet, že zvířata mlátím! Nemyslíte?
A vůbec , už mě nebaví se obhajovat. Každý kdo si myslí že berany týrám a nepochopil co jsem napsal, tak pro toho mám tenhle odkaz:
http://www.youtube.com/watch?v=KadpSdt3Ut4

A pro ty, kterých se to dotklo mám navíc tenhle odkaz!!!!!!!!!!!!! :

http://www.youtube.com/watch?v=yL6IszJBKH8&feature=related

smajlíksmajlíksmajlík

16.5.2012 22:16
kunesek

XXX.XXX.200.45

no já docela čumím, co se tady píše, prvně k těm gumičkám na ocásek po velmi špatné zkušenosti, už neváháme a od mala jehnatům je co nejdřív dáváme, páč, jedna ovena kterou sme koupili jako čtyřměsíční a už nebylo možné jí gumičky nasadit, po těžkém porodu na sklonku léta, měla ocas plný krve a plodovky, nastěhovali se jí tam mušky a pěkně se začli množit. Nic horšího sem nezažila než do kůže vystříhávat ocas ovci plný muších larviček, bylo i slyšet, jak se to tam hemžilo. no a ktomu beranovi, lonský mě poprvé trkl, když měl tak asi dva měsícě, zezadu a nečekaně to byl celkem šok, dostal "po tlamě" a na chvíli byl klid ale představa, že bych se takhle handrkovla se stokilovým beranem, no dík nechci. smajlík

22.5.2012 10:07
farmarkawebi

XXX.XXX.88.126

u nas na slovensku bezi taka sou vola sa to farma .maju tam barana ktory drcal vsetko a vsetkych a bali sa ho jak cert kriza ,hospodar im poradil ze sa musia z baranom pobit a dostat ho na zem a ukazat mu kto je sef ,napriek strachu sa to jednemu z nich podarilo a baran lezal jak drevo v hore ,uz nikomu neublizil a posluchal fakt ako baranok ,myslim ze je to dobre ukazat mu kto je sef a pocula som ze baran je ako pes ,co je mensie ako on tomu neublizi takze ak utoci tak si klaknut ,neviem coje na tom pravdy tak som pocula mozno je to lepsi sposob ako cloveku rozbit hubu ,neviem,,,,,,,,ja chcem tiez barana ale ako vas tu citam normalne mam strach lebo mam male deti asi to odlozim o 100 rokov na neskor mam taky pocit ,a neviem u oviec ako s chvostom ja mam bahnicu ta chvost ma a ako pisala pani predomnou ze mala v chvoste krv a musky a iny blivajz tak mam strach ked sa mi okoti ci nebudem mat s tym problem ,a tak sa pytam???da sa jej poporode ten chvostik umyt vycistit alebo nejakym inym sposobom ocistit aby som presla zbytocnym komplikaciam ...............a na margo MARTINA obhajoba ti myslim nepomoze ale z mojho pohladu ak mas velke stado oviec a ku tomu barana tak je len na tebe ako si toho barana vychovas a ako ku nemu pristupujes ,myslim ze ked ma niekto vela zvierat musi ku nim mat aj citovu vazbu a nemyslim si ze tvoje sposoby su zle pretoze len ty sam vies co na neho zabera ved sa predsa nenechas zabit ,je to stale len zviera a ty si pre neho sok ,to je priroda ktoru nezmenime je to proste tak ako to je a je len na tebe ako sa s tym rohacom popasujes ,kazdy predsa vie odkial pokial smie ist a neublizi zvieratu ktore ma rad ,moj nazor ........ja za tie moje budem aj zabijat ale proste ked mi slapy do kyblika z 2 litrami mlieka len preto ze ma proste meble tak dostane po riti a hned je zase dobre ,akpisem zle tak ma opravte aspom sa poucim Webi:-)

22.5.2012 22:50
profesor1

XXX.XXX.192.99

Přidám jednu zajimavost. Jednou, když jsem ovce přeháněl z pastviny na pastvinu tak se něčeho stádo leklo a rozuteklo. Děti mě s tím pomáhaly a najednou vidím jak si to beran míří přesně k té nejmenší. Než jsem stihnul zareagovat tak beran přiběhl k holce , těsně před ní se zastavil a jen lehce do ní drcnul. Dcera se převalila a beran v klidu odešel. A přesně to jednou udělala i stará ovce. Přišla k holce a jen tak lehce do ní strčila, až ji převalila. Vždy to bylo takové lehké "dlouhé" drcnutí, až se dítě převalilo. Dcera měla tak 4-5 let. Tím ale nechci říct že beran dítěti neublíží. Jen jsem si na to vzpomněl, když tu paní psala, že beran by někomu menšímu ublížit neměl.
Chovám VF a Safolk, ti naštěstí rohy nemají. Safolci jsou ale oproti VF méně agresivní. Holku převalil VF a ovce co ji převalila byla Safolk, tak si vyberte smajlík

22.5.2012 23:56
mamčis

XXX.XXX.245.37

profesor1 napsal(a):
Přidám jednu zajimavost. Jednou, když jsem ovce přeháněl z pastviny na pastvinu tak se něčeho stádo leklo a rozuteklo. Děti mě s tím pomáhaly a najednou vidím jak si to beran míří přesně k té nejmenší. Než jsem stihnul zareagovat tak beran přiběhl k holce , těsně před ní se zastavil a jen lehce do ní drcnul. Dcera se převalila a beran v klidu odešel. A přesně to jednou udělala i stará ovce. Přišla k holce a jen tak lehce do ní strčila, až ji převalila. Vždy to bylo takové lehké "dlouhé" drcnutí, až se dítě převalilo. Dcera měla tak 4-5 let. Tím ale nechci říct že beran dítěti neublíží. Jen jsem si na to vzpomněl, když tu paní psala, že beran by někomu menšímu ublížit neměl.
Chovám VF a Safolk, ti naštěstí rohy nemají. Safolci jsou ale oproti VF méně agresivní. Holku převalil VF a ovce co ji převalila byla Safolk, tak si vyberte smajlík

Taky mám malé děti a naše nejstarší již devítiletá ovce dělá to samé, pomalu přijde k nejmenšímu dítěti a jakoby výchovně do ní drcne, snažím se, aby k ní děti nechodily, přece je to "jen zvíře" a nikdy nevíte, kdy bude to drcnutí silnější.

24.5.2012 07:09
farmarkawebi

XXX.XXX.88.126

nepovedala som ze baran nedrcne mensieho ,a jz vobec ze je to pravda ,napisala som ze som to tak pocula a ze neviem co je na tom pravdy ,,,,,,,to je vsetko ...............................

24.5.2012 07:14
farmarkawebi

XXX.XXX.88.126

aaa este sa chcem spytat ci sa da ovci po porode vycistit chvostik aby sa jej tam nezakotili musky a ina haved ,ja som ju kupila z dlhym chvostikom a ma sa mi okotoit cochvila ,ze ci jej mozem ten chvost umyt vodou alebo nieco dakujem smajlík

24.5.2012 09:41
profesor1

XXX.XXX.192.99

farmarkawebi napsal(a):
nepovedala som ze baran nedrcne mensieho ,a jz vobec ze je to pravda ,napisala som ze som to tak pocula a ze neviem co je na tom pravdy ,,,,,,,to je vsetko ...............................

Nebojte se, myslím že většina pochopila že to není z vaší strany tvrzení!
Jen jsme přidali svoji zkušenost. Ono zvíře asi dokáže odhadnout kdo je pro něj soupeř a kdo ne. Možná na tom něco bude, ale určitě bych na to nikdy nespoléhal.

A k tomu ocasu - umít ho určitě můžete, ale rychlejší by bylo jej z části ostříhat, nebo jen trošku ořezat vlnu ostrým nožem. A pak pro jistotu můžete ještě sem tam vrch ocasu stříknout nějakou desinfekcí nebo slivovicí z rozprašovače. Ta taky muším vajíčkám neprospívá.

24.5.2012 12:07
farmarkawebi

XXX.XXX.88.126

dakujem za rady ,su pre mna velmi prospesne a co sa tyka mojej farmy mam pocit ze je v nej vsetko prvy krat co so nikdy nerobila ,vzdy to urobili rodicia a ja so prisla ked uz to bolo hotovo ,dnes vediem farmu sama a vsetky rady su pre mna zlatom takze skusenosti mam viac nez dost ale ako pozeram na prax viem tak macie lajno ,ale ved sa mi ta ovecka okoti a budem dufat ze bude mat na poriadku aj ocasek aj jahna ,bojim sa toho totizto ako zajac dupotu hm

7.12.2012 03:57
honzapm

XXX.XXX.29.18

Dostali jsme loni jednu bezocasou ovci a důrazně varuji před kupírováním ocasu přímo už kořene.
Ponechte zvířeti alespoň 20 cm ocásek.
Tahle naše bezocasá ovce sice má pozadí po celý rok krásně čisté, ale zato v létě, kdy je větší
výskyt much, je naprostý chudák. Blaženku i prdku má neustále odhalenou a tak si na ní mouchy
vyloženě hodují. Krom odhalených orgánů ani nemá ten ocásek, kterým by vrtěla a mouchy tak
odháněla a orgány si zakryla.
Je z toho někdy až tak vystresovaná, že jenom utíká po pastivně a bečí a bečí.
Pak si lehne na zem, protože nemá jak jinak by se dotěrným mouchám bránila.
Trochu se pase, když leží na té zemi, ale to má hned spasené a zvedne se, že popojde dál
a zase vše nanovo - nervózně kope nohama, schovává se pod valník, utíká do salaše, tam za ní
moc nejdou, ale nechce tam být sama, zalízá do křoví a pak zase lehne.
Vůbec se přes den nenažere a pase se pak hlavně v noci, když ostatní ovce v klidu odpočívají
a přežvykují celodenní pastvu.
Myslím, že kupírování ocasu přímo u těla je pro následný život ovce dost trýznivé a zbytečné.
Je mi jí někdy vážně líto.

(Na připouštění to ani nemusí mít vliv. Možná v nějakém maxi stádě, kde má beran frmol nebo u nějakých nemotorných maxi plemen, ale u nás jsou ovce s huňatým ocasem dobře připuštěné a letos zrovna tahle bezocasá je znovu v říji, přitom první páření v říjnu jsme viděli a beran je plodný)

7.12.2012 12:56
danurba

XXX.XXX.54.200

Ocásek by se měl nechat právě tak dlouhý, aby zakryl pipku. Já dávám gumičku asi 4cm od kořene a je to tak akorát. 20cm je hrozně moc, tolik často ani neměří jehněčí ocas celý.
Proti mouchám pomáhají repelenty.

7.12.2012 19:05
honzapm

XXX.XXX.29.18

20 cm jsem myslel v dospělosti, tj. 15-20 cm z plně narostlého ocasu, podle plemene.

Pokud je po narození 4 cm akorát a ocásek do dospělosti naroste taky akorát, pak je to super tip. :-)

9.12.2012 11:05
eavy

XXX.XXX.115.204

honzapm napsal(a):
Dostali jsme loni jednu bezocasou ovci a důrazně varuji před kupírováním ocasu přímo už kořene.
Ponechte zvířeti alespoň 20 cm ocásek.
Tahle naše bezocasá ovce sice má pozadí po celý rok krásně čisté, ale zato v létě, kdy je větší
výskyt much, je naprostý chudák. Blaženku i prdku má neustále odhalenou a tak si na ní mouchy
vyloženě hodují. Krom odhalených orgánů ani nemá ten ocásek, kterým by vrtěla a mouchy tak
odháněla a orgány si zakryla.
Je z toho někdy až tak vystresovaná, že jenom utíká po pastivně a bečí a bečí.
Pak si lehne na zem, protože nemá jak jinak by se dotěrným mouchám bránila.
Trochu se pase, když leží na té zemi, ale to má hned spasené a zvedne se, že popojde dál
a zase vše nanovo - nervózně kope nohama, schovává se pod valník, utíká do salaše, tam za ní
moc nejdou, ale nechce tam být sama, zalízá do křoví a pak zase lehne.
Vůbec se přes den nenažere a pase se pak hlavně v noci, když ostatní ovce v klidu odpočívají
a přežvykují celodenní pastvu.
Myslím, že kupírování ocasu přímo u těla je pro následný život ovce dost trýznivé a zbytečné.
Je mi jí někdy vážně líto.

(Na připouštění to ani nemusí mít vliv. Možná v nějakém maxi stádě, kde má beran frmol nebo u nějakých nemotorných maxi plemen, ale u nás jsou ovce s huňatým ocasem dobře připuštěné a letos zrovna tahle bezocasá je znovu v říji, přitom první páření v říjnu jsme viděli a beran je plodný)

Jehničku, kterou jsem koupila takto kupírovanou, jak popisujete, jsem musela porazit, protože hned jak začalo víc svítit slunce hned z jara, měla pipku spálenou jak blázen, zkoušela jsem ji nějakou dobu mazat opalovacím krémem :-| ale ta práce navíc nešla, ovce byla chudák a trpěla.Takže pro příště nekupuji ani s dlouhým a ani s extrémně krátkým ocasem.

9.12.2012 20:58
danurba

XXX.XXX.54.200

honzapm napsal(a):
20 cm jsem myslel v dospělosti, tj. 15-20 cm z plně narostlého ocasu, podle plemene.

Pokud je po narození 4 cm akorát a ocásek do dospělosti naroste taky akorát, pak je to super tip. :-)

tady přidávám fotku malýho jehněte s gumičkou

16.12.2012 20:08
dav.kas

XXX.XXX.104.254

ZDRAVÍM,já mám berana sufolka a navíc mu narostli rohy kolem jednoho roku začal být zlej,dřív mu stačilo dát facku nebo mít v roce klacek a byl klid,teď mu budou dva roky a už se nebojí nikoho a ničeho,nic nepomáhá přidušení ani hadicí když dostane tak neuteče útočí tím ještě víc,když ho přivážu tak buší do trámu ke kterému je přivázanej,nevím co s ním dál asi to vyřešej klobásysmajlík

18.1.2013 19:59
xjanca

XXX.XXX.119.169

Omluvte mé začátečnické nadšení a empatii s ovcemi, ale můj názor (podpořený tím, co jsem viděla u zkušeného chovatele, od kterého mám ovce) je ten, že kdyby dlouhý ocas něčemu vadil, tak ho sama příroda nenechá narůst. Jistě že se může leccos přihodit (jak se tu psalo mušky a larvy), ale to se přeci může přihodit v naprosto jakémkoli jiném směru. Hodlám směle pokračovat v tom, co započal předchozí chovatel našich VF, a sice ocasy v žádném případě nezkracovat. A ještě abych to krapet vyhrotila, je mi také jedno, co praví zákon. Osobně bych se cítila jako tyran i kdybych zkracovala ocásky přímo po porodu. Je to nesmysl. Prostě když vidím, že to jde i bez toho (a bez problémů!!), tak u mě neuspěje jediný argument, který to obhajuje. BTW máme po bahnění i s dlouhým ocasem a v pohodě.

18.1.2013 23:22
ssuchos

XXX.XXX.207.233

My máme ovce už asi dvacet let, za tu dobu jsme měli celkem čtyři berany a netrkal ani jeden, jeden se dožil osmi let, než šel do klobásek a byl to takový mazel, že jsme mu vytírali ospalky z očí a on za námi každé ráno chodil a nastavoval hlavu, nikdy se mi nestalo, že by na mě nebo jiné členy rodiny beran něco zkusil, takže bud jsme měli štěstí na berany, nebo měli berani štěstí na lidi :D:D :D :D

19.1.2013 17:05
kacule

XXX.XXX.140.29

no já bych velmi ráda měla ovce s krátkými ocásky a narozeným jehničkám určitě zkracovat budeme. Mám dvě huňaté kříženky masného plemene a veškerá moje snaha kontrolovat pod ocáskem příznaky blížícího se porodu je fakt detektivní práce. Když ovečka nechce, abych viděla na místa pod ocásem, tak ho připlácne k tělu a mám smolíka smajlík

20.1.2013 00:04
profesor1

XXX.XXX.24.162

Ještě jsem neviděl a asi ani neslyšel, že by někdo VF zkracoval ocásky! Dělá se to jen plemenům s huňatým ocasem.

20.1.2013 18:47
nanarchie

XXX.XXX.216.102

Velice zajímavé. Teprve ted zjišťuji,že VF mají dlouhé ocasy, a že ocas pod 20 cm je neštěstí. Jak se nasazuje gumička na ocas vím a jak ho nechat dlouhý taky,ale po přečtení této diskuze mám opačný problém. Jak romanovkám,VF, kamerunkám atd. ty ocásky prodloužit?
Co se týče beranů tak vím,že kde je testosteron, tak je i agrese. Je dobré si udržovat odstup a je lepší, když před vámi beran utíká,než aby vás honil. Jak toho docílíte je na vás.smajlík

26.1.2013 18:56
amalkova

XXX.XXX.96.126

Dobrý den,
ocas je třeba odstranit pouze v případě, že byste měli čistokrevný chov.V čistokrevném chovu se ocásky u ovcí a beranů nepovolují.Pokud ocas beran přece jen bude mít, není beran poté tak hodnotný.Jinak samozřejmě u berana nevadí.Problém by byl spíše u ovcí.smajlík

26.1.2013 19:21
mamčis

XXX.XXX.245.37

amalkova napsal(a):
Dobrý den,
ocas je třeba odstranit pouze v případě, že byste měli čistokrevný chov.V čistokrevném chovu se ocásky u ovcí a beranů nepovolují.Pokud ocas beran přece jen bude mít, není beran poté tak hodnotný.Jinak samozřejmě u berana nevadí.Problém by byl spíše u ovcí.smajlík

Ono taky záleží jaké plemeno ovcí máte, já chovám zwartbles a u nich je špička ocásku bílá a je to plemenný znak. Těžko budu dokazovat, že na odstraněném ocásku byla bílá špička.

26.1.2013 21:16
amalkova

XXX.XXX.96.126

mamčis napsal(a):
Ono taky záleží jaké plemeno ovcí máte, já chovám zwartbles a u nich je špička ocásku bílá a je to plemenný znak. Těžko budu dokazovat, že na odstraněném ocásku byla bílá špička.

To potom jo...Máte pravdu.Záleží samozřejmě i na plemeni.O tom jsem se zapomněla zmínit smajlík

Přidejte reakci

Přidat smajlík