Ahoj, jsem tady nová a kupujeme si kozičku, ale nikde jsem nenašla, kdy kozička začne dávat mléko? A kolik pozemku koza potřebuje na spásání? A je lepší mít kozičku s kozlem nebo s kozou? Nebudou se stejná pohlaví nějak pošťuchovat? a je nutné dávat přes léto seno? budeme mít kozičku narozenou 7.4.12 a nevím, zda ji dávat denně mačkaný oves? Děkuju moc za rady
farmarkaWebi

XXX.XXX.88.126
ahoj,koza zacne davat mlieko az ked bude mat kozliatko ,neviem ako mas staru kozu alebo mladu ale najprv musi mat kozliatko to odchova tak 2-3 mesiace ako kto,a ked kozla odstavis od mlieka a zacnes ju dojit potom budes mat mliecko .niektory zviknu kozu rozdojit masirovanim vemena a ptahovanim strukov bez toho aby mala kozla ale je to zdhavy proces ktoremu ja osobne neverim ,vela zdaru z kozickou Webi
mily polda,ved prave o to ide ,ze sa kolegina pytala co s tym ked chce kozu ,je tu nova tak ju nenegujme prosim kazdy zaciatok je nanajvis tazky a u koz obzvlast ja ich mam niekolko a uz dlho a stale mam medzery v niektorych veciach ,kazdy sa uci pocas zivota stale a aj skuseny chovatelia niekedy nevedia co s tym ci onym ,ved si uvedomme ze kozy su uzasne tvory a niekedy nam same naznacia co chcu alebo nechcu aspom tie moje ,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,a mila kolegina nastuduj si na internete vsetko co sa da a to co nenajdes v praxi najdes alebo sa spytaj tu na fore a radi ti kazdy odpovie ,ved nato to tu je .....Webi
Túto stránku veľmi odporúčam, je tam to hlavné čo potrebujete vedieť: http://www.zootechnika.cz/clanky/chov-koz/
Kozička sa cca od veku 7mes. a váhy cca 35kg môže nechať pripustiť/najlepšie požičať si cca na týždeň capka a ten si to porieši a nemusíte ju sledovať či má ruju/ po 5mes.od pripustenia porodí a tým sa jej naleje vemeno, nejaké 2mes.cca pijú mlieko mladé /ak je len 1-2 mladé a vemeno naliate, môže sa už skôr začať oddojovať/ . Po odstavení môžete dojiť.
Tá vaša kozička ak má byť na chov by potrebovala ešte nejaký čas piť mlieko. Dá sa zohnať aj sušené mlieko pre jahňatá, ja som pridávala Mikrop Ovis. Capa sa oplatí mať iba ak máte veľa kôz, seno cez leto dávame ráno, obsahuje to nejaké prospešné veci,
ale veľmi ho v lete nechcú, keď sú na zelenom. Mačkaný ovos môžete dávať, ale navykajte ju postupne po troške.
Najbezproblémovejšie je mať spolu dve bezrohé kozičky. Samej by jej bolo smutno a rušila by okolie mečaním.
M.
moonika
napsal(a):
Túto stránku veľmi odporúčam, je tam to hlavné čo potrebujete vedieť: http://www.zootechnika.cz/clanky/chov-koz/
Kozička sa cca od veku 7mes. a váhy cca 35kg môže nechať pripustiť/najlepšie požičať si cca na týždeň capka a ten si to porieši a nemusíte ju sledovať či má ruju/ po 5mes.od pripustenia porodí a tým sa jej naleje vemeno, nejaké 2mes.cca pijú mlieko mladé /ak je len 1-2 mladé a vemeno naliate, môže sa už skôr začať oddojovať/ . Po odstavení môžete dojiť.
Tá vaša kozička ak má byť na chov by potrebovala ešte nejaký čas piť mlieko. Dá sa zohnať aj sušené mlieko pre jahňatá, ja som pridávala Mikrop Ovis. Capa sa oplatí mať iba ak máte veľa kôz, seno cez leto dávame ráno, obsahuje to nejaké prospešné veci,
ale veľmi ho v lete nechcú, keď sú na zelenom. Mačkaný ovos môžete dávať, ale navykajte ju postupne po troške.
Najbezproblémovejšie je mať spolu dve bezrohé kozičky. Samej by jej bolo smutno a rušila by okolie mečaním.
M.
Měla bych dotaz vřera jsem dovezla 2 kozičky asi 2 měsíční přesně něvím mužou mít tak 10-12 kg ,jedna je rohata a druhá bez budou spolu vycházet a druhy dotaz kozenky byly ve chlívku takže je krmila paní senem a trávu + suchy šrot.Ja bych chtěla ještě dávat mléko kravskké kolik a jak dlouho ho mám dávat a taky bych chtěla je mít venku na pastvě za jak dlouho je mužu pustit
Zatím jsem jim dala vodu a trochu sena ale asi nic nesežraly a taky trochu mlíka taky nic jtak jsem dala větvišku z listím a natrhala trochu pampelišek a po těch chytla.
Chtěla bych krmit pastvu,seno,granule ČOT a mlíko
malym kozenkam takym 2 mesacnym este chodi mliecko daj im z flasky ale teple ponukaj ich strc im cumlik do pusy a stlac aby cizili mlieko alebo do mysky a prst namacaj do mlieka a jemu do pusy ak bude cucat prst tak mu daj pusu do mysky ono na to pride ako to treba ale skusaj stale niekolkokrat denne a mozes dat suchy srot tiez ponukat ja som nechala starej jacmen a male jedlo tiez ,a na pastvu mozes ist bude to zatial len prechadzka par dni ale oni zacnu same si v trave hladat co im vonia a budu sa past ,jaich mam na voditku ako psikov a tak sa prechadzame a oni same chodia hore dole a najdu si coim chuti ale to mliecko este rozhodne ano a vodicku odstatu hlavne v takomto teple nie studenu aby sa nezabarili ,teraz ti velmi papat nebudu musia si na teba zviknut par dni ,bud s nimi casto rozpravaj sa s nimi a hlad ich aby si zvikli na tvoj pach a uvidis ze sa to zlepsi aj same k tebe pridu Webi,,,,,,,,a este aby som nezabudla ponukaj im vsetko ,travu zelenu ,seno ,jacmen ,srot a tomlieko ked zacnu zobkat je to ok a hlavne pozoruj co im najviac chuti a to im daj aby sa najedli a nestratili na vahe
Aj ja mám takú kombináciu kôz, kým sú malé, nevadí to, ale treba im dávať krmivo/ako šrot a pod./ každej zvlášť do nádoby, lebo inak by to bezrohé nemalo šancu najesť sa. Tá naša rohatá koza začala byť po čase veľmi dominantná, nepustila bezrohú k senníku, často ju "brala na rohy" tak som ich po pripustení cca oddelila. Ale chystám sa ju odrohovať aby som ich zasa mohla pustiť spolu. Ja dávam dvojmesačnému krpcovi z misky 1.5l kozieho mlieka denne/3xdenne 0.5l/. Neviem či ste im ho zohriala, treba aby bolo teplé, možno preto ho nechceli. Ak u povodneho majitela bezne zrali vacsi podiel cerstveho/zelené/ tak by som ich asi na tu pašu pustila, ak tam mali tej travy len po troske tak postupne par dni zvysujte podiel cerstveho-trava pupava, rozne buriny, vevicky a potom by som ich pustia na pasu, ale rano by som im najskor dávala dobré seno.
moonika
napsal(a):
Aj ja mám takú kombináciu kôz, kým sú malé, nevadí to, ale treba im dávať krmivo/ako šrot a pod./ každej zvlášť do nádoby, lebo inak by to bezrohé nemalo šancu najesť sa. Tá naša rohatá koza začala byť po čase veľmi dominantná, nepustila bezrohú k senníku, často ju "brala na rohy" tak som ich po pripustení cca oddelila. Ale chystám sa ju odrohovať aby som ich zasa mohla pustiť spolu. Ja dávam dvojmesačnému krpcovi z misky 1.5l kozieho mlieka denne/3xdenne 0.5l/. Neviem či ste im ho zohriala, treba aby bolo teplé, možno preto ho nechceli. Ak u povodneho majitela bezne zrali vacsi podiel cerstveho/zelené/ tak by som ich asi na tu pašu pustila, ak tam mali tej travy len po troske tak postupne par dni zvysujte podiel cerstveho-trava pupava, rozne buriny, vevicky a potom by som ich pustia na pasu, ale rano by som im najskor dávala dobré seno.
vidím, že je jsou tady naši bratia.Chci se zeptat,kromě Farmářské revue, je ještě u Vás v telke nějaký podobný pořad?U nás žádný, takový není a já ho žeru, mrzí mě, že u nás nejsou takové pořady, vše jen kolem zahrady, ale skoro nic o jakýchkoliv chovech.
gajdovka
napsal(a):
vidím, že je jsou tady naši bratia.Chci se zeptat,kromě Farmářské revue, je ještě u Vás v telke nějaký podobný pořad?U nás žádný, takový není a já ho žeru, mrzí mě, že u nás nejsou takové pořady, vše jen kolem zahrady, ale skoro nic o jakýchkoliv chovech.
Neviem o žiadnom, ale telku sledujem minimálne lebo na kanáloch ktoré tu chytáme hádam celý den bežia len realityshow a seriály...:o( Dokonca som neobjavila ani poriadne slovenské netové koziarske fórko, tak som veľmi vďačná za Ifaunu.
farmarkaWebi
napsal(a):
ahoj,koza zacne davat mlieko az ked bude mat kozliatko ,neviem ako mas staru kozu alebo mladu ale najprv musi mat kozliatko to odchova tak 2-3 mesiace ako kto,a ked kozla odstavis od mlieka a zacnes ju dojit potom budes mat mliecko .niektory zviknu kozu rozdojit masirovanim vemena a ptahovanim strukov bez toho aby mala kozla ale je to zdhavy proces ktoremu ja osobne neverim ,vela zdaru z kozickou Webi
Ahojky.My máme kozu a ta dvakrát po sobě,(myslím vda roky po sobě) měla mléko a neměla kůzlata.Neměli jsme ani kozla,takže se nemohlo stát,že by zmetala.Měla kolem litru a půl..Měli jsme ovce a vemeno jí naskočilo vždycky,když měli ovce jehňata...Takhle to bylo dva roky po sobě.Pak jsme dali pryč ovce,koupili krávu a koze kozla a teď už má druhým rokem po trojčatech..Zdálo by se,že když měla falešnou březost s ovcemi,bude výborná máma a prd.Je to mrcha,kterou musím u kůzlat držet aby se napili...Ale je to naše první hospodářské zvíře a má výborné mléko,to ji drží nad vodou...:-D
farmarkawebi
napsal(a):
toto mi je uplnou zahadou ja netvrdim ani som netvrdila ze to nieje mozne len mi je to divne no asi tolko k tomu ,Webi
Já se na to ptala i veta.A říkal,že jediné co to může být,je falešná březost,jako to bývá občas u psů...Taky jsem byla zmatená a pořád si říkala,že to není možné...Ale přísahám že nekecám..Jen to uvádím,když jsem si všimla toho příspěvku,kdy se ptali kdy bude mít koza mléko...My ho měli bez kůzlat a dva roky po sobě... Renata
je to zaujmave co pises mama mi vravela ze aj take byva ja som sa s tym este nestretla ,mozno sa stretnem uvidim co mi zivot prinesie heheh ale zevraj je to mozne ...........a moonika u nas okrem farmy nebezi ziadny taky farmarsky program kde sa co da naucit ale tiez by som taky prijala lebo sa tam da hodne naucit ,mne ta farma dala vela a aj vela som sa z toho naucila ,a tesi ma ze si nas nazvala bratmi aj ked ste s nami prehrali v hokeji (velky smiech) vela zdaru z kozickami
farmarkawebi
napsal(a):
je to zaujmave co pises mama mi vravela ze aj take byva ja som sa s tym este nestretla ,mozno sa stretnem uvidim co mi zivot prinesie heheh ale zevraj je to mozne ...........a moonika u nas okrem farmy nebezi ziadny taky farmarsky program kde sa co da naucit ale tiez by som taky prijala lebo sa tam da hodne naucit ,mne ta farma dala vela a aj vela som sa z toho naucila ,a tesi ma ze si nas nazvala bratmi aj ked ste s nami prehrali v hokeji (velky smiech) vela zdaru z kozickami
jsem ráda,že mi dala maminka za pravdu...Já jsem se taky divila,když měla poprvé mléko.....:-)))
ale sa tesim inak velmi ,ze existuje taketo zvieracie forum kde sa naozaj clovek vela dozvie a je tu vela zlatych ludi ktory su ochotny pomoct a poradit u nas na slovensku taketo forum nemame a to je skoda ale inak ceske nevadi ved si rozumieme.akurat teraz som sa rozculila ,lebo mam bahnicu a musi chodit von z ohrady ale sama nevide iba z ostatnymi a ked idu vsetci tak ju biju a bojim sa ze potrati ma este mesiac do okotenia ,a jedna bezroha kozena mica mi stale otvara vratka a vybehuje mi von ale je tam ina rohata z malym a potom sa biju a ked im vymenim ohradky tak zasek mi beci ovca lebo uz si na bezrohu zvikla a chyba jej hm tazko to je somnou no
Pokud koza spustí mléko před tím, než poprvé rodila, jedná seo tzv. panenské mléko. Není to úplně běžné, ale taky ne vzácné, osobně jsme se už setkala asi se dvěma takovýma kozama. V žádném případě se na to nedá spoléhat, že zrovna moje koza bude patřit mezi tyhle čarodějky. Obecně platí, že pokud koupíte malou kozičku, mléko budete mít asi za rok.
Ahoj, vsem moc dekuji za zpravy, vecer vse proctu a pokusim se odepsat :-) tedjsme si privezli Lizu a Lojzu domu, uzasna stvoreni to jsou a moc hodna a mazliva :-) ale jednu vec jsem si neprecetla...u nas je po desti, muzu je pustit normalne ven, kdyz neprsi a muzou zrat mokrou travu? Dekuju :-)
vies co ti poviem,neviem a doteraz mi je to zahadou my sme mali zajace a kozy a vseliaku haved a moj otec mi povedal:nevadi ze je trava orosena alebo po dazdi ,len nesmie byt zdusena!!!!!!!!!!!!ja som vychovala 250 zajacov a zopar koz a nikdy niktorej nic nebolo ,mam doma jednu ta normalne zerie orosene a po dazdi a nic jej nieje ,kupila som novu kozu a ta dostala hnacku lebo nebola zviknuta na to ,ale som jej dala seno a jacmen po 3 dni a teraz zerie bezproblemov vsetko a v pohode ,zavisi asi od toho ako si ju naviknes A AK SA ZENY MYLIM OPRAVTE MA ,ALE MOJE SKUSENOSTI SU TAKETO
sincerity
napsal(a):
Ahoj, vsem moc dekuji za zpravy, vecer vse proctu a pokusim se odepsat :-) tedjsme si privezli Lizu a Lojzu domu, uzasna stvoreni to jsou a moc hodna a mazliva :-) ale jednu vec jsem si neprecetla...u nas je po desti, muzu je pustit normalne ven, kdyz neprsi a muzou zrat mokrou travu? Dekuju :-)
Mokrá pastva zvířatům neublíží, pokud jsou zvyklá se pást. Jestli byla doteď na seně a vy je pustíte na mokrou trávu, v nejlepším případě se z toho poserou (pardon). Předpokládám, že víte, jak byla chovaná u minulého majitele a je potřeba v tom pokračovat a jen postupně nabíhat na nový systém. V každém případě je dobré k mokré pastvě přidat trochu sena, aby z bobečků nebyly kravince.
farmarkawebi
napsal(a):
já jsem z generace, kdy Slovačiska byli naši bratia,jezdila jsem do svých 17-ti let na dovolenou s našima k Váhu , pod stany, to byly nejlepší dovolené, Slováci jsou srdeční, milí,obětaví, pomohli postavit stany, nosili ovoce,kamarádili jsme se,nedám na ně dopustit, proč jsme se rozdělili, nechápu co to bylo za výmysl.A hokej, ten mě nezajímá.
babulky ktora mi poradi????oddelila som kozla od kozy je vo vedlajsej miestnosti a velmi po sebe mekaju az sa to neda pocuvat,kolko asi budu po sebe mekat kym to prestane ????uz mam pocit ze sa umekaju na smrt ,,,,,,a oddelila som ju preto ze bila male ani ku miske ho nechcela pustit ani k vode proste nikam a ona ma roh a stym ho drcala mala som pocit ze ho tak drcne ze ho rozpara ,ona ho kojila z jedneho vemena druhy som jej musela vydojit aby sa jej nezzapalil a odvtedy bola na neho ako pes ,nechapem nerozumiem neviem si rady
farmarkawebi
napsal(a):
babulky ktora mi poradi????oddelila som kozla od kozy je vo vedlajsej miestnosti a velmi po sebe mekaju az sa to neda pocuvat,kolko asi budu po sebe mekat kym to prestane ????uz mam pocit ze sa umekaju na smrt ,,,,,,a oddelila som ju preto ze bila male ani ku miske ho nechcela pustit ani k vode proste nikam a ona ma roh a stym ho drcala mala som pocit ze ho tak drcne ze ho rozpara ,ona ho kojila z jedneho vemena druhy som jej musela vydojit aby sa jej nezzapalil a odvtedy bola na neho ako pes ,nechapem nerozumiem neviem si rady
Nejde je oddělit tak,aby si mohli k sobě čuchnout, aby se k němu koza nedostala rohama,třeba paletama ? Odsatv kůzlat je vždy velmi hlasitý,pokud kůzle zůstává a odděluje se od matky,třeba kvůli mléku.
také mě co nejdříve čeká odstav, kozlík má 5 měsíců, z pastvy se hned k matce hrne,už jsou stejně velcí, na mlíko a pak by na ni skákal.Proto jsem si nechala v chovu jen bezrohé, také se přou u jídla,šťuchají do sebe, ale není to tak drsné, s rohama bych měla také strach. A když ho oddělím, tak vedle do kóje, aby k sobě mohli čumáčkama a hlavně, aby na sebe viděli. jednou jsem vyzkoušela, oddělit kozla,toho minulého, že na své stádo neviděl, měl záchvat, skákal pomalu po stropě, přeskočil betonovou 2m zídku, Kamerun a byl zase u nich a toho řvaní.
tvoj ma 5 mesiacov moja kozenka ma 2 mesiace a to je velky rozdiel ,ono ten problem tam bol ten ze pekne jedla z oboch strukov ,lenze koza mala hnacku a jeden mala spinavy tak som jej to umyla a uz ho nechcel cecat a ked sa jej to skoro zapalilo musela som ju vydojit ,jedol zas len z jedneho a to mu bolo malo tak chcel uz aj srot a travu zobkat aj jacmen ale ona ho bila a nedovolila mu aby jedol spolu s nou takze ani to mliecko mu nestacilo z jedneho struku a zrat ine mu nedovolila o to ide ona ma roh a stale ho rohom bila a stuchala do neho proste som sa bala aby ho nerozparala tak je to
danurba
napsal(a):
Pokud koza spustí mléko před tím, než poprvé rodila, jedná seo tzv. panenské mléko. Není to úplně běžné, ale taky ne vzácné, osobně jsme se už setkala asi se dvěma takovýma kozama. V žádném případě se na to nedá spoléhat, že zrovna moje koza bude patřit mezi tyhle čarodějky. Obecně platí, že pokud koupíte malou kozičku, mléko budete mít asi za rok.
PANENSKÉ MLÉKO EXISTUJE DÁVÁM SEM FOTKU MÉ 3 LETÉ KOZENY NIKDY NERODILA MÁM JI OD KŮZLETE JE VELKÁ JAKO KOZEL ,POVAHU MÁ KOZLA BLEKOTÁ A PRSKAJÍCÍ KOZY STÁLE PŘIPOUŠTÍ POHLAVNÍ ORGÁNY MÁ NORMÁLNÍ ,ŽIJE NA VOLNO NA PASTVĚ TEN OBOJEK MÁ JEN KVŮLI DOJENÍ ,SÍLU MÁ JAKO MALÍ PONY ,PASE SE PO LOUKÁCH A REMÍZKÁCH VODU PIJE ZE STUDÁNKY A HLAVNĚ NEDOSTANE ANI ZRNKO ŠROTU ANI NIC PODOBNÉHO ŽÁDNÝ CHLEBA NO PROSTĚ NIC JEN TO CO SI SAMA NAJDE ,MÁM MALÉ STÁDEČKO 8 KUSŮ VŠICHNI ŽIJÍ NA VOLNO.DNES VEČERNÍ NÁDOJ 3 L MLÉKA ALE ŠPIČKOVÉHO SUPER CHUTI SLADOUČKÉ BEZ ZÁPACHU. JENŽE TO SAMÉ MI LETOS UDĚLALA I 14 LETÁ KOZA KTEROU MÁM TAKÉ OD KŮZLETE TA NASAZOVALA VŽDY MLÉKO AŽ TAK 14 DNÍ PŘED PORODEM A PROTOŽE JESM JI LONI NEPŘIPUSTILA MUSÍM JI TAKÉ JIŽ DOJIT ALE TO JE NĚCO JINÉHO TO JE PLANÁ BŘEZOST ,ALE TA HNĚDÁ NA FOTCE BYLA KAŽDÝ ROK PŘIPUŠTĚNA ALE NIKDY NEZABŘEZLA A MYSLÍM ŽE ANI NEZABŘEZNE , MŮŽE SEM DÁT FOTKY NĚKDO CO MÁ PODOBNOU ZKUŠENOST ? CHOVÁM KOZENKY 30 LET TAKŽE O NICH UŽ SNAD NĚCO VÍM ALE CO TO MÁM DOMA ZA KOZU -KOZLA - PASTÁKA - TO TEDA NEVÍM.ZDRAVÍM VŠECHNY KOZÍČKÁŘE ROSNIČKA.
Uživatel s deaktivovaným účtem

Bude to hermafrodit. Mám něco podobného. Je to starší koza, nikdy neměla kůzlata, nikdy k sobě nepistila kozla, malého zahnala, před velkým si lehla. Bohužel, dojí jen necelý litr mléka, ale za to i v zimě.
Ta vaše je ale ještě víc podobná kozlovi. Ale je to krásné zvíře.
Ano máte pravdu je podobná kozlovi , dokonce když se prská uteče k sousedovi co chová kozli vleze za nima do ohrady a s jedním kozlem se pere až do krve a druhý ji zatím připouští ,nechala se připustit i beranem .Když se prská tváří se jako koza mazlí se s kozlem tváří se přiblble a pokorně ale jak ji to kozel udělá otočí se a pustí se do něho zase jako kozel .Chlap co kozli chová ji nemá rád protože prý to moje zvíře at si rozmyslí jestli je koza nebo kozel.Ted mám kozla svého 50% anglon. velkého 2 letého a provozuje s ním tuto hru na kozu a kozla taky , škoda že z ní nikdy nedostanu kůzle , dobře dojí a mléko je super sladoučké.