Chov kozy-úplný začátečník

Přidejte téma
Přidejte téma
Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
29.5.2012 01:35
jatoli

XXX.XXX.249.14

Dobrý den, fórum jsem jakž takž prolezla, ale moc se tu prozatím nevyznám, tak snad nevadí, že se rovnou ptám zde.

Abych vysvětlila, jsem holka z paneláku, kozu a podobný zvířata jsem viděla tak max. v zoo. Nyní již 5tým rokem žiji opět v paneláku s dětmi a manželem a na kozy se opět chodíme dívat jen do zoo. Ovšem naskytla se nám možnost jít do rodinného domu, což je již dlouhodobě můj sen. Původní vidina byla že nám bude po zahradě pobíhat maximálně pes, manželovi jsem rozmluvila slepice, ale já před pár dny našla zalíbení v chovu koz (tedy jen jedné kozy), ovšem nevím o tom absolutně nic, i když kozu mám již vybranou... Chceme obyčejnou bílou kozu později na mléko, pořizovat budeme kůzle.

Takže je velký problém že koza bude samotná? Může být problém s naříkáním? Jak to řešit (krom pořízení další kozy). Vím, že je to stádové zvíře, ale přece jen spoustu lidí samotnou kozu chová...

Dále, co taková koza potřebuje do chlívu na zem, kde je jen klasický beton? Je lepší tam dát dřevo jaké jsem např viděla ve stájích u koní nebo beton ničemu nevadí? Vystýlá se jen slámou (kolik bude potřeba pořídit?) a senem, nebo seno je jen na jídlo? Co hobliny, dává někdo nebo pro kozu nevhodné?
Jak často se ji chlív čistí, denně? Kolik je odpadu a s tím se nakládá jak? Normálně na kompost (který bude jen velmi malý) nebo se dá domluvit s někým odvoz, že by jsme někde dělali kupičku a cca jednou za měsíc si někdo odvezl??? Dělá se to? Zapáchá nějak víc? Mohlo by to vadit sousedům (zahrada je řadová)?

Tak a další bod dotazu, co koza žere? V létě asi trávu, seno (kolik cca ročně?) a co dál? Normálně se dá dát zelenina, sem tam ovoce a může vše nebo nějaké druhy nemůže? Dál asi tvrdé pečivo a jinak je základ hlavně to seno? A kolik toho cca denně požere, např. té zeleniny?

Jak velký musí mít výběh, bude ji stačit 20m2 volného zatravněného výběhu? A chlív 3*3m je předpokládám ok?

Tak a snad poslední bod (ono mě později určitě ještě plno dalších věcí napadne :-) ), kdy může koza zabřeznout? V kolika měsících (letech?)? A jak se to provádí? Zavezeme za kozlem, nebo on dojede k nám a jak dlouho budou spolu, nebo se pozná kdy má koza říji (či jak se to nazývá u koz)? A pak když kůzlátka vyklopí už nám zůstane normálně dojná?

Tak to je prozatím vše, omlouvám se za dotazy, který musí připadat zkušeným chovatelům vtipný, ale já o tom vážně nic nevím a nerada bych něco zanedbala, popř. nerada pořídila kozu, když k ní nebudeme mít vhodný podmínky, tedy spíše ona je nebude mít u nás. Moc bych si přála zpříjemnit jeden kozí život a snad doufám, že to bude proveditelné i když bude osamocená...

Velmi děkuji za každou odpověď.
Julie.

29.5.2012 06:43
ivaana

XXX.XXX.102.88

jatoli napsal(a):
Dobrý den, fórum jsem jakž takž prolezla, ale moc se tu prozatím nevyznám, tak snad nevadí, že se rovnou ptám zde.

Abych vysvětlila, jsem holka z paneláku, kozu a podobný zvířata jsem viděla tak max. v zoo. Nyní již 5tým rokem žiji opět v paneláku s dětmi a manželem a na kozy se opět chodíme dívat jen do zoo. Ovšem naskytla se nám možnost jít do rodinného domu, což je již dlouhodobě můj sen. Původní vidina byla že nám bude po zahradě pobíhat maximálně pes, manželovi jsem rozmluvila slepice, ale já před pár dny našla zalíbení v chovu koz (tedy jen jedné kozy), ovšem nevím o tom absolutně nic, i když kozu mám již vybranou... Chceme obyčejnou bílou kozu později na mléko, pořizovat budeme kůzle.

Takže je velký problém že koza bude samotná? Může být problém s naříkáním? Jak to řešit (krom pořízení další kozy). Vím, že je to stádové zvíře, ale přece jen spoustu lidí samotnou kozu chová...

Dále, co taková koza potřebuje do chlívu na zem, kde je jen klasický beton? Je lepší tam dát dřevo jaké jsem např viděla ve stájích u koní nebo beton ničemu nevadí? Vystýlá se jen slámou (kolik bude potřeba pořídit?) a senem, nebo seno je jen na jídlo? Co hobliny, dává někdo nebo pro kozu nevhodné?
Jak často se ji chlív čistí, denně? Kolik je odpadu a s tím se nakládá jak? Normálně na kompost (který bude jen velmi malý) nebo se dá domluvit s někým odvoz, že by jsme někde dělali kupičku a cca jednou za měsíc si někdo odvezl??? Dělá se to? Zapáchá nějak víc? Mohlo by to vadit sousedům (zahrada je řadová)?

Tak a další bod dotazu, co koza žere? V létě asi trávu, seno (kolik cca ročně?) a co dál? Normálně se dá dát zelenina, sem tam ovoce a může vše nebo nějaké druhy nemůže? Dál asi tvrdé pečivo a jinak je základ hlavně to seno? A kolik toho cca denně požere, např. té zeleniny?

Jak velký musí mít výběh, bude ji stačit 20m2 volného zatravněného výběhu? A chlív 3*3m je předpokládám ok?

Tak a snad poslední bod (ono mě později určitě ještě plno dalších věcí napadne :-) ), kdy může koza zabřeznout? V kolika měsících (letech?)? A jak se to provádí? Zavezeme za kozlem, nebo on dojede k nám a jak dlouho budou spolu, nebo se pozná kdy má koza říji (či jak se to nazývá u koz)? A pak když kůzlátka vyklopí už nám zůstane normálně dojná?

Tak to je prozatím vše, omlouvám se za dotazy, který musí připadat zkušeným chovatelům vtipný, ale já o tom vážně nic nevím a nerada bych něco zanedbala, popř. nerada pořídila kozu, když k ní nebudeme mít vhodný podmínky, tedy spíše ona je nebude mít u nás. Moc bych si přála zpříjemnit jeden kozí život a snad doufám, že to bude proveditelné i když bude osamocená...

Velmi děkuji za každou odpověď.
Julie.

Dobrý den Julie,
k Vaší první otázce ohledně chovu samotné kozy. To že ji někdo chová samotnou neznamená, že je to správně. Kozy se musí chovat min. 2, je na to i zákon. Sama se bude trápit.

Pak koze beton nevadí, podestýlá se senem nebo slámou, sláma je lepší, ale stejně když budete mít v chlívku jesle se senem, tak koza si pod sebe to seno nastele. S hoblinami zkušenosti nemám. Kozám čistím chlívek 2x za rok a to na jaře a na podzim a taky podle znečištění. Na hnůj máme vybetonované hnojiště, ale myslím, že by nebyl problém se tam u Vás zeptat nějakého zemědělce, že by si to odvezl. K nám si pro hnůj jezdí půlka rodiny, takže zatím ho spotřebujeme do zahrádek a když už ho pak bude moc, tak to taky budu řešit nějak podobně. A jestli ten hnůj a pach kozy bude vadit sousedům, to poznáte podle sousedů :-). Někomu může vadit jen ta myšlenka, že tam budete mít kozy.

Co se týče krmení, základ je pastva a seno, voda a minerální liz. Ovoce i zeleninu dávat můžete, na vše ji ale musíte postupně naučit. A určitě jí toho nedávat moc. Já dávám kozám jablka, mrkev, řepu, cuketu, ale jen tak na mlsku a zpestření krmné dávky. S pečivem opatrně, to opravdu jen jako pamlsek. Jinak se počítá cca 1 velký balík sena/kozu/zimu , ale je lepší mít ještě něco v zásobě.

20m2 na dvě kozy je zatraceně málo. Chtělo by to alespoň 400m2 ne-li víc. I tak budete muset dokrmovat senem. 9m2 na chlív je dostačující.

Co se týče zabřeznutí, uvádí se, že by koza při zabřeznutí měla mít alespoň 35kilo. Pak ovšem záleží na plemeni. Koza zabřezne jen když má říji. Zkuste projít témata. Je jich tu dost co se ohledně říje týče a jak ji poznáte. Koza ve většině případů jezdí za kozlem a obskočení trvá pár minut. Když porodí kůzlata, tak cca od 1,5měsíce stáří kůzlat můžete kůzlata na noc zavírat a ráno podojit kozu a zase k ní kůzlata vrátit. Jinak kůzlata by měla být pod kozou do tří měsíců stáří. Pak už bude mlíko jen pro Vás. Je dobré kozu před porodem a během laktace přikrmovat jádrem, na vše ale navykat postupně. Na podzim nechat kozu zabřeznout a začít postupně zasušovat (cca 2 měsíce před očekávaným porodem).

Doufám, že je to vše, kdyžtak mě zkušenější opraví nebo doplní:-)

Iva K.

29.5.2012 09:49
roklanka

XXX.XXX.223.81

20m čtverečních je zatraceně málo i na jednu kozu,to je jen výběh,kde může trávit den s tím,že jí budete vodit na pastvu,nebo jí nasekáte trávu.
Pokud chcete o kozách něco vědět,kupte si knížku chov koz,ta vám odpoví na všechny otázky,nebo projděte diskuze zde a na nemoderované diskuzi.

29.5.2012 10:15
moonika

XXX.XXX.155.186

Zasa tu len dám ten link: http://www.zootechnika.cz/clanky/chov-koz/
Mne tieto info dosť pomohli, prekukajte si to, je tam väčšina zásadných informácií :)

29.5.2012 11:02
hosteradky

XXX.XXX.39.149

cau sem uplny zacatecnik a chtel bych probrat s nekym kdo taky zacina s chovem koz nebo ovci dik pepa tel.604 940032

29.5.2012 12:26
mafrin

XXX.XXX.147.19

jste z Hostěrádek na Znojemsku? A chcete chovat spíš kozy nebo ovce, nebo oboje? S kozama bych snad trochu poradit mohla. M.

29.5.2012 12:55
jatoli

XXX.XXX.249.14

Zdravím, všem moc děkuji za odpovědi.
V noci jsem toho pár pročetla a šla spát v 5 ráno, ale pořád jsem z toho taková nesvá.
Ohledně prostoru ve výběhu, větší bohužel vybudovat nemůžu, i když zahrada má přes 500m2, ale bylo by to potřeba celé překopat, ale pást bych ji nechala i mimo, ale celodenně by to bohužel nešlo ji nechat uplně na volno.
Dvě kozy budu muset zvážit a pokud nejde aby jedna byla samotná, tak bohužel asi budu muset skončit u žádné, ach jo :-(

A ještě, kolik cca času zabere dojení??? A stačí dojit dvakrát denně?

29.5.2012 13:44
hosteradky

XXX.XXX.39.149

jsem z velkych hosteradek okr.breclav a mam v planu ovce ci kozu jedna se o to co bude jako pro zacinajiciho chovatele jednodusi mam rad nejakou jistotu a ne se pustit bezhlave do nejakeho chovu a pak to nedokazat urejdovat tak bych potreboval par rad dik pepa

29.5.2012 13:57
roklanka

XXX.XXX.223.81

jatoli napsal(a):
Zdravím, všem moc děkuji za odpovědi.
V noci jsem toho pár pročetla a šla spát v 5 ráno, ale pořád jsem z toho taková nesvá.
Ohledně prostoru ve výběhu, větší bohužel vybudovat nemůžu, i když zahrada má přes 500m2, ale bylo by to potřeba celé překopat, ale pást bych ji nechala i mimo, ale celodenně by to bohužel nešlo ji nechat uplně na volno.
Dvě kozy budu muset zvážit a pokud nejde aby jedna byla samotná, tak bohužel asi budu muset skončit u žádné, ach jo :-(

A ještě, kolik cca času zabere dojení??? A stačí dojit dvakrát denně?

Pokud jste schopná jít denně s kozama na pastvu(za předpokladu,že máte kam) a jste ochotná s nimi strávit dvě hodiny,tak si jí pořídit můžete. Dojení vám nezabere tolik času,jako pastva. Dojit můžete i jednou denně. Zákon,který zakazuje chovat jednu (ovci či kozu) existuje a maximální výše je 50000,-. Ještě jsem za 10 let neslyšela,že by jí někdo dostal.

29.5.2012 14:06
ivaana

XXX.XXX.102.88

roklanka napsal(a):
Pokud jste schopná jít denně s kozama na pastvu(za předpokladu,že máte kam) a jste ochotná s nimi strávit dvě hodiny,tak si jí pořídit můžete. Dojení vám nezabere tolik času,jako pastva. Dojit můžete i jednou denně. Zákon,který zakazuje chovat jednu (ovci či kozu) existuje a maximální výše je 50000,-. Ještě jsem za 10 let neslyšela,že by jí někdo dostal.

Já jsem taky ještě neslyšela, že by někdo pokutu dostal, přesto jsem ale spíš pro chov dvou koz než jen jedné. Vidím to na našich kozách, jakmile jednu oddělím od ostatních, spustí se koncert na celou vesnici. I tomuto se chovem dvou koz dá předejít. Podle mě opravdu koza je stádové zvíře a měla by mít někoho k sobě, alespoň ovci... Nebo se to dá třeba pořešit malou zakrslou holandskou kozou. Velká bude na mlíko a malá bude té velké dělat společnost. Jen opravdu těch 20m2 je strašně málo......

29.5.2012 23:08
jatoli

XXX.XXX.249.14

Díky moc, velmi si vážím, že se zahazujete s takovým amatérem :-)

Ohledně pastvy, nikam bych ji vodit nemohla, ale vždy když budeme na zahradě my (což bude v létě celodenně) bude mít k dispozici 500m2, když tam nebudeme, zavírala bych ji právě do té malé ohrádky (nakonec jsme to přeměřovali a je to skoro 50m2, ale i to je zatraceně málo, vím). Od září by už bývala zavřená v ohrádce od 8mi do 14:00 a od dvou do večera volně, ale nevím jestli to stačí.

Rozhodně si nechci kozu pořídit aby nějak strádala nebo se trápila, ale dvě je už moc, takže nakonec tuhle touhu asi zatlačím :-( Pes asi není rovnocenný společník, že? Přece jen s ní budeme trávit hodně času, ale pořád to taky nepůjde...

A ještě jak se to dělá v zimě? To bývá koza zavřená???

30.5.2012 05:38
mlynář

XXX.XXX.102.98

jatoli napsal(a):

Ohledně pastvy, nikam bych ji vodit nemohla, ale vždy když budeme na zahradě my (což bude v létě celodenně) bude mít k dispozici 500m2, když tam nebudeme, zavírala bych ji právě do té malé ohrádky (nakonec jsme to přeměřovali a je to skoro 50m2, ale i to je zatraceně málo, vím). Od září by už bývala zavřená v ohrádce od 8mi do 14:00 a od dvou do večera volně, ale nevím jestli to stačí.

Rozhodně si nechci kozu pořídit aby nějak strádala nebo se trápila, ale dvě je už moc, takže nakonec tuhle touhu asi zatlačím :-( Pes asi není rovnocenný společník, že? Přece jen s ní budeme trávit hodně času, ale pořád to taky nepůjde...

Já si myslím že to není problém. Já mám kozy taky zavřené až do dvou ve chlívku a až přijdu z práce tak je pustím ven. Kozy mám tři a chlívek 8m2. Ale za to je fakt, že ráno i v poledne jim manželka nafutruje jesle trávou.Je sice doma na mateřské ale abych řekl chovatelsky je už vysoko březí:-) takže nechci aby kozy někam smýkala a náhodou.....a bylo by zle. Jsem rád že poklidí a podojí. Jinak já mám celou zimu kozy zavřené ve chlívku a vůbec jim to nevadí. Akorát musím častěji házet hnůj. já je nechovám na vysoké podestýlce takže v zimě každý víkend vidle do ruky a hurá na to.

30.5.2012 09:52
mafrin

XXX.XXX.147.19

Taky si nemyslím, že by to byla taková tragédie. Samozřejmě pro kozy je asi nejpřirozenější život ve stádu na pastvině. Ale zdaleka ne všichni chovatelé jim to mohou zajistit. Také máme kozy v menší ohradě a chodíme s nima na pastvu většinou až večer a někdy je s sebou beru ráno, když jim jdu na trávu. jen o víkendu chodí ven častěji. Přes zimu jsou v chlívku, ale pokud nepadají trakaře, jdeme se s nimi taky skoro každý den projít - to ale myslím moc lidí nedělá. kozy to ale ocení, když se mohou proběhnout i v zimě, nevadí jim ani sníh. A ta minulá zima byla taková, že se vlastně skoro celou zimu mohly trochu pást, když byly venku. A některá koza se sžije i se psem, nedávno tu byl na nemoderovaném fóru takový příběh: https://www.ifauna.cz/ovce-a-kozy/nemodforum/r/detail/1242773/koza-a-pes
Neříkám, že je to ideální, ale co je úplně dokonalé, někdy ani nevíme. Jsou kozy, které jsou zvyklé, že nejsou s ostatními kozami a když se pak s nimi dají dohromady, nemohou se s nimi sžít. Utíkají před nimi , nebo naopak všechny trkají. Mohou být víc fixované na lidi, jako třeba pes.
V každém případě, pokud nemáte kromě zahrady, kam vodit kozu na pastvu, budete ji muset asi ještě někam chodit na trávu, nebo ji dokrmovat senem.

30.5.2012 21:47
polda

XXX.XXX.9.2

Julie, pokud byste někdy měli s manželem cestu směrem do Krkonoš (Vrchlabí, Trutnov) nebo byste si chtěli udělat výlet, tak se stavte a o chovu koz případně i ovcí v klidu pokecáme. Je dobré o kozách číst, ale vidět je v praxi je mnohem poučnější. Mám několik kozenek i ovcí, kůzlata i jehňata, s manželkou děláme sýr, takže se mi kdyžtak ozvěte na 777090192, petr

Uživatel s deaktivovaným účtem

31.5.2012 08:48

jatoli napsal(a):

V zimě je s kozou práce relativně nejmíň. Když je ošklivo, nafutrují se jí jesle senem a ona ( ony ) si přežvykují. Když je hezky, vezme se na procházku. Zahrada je pod sněhem a tak ani nemůže škodit.
Nevím, jestli vaše myšlenka pouštění na zahradu není utopie. Koza když vnikne na zahradu, zničí kdeco. Z mladých stromků oloupe kůru, když tam budou nějaké jedůvky ( rododendron, tis, břečťan ), tak se napase zrovna na nich. V nestřeženém okamžiku oholí růže, že mají trny jí navadí, na záhoně jahod si smlsne.
Nechci vás odradit, ale být s kozou na zahradě, může být taky o nervy.
Ale na pastvu se s ní chodit dá, naučí se i na vodítku. Jen to zabere čas. Ale zas je to príma relax.

31.5.2012 10:00
klawdie

XXX.XXX.94.254

Zdravím Vás chovatelé...jsem ráda za toto téma a trochu se přiživím...kozlíka jsme jaksi dostali...nebyl to plán, ale hned jsem pořídili ještě kozičku aby kozlíkovi nebylo smutno...to je tak jediné co jsem se dočetla an netu, že nemají být samotní...jsou to třiměsíční kamerunky. A je tu víc věcí nad kterými tápám. bude opravud kozel smrdět, viděla jsem na živo dva otce kůzlat a nebyli cítit? i přesto doporučujete kastraci? nechci každoročně odchovávat, to si radši s kozou za kozlíkem někam dojedu...a když kastraci jak a kdy kastrovat? nevím zda-li na gumičky není již pozdě. za další kozy mám ted v chlívku ve stájích a přes den pod dozorem jsou na uzavřeném dvoře 1000m2...ale bududujeme jim menší pěvný výběh 10x6m, jaký materiál je vhodný? napadl mě klasický očí plot, ale aby jej zas nesešlapali? máme koně takže není problém napojit i elektrický ohradník? za další mám jistou vizi, vidím to u nás na vsi, u paní co má kozu bílou a soused kozy burské, mají je v podstattě na volno...je možné mít i kamerunky naučené u domu? případně drželi by se koní? moje vize je, že by byli na noc ve výběhu a přes den by byli na pastvě s koňmi-pastva cca 1ha, ale nevím jak moc reálné to je..bydlíme na okraji daleko od silnice,za námi už jen louka, pole les...takže volně pohybující by neměli nikomu vadit...
díky za rady. K.

1.6.2012 09:54
roklanka

XXX.XXX.223.81

klawdie napsal(a):
Zdravím Vás chovatelé...jsem ráda za toto téma a trochu se přiživím...kozlíka jsme jaksi dostali...nebyl to plán, ale hned jsem pořídili ještě kozičku aby kozlíkovi nebylo smutno...to je tak jediné co jsem se dočetla an netu, že nemají být samotní...jsou to třiměsíční kamerunky. A je tu víc věcí nad kterými tápám. bude opravud kozel smrdět, viděla jsem na živo dva otce kůzlat a nebyli cítit? i přesto doporučujete kastraci? nechci každoročně odchovávat, to si radši s kozou za kozlíkem někam dojedu...a když kastraci jak a kdy kastrovat? nevím zda-li na gumičky není již pozdě. za další kozy mám ted v chlívku ve stájích a přes den pod dozorem jsou na uzavřeném dvoře 1000m2...ale bududujeme jim menší pěvný výběh 10x6m, jaký materiál je vhodný? napadl mě klasický očí plot, ale aby jej zas nesešlapali? máme koně takže není problém napojit i elektrický ohradník? za další mám jistou vizi, vidím to u nás na vsi, u paní co má kozu bílou a soused kozy burské, mají je v podstattě na volno...je možné mít i kamerunky naučené u domu? případně drželi by se koní? moje vize je, že by byli na noc ve výběhu a přes den by byli na pastvě s koňmi-pastva cca 1ha, ale nevím jak moc reálné to je..bydlíme na okraji daleko od silnice,za námi už jen louka, pole les...takže volně pohybující by neměli nikomu vadit...
díky za rady. K.

Každý kozel v říji smrdí,některý víc,některý míň, mimo sezonu cítit nejsou. Pradvu díte,na zagumičkování pozdě už je,takže pokud kastrace ,tak celkové narkoze u vet..Sice kamerunky nechovám,ale myslím si,že ovčí pletivo kombinované s ohradníkem by mohlo stačit. Velkým kozám stačí. Jedna koza se koní drží,u dvou bych si nebyla tak jistá,jsou to vynalézavé potvůrky.

1.6.2012 11:46
mafrin

XXX.XXX.147.19

To jsou a obzvlášť kozy zakrslé. S jednou máme zkušenosti, pořád někam utíkala, protáhla se i s obrovským nacpaným břichem neuvěřitelně malou škvírou. Ostatních velkých koz se moc nedržela, byla to taková individualistka - asi i proto, že původně s kozama nebyla, byla víc fixovaná na lidi. (A to původně byla s koněm a jinými zvířaty, ale kobyla ji asi dost proháněla.) Teď už bydlí jinde, ale podle zpráv pořád někde pobíhá, o velikonocích se sebrala a připojila se k průvodu lidí jdoucích do kostela a došla s nimi až tam...

Pavlinka1

23.5.2020 21:58
Pavlinka1

XXX.XXX.168.31

Dobrý den, mohla bych se zeptat zda je problém v tom že máme 8 týdenní kozičku v ohradě ze slepičkami a kozička papá pšenici pro slepice? Mnohokrát děkuji za odpověď Pavla

24.5.2020 00:13
ančovička1

XXX.XXX.19.219

Pavlinko,koza nepapá, ale žere..a když se koza nažere hodne pšenice,dostane acidozu a nejspíš chcipne..

24.5.2020 09:47

Pavlinka1 napsal(a):
Dobrý den, mohla bych se zeptat zda je problém v tom že máme 8 týdenní kozičku v ohradě ze slepičkami a kozička papá pšenici pro slepice? Mnohokrát děkuji za odpověď Pavla

A to je tam sama?

24.5.2020 09:48

ančovička1 napsal(a):
Pavlinko,koza nepapá, ale žere..a když se koza nažere hodne pšenice,dostane acidozu a nejspíš chcipne..

Přesně tak.

24.5.2020 10:33
ančovička1

XXX.XXX.19.219

Uživatel s deaktivovaným účtem napsal(a):
A to je tam sama?

Ano, nejspíš jen se slepicemi..

24.5.2020 17:02

ančovička1 napsal(a):
Ano, nejspíš jen se slepicemi..

Takže všechno špatně. Chuděrka. Snad maluji jenom čerta na zeď.

Přidejte reakci

Přidat smajlík