Už 10 rokov robím prácu, ktorá ma síce živí, ale vrcholne nebaví. Ide o klasickú kancelársku prácu, kde 8 hodín denne, 5 dní v týždni civím do počítača a prekladám papiere z jednej kopy na druhú. Frustruje ma jednak sedavé zamestnanie, jednak jeho nezmyselnosť a obrovská strata času. Ako svoje hobby chovám kone. Pred pol rokom sme sa presťahovali na samotu a tu sa mi naskytli možnosti malého rodinného farmárčenia. Manžel kúpil 2 malé kozičky, chceme zakúpiť sliepky - nosnice. Máme možnosť výhodne odkúpiť chovné stádočko kôz (6 kusov dojných kôz). Je tu priestor na chov pár kusov prasiat. Taktiež mám podmienky na poskytnutie pastevného ustajnenia 2-3 koní popri mojich.
Popri mojej súčasnej práci ale z časového hľadiska nie je možné venovať sa aj farmárčeniu. Chovom zvierat a prípadne aj pestovateľstvom by som sa strašne rada venovala na plný úväzok. Neviem si predstaviť prácu, ktorá by ma bavila a napĺňala viac. Čo ma ale drží späť, je ekonomika - financie. Teraz mám pravidelne každý mesiac na účte peniaze, ktoré pokryjú všetky životné náklady. Obávam sa, či by som z farmárčenia prežila? Manžel je tiež zamestnaní, ale nechcem byť závislá na jeho príjme, určite chcem tiež zarábať. Stačilo by mi aj menej než mám teraz, ale z niečoho sa elektrina, potraviny, pohonné hmoty a dane platiť musia.
Urobili ste niekto ten krok, že ste vymenili teplú kancelársku stoličku za vôňu stajne, pasienkov a zeme?
Já jsem šílenec a při takových podmínkách, co máte, bych do toho šla.Člověk se musí ohánět a být dobrý propagátor, aby se uživil, milionář z vás nebude, ale budete spokojená, aspoň já to vidím u sebe.Ale počítejte s tím, že občas na manželovi ,,závislá,, budete.Přeji hodně štěstí ať se rozhodnete jakkoli
Jsem momentálně v přesně stejné rozhodovací fázi, nedělám sice v kanceláři, ale moje práce mně též přestala naplňovat, navíc výdělek mizerný a ta ztráta času! Nejvíc mě ubíjí, když není do čeho píchnout a já sedím na zadku a přemýšlím, co všechno bych doma udělala. Víceméně jsem rozhodnutá, že do toho od příštího roku půjdu. Bude to boj, ale snad to bude stát za to. Držím pěsti, Hanaka
Já si vybrala a zůstala doma, ale závislost na maželovi je veliká a nelituji toho. Vydělám si hospodařením na jídlo pro celou rodinu a i zvířata. Ostatní se pokrývá z manželova platu a bez jeho zručnosti by taky nebylo to co je. Neměnila bych, ikdyž už několik let nevím co je to víkend, přispat si, či zajet na dovolenou, ale čerstvě narozená kůzlata vše 100% vynahradí.. Zdraví Dita
Jo, je to vše moc hezké, ALE.......!!!! Taky jsem do toho loni na podzim šel. Jestli nemáte děti, tak je to v pohodě, ale já mám tři školáky a tak moc klidný nejsem. A taky je pravda, že jsem se na to při zaměstnání postupně chystal snad deset let a poslední tři léta už to bylo na zbláznění - práce + 13ha luk a pastvin, 35 oveček, včely, králíci , slepice, kačeny, prase ........ Chvíli se vždy cítíte šťastná a v pohodě a pak vám třeba jako mně v jeden den zdechne ovce a kuna vám zahryzne 13 slepic a na vše by jste se vykašlala ..... suma sumárum -2000,- ovce + -2500,- slepice a dva měsíce bez 7 vajíček denně. A to jsou jen takové mušky. Jo a to jsem si při zaměstnání koupil traktor, sekačku, hrabačku, balíkovač- vše starší, tak že když semě z toho něco pokazí tak nevíííím nevíííím. Od rána do večera na nohou, pátky, svátky, soboty, neděle... pořád je co spravovat, stavit, ošetřovat, dojit, krmit, chystat krmení.......... Kdo není bázen, tak to nemůže vydržet. A kdyby manželka nechodila do práce , tak bych neměl nárok, hlavně kvůli dětem, které brzy půjdou na školy a to bude teprve finanční záhul!
Vůbec Vám to nerozmlouvám, jen konstatuji
Tak tohle určitě pro normálního člověka není , ale když si toho nevezmete příliš a dobře si to zorganizujete, tak se to dá.Já mam děti 4 z toho dvěma jsou 3 a 2 roky, chováme koně, kozy, slepice, brojlery, kachny, py a další drobná domácí zvířátka.Do toho peču na svatby, vyrábím doma máslo, sýry, bylinkové medy a spousty dalšího a na většinu jsem sama, protože manžel je od rána, do večera v práci.Někdy jsem opravdu ko, ale víc dní je pohodových a hlavně mi žádná dovolená nechybí, já si odpočinu u zvířátek.Děti je taky milují, užívají si život na polosamotě na okraji vesnice, nijak nestrádají a mají sposty krásných zážitku.Musíte přizpusobit tomuvšemu život, ale když vás to baví, je to prostě krása
Ďakujem za názory a skúsenosti. Dieťa máme jedno, zatiaľ malé, ale na krku stavebný úver, ktorý bude potrebné splácať ešte 10 rokov.
Stále o tom premýšľam. Veľmi by som si priala farmárčiť, no uvedomujem si, že proste mám záväzky a partnera, s ktorým je to raz tak a raz tak a preto sa na neho spoliehať nemôžem. Ach jaj, veľmi ťažká dilema.
S úvěrem bych do toho nešla. Stačí jeden smolný rok a hrozba se stane příliš reálnou. Radši si teď pořiďte jen tolik zvířat, aby vás to nestrhlo, ale bavilo, na nich se naučíte, co všechno potřebují, jak se dělají sýry a tak. Budete mít čas si sehnat zákazníky na mléko a sýry, vybudovat dojírnu, nebo třeba malou mlékárničku. Jste mladí, deset let uteče jako voda, až splatíte úvěr, klidně se do toho pusťte. I když se vám nebude dařit, nepřijdete o střechu nad hlavou. Dítě vám mezi tím trochu povyroste a budete mít zdatného pomocníka.
Já dělám práci, která mě baví, ale je poměrně stresující a dost mě unavuje, do toho mám 3 kozy, 10 ovcí a krávu, drůbež ani nepočítám a dva koně jen courají po pastvině a užívají důchod. Krmím, dojím, kydám a po nocích dělám sýry. Nejradši bych se na práci taky vykašlala, ale máme co splácet ještě asi 10 let, tak čekám, až budu v tomhle směru volná. A to už nejsme s manželem nejmladší, máme dospělou dceru a malého vnuka. Ale hospodářství je v první řadě o trpělivosti, čekání a taky o obětech, nevyplatí se nikam pospíchat. Dana
neviem ci je to spravne alebo nie ,ale ja som do toho sla ,a zatial nelutujem ani sekundu a mzslim si ze pokial je prijem aspom na ucty da sa to zvladnut ,ja mam kozy 3 dojne a vyrabam syr a tvaroh z mlieka aj varim ,a ked sa prida ku tomu aj dake vajicko a zajac ,mame zahradku takze zelenina na varenie je a celkom v pohode to zvladame a hladny niesme .je to tazka drina hlavne vela nervou to stoji nikdy neviete co vas prekvapi ale ja som to vymenila z radostou lebo to co som do toho vrazila sa mi uz 100x vratilo uz mam aj dake objednavky na syr a tvaroh a aj mliecko takze aj dake peniazky budu ,myslim ze sa to da
Uživatel s deaktivovaným účtem

No jenže vy si spíš hrajete ( nemyslím to zle ) a musíte mít vedle sebe dost vysoké finanční krytí. Protože to co píšete, by vám nedalo ani dost jídla. A kde je elektřina, dřevo na zimu, krmení a ošetření pro všechna zvířata. To, co píšete, je hezké, ale nikoho to neuživí.
Já myslím a pevně věřím, že to jde. Jak jsem psala výše, též nadtím hodně uvažuju a jsem téměř rozhodnutá to vyzkoušet. V našem kraji není skoro práce a když, tak za opravdu hodně mizerné peníze. Někdo výše píše, že je třeba se rozloučit s volnem, dovolenou. To beru jako samozřejmost a je to tak už teď. Hlavně teď, když člověk chodí do práce. Protože pak ty víkendy prostě musí strávit doháněním toho všeho, co přes týden nestihne. Navíc je člověk neustále pod tlakem, jestli vůbec na ten víkend vyjde počasí, protože je třeba stihnout posíct, udělat támhle to a tudle to. Máme ovce, krávu a konečně i slípky. Z práce přijdu po 17h a tak 2-3x do týdne dělám sýry. Třeba i do půlnoci, záleží na typu. A ráno znovu vstávat, nakrmit, vykydat a neustálý tlak to vše stihnout do odjezdu do práce. Do toho opravovat statek, především svépomocí. Jsem OSVČ, tak vím, že jen zaplatit základní poplatky není sranda. Dluhy nemáme, s těmi bych do toho nešla, přece jen je výdělek hodně nejistý. Děti taky ne, i díky tomu, že současné zaměstnání to nedovoluje. A to mi nepřijde normální. Život uteče jak voda a já ho chci skutečně prožít. Počítám s výrobou sýrů a jiných výrobků, věnuju se i řemeslnému zpracování + třeba občas nějaká brigáda, zkrátka od všeho trochu, člověk se bude muset otáčet, ale je to i jistá svoboda a za tu se vždy něčím platí. Mám výhodu, že spousta mých známých je z ne příliš vzdáleného města, takže třeba sýry jsem dodneška ani nikomu nemusela nabídnout - stačilo jen říct, že dělám pro nás. Teď spíš nestíhám vyrábět, hodila by se druhá kravka, lákalo by mě i pár mléčných ovcí, ale to už bych při zaměstnání prostě nezvládla. Uštvat se opravdu nechci. Je zájem i o vajíčka, maso. Ale chce to zjistil, zda odbyt opravdu je, kolik jsou náklady, kolik výdělek a trošku to propočítat. Samozřejmě počítat s nepředvídatelnými výdaji, ale to holt musí člověk vždy, když se do něčeho takového pustí. Hanaka
Po přečtení všech příspěvků bych se chtěla těch, co doma farmaří a nechodí do "práce" (farmaření je taky práce, ale víte jak to myslím) zeptat, z čeho si platí sociální + zdravotní, elektriku a potraviny, které si sami nevypěstují, a že jich je, atd.
Já tedy pracuji z domova, takže na zvířata čas mám, ale nemohla bych si dovolit nepracovat vůbec, jen farmařit. Mám 5koz a kozla, 4 ovce, přes sezónu drůbež (20kachen, 15 krůt, 80 brojlerů) králíky (5 chovných samic + samce) a slepice (momentálně jich mám jen pět, 7 mi odnesla kuna potvora)
Z koz mi dojí zatím jen 2, třetí má ještě pod sebou kozlíka. Mléka mám 3 litry denně, dělám tvaroh a sýr, dětem z mléka pudinky... Vše ale stačíme spotřebovat jen my, neprodávám zatím nic, protože nemám. Za prodej kůzlat jsem "utržila" 6500,-Kč a za tyto peníze + jsem musela přidat, jsem si koupila 100% AN kozu s PoP. Nevím, co bych prodala teď, abych se tím uživila. Asi něco dělám blbě. Zelenina ještě není (vlastním velký skleník, takže rajčat, okurek, paprik a na záhonkách mrkve a cibule atd. je potom dost, zavařuji na zimu každý rok), masa mám teda plný mražák, ale brambory docházejí, musím kupovat stejně jako ostatní potraviny (pečivo, olej, dětem jogurty atd.) Obědy ve škole něco stojí, školka něco stojí, každé jaro nové boty, bundy.... atd. Do toho elektrika, telefony, internet, voda, odpady, benzín, hypotéku pokud je............
Manžel by musel vydělávat daleko víc než teď abychom to vše zvládli, protože zvířaty jsem si zatím vydělala jen na další krmení, na koupi nové drůbeže na jaře a na novou kozu..... (výdělek za rok od července do května)
Apropo pozemky nemáme žádné, ani žádné koupit nemůžeme, protože je to tu kolem vše zkoupené, takže seno na zimu musím koupit. Dotace žádné zatím neberu, pokud se zadaří a uchovním kozla, tak si požádám o dotace na něj, ale to je tak na pokrytí toho sena na zimu...
Asi fakt něco dělám blbě a tak bych chtěla vědět, jak to tedy děláte, že zvířaty vyděláváte a nemáte nějakou velikou farmu?
napsal(a):
No jenže vy si spíš hrajete ( nemyslím to zle ) a musíte mít vedle sebe dost vysoké finanční krytí. Protože to co píšete, by vám nedalo ani dost jídla. A kde je elektřina, dřevo na zimu, krmení a ošetření pro všechna zvířata. To, co píšete, je hezké, ale nikoho to neuživí.
mas pravdu elektrika na strome nerastie ani jedlo ani drevo ,ale ja som doma pretoze mam dovod a mam staly prijem z ktoreho mi zostane este aj na sminky, neviem ako koho ale moje zvierata si na seba zarobia a ostatne je na nas ,mat zahradu a dopestovat si jedlo je uplne normalne mzslim v kazdej vesnici ,ja niesom dieta z tejto doby a hodne moc ma naucil otec a moja babicka ,viem ako zili pred 100 rokmi a cim sa zivili a myslim si ze dnesna doba sa od tej s pred 100 rokov ani moc nelisi ,prace malo za malo penazi ,a ludia zili z toho co si doma dochovali a dopestovali a potom to na trhu predali tym ktory boli lenivy jak psy.ja zijem normalne mam 3 deti a rodinny dom a zatial mi elektriku nikto nevypol ani zima nam nebolo .takze si myslim ze ked ludia prezili v tedy preziju tak aj dnes ako ja .neodsudzujem tych ktory chodia do prace tiez som pracovala ako postovniii ale musela som zostat doma nakolko mam chore dieta ,prijem mam taky isty ako v praci ,a mam viac ako som mala pred tym pretoze mam cas si dorobit dopestovat a mam sa ako prasiatko v zite ,moja orionka vela stastia z tvojim nazorom a tiez to nemyslim zle,,,

farmarkawebi
napsal(a):
mas pravdu elektrika na strome nerastie ani jedlo ani drevo ,ale ja som doma pretoze mam dovod a mam staly prijem z ktoreho mi zostane este aj na sminky, neviem ako koho ale moje zvierata si na seba zarobia a ostatne je na nas ,mat zahradu a dopestovat si jedlo je uplne normalne mzslim v kazdej vesnici ,ja niesom dieta z tejto doby a hodne moc ma naucil otec a moja babicka ,viem ako zili pred 100 rokmi a cim sa zivili a myslim si ze dnesna doba sa od tej s pred 100 rokov ani moc nelisi ,prace malo za malo penazi ,a ludia zili z toho co si doma dochovali a dopestovali a potom to na trhu predali tym ktory boli lenivy jak psy.ja zijem normalne mam 3 deti a rodinny dom a zatial mi elektriku nikto nevypol ani zima nam nebolo .takze si myslim ze ked ludia prezili v tedy preziju tak aj dnes ako ja .neodsudzujem tych ktory chodia do prace tiez som pracovala ako postovniii ale musela som zostat doma nakolko mam chore dieta ,prijem mam taky isty ako v praci ,a mam viac ako som mala pred tym pretoze mam cas si dorobit dopestovat a mam sa ako prasiatko v zite ,moja orionka vela stastia z tvojim nazorom a tiez to nemyslim zle,,,
Tak je to přesně tak, jak jsem předpokládala. Ano, když máte stálý příjem, tak potom to jde. Ale jinak tolik zvířátek, kolik vy máte, nikoho neuživí. To je to, co jsem chtěla říct.
Chce to mít zaměstnání aspoň na půl úvazku, nebo mateřskou, nebo důchod (nebo sponzora ) a pak to jde.
napsal(a):
Tak je to přesně tak, jak jsem předpokládala. Ano, když máte stálý příjem, tak potom to jde. Ale jinak tolik zvířátek, kolik vy máte, nikoho neuživí. To je to, co jsem chtěla říct.
Chce to mít zaměstnání aspoň na půl úvazku, nebo mateřskou, nebo důchod (nebo sponzora ) a pak to jde.
Ano, přesně tak. Pokud je mateřská, rodičák, důchod, renta anebo ten sponzor, tak to je potom jiná. To zvládám taky, pracuji z domova. Ale pokud toto nemáte, nemůže Vás malý počet zvířat uživit.
no i mě by se líbilo být doma s dobytkem,jenže to fakt nejde,sem OSVČ ,mám velmi fyzicky namáhavou práci, k tomu kozy,králíky,kachny,husy,koně,slepice,všechna zvířata krom koní,kteří se už jen pasou si na sebe vydělají a pokud se daří tak i zůstane,prodávám jak maso,tak vajíčka,mléko,sýr ,jogurt,přesto v žádném případě bych nemohla zůstat doma,jen za předpokladu, že by můj partner měl stálý příjem ,který by vše pokryl,sem ale sama,takže nereálné,navíc peníze začnou přibývat až se vše vykrmí což není za chvíli,pak vám to něco sežere a nemáte nic,takže pokud nemáte za sebou spolehlivého partnera tak bych do toho nešla
To je jednoduché. Na tuto otázku dokážete odpovědět jen vy sama. Každý má jiné náklady, jiné nároky, jiné prostředky.
Spočítejte si jaké jsou vaše měsíční a roční náklady, které potřebujete pokrýt plus nějaká měsíční menší rezerva na kino, výlet atd. K tomu roční rezerva pokud se objeví něco nepředpokládaného. Rozbije se auto, atd.
Dále spočítejte náklady na hospodářství. Krmivo máte vlastní nebo budete kupovat... Veterinář (odčervení, očkování plus když se objeví nějaká nemoc). Dále opět rezerva (rozbije se kolečko, bude třeba opravit ohrady, další výdaje se kterými jste nepočítala)
Dále je třeba si zodpovědět, co se stane když se objeví nějaká infekce a většina zvířat pojde. Mám dostatečnou rezervu na to, abych dokázala obnovit stav a přežít než začnu zase produkovat.
Co bude když onemocním a budu muset hospodaření ukončit?
No a pak si spočítejte jaké budete mít tržby z toho co prodáte a máte odpověď.
napsal(a):
ja mam vela zvieratiek ,nepovedala som kolko ich mam ,ale ved je to jedno ,a hadky o tom ci sa to vyplati alebo nie je na kazdom z nas,ako sa rozhodne .ja neviem ako kto ale ja som to riskla aj ked viem ze je to tazke a som spokojna ,aspom ja, z toho primu ktory mam este kazdy mesiac prikupujem dalsie zvieratko napr.teraz idem kupit dojku ,a potom zase ovcu dalsiu a bude to v pohode ,a taktiez zajace ,kacice ,sliepky a td.ale to je zase to o com sa vlastne dohadujeme ,ja si to mozem dovolit z toho co mam a mam vyplatene aj ucty i ked moje celkove naklady na rezie su 80 eur ,nemam hypoteku ani uvery ,a keby som aj skoncila na urade ,tolko vzdy dostanem aj sama aby som rezie pokryla,dotoho predavame syr a tvaroh aj mlieko ,kady den ked si tak vezmem vzdy aspom 10 eur je aj viac to mam za mesiac 300 eur ja mam tolko isto to je 600 plus co zarobi manzel ,a naklady na nas su tych 80 a na zvierata nenakupujem naraz ale kazdy mesiac nieco a pekne to staci na vsetko co treba ,takze ako vidis bieda to nieje ale zase je to o tych nakladoch kto ake ma a kolko by musel vyrobit aby mu to stacilo ,a velmi dobre si to premysliet ,nieje to sranda ,suhlasim s tebou ze aspom materska ci opatrovne treba alebo zamestnany manzel ,tak ano vtedy sa to da
farmarkawebi
napsal(a):
ja mam vela zvieratiek ,nepovedala som kolko ich mam ,ale ved je to jedno ,a hadky o tom ci sa to vyplati alebo nie je na kazdom z nas,ako sa rozhodne .ja neviem ako kto ale ja som to riskla aj ked viem ze je to tazke a som spokojna ,aspom ja, z toho primu ktory mam este kazdy mesiac prikupujem dalsie zvieratko napr.teraz idem kupit dojku ,a potom zase ovcu dalsiu a bude to v pohode ,a taktiez zajace ,kacice ,sliepky a td.ale to je zase to o com sa vlastne dohadujeme ,ja si to mozem dovolit z toho co mam a mam vyplatene aj ucty i ked moje celkove naklady na rezie su 80 eur ,nemam hypoteku ani uvery ,a keby som aj skoncila na urade ,tolko vzdy dostanem aj sama aby som rezie pokryla,dotoho predavame syr a tvaroh aj mlieko ,kady den ked si tak vezmem vzdy aspom 10 eur je aj viac to mam za mesiac 300 eur ja mam tolko isto to je 600 plus co zarobi manzel ,a naklady na nas su tych 80 a na zvierata nenakupujem naraz ale kazdy mesiac nieco a pekne to staci na vsetko co treba ,takze ako vidis bieda to nieje ale zase je to o tych nakladoch kto ake ma a kolko by musel vyrobit aby mu to stacilo ,a velmi dobre si to premysliet ,nieje to sranda ,suhlasim s tebou ze aspom materska ci opatrovne treba alebo zamestnany manzel ,tak ano vtedy sa to da
Teď to nemyslím zle, ale chtěla bych bydlet tam, kde vy a mít náklady na domácnost (elektrika, voda, plyn, telefon, internet) za 80Eur... V přepočtu na naše peníze s kurzem 25Kč (to je už moc) jsou to 2000,-Kč. Za to tady nemám ani tu elektriku. A jak píšete, svůj "plat" nebo opatrovné máte. Myslíte, že byste to zvládla i bez tohoto s placením sociálního a zdravotního pojištění???
ivaana
napsal(a):
Po přečtení všech příspěvků bych se chtěla těch, co doma farmaří a nechodí do "práce" (farmaření je taky práce, ale víte jak to myslím) zeptat, z čeho si platí sociální + zdravotní, elektriku a potraviny, které si sami nevypěstují, a že jich je, atd.
Já tedy pracuji z domova, takže na zvířata čas mám, ale nemohla bych si dovolit nepracovat vůbec, jen farmařit. Mám 5koz a kozla, 4 ovce, přes sezónu drůbež (20kachen, 15 krůt, 80 brojlerů) králíky (5 chovných samic + samce) a slepice (momentálně jich mám jen pět, 7 mi odnesla kuna potvora)
Z koz mi dojí zatím jen 2, třetí má ještě pod sebou kozlíka. Mléka mám 3 litry denně, dělám tvaroh a sýr, dětem z mléka pudinky... Vše ale stačíme spotřebovat jen my, neprodávám zatím nic, protože nemám. Za prodej kůzlat jsem "utržila" 6500,-Kč a za tyto peníze + jsem musela přidat, jsem si koupila 100% AN kozu s PoP. Nevím, co bych prodala teď, abych se tím uživila. Asi něco dělám blbě. Zelenina ještě není (vlastním velký skleník, takže rajčat, okurek, paprik a na záhonkách mrkve a cibule atd. je potom dost, zavařuji na zimu každý rok), masa mám teda plný mražák, ale brambory docházejí, musím kupovat stejně jako ostatní potraviny (pečivo, olej, dětem jogurty atd.) Obědy ve škole něco stojí, školka něco stojí, každé jaro nové boty, bundy.... atd. Do toho elektrika, telefony, internet, voda, odpady, benzín, hypotéku pokud je............
Manžel by musel vydělávat daleko víc než teď abychom to vše zvládli, protože zvířaty jsem si zatím vydělala jen na další krmení, na koupi nové drůbeže na jaře a na novou kozu..... (výdělek za rok od července do května)
Apropo pozemky nemáme žádné, ani žádné koupit nemůžeme, protože je to tu kolem vše zkoupené, takže seno na zimu musím koupit. Dotace žádné zatím neberu, pokud se zadaří a uchovním kozla, tak si požádám o dotace na něj, ale to je tak na pokrytí toho sena na zimu...
Asi fakt něco dělám blbě a tak bych chtěla vědět, jak to tedy děláte, že zvířaty vyděláváte a nemáte nějakou velikou farmu?
Vůbec nic neděláte blbě!!!!!! Jen máte tu "smůlu" , že umíte počítat!!! Já beru rentu + jsem opatrovník otce(to mě platí soc .+ zdrav.). A manželka chodí do práce. Jinak by to vážně nešlo. Člověka uživí +- 50 ha půdy!!!!! Jo a ještě beru dotace na 13 ha..
ivaana
napsal(a):
Teď to nemyslím zle, ale chtěla bych bydlet tam, kde vy a mít náklady na domácnost (elektrika, voda, plyn, telefon, internet) za 80Eur... V přepočtu na naše peníze s kurzem 25Kč (to je už moc) jsou to 2000,-Kč. Za to tady nemám ani tu elektriku. A jak píšete, svůj "plat" nebo opatrovné máte. Myslíte, že byste to zvládla i bez tohoto s placením sociálního a zdravotního pojištění???
neviem ako u vas ale u nas je u dobrovolne poistenej osoby socialne 16 eur a nemocenske 13 eur ,bola som uz tak takze viem kolko sa plati a naozaj je to tak ,a k tomu ak pises ze u vas je len elektrika2000 kc tak je to dost podla mna ,ja platim vodu vo vesnici 1\4 rocne a to zhruba 6/8 eur a internet a kablovku 16 to je v tych 80tich evrach ,plyn nemame takze nic ,my vykurujeme drevom takze kupime 4 fury po 70 eur a to je na celu zimu ,tak neviem potom asi si zle myslim ja ,ale tam kde zijem ja sa to da ,tak ja neviem kde zijes ty a ako mate v cr ceny ale u nas je to takto ,uvery nemame ani hypoteku ,nic na splatky, mame co treba takze neviem ,zijeme skromne .len sa cudujem ze mi pises takto, to je v cr taka drahota,alebo mate vysoke platy a vysoke poplatky nerozumiem tomu kazdy si chvali cr ako je tam fain ale nie si prva kto mi hovori ze vela platite rezie na byvanie a vsetko s tym spojene cudujem sa
farmarkawebi
napsal(a):
neviem ako u vas ale u nas je u dobrovolne poistenej osoby socialne 16 eur a nemocenske 13 eur ,bola som uz tak takze viem kolko sa plati a naozaj je to tak ,a k tomu ak pises ze u vas je len elektrika2000 kc tak je to dost podla mna ,ja platim vodu vo vesnici 1\4 rocne a to zhruba 6/8 eur a internet a kablovku 16 to je v tych 80tich evrach ,plyn nemame takze nic ,my vykurujeme drevom takze kupime 4 fury po 70 eur a to je na celu zimu ,tak neviem potom asi si zle myslim ja ,ale tam kde zijem ja sa to da ,tak ja neviem kde zijes ty a ako mate v cr ceny ale u nas je to takto ,uvery nemame ani hypoteku ,nic na splatky, mame co treba takze neviem ,zijeme skromne .len sa cudujem ze mi pises takto, to je v cr taka drahota,alebo mate vysoke platy a vysoke poplatky nerozumiem tomu kazdy si chvali cr ako je tam fain ale nie si prva kto mi hovori ze vela platite rezie na byvanie a vsetko s tym spojene cudujem sa
Tak my neplatíme elektriku 2000,-Kč, ale 6500,-Kč, zatím elektrikou i topíme, ale od letoška se to změní, budeme rekonstruovat a stavět kachlová kamna, takže od letošního podzimu topíme dřevem, ale nemyslím, že mi elektrika spadne na míň než ty uvedené 2000,-Kč. Voda se u nás v obci platí pololetně a to platím většinou 1500 - 1700,-Kč a to tu máme velmi levnou vodu, platíme 13Kč za kubík, ve městě platí ještě i stočné, tam se dostávají na cenu kolem 50 - 60Kč za kubík. Rodiče třeba za vodu platí měsíčně 1000,-Kč a to mají 3pokojový byt. Pak platíme odpady jednou ročně, tam se dostáváme na cenu 1900,-Kč. Sociální a zdravotní tuším že minimum je kolem 3000,-Kč, ale v tomhle si nejsem jistá. Máme hypotéku, ale to do toho nebudu počítat. A vysoké platy???? To mají jen Ti nejvyšší. Těch 300Eur (7500Kč,-), jak máte Vy opatrovné, má u nás na rodičovském příspěvku každá mamina, takže platovo na tom asi budeme stejně.
ivaana
napsal(a):
souhlasím ve všech bodech!!!!! Vůznice
sanyhobby
napsal(a):
Už 10 rokov robím prácu, ktorá ma síce živí, ale vrcholne nebaví. Ide o klasickú kancelársku prácu, kde 8 hodín denne, 5 dní v týždni civím do počítača a prekladám papiere z jednej kopy na druhú. Frustruje ma jednak sedavé zamestnanie, jednak jeho nezmyselnosť a obrovská strata času. Ako svoje hobby chovám kone. Pred pol rokom sme sa presťahovali na samotu a tu sa mi naskytli možnosti malého rodinného farmárčenia. Manžel kúpil 2 malé kozičky, chceme zakúpiť sliepky - nosnice. Máme možnosť výhodne odkúpiť chovné stádočko kôz (6 kusov dojných kôz). Je tu priestor na chov pár kusov prasiat. Taktiež mám podmienky na poskytnutie pastevného ustajnenia 2-3 koní popri mojich.
Popri mojej súčasnej práci ale z časového hľadiska nie je možné venovať sa aj farmárčeniu. Chovom zvierat a prípadne aj pestovateľstvom by som sa strašne rada venovala na plný úväzok. Neviem si predstaviť prácu, ktorá by ma bavila a napĺňala viac. Čo ma ale drží späť, je ekonomika - financie. Teraz mám pravidelne každý mesiac na účte peniaze, ktoré pokryjú všetky životné náklady. Obávam sa, či by som z farmárčenia prežila? Manžel je tiež zamestnaní, ale nechcem byť závislá na jeho príjme, určite chcem tiež zarábať. Stačilo by mi aj menej než mám teraz, ale z niečoho sa elektrina, potraviny, pohonné hmoty a dane platiť musia.
Urobili ste niekto ten krok, že ste vymenili teplú kancelársku stoličku za vôňu stajne, pasienkov a zeme?
Sanyhoby prechádzm podobným obdobím vo svojom živote. Držím palce i ked to nebude jednoduché ak chcete napište na : sedlar@slovanet.sk
ivaana
napsal(a):
Tak my neplatíme elektriku 2000,-Kč, ale 6500,-Kč, zatím elektrikou i topíme, ale od letoška se to změní, budeme rekonstruovat a stavět kachlová kamna, takže od letošního podzimu topíme dřevem, ale nemyslím, že mi elektrika spadne na míň než ty uvedené 2000,-Kč. Voda se u nás v obci platí pololetně a to platím většinou 1500 - 1700,-Kč a to tu máme velmi levnou vodu, platíme 13Kč za kubík, ve městě platí ještě i stočné, tam se dostávají na cenu kolem 50 - 60Kč za kubík. Rodiče třeba za vodu platí měsíčně 1000,-Kč a to mají 3pokojový byt. Pak platíme odpady jednou ročně, tam se dostáváme na cenu 1900,-Kč. Sociální a zdravotní tuším že minimum je kolem 3000,-Kč, ale v tomhle si nejsem jistá. Máme hypotéku, ale to do toho nebudu počítat. A vysoké platy???? To mají jen Ti nejvyšší. Těch 300Eur (7500Kč,-), jak máte Vy opatrovné, má u nás na rodičovském příspěvku každá mamina, takže platovo na tom asi budeme stejně.
Teda tak to je opravdu hodně! My platíme měsíčně el.+vodu 1200 Kč - letos jsme tedy dopláceli asi 400kč - ale přibyl nám od loňska elektrický ohradník, hodně se řezalo, sýruju a dělám v el.hrnci několikrát týdně, takže jsme s tím i počítali. Dřevo máme zatím svoje, uhlí vychází na cca 13 tis. a vyjde na celou zimu - je ale fakt, že vytápíme jen 2 místnosti + chodbu a koupelnu. Až rozšíříme, přibudou taky kachláče, takže to pořád nebude tak hrozný. Jinak na el. máme i boiler na vodu. Internet cca 400 Kč měsíčně, hypotéka ani dluhy nejsou a platíme tedy dohromady asi 1800 kč na spoření. Nejvíc asi sežerou auta v palivech, nemám přesně spočítáno - teď musíme mít dvě, protože se jinak do práce nedostaneme, autobusové spojení je dost mizerné. kdybych ale zůstala doma, bude nám bohatě stačit auto jedno, takže se náklady zase o dost sníží. Soc. a zdravotní při OSVČ téměř 4000Kč. Zdravotní mě nevadí, ale sociální štve, protože jestli já se dožiju důchodu, tak z toho zcela jistě nic neuvidím. Radši bych si to schovávala pod polštář. Od té doby co máme kravku se radikálně snížily ceny nákupů, mléčné regály míjím
a na útratě je to znát. Jsem vegetariánka, takže je to pro mě hodně dobré. Přítel maso jí, ale nemusí mít denně, teď bude z býčka i vlastní hovězí a nějaké to jehně, časem třeba i to kuře. Zeleninu se snažím vypěstovat, i když teda zatím dost pokulhávám, ale čeká nás investice do skleníku, což mi tady na Vysočině práci hodně ulehčí. S ovocem je to horší, máme jednu jedinou jabloň, ale v příštích letech se snad úrody dočkáme z nově vysazených stromků, keřů, snažím se sázet všechno jedlé. Vajčíka už taky vlastní. Žijeme myslím normálně, žádný stres a každý měsíc dokážeme ušetřit ještě na nějaké vybavení pro zvěř, starší mechanizaci nebo další zvířata. Nejhorší je to s rekonstrukcí, to žere fakt dost, ale nějakou rezervičku taky ještě máme. A platy hodně hluboku pod průměrem, tedy obzvlášť ten můj, takže myslím, že bych opravdu peníze dokázala vydělat i z domu. Takže asi tak... Hanaka
ivaana
napsal(a):
Teda tak to je opravdu hodně! My platíme měsíčně el.+vodu 1200 Kč - letos jsme tedy dopláceli asi 400kč - ale přibyl nám od loňska elektrický ohradník, hodně se řezalo, sýruju a dělám v el.hrnci několikrát týdně, takže jsme s tím i počítali. Dřevo máme zatím svoje, uhlí vychází na cca 13 tis. a vyjde na celou zimu - je ale fakt, že vytápíme jen 2 místnosti + chodbu a koupelnu. Až rozšíříme, přibudou taky kachláče, takže to pořád nebude tak hrozný. Jinak na el. máme i boiler na vodu. Internet cca 400 Kč měsíčně, hypotéka ani dluhy nejsou a platíme tedy dohromady asi 1800 kč na spoření. Nejvíc asi sežerou auta v palivech, nemám přesně spočítáno - teď musíme mít dvě, protože se jinak do práce nedostaneme, autobusové spojení je dost mizerné. kdybych ale zůstala doma, bude nám bohatě stačit auto jedno, takže se náklady zase o dost sníží. Soc. a zdravotní při OSVČ téměř 4000Kč. Zdravotní mě nevadí, ale sociální štve, protože jestli já se dožiju důchodu, tak z toho zcela jistě nic neuvidím. Radši bych si to schovávala pod polštář. Od té doby co máme kravku se radikálně snížily ceny nákupů, mléčné regály míjím
a na útratě je to znát. Jsem vegetariánka, takže je to pro mě hodně dobré. Přítel maso jí, ale nemusí mít denně, teď bude z býčka i vlastní hovězí a nějaké to jehně, časem třeba i to kuře. Zeleninu se snažím vypěstovat, i když teda zatím dost pokulhávám, ale čeká nás investice do skleníku, což mi tady na Vysočině práci hodně ulehčí. S ovocem je to horší, máme jednu jedinou jabloň, ale v příštích letech se snad úrody dočkáme z nově vysazených stromků, keřů, snažím se sázet všechno jedlé. Vajčíka už taky vlastní. Žijeme myslím normálně, žádný stres a každý měsíc dokážeme ušetřit ještě na nějaké vybavení pro zvěř, starší mechanizaci nebo další zvířata. Nejhorší je to s rekonstrukcí, to žere fakt dost, ale nějakou rezervičku taky ještě máme. A platy hodně hluboku pod průměrem, tedy obzvlášť ten můj, takže myslím, že bych opravdu peníze dokázala vydělat i z domu. Takže asi tak... Hanaka
ivaana
napsal(a):
tak to co pisete dievcata ma velmi prekvapuje tolko platit za vsetko a tie platy 7500 kc to je naozaj bieda ,pisala si ze 300 eur je u vas tolko u nas trosku viac 9000,ale je to kurzom ,ked ja zarobim 470 eur tak si kralovsky vyzijem ,na 350 co mam teraz ,vyzijem ,voda je u nas 1euro=30 sk takze kazdy treti mesiac ked platim 6 eur tak su to 180 kacek ,takze u nas kukam celkom dobry zivot ,elektrika okolo 1200 sk=40 euram,kablovka,internet 645sk =25 eur ,a detom na autobus do skoly 450sk=15 eur ,takze rezije su to vsetky co platim ja keby som platila este aj zdravotne a socialne tak je to okolo 120 eur spolu 3600sk a vyplata je 470 eur =14100sk takze takto to vyde u nas a este aby som nezabudla drevo na celu zimu 210 eur =6300sk ale samozrejme nie naraz ,,,,,,,takze dievcata moje uz sa vobec nedivim ze mi pisete ze treba sponzora alebo pracu aspom na pol uvezok pretoze ja mam opatrovne a roddinne pridavky 310 a manzel vyplatu 400 eur a viac to je asi 22000 sk a vydaje tych mojich 80 =2400sk tak mi potom prepacte dievcata ked som povedala ze to je lahke ,z mojho pohladu ano ,mozno u nas je to ine zviknut si na euro a vykalkulovat to nieje sranda ani naucit sa s tym zit ,ja som vsetky zvierata kupila este z vyplaty u nas jedna dojka 1500sk=50 eur takze neviem pocom sa u vas daju kupit zvierata a krmivo pre ne takze u vas tam to n ieje tak jednoduche ako by sme si mysleli vsetci ako tak pozeram
Ještě tedy k těm měsíčním výdajum, co se týče dětí, tak platit jim autobus asi nestačí, ne? myslim, že děti stojí aleko víc
a ošidit je nemužu. Takže školka, škola, oblečení, boty, pleny, kapesné apod. to je kolikrát docela vysoká částka a to nemluvím o tom, když pak chodí na nějakou soukromou školu, nebo je jim potřeba pořídit počítač, když dojíždí, tak mobilní telefon, tím pádem i kredit atd.Já mam děti 4 takže je to celkem znát
. Ale zase si mužu být jistá, že se stravují líp, když mají téměř vše domácí
, aspoň teda v ranném dětství
gavottka
napsal(a):
Ještě tedy k těm měsíčním výdajum, co se týče dětí, tak platit jim autobus asi nestačí, ne? myslim, že děti stojí aleko víc
a ošidit je nemužu. Takže školka, škola, oblečení, boty, pleny, kapesné apod. to je kolikrát docela vysoká částka a to nemluvím o tom, když pak chodí na nějakou soukromou školu, nebo je jim potřeba pořídit počítač, když dojíždí, tak mobilní telefon, tím pádem i kredit atd.Já mam děti 4 takže je to celkem znát
. Ale zase si mužu být jistá, že se stravují líp, když mají téměř vše domácí
, aspoň teda v ranném dětství
vies co tak ti poviem ,ked nakupujem na deti tak ma to tolko nestoji akoby si jeden myslel ,u nas botasky kupis za 100 korun co su 3 evri a su normalne ako kazde ine ale u mna to funguje trosku inak ako by si kto myslel ,moji chalani maju do skoly boty co je tam a nazad a na doma uz maju take starsie co uz sa mi nezdalo do skoly ,mobil nemaju lebo ho nepotrebuju a pc na koleckach tiez nie takze naco ,vreckove im nedavam chodia na zs co potrebuju im kupim pripadne na nanuka ale aj to ked im dam 2 evra maju 12/13 nanukkov takze takto to je ,skolne na zaciatku roku ak nieco dochybuje dokupim za par centov ,nieje to take zle ako by to vyzeralo a z tych penazi ktore z manzelom mame ,nam staci i na zabavu a dake to posedeni s prateli ,a gulas party ak nieco treba jasne ze sa kupi ale ved predsa kazdy mesiac netreba platit skolne ani kupovat boty ,obed maju doma a najstarsi ma 14 ten mobil ma kreditni ale u nas je funfon operator my medzi sebou volame zdarma takze 5 evro kredit ma aj 3 mesiace 150 sk ] da sa to ja tak zijem dlhe roky a vsetko ide a teraz pomaly uz ani do kramku nechodim jenom pro chleb napriklad dnesne varenie<zeleninova polievka zo zahrady vse ,zapekany kvetak z bramborama ,ze zahrady ,mleko od kozy ,smetana od kozy,vajicka od slepic ,jenom chleb z kramu za 1 evro ,vecer urobim palacinky mlieko od kozy vajicko od sliepky ,lekvar domaci z minuleho roku zavarany ,a co som minula z primu 700 eur] 1 evro na chleba asi tak fungujem ja
Tak já peču i chleba doma, takže do obchodu téměř nechodím a značkové oblečení u nás taky nefrčí, ale máš školy, kde počítač je povinná školní pomucka, tim nemyslim základní školu.Školné pro syna na knihovnické škole 2000,- MĚSÍČNĚ .Jedna škola v Praze od nás 50km, druhá od nás 30km, co chodí dcera, takže telefon potřebují.Samozřejmě, že nejmladší ho ještě nemají.Takže to není žádná rozmazlenost, ale nutnost.A to už nemluvím o tom, když dceři je 16let, nebude věčně chodit v jednom tričku a kalhotách.Samozřejmě nemá desatery, ale výdaje jsou to taky.S věkem dětí rostou i náklady
gavottka
napsal(a):
Tak já peču i chleba doma, takže do obchodu téměř nechodím a značkové oblečení u nás taky nefrčí, ale máš školy, kde počítač je povinná školní pomucka, tim nemyslim základní školu.Školné pro syna na knihovnické škole 2000,- MĚSÍČNĚ .Jedna škola v Praze od nás 50km, druhá od nás 30km, co chodí dcera, takže telefon potřebují.Samozřejmě, že nejmladší ho ještě nemají.Takže to není žádná rozmazlenost, ale nutnost.A to už nemluvím o tom, když dceři je 16let, nebude věčně chodit v jednom tričku a kalhotách.Samozřejmě nemá desatery, ale výdaje jsou to taky.S věkem dětí rostou i náklady
neni to tak zle ,ako by sa to zdalo ,my sme kolacovy maso ani velmi nie aj ked ho mame plny mrazak ,z tym oblecenim to tiez nieje zle sem tam nieco nove nezaskodi a chleba by som piekla doma mam domacu pekaren ale deti mi ho nechcu tak iba vianocku a mazanec peciem ,a na tu stravu tiez neminieme vela kedze my od cesta viac ako maso tak len muka a cukor ostatne mam doma a na zahrade takze tak to ide a v zime to iste ,lebo zavaram ovocie a mrazim zeleninu ,a robim leco a calamady a kapustu ,ide to a pre zvierata to tiez nieje vela za 200 eur maju jadro na celu zimu seno kosime sami rucne aj zvazame takze je to zdarma bydlim u reky takze to mam za domom kusok ,veterinara mame uz dlhe roky svojho takze slevy jsou a zviratka mi osetri i kdys je mozna pred penezi nebo tak ale vetsinou mame nasporene peniaze vsetko neminieme aj tak takze sa da aj toto riesit -a tolko citam az pisem ceskoslovensky heheeh