Zasušená koza je taková, které se už nevytváří mléko. Kozy se většinou zasušují kolem poloviny březosti, některé později, ale nejpozději tak 8 týdnů před porodem. Dělá se to proto, aby se koza mohla připravit na porod a začátek nové laktace.
KOza se postupně dojí méně a méně často, nejprve třeba jen jednou denně, pak po 36 hodinách, pak po 48 hodinách, a zároveň se jí přestane dávat jádro a další příkrmy. Koze začne ubývat mléko a tak nehrozí, že by po tom, co se přestane dojit, hrozil zánět vemene.
Uživatel s deaktivovaným účtem

Mléko od březí kozy je normálně použitelné a pitné. Letos jsem dojila jednu kozu vlastně až do porodu ( chudinku - nebylo to schválně, připouštěli jsme ji z ruky, byli jsme u toho 3 a koza se fakt důsledně bránila, vůbec netuším, jak se to kozlovi povedlo, když už bylo zřejmé, že je březí, nedalo se přestat, vemeno bylo veliké ). Mléko bylo dobré, přes zimu dojila málo, tak jsem dojila ob den.
Uživatel s deaktivovaným účtem
napsal(a):
Mléko od březí kozy je normálně použitelné a pitné. Letos jsem dojila jednu kozu vlastně až do porodu ( chudinku - nebylo to schválně, připouštěli jsme ji z ruky, byli jsme u toho 3 a koza se fakt důsledně bránila, vůbec netuším, jak se to kozlovi povedlo, když už bylo zřejmé, že je březí, nedalo se přestat, vemeno bylo veliké ). Mléko bylo dobré, přes zimu dojila málo, tak jsem dojila ob den.
je to dobre vediet taketo info ,som uplne prekvapena co sa tu dozvedam ,i ked mamka povedala brezi koza sa nedoji ,tak som bola sakra prekvapena tym co mi pisete ,ale vsetko sa treba naucit a ako pozeram vsetko je asi prvy krat hehehe