Názor na zeleninu z marketů

Přidejte téma
Přidejte téma
Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
8.6.2012 10:34
pepim

XXX.XXX.143.34

Ahoj, předem velmi chválím tyto diskuzní stránky, posledních pár měsíců u nich trávím nezdravě mnoho času a stávám se závislá na informacích nich. Velmi si vážím názorů a vedomostí většiny pravidelně diskutujících, ikyž osobně nikoho neznám... Ráda poznám :-) Teď k tématu, o němž bych chtěla znát váš názor. O kvalitě ovoce a zeleniny v obchodňácích si nedělám iluze, chemie, chemie, dovážení na obrovské vzdálenosti přes půl planety, postřiky, nedozrálé...atd. Ale mám dilema, zda raději žádná zelenina, než taková, nebo alespoň taková??? Pozřením barveých rajčat z Argentiny si více ublížím, nebo dodám tělu i nějaké vitamíny? Při každém nákupu stojím bezradně nad regály, čtu země původu a zásadně preferuji české výrobky (tedy alespoň teoreticky české, a to ve veškerém sortimentu), ale u zeleniny už české téměř nenacházím, a pokud ano, taky často nevypadají moc přirozeně. A pak nevím, kupovat, nebo raději nic? Samozřejmě vím, že nejlepší je si vypěstovat, ale není bohužel kde... Raději koupit chemické, nebo zůstat bez zeleniny? Díky za názory. Eva z Ria

8.6.2012 10:40
ivulka2

XXX.XXX.155.174

pepim napsal(a):
Ahoj, předem velmi chválím tyto diskuzní stránky, posledních pár měsíců u nich trávím nezdravě mnoho času a stávám se závislá na informacích nich. Velmi si vážím názorů a vedomostí většiny pravidelně diskutujících, ikyž osobně nikoho neznám... Ráda poznám :-) Teď k tématu, o němž bych chtěla znát váš názor. O kvalitě ovoce a zeleniny v obchodňácích si nedělám iluze, chemie, chemie, dovážení na obrovské vzdálenosti přes půl planety, postřiky, nedozrálé...atd. Ale mám dilema, zda raději žádná zelenina, než taková, nebo alespoň taková??? Pozřením barveých rajčat z Argentiny si více ublížím, nebo dodám tělu i nějaké vitamíny? Při každém nákupu stojím bezradně nad regály, čtu země původu a zásadně preferuji české výrobky (tedy alespoň teoreticky české, a to ve veškerém sortimentu), ale u zeleniny už české téměř nenacházím, a pokud ano, taky často nevypadají moc přirozeně. A pak nevím, kupovat, nebo raději nic? Samozřejmě vím, že nejlepší je si vypěstovat, ale není bohužel kde... Raději koupit chemické, nebo zůstat bez zeleniny? Díky za názory. Eva z Ria

Myslím po znalostech kamarádky která děla v jednom obrovském hypermarketu vedoucí zeleniny tak jedina opravdu česka zelenina je tak kterou mate z vlastní zahrádky popřípadě koupíte od někoho přimo z pole.Jinak většina toho co se prodává nená české a i to co se tváří česky tak to není pravda.
Staší se zamyslet a podávat kolik zustalo v česku velko=pěstitelu zeleniny a ovoce..

8.6.2012 14:17
farmarkawebi

XXX.XXX.88.126

pepim napsal(a):

ja si myslim ze najlepsia zelenina je ta ktoru si dopestujes na zahrade ale pokial nemas tuto moznost tak si zajdi na trziste a taji spoustu vonavych rejcat a mrkev taku aku ani supermarket nema a ziadna s tej zeleniny neobsahuje chemiu ,:-)

8.6.2012 16:05
roklanka

XXX.XXX.215.141

Člověk by měl jíst ovoce a zeleninu,která roste v jeho pásmu,to jsem se kdysi dočetla a zní mi to velmi logicky. i u nás rostou rostliny bohaté na vit.C (rakytník řešetlákový,není třeba citrusů). Horší je,když si to nemůžete vypěstovat. Ale i tady vidím pokrok a na netu se dají najít zemědělci,kteří pěstují zeleninu a ovoce. Mylím,že to byly stránky Najdi si svého farmáře,nebo nějak podobně se to jmenovalo. Byla tam mapa a jednotliví zemědělci tam byli vyznačení. Pak není problém nakoupit a zamrazit si,nebo jakkoliv konzervovat,či uskladnít.

Uživatel s deaktivovaným účtem

8.6.2012 18:00

Zkuste si dát do vyhledávače : " biobedýnky ". Zelenina z nich je sice relativně dražší, ale ti, co se tím zabývají, mají své dodavatele v českých zahradách a sadech a biobedýnky plní tím, co právě roste ( zraje ). Pro toho, kdo nemá vlastní zahradu, nebo svoji zeleninu na ní nepěstuje, je to řešení.

8.6.2012 18:04
8.6.2012 18:36
lavacca

XXX.XXX.1.3

roklanka napsal(a):
Člověk by měl jíst ovoce a zeleninu,která roste v jeho pásmu,to jsem se kdysi dočetla a zní mi to velmi logicky. i u nás rostou rostliny bohaté na vit.C (rakytník řešetlákový,není třeba citrusů). Horší je,když si to nemůžete vypěstovat. Ale i tady vidím pokrok a na netu se dají najít zemědělci,kteří pěstují zeleninu a ovoce. Mylím,že to byly stránky Najdi si svého farmáře,nebo nějak podobně se to jmenovalo. Byla tam mapa a jednotliví zemědělci tam byli vyznačení. Pak není problém nakoupit a zamrazit si,nebo jakkoliv konzervovat,či uskladnít.

Taky jsem to četla a též mi to přijde dost logické. :)

My to máme tak že, co jde vypěstovat doma, tak máme domácí. Pokud kupujeme, tak také radši sáhneme po českém ovoci a zelenině než po dovezeném bůhví odkud. Nicméně stejně si myslím, že je pořád lepší nějaká zelenina a ovoce než žádná. Je samozřejmě dobrý koukat, zda jela přes půl světa nebo aspoň ze sousedních států, apod. :) Ale chemii se dneska neubráníte... ta už je všude. Jen je dobrý koukat, kde jí je míň. :)

Jinak to Najdi svého farmáře je dle mého úžasný projekt - http://www.najdisisvehofarmare.cz . :-)

8.6.2012 18:48
roklanka

XXX.XXX.215.141

Jasně Zuzko,zelenina a ovoce je důležitá složka potravy a je nezastupitelná :-). Jen preferuju tuzemské. Na své zahrádce se chemii ubráním i když je mi jasné,že je všude.

8.6.2012 19:36

Bohužel, mezi lidmi na vesnici teď panuje často názor, že ovocné stromy se "prořezávají"motorovkou a traktorem ( pařezy co zbydou ). Na co se starat o jabloně, na kterých stejně vyrostou malá, křivá a ďubkatá jabka, když v supermarketu se dají "za pár kaček" ( jak pro koho, že ) koupit kráná jablíčka, jedno jak druhé. Když jsem to poslouchala ( ten pán nebyl žádný dement, traduje se tu o něm, že byl dobrý hospodář ), tak jsem málem upadla. Přitom tady rostou staré odrůdy, každý strom jiná chuť.

8.6.2012 20:19
pepim

XXX.XXX.143.34

Děkuji za názory. Ten projekt "najdi svého farmáře" se mi moc líbí, nevěděla jsem o něm. I bedýnky. Na tržišti jsem se u nás ptala a dost mě zklamalo, že prodejci se zásobují ze stejných velkoskladů, jako řetězce. Na moje každodenní otravné dotazy, odkud který kousek zeleniny pochází se paní prodavačka konečně naučila si schovávat etikety a když přijdu já, vyhledává odpověď. Občas mají i něco od místních pěstitelů, ale jinak je to takový Lidl v malém a na vzduchu. Jsem z Bruntálska, kolem jen zemědělci s krávama na výpas (dotace), v podstatě žádná rostlinná výroba... Škoda, že si nemůžu pěstovat, máme jen menší zahradu, většinu z ní jsem věnovala našim dvěma kozám (na trávu musím denně jezdit s kosou). Nějaký malý skleníček časem pořídím, ale spotřebu naší rodiny (máme 4 malé děti) to nepokryje, proto jsem chtěla vědět, jestli kupovat to krásné naleštěné ovoce a zeleninu hrající barvami, nebo si tím spíše ublížíme. Teď budu hledat svého farmáře smajlík Eva z Ria

9.6.2012 11:23
bobcz

XXX.XXX.174.110

Ja jsem to vyřešil stavbou skleníku skoro zadarmo.
Posbíral jsem si okna u paneláku, kde zateplovali a vyměňovali i okna.
Tohle je fotka ze stavby, kdy už to manželka nevydržela a začala sázet před dokončením.
Teď už sbíráme okurky, saláty apod.
Není v tom sice to správný speciální sklo, ale je to skoro zadarmo.
Ještě jednu výhodu to má.
Naše kozy se dovnitř nedostanou. Jinak zlikviduji skoro vše.

BobCZ
Trhové Sviny - Hrádek
www.ahele.cz

10.6.2012 23:08
mamčis

XXX.XXX.245.37

Tak já patřím taky k těm, kteří si rádi všechno vypěstují sami, i když jak pisatelka přede mnou mám 4 děti a všechnu naši spotřebu to nepokryje. Ještě minulý rok si naše fenka sama trhala broskve ze stromu a pak si je v klidu vychutnávala. Letos si toho ale moc nevypěstujeme, protože se příroda rozhodla, že nechá všechno zmrznout - třešně, broskve, meruňky, některá jablka a taky bohužel i vlašské ořechy. Budeme si muset holt počkat na příští rok, ale domácí je domácí, ať už ovoce, zelenina, maso nebo vejce.

Přidejte reakci

Přidat smajlík