Ahoj, předem velmi chválím tyto diskuzní stránky, posledních pár měsíců u nich trávím nezdravě mnoho času a stávám se závislá na informacích nich. Velmi si vážím názorů a vedomostí většiny pravidelně diskutujících, ikyž osobně nikoho neznám... Ráda poznám :-) Teď k tématu, o němž bych chtěla znát váš názor. O kvalitě ovoce a zeleniny v obchodňácích si nedělám iluze, chemie, chemie, dovážení na obrovské vzdálenosti přes půl planety, postřiky, nedozrálé...atd. Ale mám dilema, zda raději žádná zelenina, než taková, nebo alespoň taková??? Pozřením barveých rajčat z Argentiny si více ublížím, nebo dodám tělu i nějaké vitamíny? Při každém nákupu stojím bezradně nad regály, čtu země původu a zásadně preferuji české výrobky (tedy alespoň teoreticky české, a to ve veškerém sortimentu), ale u zeleniny už české téměř nenacházím, a pokud ano, taky často nevypadají moc přirozeně. A pak nevím, kupovat, nebo raději nic? Samozřejmě vím, že nejlepší je si vypěstovat, ale není bohužel kde... Raději koupit chemické, nebo zůstat bez zeleniny? Díky za názory. Eva z Ria
pepim
napsal(a):
Ahoj, předem velmi chválím tyto diskuzní stránky, posledních pár měsíců u nich trávím nezdravě mnoho času a stávám se závislá na informacích nich. Velmi si vážím názorů a vedomostí většiny pravidelně diskutujících, ikyž osobně nikoho neznám... Ráda poznám :-) Teď k tématu, o němž bych chtěla znát váš názor. O kvalitě ovoce a zeleniny v obchodňácích si nedělám iluze, chemie, chemie, dovážení na obrovské vzdálenosti přes půl planety, postřiky, nedozrálé...atd. Ale mám dilema, zda raději žádná zelenina, než taková, nebo alespoň taková??? Pozřením barveých rajčat z Argentiny si více ublížím, nebo dodám tělu i nějaké vitamíny? Při každém nákupu stojím bezradně nad regály, čtu země původu a zásadně preferuji české výrobky (tedy alespoň teoreticky české, a to ve veškerém sortimentu), ale u zeleniny už české téměř nenacházím, a pokud ano, taky často nevypadají moc přirozeně. A pak nevím, kupovat, nebo raději nic? Samozřejmě vím, že nejlepší je si vypěstovat, ale není bohužel kde... Raději koupit chemické, nebo zůstat bez zeleniny? Díky za názory. Eva z Ria
Myslím po znalostech kamarádky která děla v jednom obrovském hypermarketu vedoucí zeleniny tak jedina opravdu česka zelenina je tak kterou mate z vlastní zahrádky popřípadě koupíte od někoho přimo z pole.Jinak většina toho co se prodává nená české a i to co se tváří česky tak to není pravda.
Staší se zamyslet a podávat kolik zustalo v česku velko=pěstitelu zeleniny a ovoce..
pepim
napsal(a):
ja si myslim ze najlepsia zelenina je ta ktoru si dopestujes na zahrade ale pokial nemas tuto moznost tak si zajdi na trziste a taji spoustu vonavych rejcat a mrkev taku aku ani supermarket nema a ziadna s tej zeleniny neobsahuje chemiu ,
Člověk by měl jíst ovoce a zeleninu,která roste v jeho pásmu,to jsem se kdysi dočetla a zní mi to velmi logicky. i u nás rostou rostliny bohaté na vit.C (rakytník řešetlákový,není třeba citrusů). Horší je,když si to nemůžete vypěstovat. Ale i tady vidím pokrok a na netu se dají najít zemědělci,kteří pěstují zeleninu a ovoce. Mylím,že to byly stránky Najdi si svého farmáře,nebo nějak podobně se to jmenovalo. Byla tam mapa a jednotliví zemědělci tam byli vyznačení. Pak není problém nakoupit a zamrazit si,nebo jakkoliv konzervovat,či uskladnít.
Uživatel s deaktivovaným účtem

Zkuste si dát do vyhledávače : " biobedýnky ". Zelenina z nich je sice relativně dražší, ale ti, co se tím zabývají, mají své dodavatele v českých zahradách a sadech a biobedýnky plní tím, co právě roste ( zraje ). Pro toho, kdo nemá vlastní zahradu, nebo svoji zeleninu na ní nepěstuje, je to řešení.
roklanka
napsal(a):
Člověk by měl jíst ovoce a zeleninu,která roste v jeho pásmu,to jsem se kdysi dočetla a zní mi to velmi logicky. i u nás rostou rostliny bohaté na vit.C (rakytník řešetlákový,není třeba citrusů). Horší je,když si to nemůžete vypěstovat. Ale i tady vidím pokrok a na netu se dají najít zemědělci,kteří pěstují zeleninu a ovoce. Mylím,že to byly stránky Najdi si svého farmáře,nebo nějak podobně se to jmenovalo. Byla tam mapa a jednotliví zemědělci tam byli vyznačení. Pak není problém nakoupit a zamrazit si,nebo jakkoliv konzervovat,či uskladnít.
Taky jsem to četla a též mi to přijde dost logické. :)
My to máme tak že, co jde vypěstovat doma, tak máme domácí. Pokud kupujeme, tak také radši sáhneme po českém ovoci a zelenině než po dovezeném bůhví odkud. Nicméně stejně si myslím, že je pořád lepší nějaká zelenina a ovoce než žádná. Je samozřejmě dobrý koukat, zda jela přes půl světa nebo aspoň ze sousedních států, apod. :) Ale chemii se dneska neubráníte... ta už je všude. Jen je dobrý koukat, kde jí je míň. :)
Jinak to Najdi svého farmáře je dle mého úžasný projekt - http://www.najdisisvehofarmare.cz .

Bohužel, mezi lidmi na vesnici teď panuje často názor, že ovocné stromy se "prořezávají"motorovkou a traktorem ( pařezy co zbydou ). Na co se starat o jabloně, na kterých stejně vyrostou malá, křivá a ďubkatá jabka, když v supermarketu se dají "za pár kaček" ( jak pro koho, že ) koupit kráná jablíčka, jedno jak druhé. Když jsem to poslouchala ( ten pán nebyl žádný dement, traduje se tu o něm, že byl dobrý hospodář ), tak jsem málem upadla. Přitom tady rostou staré odrůdy, každý strom jiná chuť.
Děkuji za názory. Ten projekt "najdi svého farmáře" se mi moc líbí, nevěděla jsem o něm. I bedýnky. Na tržišti jsem se u nás ptala a dost mě zklamalo, že prodejci se zásobují ze stejných velkoskladů, jako řetězce. Na moje každodenní otravné dotazy, odkud který kousek zeleniny pochází se paní prodavačka konečně naučila si schovávat etikety a když přijdu já, vyhledává odpověď. Občas mají i něco od místních pěstitelů, ale jinak je to takový Lidl v malém a na vzduchu. Jsem z Bruntálska, kolem jen zemědělci s krávama na výpas (dotace), v podstatě žádná rostlinná výroba... Škoda, že si nemůžu pěstovat, máme jen menší zahradu, většinu z ní jsem věnovala našim dvěma kozám (na trávu musím denně jezdit s kosou). Nějaký malý skleníček časem pořídím, ale spotřebu naší rodiny (máme 4 malé děti) to nepokryje, proto jsem chtěla vědět, jestli kupovat to krásné naleštěné ovoce a zeleninu hrající barvami, nebo si tím spíše ublížíme. Teď budu hledat svého farmáře Eva z Ria
Ja jsem to vyřešil stavbou skleníku skoro zadarmo.
Posbíral jsem si okna u paneláku, kde zateplovali a vyměňovali i okna.
Tohle je fotka ze stavby, kdy už to manželka nevydržela a začala sázet před dokončením.
Teď už sbíráme okurky, saláty apod.
Není v tom sice to správný speciální sklo, ale je to skoro zadarmo.
Ještě jednu výhodu to má.
Naše kozy se dovnitř nedostanou. Jinak zlikviduji skoro vše.
BobCZ
Trhové Sviny - Hrádek
www.ahele.cz
Tak já patřím taky k těm, kteří si rádi všechno vypěstují sami, i když jak pisatelka přede mnou mám 4 děti a všechnu naši spotřebu to nepokryje. Ještě minulý rok si naše fenka sama trhala broskve ze stromu a pak si je v klidu vychutnávala. Letos si toho ale moc nevypěstujeme, protože se příroda rozhodla, že nechá všechno zmrznout - třešně, broskve, meruňky, některá jablka a taky bohužel i vlašské ořechy. Budeme si muset holt počkat na příští rok, ale domácí je domácí, ať už ovoce, zelenina, maso nebo vejce.