Přeji krásnou neděli,
potřebovala bych radu. Včera večer jsem našla u roční kozy bouly o průměru 2 cm na krku nad jedním ( zvonečkem ) nevím zda to nazývám správně. Setkaly jste se s tím někdo? Na bouli jsem šahala a řekla bych že jí to nebolí.V klidu stála. v ponděli chci volat veterináře , ale raději to píšu, kdyby jste měly někdo zkušenost abych věděla co mě čeká. Objevilo se to z ničeho nic. Děkuji všem.Nika
Nedávno jsem to měla taky u jedné kozy na rameni.Je to jak koule pod kůží a je to absces.Může se udělat i po bodnutí hmyzem.Až uzraje,praskne,vyteče hnis a bude pravděpodobně pokoj.Můžete potřít černou mastí aby se to urychlilo a jak praskne,tak vydezinfikovat.Někteří veterináři to píchají,ale podle mě to jen prodlužuje průběh.
radulkav
napsal(a):
Nedávno jsem to měla taky u jedné kozy na rameni.Je to jak koule pod kůží a je to absces.Může se udělat i po bodnutí hmyzem.Až uzraje,praskne,vyteče hnis a bude pravděpodobně pokoj.Můžete potřít černou mastí aby se to urychlilo a jak praskne,tak vydezinfikovat.Někteří veterináři to píchají,ale podle mě to jen prodlužuje průběh.
Teda děkuji. To by mě nenapadlo že to bude jako ,,bedar.´´ Večer jsem to študovala a je to zase o trošku větší a jde to krásně prstama podebrat. Tak jak píšete není to srostlí k masu, ale jen boule pod kůží. Budu to sledovat a napíšu jak jsme dopadly. Kdyby měl někdo stejný problém, tak aby si mohl ze mne vzít příklad. Děkuji moc Radulkav
Určitě bude boule plná hnisu. Doporučuji propíchnout nebo lehce proříznout, vymačkat a vydesinfikovat. Pokud máte nějakou injekční stříkačku, po vymačkání to vydesinfikujte i zevnitř. Boule (větší nebo menší) plné hnisu mohou být příznakem pseudotubekulózy. Ta se léčit nedá. Příčina ale může být i cokoli jiného.
polda
napsal(a):
Určitě bude boule plná hnisu. Doporučuji propíchnout nebo lehce proříznout, vymačkat a vydesinfikovat. Pokud máte nějakou injekční stříkačku, po vymačkání to vydesinfikujte i zevnitř. Boule (větší nebo menší) plné hnisu mohou být příznakem pseudotubekulózy. Ta se léčit nedá. Příčina ale může být i cokoli jiného.
Polda: Dobrý den,
teda to už nezní dobře. Veterináře jsem nevolala po tom co mi holky napsaly že je to spíš absces,tak jsem si myslela že to zvládnem samy.
Pokud by se potvrdilo jak povídáte vy, že je to pseudotubekuloza, tak se to zřejmě za čas objeví někde na koze znova. Nebo u té druhé co jsou spolu. Jak to mám tedy řešiti.??? Mám to vymačknout nebo počkat na veterináře.?
Já bych to nepropichovala.Jen tím oddálíte "dozrání".Pokud už byste s tím chtěla něco dělat,musel by to vet. rozříznout.Obvykle je to zbytečná investice.My jsme se k tomu uchýlili jen jednou u selete.Mělo to na krku a bylo to moc velké,takže mu to fakt překáželo.Doporučuju nedělat nic a nebo tu černou mast a sledovat.Obyčejně to naroste,pak slezou chlupy a pak to praskne.Může to trvat pár týdnů.Teprve kdyby to rostlo moc a nebo se víc jak měsíc nedělo nic,tak bych se domluvila s veterinářem.Pokud to budete propichovat bez řádné dezinfekce popř. nesterilní jehlou,tak si můžete teprve zadělat na problém......
Já netvrdím, že Vaše koza má pseudotuberkulózu. Avšak příznakem této nemoci jsou hnisavé boule - od malých až po velké. Pokud jste bouli propíchla a nic jste z toho nevymačkala, tak ji nechte uzrát. Jak je uvedeno v předchozím příspěvku, až boulička uzraje, tak z ní slezou chlupy. Pak bych to zkusil propíchnout znovu. Desinfikace nástrojů je pochopitelně nezbytně nutná. Veta bych na to nevolal, koze to evidentně nevadí a na životě jí to nijak neohrožuje.
Letos jsem to měla u kozlíka, měl pár dnů do porážky, tak jsem ho nechtěla trápit,pak jsem se na to podívala a bylo to plné hnisu. Moje kamarádka měla ovečku,která to měla na spodní čelisti, vet ji to naříznul a tři měsíce bojovala s hnilobou , odumřela ji kůže a mokvalo to hrozně, po třech měsících se to zhojilo, ale ovečka má jizvy a kůži tam má jemnou, srt tam neroste.Ale je to ovečka s Pop tak se snažila ji zachránit. Teď ji nic není, ale stálo ji to asi 6000Kč.
Dobrý den,
znovu otevírám diskuzi. Na ovci jsem objevila takovéhle boule - pod vlnou vidět nebyly. Když je chytnu, tak mi připadají jako plné tuku a k "masu" přirostlé nejsou. Zkoušela jsem jednu z nich napíchnout, ale nic z ní neteklo. Už jste se někdo setkal s takovým množstvím a velikostí?
PetrT152

XXX.XXX.89.231
Gamas
napsal(a):
Dobrý den,
znovu otevírám diskuzi. Na ovci jsem objevila takovéhle boule - pod vlnou vidět nebyly. Když je chytnu, tak mi připadají jako plné tuku a k "masu" přirostlé nejsou. Zkoušela jsem jednu z nich napíchnout, ale nic z ní neteklo. Už jste se někdo setkal s takovým množstvím a velikostí?
Volejte veta.
Uživatel s deaktivovaným účtem

lilo
napsal(a):
No zkusenosti nemam...ale zajimalo by me co vam na to rekne vet... asi by bylo dobre odebrat vzorek na histologii...a zjistit co to je... jeslti jde o nadory / lipom.. bodlinka by se jako vet mohla vyjadrit jeslti to ve sve praxi nekdy videla...
Todle je hustý. chtělo by si na to aspoň sáhnout, ale. a histolka by nebyla od věci.
to má někde na kohoutku/plecích? neprobíhaly u vás v nedávné době nějaké aplikace (očkování, ivomec apod.)?
Uživatel s deaktivovaným účtem
napsal(a):
Todle je hustý. chtělo by si na to aspoň sáhnout, ale. a histolka by nebyla od věci.
to má někde na kohoutku/plecích? neprobíhaly u vás v nedávné době nějaké aplikace (očkování, ivomec apod.)?
Má to hlavně za krkem, okolo páteře, dál po zádech jsem už nic nenahmatala, uvidíme, jestli toho není víc po stříhání.
Na jaro očkování proti červům, před pastvou - to tam ještě nic nebylo a přes sezonu taky nic viditelného. Na podzim byla naočkovaná něčím pro březí ovce - co to bylo nevím. Teď proti ničemu ještě očkovaná nebyla.
Vypadá vitálně, v pořádku porodila 2 jehňata, žere pořád s chutí.
Tak jsem rozřezala bouli a vymačkala ji. Vyšlo z ní něco jako "plastelína" a dezinfikovala Betadinou.